Slovenija

Biti ženska in (pre)živeti epidemijo

Ljubljana, 06. 03. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ana Pavlič
Komentarji
53

Še nekaj dni in spomnili se bomo, da je od razglasitve epidemije, ki je 12. marca sledila nevarnemu ter hitremu širjenju koronavirusa, minilo že leto dni. Še nekaj dni prej, 8. marca, bomo obeležili mednarodni dan žensk, ki ga bomo ženske letos preživele, obtežene z bremeni nove normalnosti. Biti ženska v pandemiji pomeni biti na prvi bojni liniji v borbi proti virusu v službi, izgubiti delo, zapustiti delo, ker moraš skrbeti za dom, družino, gospodinjstvo in obolele, delati od doma in zraven delati za dom, skrbeti za lastno zdravje in zdravje tistih, za katere moramo skrbeti, kadar zbolijo, biti doma prestrašena zaradi nasilja in negotove prihodnosti – nič nenavadnega, kajne?

Ana Pavlič
Ana Pavlič FOTO:

Na svetu je v sektorju zdravstva in socialnega varstva zaposlenih več kot 230 milijonov ljudi, med njimi je 67 % žensk, kljub temu pa moški, zaposleni v zdravstvu, zaslužijo 28 % več od žensk, pri čemer lahko dejstvu, da ženske opravijo manj delovnih ur, pripišemo 7-odstotno, dejstvu, da moški opravljajo drugo delovno mesto, pa 10-odstotno plačilno vrzel. 11-odstotna razlika v plačilu ostaja nepojasnjena, skrita v prepričanjih, da je žensko delo manj pomembno in manj vredno ter celo da je žensko primarno okolje drugje. Kje? Gotovo ne za omizjem Svetovne zdravstvene organizacije, za katerim sedi in odloča zgolj 20 % žensk.

Je to okolje dom, kamor smo se v strahu pred virusom morali zapreti? V tem domu zdaj – če nismo ena izmed 47 milijonov žensk, ki jih bo zaradi izgube zaposlitve spričo epidemije doletela ekstremna revščina – delamo za službo, v kateri smo plačane manj od moškega sodelavca, in zraven opravljamo še več gospodinjskega in skrbstvenega dela, ki ga je doma nujno opraviti. Zanj seveda nismo plačane, smo pa ga že pred epidemijo opravljale nekajkrat pogosteje od moških, s katerimi si dom delimo.

Besedilo je nastalo v okviru projekta Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Raziskava Univerze v Sussexu je matere kot primarnega starša, na katerega pade vsa skrb za otroka v času zaprtja, identificirala v 74 % primerov, ta številka pa se ni bistveno znižala, če so te matere opravljale tudi delo od doma – takšnih je bilo 67 % žensk. Mogoče pa od doma sploh ne delamo – mogoče smo na čakanju ali pa zaradi dejstva, da se ženske koncentrirano zaposlujemo v podcenjenih sektorjih, ki jih bo kriza najbolj prizadela (turizem, gostinstvo, trgovina ipd.), in v nezanesljivih oblikah zaposlitve, svojega prihodka, ki bi nam omogočal neodvisnost, nimamo več. Postale smo ujete v odvisnost od drugega in o svoji prihodnosti razmišljamo omejeno, pravzaprav podrejeno. 

Kako smo (pre)živele?

Že pred razglašeno epidemijo je po podatkih, ki jih je objavil NIJZ – torej v času pred porastom stisk, ki jih je povzročil ali poglobil covid-19, v Sloveniji pa jih je sprejemljivo reševati z zlorabo alkohola – čezmerno pilo 250.000 ljudi. Ker vsak tak človek prizadene štiri ljudi v svoji bližini, to pomeni, da smo v epidemijo, negotovost in vsesplošen stres vstopili z milijonom prebivalstva, ki posredno trpi zaradi alkoholizma – tudi takšni so domovi, v katere smo se zaprli.

