Slovenija

Bitka za 5G v Sloveniji

Ljubljana, 28. 06. 2019 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
257

Omrežje pete mobilne generacije bo spremenilo naša življenja. Ne gre zgolj za mantro tehničnih zanesenjakov, prihod omrežja 5G prinaša revolucijo v našem dnevnem obnašanju in v napredku vsakdanje tehnologije. Ker so v igri kvantni preskoki v informacijskih sistemih, so z njimi povezana tudi milijardna naročila, geostrateški spori megasil in njihovi vohunski interesi. V 5G tekmo v Sloveniji pa vstopajo tudi lobisti s pogledom na velike kitajske provizije.

Stratkom Francija Zavrla zastopa interese kitajskega giganta v Sloveniji.
Stratkom Francija Zavrla zastopa interese kitajskega giganta v Sloveniji. FOTO: Bobo

Pred nekaj dnevi je podjetje Stratkom d. o. o. Francija Zavrla javnosti sporočilo, da prevzema vso komunikacijo povezano s podjetjem Huawei v Sloveniji. Neuradno smo izvedeli, da je Franci Zavrl prevzel vse delo povezano z razpisi in industrijskim razvojem Huaweia v Sloveniji. Kot vse kaže, se bo trudil, da Slovenija sprejme varnostno sporno tehnologijo in v razvoj omrežja v naslednjih letih vloži verjetno več sto milijonov evrov. Slovenija je namreč pred odločitvijo, kdo bo gradil najpomembnejšo informacijsko avtocesto. Slovenci pa z izgradnjo raznih avtocest nimamo najboljših izkušenj.

Vprašanje je, ali ima Slovenija dovolj denarja, da kupuje poceni kitajske izdelke.

Tako smo vstopili v svetovno igro hegemonov, ZDA in Kitajske v boju za nadzor nad prihodnostjo. Zadnji zapleti v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko bodo imeli očitno posledice tudi pri nas. Postali smo del merjenja moči Washingtona in Pekinga. V Kanadi so po nalogu Američanov zaprli hčerko ustanovitelja Huaweia, glavno finančno direktorico podjetja, in prepovedali uporabo kitajske visoke tehnologije, Kitajci pa so napovedali povračilne ukrepe in prepovedali izvoz redkih kovin, Googlu in Facebooku pa zagrozili, da bodo z njimi ravnali, kot Američani ravnajo s Huaweiem. Franci Zavrl nam je kasneje tudi sporočil, da so v agenciji Stratkom sklenili pogodbo za korporativno komuniciranje z mediji v Sloveniji. Zatrjuje, da "Pogodba nikakor ne vključuje aktivnosti kot so »industrijski razvoj podjetja ali delo z razpisi« in niti ne »vse komunikacije povezane s podjetjem«, ampak se nanaša na izvajanje korporativnih odnosov z javnostmi."

Gre za 2,4 bilijona evrov

Reuters je pred nekaj meseci poročal, da bo po oceni finančnega podjetja Greenstill v naslednjih dveh letih 5G infrastruktura na svetovnem nivoju stala 2 tisoč 370 milijard evrov. Tako je logično, da želijo lobistična podjetja, kot je Stratkom, pristaviti svoj lonček povsod, kjer vidijo svoj zaslužek, a težava je v tem, da zastopajo podjetje, ki s svojo tehnologijo prinaša še vrsto bolečih in nevarnih stranskih učinkov. Huawei je tako pristal na črni listi cele vrste držav po celem svetu in, kot vse kaže, slovenska vlada ni naklonjena lobiranju Stratkoma v imenu Huaweia za vzpostavitev 5G tehnologije v Sloveniji. Razpis za izgradnjo testnega omrežja v Sloveniji vodi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve, AKOS bo tudi podeljeval frekvence v različnih valovnih spektrih. Po naših informacijah pa bo vlada Marjana Šarca zelo previdna pri izbiri ponudnika strojne opreme. Včeraj so obravnavali poročilo o stanju na področju kibernetske varnosti v Sloveniji in bodo tudi ustrezno ukrepali. Huawei je sicer v Sloveniji že prisoten s svojimi modemi LTE četrte generacije.

