Slovenija

Bitenčevim spet grozi 'pregon'

Ljubljana, 05. 02. 2010 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lekarna Bitenc mora v mesecu dni odpraviti nepravilnosti, sicer bo ostala brez koncesije, grozijo na ljubljanski občini. Nepravilnost pa je ena sama: nimajo pogodbe, ker jo je občina enostransko prekinila.

Lekarna Bitenc
Lekarna Bitenc FOTO: Lekarna Bitenc
V skladu s sodbo Upravnega sodišča bomo od Silve Bitenc Rošer zahtevali odpravo pomanjkljivosti na način, kot je odločilo sodišče. MOL

Na mestni občini Ljubljana (MOL) so, kot kaže, trdno odločeni, da bodo Lekarni Bitenc onemogočili opravljanje dela. Lastnici so z oddelka za zdravje in socialno varstvo poslali dopis, s katerim jo pozivajo, naj v 30 dneh odpravi pomanjkljivosti, sicer bo ostala brez koncesije za opravljanje lekarniške dejavnosti. "Glede na to, da je pogodba o koncesiji prenehala veljati, opravljate lekarniško dejavnost v nasprotju s predpisi, zaradi česar obstoji zakonski razlog za odvzem koncesije," so zapisali.

Bitenčevi zadevo opisujejo kot smešno. "MOL je izrabila svojo moč, da je odpovedala pogodbo in s tem vzpostavila stanje, ki je v nasprotju z zakonom. Zdaj od nas zahtevajo, naj to stanje odpravimo, česar pa ne moremo. Koncesionar je šibkejša stran v postopku," je za 24ur.com pojasnil Bor Bitenc.

Poziv Lekarni Bitenc, naj odpravi pomanjkljivosti.
Poziv Lekarni Bitenc, naj odpravi pomanjkljivosti. FOTO: Lekarna Bitenc

Sodišče: Kako lahko kršiš pogodbo, ki je ni?

S tem se nismo še nič ukvarjali, a če bo šlo tako naprej, bo verjetno res. Doslej smo se borili za preživetje lekarne in nismo razmišljali o tem, ampak če bo šlo tako naprej, bomo tudi to morali. Ker to so očitno ljudje, ki gredo preko trupel. Bor Bitenc o možnosti odškodninske tožbe

Potrjuje mu tudi upravno sodišče, ki je Lekarni Bitenc z razsodbo konec minulega meseca vrnilo koncesijo. "V izpodbijani odločbi je navedeno, da naj bi bil razlog za odvzem koncesije ta, da tožnica lekarniške dejavnosti ne opravlja v skladu s koncesijsko pogodbo, ker je ta prenehala. Ta navedba pa je po mnenju sodišča v nasprotju sama s seboj, saj je možno očitati, da nekdo ne opravlja dejavnosti v skladu s pogodbo le ob predpostavki, da pogodba obstaja. Če pogodbe ni, se je tudi ne da kršiti," so zapisali v obrazložitvi. "Po mnenju sodišča je nerazumljivo, da se tožnici hkrati očita, da pogodbe nima več, obenem pa tožena stranka sama priznava, da je bila ona tista, ki je pogodbo prekinila," dodajajo.

Kdaj je mogoče odvzeti koncesijo, določa zakon o lekarniški dejavnosti. To se stori v primeru krivdnega ravnanja koncesionarja ali če se ta sam odpove koncesiji. Kot je ugotovilo upravno sodišče, "koncedentu enostranske odprave koncesije brez krivdnih razlogov koncesionarja zakon ne omogoča".

Upravno sodišče je torej ugotovilo, da je odvzem koncesije potekal na nezakonit način. Celotno stvar so vrnili mestni občini, ki naj bi tokrat postopek izpeljala nezakonito. "Mestna občina Ljubljana je zdaj dolžna z nami skleniti pogodbo. Ne moremo jih prisiliti, a oni so dolžni to storiti,“ je povedal Bor Bitenc. "Oni izrabljajo svojo nadmoč, da bi nam odvzeli koncesijo, vendar je ne morejo, ker nismo storili nobenega prekrška, nismo kršili nobenega predpisa, niti nismo izpolnili nobenega pogoja za odvzem koncesije."

Spomnimo ...