Po drugi strani ima 73 % Slovencev izkušnjo z nasiljem v družini. Za psihičnim nasiljem trpi več kot polovica žensk v Sloveniji, kot vemo, pa je vsaka druga do dopolnjenega 15. leta doživela fizično in/ali spolno nasilje – to je realna slika pravljičnosti slovenskih domov, ki postane še jasnejša, če dodamo podatek, da manj kot 40 % žensk, ki so žrtve nasilja, o tem spregovori s prijatelji ali družino, na formalne institucije, kakršna je denimo Policija, pa se obrne manj kot 10 % žrtev. Od kod takšne številke in kako kar naenkrat pride do strašne tragedije, ko pa sosedje po navadi nič ne vidimo in nič ne slišimo?

Smo opazili porast nasilja nad ženskami, o katerem je poročala tako slovenska policija (20 %) kot nevladne organizacije, ki nudijo pomoč in podporo žrtvam v zadnjem obdobju? Oboji so ob tem opozarjali še na dejstvo, da je bilo ob prvih zaprtjih klicev manj, kot so pričakovali, kar bi nas moralo takrat še posebno skrbeti. Nam je (bilo) o stiskah, ki jih doživljamo vsak dan, dovoljeno govoriti, nas je kdo spodbudil, da se z njimi soočimo in prosimo za pomoč? Ali pa nam je bilo sporočeno, da moramo biti hvaležne za ta čas z družino, ki nam je bil podarjen, in da so virus in ukrepi ustvarili pogoje za pravljično idilo? Kakšna ženska pa si, če ne uživaš, kadar si doma? Kakšno družino si si ustvarila, če v njej nisi srečna?

Eno leto življenja v epidemiji je postreglo z neštetimi tekmovanji, kaj je najpomembnejša stvar, ki bi jo v epidemiji veljalo zaščititi, a le redkokdo je ob tem pomislil na to, da je v teh razmerah, ob tem zgodovinskem spominu in ob nevarnih praksah mnogih držav, ki se imajo za izvoznice demokracije in enakosti, a so izredne razmere izkoriščale za kršenje temeljnih pravic žensk, nujno potrebno zavarovati vse tiste korake, ki smo jih vsi – tako ženske kot moški in kot družba – napravili za to, da je naš položaj manj neenak. To kaže, v kako trdovratne patriarhalne vzorce mišljenja smo vpeti. Kakšna mati pa si, če se ti ne zdi dragocen vsak dodaten trenutek z otrokom?

Zakaj se moramo spreminjati ženske, namesto da bi spremenili sistem?

Od žensk se pač pričakuje drugačno žrtvovanje v procesu reševanja vsakega problema, tudi če je ta problem svetovna družbeno-ekonomska kriza ali zdravstvena epidemija. Kot da ne bi z enako pozornostjo in enakimi očmi opazovali zdrsov na področju naših pravic, našega položaja na trgu dela, s tem naše (mogoče) svobode in naše vloge v partnerstvu in družini, se (pre)mnogim še vedno zdi, da ne bo nič tragičnega, če ženske iz epidemije izstopimo tako, da se vrnemo nazaj domov, k skrbi za druge. Tja, kamor smo bile poslane že večkrat in od koder se nato s težavo, čez kup ovir premikamo naprej.

Naj nam bo zato dovoljeno, da vsaj ob 8. marcu, mednarodnem prazniku žensk, dnevu, ki obeležuje stoletja našega poguma in naše moči, ko smo iz ničesar počasi postajale nekdo – nekdo s pravicami, glasom,  zahtevami in vizijo – opozorimo na to, da bi bilo morebiti primerno že končno spremeniti kolesje tega sistema, ki nas na vsakem koraku poustvarja v drugotne, namesto da poslušamo tiste, ki nam pridigajo, da bi se morale spremeniti me same. Kakšna ženska pa si, če nimaš otrok in o tem vsem sodiš?