Kaj je 5G?

Zadnjih 40 let je vsaka generacija mobilne komunikacije prinesla nekaj novega. Prva generacija, 1G, je leta 1979 prinesla zvok, 2G leta 1991 tekst, 3G pa že mobilni splet, prvo mobilno spremljanje televizije in opravljanje videoklicev. 4. generacija, imenovana tudi 4G ali LTE, je pred leti prenos podatkov desetkrat pohitrila in s tem omogočila razumljive videokonference in precej boljšo uporabniško izkušnjo. Leta 2008 pa je NASA prva začela z razvojem pete generacije mobilne tehnologije – 5G.

Za razumevanje hitrosti prenosa podatkov pete generacije, ki deluje na povsem drugačnih frekvencah in principih kot predhodniki, moramo poznati le eno primerjavo.

Stroji podprti s 5G komunikacijo bodo reagirali 150–300-krat hitreje kot reagira človek.

Lte modemi 4G imajo hitrost prenosa 10Mbps, najboljši modemi 5G pa 20Gbps. Prvi testi in praksa seveda ne obetajo tako hitrega prenosa, a že 1Gbps pomeni, da gre za stokrat hitrejši prenos podatkov, v komunikaciji pa ne bo nobenega zaostanka. Ne gre toliko za komunikacijo med ljudmi, temveč za komunikacijo med stroji. 5G bo odstranil zaostanek med akcijo in odgovorom. Tako imenovani 'latancy rate' je pri 5G 0, gre le za 1 milisekundo zaostanka. To pomeni, da bodo stroji, podprti s 5G komunikacijo, reagirali 150–300-krat hitreje kot reagira človek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dveurni film v HD ločljivosti se v hitrosti 5G naloži v sekundi ali dveh, a v resnici pri 5G še najmanj govorimo o skypu in filmih. Govorimo denimo o samovozečih avtomobilih, ki vsako milisekundo vedo, kje je drug avto, letalih, vlakih ... O robotih, ki se med sabo pogovarjajo, dronih in o sistemih, ki te sisteme povezujejo, o bistvenem napredku interneta stvari (IoT).

Huawei
Huawei FOTO: Shutterstock

Kdo ne spusti Kitajske v hišo?

Že predšolske otroke učimo, naj bodo nezaupljivi do neznancev, ki ponujajo sladkarije, in že v Troji so vedeli, da se je treba paziti Grkov, ki prinašajo darove. Huawei ima resnično izjemne in poceni naprave za navadne uporabnike. Njihovi telefoni so izjemni fotoaparati in skupaj s pametnimi urami so za uporabnika resnično sladki. A prav zato se je treba zavedati posledic odločitev za tehnologijo pod kontrolo države z drugačnimi vrednostnimi sistemi in pristopom do človekovih pravic. Kitajski Huawei je že izvozil prve principe Velikega brata v Srbijo, doma pa uvajajo sistem, ki bo ob obrazni prepoznavi dajal državljanom tudi ocene.

Ob vseh zmožnostih nove generacije omrežja je jasno, da kdor bo nadzoroval 5G, bo nadzoroval naše stroje in s tem tudi naš način življenja, ki bo slonel na tehnologiji prihodnosti. Zato je Huawei potencialno tako sporna izbira za države, ki bodo postavljale strojno opremo, prek katere bodo naprave s 5G zmogljivostjo komunicirale.

Huawei mora po kitajskih zakonih predati dostop do vse svoje tehnologije kitajskim vohunskim službam. Tudi dostop do zadnjih vrat.