MOL se je v spor z Lekarno Bitenc zapletla, ko ji je brez dodatnih pojasnil in navedenih razlogov odpovedala pogodbo o koncesiji za opravljanje lekarniške dejavnosti. Bitenčevi so zaradi tega morali svojo lekarno v ljubljanskem hipermarketu v Šiški decembra za teden dni zapreti, januarja pa nekaj časa niso mogli izdajati zdravil na recept. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetruvian
05. 02. 2010 14.47
Zelo zgovorno je, da je dvakrat več komentarjev v temi postava Dennis Quaida, kot pa tukaj, ker se nas vse to dotika in se nam dogaja pred očmi. Dovolj je bilo pasivnosti in apatičnosti, zbudite se!
colibri-r
05. 02. 2010 13.35
Tole -Se tudi v Palermu dogaja,če nisi pripravljen mafiji plačati anuitet ne moreš odpreti lekarne,če pa vstrajaš dobiš pa kroglo v glavo,navadno ti pa postrelijo tvoje otroke,če jih imaš.
galiot
05. 02. 2010 13.27
Vidi se komu so trn v peti ne rabim pisat kdo ,vsi vemo.Zelo zelo narobe...
suzyQ
05. 02. 2010 13.23
Absolutno sporno: MOL ne more biti hkrati lastnica Lekarn Lj in dodeljevat koncesij zasebnikom (razultat je jasen - v kratkem monopol Lekarn Lj; enako se bo po mojem mnenju zgodilo na štajerskem koncu - monopol MB lekarn). Na slabšem bo pa itak navadna raja (tisti pri koritu dobijo vedno "vzorčke" in zdravila na neplačljiv recept), ker med ponudniki zdravil ne bo konkurence in bo lahko država na račun državljanov korigirala letni proračun in krpala proračunske luknje. Ljubljenskemu županu pa konkretno primanjkuje denarja za nepotrebne projekte (astronomske kazni mestne redarske - velikokrat se znesejo nad študenti v rožni, monopol lekarn, vedno več stacionarnih radarjev...). Mislim, da mu je oblast dala preveč moči.
ex-patriot
05. 02. 2010 13.13
Glede na to, da Zoki tako rad "čisti", naj raje prime za metlo in lopato in počisti Vojkovo, ker so na tej cesti sama svinjarija in luknje od njegovih tovornjakov.
12345s
05. 02. 2010 13.12
To je bolano.
Milan Koleznik
05. 02. 2010 13.10
ne kdo mu ni všeč,pač pa od koga nima dobička.
ex-patriot
05. 02. 2010 13.07
Sodne poti za Lekarno BItenc ali navadne državljane ne pridejo v upoštev! Ima Zoki vse pod kontrolo in svoji plačilni listi.
Heinke
05. 02. 2010 13.02
A TO JE ISTA SCENA, KOT PRI TELEMAHU, KATEREMU JE MOL ZAPLENILA STROJE DOKLER NI PLAČAL 500.000,00 EVROV? Protipravno razdrejo pogodbo, ki je sklenjena za npr 15 let, potem zahtevajo denar in ko ga dobijo, potem naredijo novo pogodbo al neki tacga. Skratka mafija. TO je nekaj kot ti razbijejo lokal če ne plačaš varščine, samo da je tukaj to celo zakonsko mogoče? Ali pa se krši zakon, ne vem.
Sahib
05. 02. 2010 13.02
Ha, to je nekako tako, kot če človeka zakleneš v stranišče in od njega zahtevaš, da takoj pride ven.
music
05. 02. 2010 12.55
Čas bi že bil, da ljubljančani na glas povemo, da Ljubljana ni Jankovičevo podjetje, s katerim lahko upravlja kot se mu zazdi, plačujemo pa vsi
Kolodont
05. 02. 2010 12.42
Še butalci niso bili tako zabiti... Lekarni Bitenc se očitno godi krivica, kar so dokazali tudi sodno. Sedaj jim bo verjetno pripadala tudi odškodnina, katero pa bi morali iztirjati od odgovornih, ...verjetno pa bomo posledično naje.bali davkoplačevalci.
12345s
05. 02. 2010 12.38
Si predstavljam, kako šele bodo služili z homeopatskimi zdravili, če nam te svoje pripravke, tako vsiljujejo.
12345s
05. 02. 2010 12.32
Ljubljana je vse prej, kot prijazna za demokracijo in življenje na sploh.
vetruvian
05. 02. 2010 12.28
3atlon, v komunizmu se tega ni počelo, ker so vedeli, da morajo najprej poskrbeti za prebivalstvo (zdravstvo, šolstvo, streha nad glavo, služba) in, da ne morejo krasti do onemoglosti kot to počne Janković. Sploh, če upoštevamo, da si je Janković prigrabil že toliko skupnega premoženja, pa mu ni nikoli dovolj.
3atlon
05. 02. 2010 12.25
Iztožit občino Ljubljana, da bo ta pajac trpel posredno na volilnem rezultatu. Kar bo seveda tudi največji udarec za njegov bogi ego... Občina ni podjetje in nismo več v komunizmu kjer so državna podjetja monopole. Nekateri se s tem očitno zelo težko sprijaznijo.
12345s
05. 02. 2010 12.24
Mislim da to počnejo zato, da bi nas čim več zbolelo, pa da bomo rabili čim več "čudežnih" izdelkov Lj. lekarn.
V.V.V.
05. 02. 2010 12.20
v nasi obcini sta dve privat lekarni in sta zakon prijazni ljudje in cenej roba kot v drugi lekarni
vetruvian
05. 02. 2010 12.18
Janković se tako obnaša odkar je postal predsednik uprave Mercatorja. Moč in denar takšnim zakompleksanim ljudem zmešata še tisto malo soli v glavi.
ePujs
05. 02. 2010 12.18
Čisti primer da človek v Sloveniji ne more na pošten način obogateti. MOL lahko kasira denar, Bitenc ga pa ne sme. Izjava Jakliča na odmevih mesec nazaj : " a ni bolje da denar služi MOL in obnovi strehe po Ljublani, kot pa da denar služi družina Bitenc ?" Bolano ej ..