Koronavirus pasica november

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
06. 03. 2021 18.43
+1
Zal v danasnjem času veliko zensk ne zna in niti noce kuhati! Izgovori da ni casa ni na mestu!
Millady
06. 03. 2021 13.44
-4
Kolk enih mizoginov in mizoginčkov se je nabralo pod tem člankom 🤪
spiderx2020
06. 03. 2021 16.38
+1
po slovensko se reče šovinisti, niti slovensko ne znaš, pa se oglašaš. same nepismene koprive tukaj trolajo
Millady
06. 03. 2021 17.39
-1
spiderx2020
06. 03. 2021 19.29
Damjan kolenc
06. 03. 2021 10.57
+0
ni tesko preziveti epidemijo ce si zenska v kuhinji nam moskim je veliko tezje. Seveda imas pa en kup moskih copat.
Damjan kolenc
06. 03. 2021 10.58
+0
malaraja
06. 03. 2021 14.01
+0
Če bi tebe čakala, bi težko piskala. Upam, da si samski.
spiderx2020
06. 03. 2021 10.51
+3
tej se takoj vidi, da bolestno sovraži moške. saj te nihče ne sili, da se poročiš, ostani sama in s tem boš tudi moškim prihranila veliko živcev, ki bi jih sicer izgubili s stabo. mimogrede, v zda so ženske prav tako plačane kot moški, če ne celo bolj, tako da s temi lažmi ne bo nobenega prepričala, mogoče samo kakšno oprano feministko. moški se ji bodo pa na široko izognili, sploh ko bodo prebrali to feministično jokanje in stokanje brez vsekakršne osnove, boga revica, za vse so ji krivi moški, ona pa je brez napak in brezmadežna :)
abmam
06. 03. 2021 10.48
+3
Vse bi bile enakopravne z moškimi, a ko je treba plačati zapitek v restavraciji, vse pričakujejo, da bo to storil moški. Čakaj mal, a nismo vsi enakopravni?
Millady
06. 03. 2021 11.42
-1
Silmarillion
06. 03. 2021 10.42
+0
Berem malo komentarje spodaj...Se strinjam s tistimi, ki pravite da ste moški potrošna roba. Ja, imam izkušnjo, ne zagledam slabo a nisem manekenka. Izbral je pa ravno takšno :). Zdaj pa joka, ker je ostal brez vsega,brez hiše in brez otrok. Ob vse ga je spravila, jaz ne bi. In sem zato še sama. No, moški tudi vi včasih z napačno glavo razmišljate.
Silmarillion
06. 03. 2021 10.42
spiderx2020
06. 03. 2021 10.56
+3
zato se pa pametni moški nikoli ne poročijo. da ne omenjam norosti, kot je skupni bančni račun.
GetUp
06. 03. 2021 14.08
Nekaj dolgo si sama a tvoj bivši že življenje z drugo skozi dal in se bo verjetno pobral a ti boš še vedno sama.
Periot222
06. 03. 2021 18.44
mitschke00
06. 03. 2021 10.32
+4
Ženske ste reeees uboge ja. Pravice so vam kratene kar večkrat na dan, noben vas ne posluša, deskriminacija na delovnem mestu in se in se ane??? Sem kar solzico potocil Smrk Smrk😪😪😪
User1832247
06. 03. 2021 10.30
+1
in sedaj se pripravite da boste lahkoživi praznovli 10 obletnico začetka pandemije blaznosti!
abmam
06. 03. 2021 10.30
+3
Težko čakam dne, ko bomo imeli moški toliko pravic, kot jih imajo ženske.
Papinjan
06. 03. 2021 09.52
+9
Daj ne bluzi. Če je kdo danes v nepriviligiranem položaju, smo to beli moški.
marker1
06. 03. 2021 09.41
+7
V Bruslju na ESČP tri naše pravnice zadržujejo zadevo o Roku Čeferinu. Kaj pa spolna uravnoteženost institucijah? Na vseh sodiščih in CSD-jih bi bi morala biti spola zastopana enakopravno, ne pa da so povsod same ženske. Oseba, ki nima urejenih družinskih odnosov, ne more pravično urejati družinski zakonik in njegove popravke ter tudi ne nepristransko odločati o teh zadevah.
adonai
06. 03. 2021 09.39
+7