Kitajska država je namreč leta 2014 in 2017 sprejela dva zakona, ki urejata kitajski odnos do varnosti in tehnološkega vohunjenja. Ta zakona zapovedujeta, da mora vsak kitajski državljan pomagati varnostnim organom pri njihovem delu. V praksi to pomeni, da mora po zakonu Huawei predati dostop do vse svoje tehnologije svojim vohunskim službam. Družba Huawei in njeni direktorji so ob hipotetičnih vprašanjih, kako bi ravnali, če bi kitajski organi zahtevali dostop skozi zadnja vrata omrežja 5G, večkrat odgovorili, da bi takšne zahteve zavrnili. A zaupati kitajskim direktorjem, da bi se uprli kitajski državi, od katere je odvisno njihovo življenje, je vendarle malo preveliko varnostno tveganje. Ni sicer zanemarljivo dejstvo, da tudi ZDA precej aktivno vohuni s svojimi izjemnimi zmožnostmi, a razlika je v vsaj deklerativnih demokratičnih varovalkah, ki nadzirajo tovrstni nadzor na Zahodu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Huaweiu je tako pred nosom zaloputnila vrata Amerika, zelo podobno ravnajo države, povezane v vohunski program "Five Eye". Avstralija in Nova Zelandija sta Kitajcem že rekli podobno odločen ne. Velika Britanija je označila Huawei za nepotrebno tveganje in jim bodo morda omogočili le dobavo nebistvene opreme, kot so denimo antene. Prepovedi Huaweia in njegove 5G opreme sta se pridružili Nizozemska in Japonska, neodločene pa so še Nemčija, Francija in Kanada. Po drugi strani pa bi se Slovenija z uporabo Huaweia pridružila Indiji, Rusiji, Vietnamu, Maleziji, Tajski in Južnoafriški republiki. Huawei ima tako po svetu podpisanih 50 komercialnih pogodb v 30 državah. Glavni konkurent Nokia ima zagotovljenih 42 pogodb.

Alternative

Evropska komisija je marca priporočila skupen pristop EU k varnostnim tveganjem za omrežja 5G. Ob podpori usklajenemu evropskemu ravnanju so tudi naložili državam članicam, naj dokončajo nacionalne ocene tveganja do 30. junija, česar pa Slovenija še ni naredila. ZDA v zadnjem času zelo aktivno pozivajo države, naj zavrnejo kitajsko tehnologijo in naj preučijo alternative. Zanimivo je, da v tem hipu resne ameriške alternative Hauaweiu sploh ni. Najdlje sta v svojem razvoju prišla Erickson in Nokia, oba pa bosta po vsej verjetnosti dražje izbira kot Huawei. Dražja na začetku, a morebitni kitajski kibernetski vdor bi pusti dolgoročne posledice. Tako je vprašanje, ali ima Slovenija dovolj denarja, da kupuje poceni kitajske izdelke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (257)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Igor Saric
26. 03. 2020 12.40
+4
Švicarji pa so med tem popolnoma ustavili kakršnokoli izgradnjo 5G vse dokler ne bo neizpodbitno dokazano da ne škoduje njihovim državljanom. Drugod - pa tudi pri nas - pa vsi dirkajo komu bodo nastavili rit za par eur - pa nič hudega kakšne bodo posledice za to.
Frane Šajn
28. 01. 2020 18.43
+2
Mater naši osamoosmoditelji so pa prav na vseh vogalih!??
svoychi
02. 12. 2019 12.34
je dr. Martin Pall je za 24ur nedovoljena beseda?
StrikeOne
23. 11. 2019 07.22
+8
Samo malo torej dilema katero članek 24 ur navaja je : Ali kupiti tehnologijo od Kitajcev katera je bolj poceni a imajo sistem vrednosti, ki vohuni za domačini... Ali pa kupiti tehnologijo od Američanov katera je dražja in imajo sistem vrednosti, ki vohuni za domačini in ki v imenu demokracije in na osnovi laži pobija milijone po svetu. Hmmm kakšna težka odločitev kajneda.
jayprakash
11. 11. 2019 11.44
+29
Malce se je treba ustaviti in se vprašati, ali smo bolj ali manj zadovoljni kot pred 30 leti. Vedno manj je zdravih ljudi, vedno več je tehnološke navlake. 5G ne potrebujemo. Niti ga nočemo. Tudi 4G bi bilo treba omejiti, predvsem za otroke.
kg1
19. 09. 2019 14.38
+21
zanimivo da na 24ur ni niti besede o škodljivem sevanju 5g...pa kaj če postanejo ljudje neplodni in zbolijo za rakom...samo da je denar kajne?
StrikeOne
23. 11. 2019 07.24
-3
Sevanje 5G ni nič večje od sevanja 4G. Vse kar ti poznaš je internetno psihološko vojskovanje tajnih služb ZDA, ki so razširile strah med ljudmi, da bi se na koncu odločili za njihovo "bolj" varno tehnologijo.
potato36
02. 04. 2020 15.17
+0
deluje na višji ferkvenci... pomeni, da bolj seva.. saj je to logično ali?
Huraaa
29. 06. 2019 17.42
+21
Jaz sem prišel do revolucionarnega spoznanja: Najboljša TV je brez vsakega kanala.
Huraaa
29. 06. 2019 17.44
+20
Najboljši nadzor, je nadzor sebe. Kadar nadziraš druge, te lahko boli glava.
BenQurer24
29. 06. 2019 17.05
-18
5G JE ZVOK IN SLIKA KOT SE ŠIKA...
BenQurer24
29. 06. 2019 17.06
-6
KAJ ZAMENJAŠ FRIMEVEARE.. PA ŠILAŠ NAPREJ... VPRAŠ KAKEGA SRBA
štrekeljc
29. 06. 2019 15.36
+26
Ko sta leta 1950 Kell in Sziklai prišla na idejo, da bi za prenos televizijskih signalov uporabili svetlobo, je deset let kasneje silno prestrašila pisca znanstvene fantastike Isaaca Asimova. Izračunal je, de bi zaradi izredno visoke frekvence svetlobe samo v njenem vidnem delu spektra lahko z njeno pomočjo prenašali več kot 100 milijonov televizijskih kanalov. Zapisal je, da je že na štirih kanalih, ki jih lahko sprejema, “ogromna količina ničvredne navlake. Zamislite si samo, kaj vse bi si lahko zagreti možgani naše zabaviščne industrije v konkurenčnem boju izmislili, če bi imeli na razpolago sto milijonov kanalov. Verjetno cel kup novih oslarij in nepredstavljivih bedarij. Bolje, da stvari ustavimo takoj!” 5G je nekaj podobnega: le še več neumnosti se bo še hitreje širilo med ljudmi.
KungFuPanda
29. 06. 2019 16.20
+5
Poskusi šaltati skozi 100 milijonov kanalov. Če prešaltaš vsako sekundo, prideš skozi čez 3 leta. Prihodnost glede kanalov, ki jo jaz vidim je, da si izbereš 10 kanalov, ki jih gledaš in to plačaš. Vse ostalo je balast, ki ga noben ne gleda.
štrekeljc
29. 06. 2019 18.32
+10
Prav imaš. Ampak za to niti slučajno in niti pod raz no ne potrebuješ 5G.