Ja, to pa ja, biti ženska in preživeti epidemijo, res globoka misel,...
sid11
06. 03. 2021 09.23
+8
Kolk enga jamranja...večino težkega fizičnega dela nardijo moški, ( rudnik, gradbeništvo, delo na višini, naftne ploščadi), manj nas je visoko izobraženih, večina moških je brezdomcev in v zaporih, večinoma plačujemo alimentacijo. Vsa infrastruktura je narejena z moškimi rokami, delavci delajo po ves dan na soncu,mrazu, dežju...pa ne jamramo. Enakost si moderen feminizem želi samo tam kjer mu ustreza.
METKA102
06. 03. 2021 10.09
+0
Imaš prav, a ne v vsem. Še veliko drugega težkega dela je, ki ga opravljajo predvsem ženske. Če ste manj izobraženi, ste pa kljub temu večina na vodilnih mestih. Razen, kjer so določene ženske kvote. Če sva poštena, da življenje teče, smo potrebni vsi, moški in ženske. Če držimo skupaj, lahko gore premikamo, če ne, pa vsi vemo kako je.
sid11
06. 03. 2021 11.25
ja ni čisto tako...vsa težka dela ki ga opravljajo ženske ga opravljajo tudi moški ( medicinski brati, vzgoja...) , obratno pa ne. Pri gradnjah in podobno ni žensk - govorimo seveda v veliki večini ne o izjemah. Če si na vodilnih mestih delaš 24/7 in posvetiš delu ves čas, saj je konkurenca prehuda - sestanki, stres, potovanja...nimaš časa za družino in moški si jo lahko ustvari tudi pri petdesetih. Ženske se v nekem trenutku odločijo za otroke in družino, saj po 35 letu vemo kako je z rodnostjo, izgubijo momentum in tu nastaja razlika.
Looneh
06. 03. 2021 09.19
+3
In pol te feministke jokajo zakaj so samske ... S kokimi sem bil v preteklosti na dejtu k si tut hrenovk ne znajo skuhat. Kaj šele, da bi si cunje oprale. Drage moje, poglejte se v ogledalo, potem pa jokajte. Da o "pravicah" glede dodeljevanja otrok niti ne začenjam. Zakonsko enakopravna, realno gre pa 95++ % otrok avtomatsko mami v skrbništvo.
Okolkefengle
06. 03. 2021 09.03
+2
Mi moški smo pa kr neki ane Veliko nas poleg težke službe, doma čaka še vse ostalo od vseh hišnih opravil do raznih prevozov ker si edini z izpitom skrbiš za dobavo in kupiš tisto kar boš kuhal ta dan,jutri...nekatere ženske ste tako razvajene da mi gre kar na kozl...
METKA102
06. 03. 2021 10.11
-1
Če ni za zdržat, se loči. Potem bo bolje.
Uporabnik369807
06. 03. 2021 08.52
+7
Še ena feministična.
Zev0
06. 03. 2021 08.42
+12
A ste že začel nabijat s tem feminističnim stanjem, pa je šele 6. marec.
Kazimir Plemeniti
06. 03. 2021 08.41
+13
Že spet ena feministična ideologija.
hrvat_Ante
06. 03. 2021 08.37
+8
Zenske vodijo čustva in hormoni, moske pa razum.
GetUp
06. 03. 2021 08.30
+4
Saj tudi spreminjate sistem pa ne mislite, da na boljše. Naprimer za mizo se vsedejo 3 ženske in ena nekaj pove kar se še sliši inteligentno in potem druga nekaj doda, nakar se trtja strinja z povedanim. Ko ta tretja pride domov in pride h njej četrta prjatelca na kavo je zgodba že precej drugačna od tiste, ki jo je povedala prva ženska. In naslednji dan ko se prve tri ženske ponovno vsedejo za isto mizo ima vsaka od njih spet čist drugačno zgodbo kar kaže nato da vi pravzaprav spreminjate same sebe trpi pa sistem. Veliko vlogo igra vzgoja in potem vse drugo. Zdaj je brezveze jokati še posebej ker lahko izbirate. Jaz vem samo to, da ste ženske zmanipulirane od sodelavk ali prijateljic in ta način življenja vnašate v sistem.