letmeseeit
29. 06. 2019 15.10
+28
naj raje pokrijejo kvalitetno 4G. Hvala ne Kitajcem. Pred dnevi sem prebral dober članek o Kitajskem nadzoru in me ne mika to pri nas.
KungFuPanda
29. 06. 2019 16.21
+11
Kitajci vsaj ne skrivajo nadzora. Nadzor je povsod, tudi v "demokraciji".
bus303
29. 06. 2019 14.45
+36
Kdo pri zdravi pameti bi si želel digitalne diktature?
bus303
29. 06. 2019 14.44
+31
Smešno
29. 06. 2019 14.42
+33
.. čez čas, bo vse avtomatizirano, brezžično, ultra hitro itd., a sodobni butalosapiens se bo na tem planetu utopil v lastno proizvedenih odpadkih.
KungFuPanda
29. 06. 2019 16.22
+11
To je tudi moje mnenje. Me veseli, da nisem edini.
Vaukan
29. 06. 2019 14.03
+25
2G...3G...4G...5G....čez par let 6G...samo rak se bo širil...
janezpodre
29. 06. 2019 13.30
+26
Ta tehnologija je nujna za našo mladino - samovozeč avto, da lahko piška bul v telefon in ji ni treba obračat volana.
prof5erz .
29. 06. 2019 13.29
+35
Višje EM frekvence, manjše valovne dolžine, večja prodornost v strukture, živa bitja, celice dodatno obremenjene z resonanco, segrevanje celic, induciranje dodatnih napetosti v živčevju...stres, bolezni živčevja, epilepsija, rak....Ali je to napredek?
stromar5
29. 06. 2019 17.24
-2
Višja frekvenca (v rangu nizkih frekvenc kot npr. za 4G) v splošnem pomeni nižjo prodornost v strukture. Resonanca nastopi pri točno določenih frekvencah, ni rečeno, da so to frekvence 5G. Segrevanje celic je zaradi zelo nizke moči sevanja zanemarljivo (glede na ostalo sevanje okoli nas npr. IR, vidna svetloba itd.).
User1538643
29. 06. 2019 12.55
+32
Kvantni računalniki ponujajo neslutene zmožnosti obdelave podatkov v času in po obsegu, ki jih današnji računalniki niso zmožni sploh opraviti. 5G velikokrat presega hitrosti človeških zmožnosti komunikacije in omogoča kvantnim računalnikom, da medsebojno sodelujejo na nesluteni ravni hitrosti, procesne moči in zmogljivosti. To pomeni, da je možno, da Qračunalnik na enem koncu sveta izda ukaz preko 5G računalniškemu stroju na drugem koncu sveta, in da ga ta izvrši, še preden se naša misel o tem sploh izoblikuje. Če temu dodamo UI (umetno inteligenco), s katero so v primerjavi, današnji človeški misleci otročarija, a največji šahovski mojstri, nebogljenci le, dobimo popolno orodje in orožje oblasti, ki se prileže posameznikom, ki oblasti ne želijo deliti z nobenim. Logično je, vendar, da bo tudi njih nekaj, nepremagljiva UI kmalu izločila in z nami vsem naredila, kar se ji bo zdelo prav. Kaj? Tega nismo zmožni predvideti niti dojeti, saj ne dosegamo niti delčka UI inteligence, ki se nenehno in samodejno razvija, gradi in nadgrajuje. Zakaj vse to? Zaradi oblasti žejnih posameznikov in ignorantskih, le zabave željnih množic, ki se naodušujejo nad poceni in tudi brezplačnimi bonbončki vseh zvrsti.
User1538643
29. 06. 2019 12.58
+12
... tko da Huawei ali kdo drug, načelno niti ni zelo bistveno vprašanje.
Sasha Poklukar
29. 06. 2019 12.21
+41
Nepotrebujemo 5g omrežja, je 4g čist kul pa dost hitr. BV. Rajši za naravo, infrastrukturo, boljše plače? Bolj koristno kot pa spet neka tehnologijo. Saj smo že dost napredni
BitterTruth
29. 06. 2019 12.53
-8
Andree
29. 06. 2019 12.21
+12
V Nemčiji še marsikje nimamo 3G.
Vaukan
29. 06. 2019 14.05
+7
Imate pa točeno pivo in pohan šnitzel...
Brakedirt
29. 06. 2019 15.23
-6
Andree
30. 06. 2019 11.28
+2
Ga tudi v mestu marsikje ni. Daj ti šel od puklastega nehaj pametovati. Kao ne maraš puklastega a ga zmeraj omenjaš. In nehaj lagati,da nimaš slovenskega državljanstva.
Uporabnik113189
29. 06. 2019 11.42
+27
V Srbiji bodo državljani nadzorovani s to kitajsko tehnologijo.. Prepoznavanje obraza na ulici in za dodatek bo priložena ocena, na primer, priden, ubogljiv, težaven, problematičen, moten itd.. Posledica ocene bo tudi razna dovoljenja vstopa ali zapore za kategorije državljanov..
Uporabnik113189
29. 06. 2019 11.44
+26
Ne vem kdo si tega želi v Sloveniji, sam si ne.. Sicer pa čim se pojavi eno od imen naših "osamosvojiteljev" je to razlog za alarm in težave. Ali drugače njegov pol žep in naš prazen..
BitterTruth
29. 06. 2019 12.54
-3