Slovenija

Žalostna usoda bivaka na Kaninu: Kaj bo z njim, še ni znano

Bovec, 25. 12. 2021 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
145

Leta 2016 je Kanin dobil povsem novi moderen bivak, ki so ga zasnovali v arhitekturnem biroju OFIS Arhitekti. A futuristični bivak, ki je lahko pod svojo streho sprejel do devet oseb, ni dočakal srečnega konca. Pred dnevi so ga namreč zaradi nesoglasij sodelavci arhitekturnega biroja popolnoma razstavili, zdaj pa čaka, da ga helikopter odpelje v dolino. Kaj se bo potem zgodilo z njim, še ni znano.

Nesrečna zgodba ima dve plati. Ena je plat predsednika Planinskega društva (PD) Bovec Roberta Rota, druga pa arhitektov biroja OFIS, ki so bivak zasnovali. A pojdimo po vrsti. Župan Občine Bovec Valter Mlekuž pravi, da bivak že od samega začetka ni bil postavljen na najbolj primernem mestu. Postavljen na izpostavljenem grebenu, je bil večkrat žrtev vetra in snega, ki sta ga poškodovala. S tem se strinja tudi Rot, ki pravi, da so ga na izpostavljeno mesto postavili arhitekti, kljub temu da je PD pridobilo dovoljenje zavoda za varstvo narave, da bivak postavijo v bližino koče Petra Skalarja, ki takrat ni obratovala. "Tja ga niso želeli postaviti, ker ne bi bilo tako fotogenično," je povedal in dodal, da je tudi oblika bivaka napačna, ker je previsok. "Vse skupaj je zgrešeno od vsega začetka," je jezno poudaril.

A z njim se ne strinjajo v arhitekturnem biroju OFIS, kjer poudarjajo, da so izpostavljeni predeli povsod v visokogorju, a da so za bivak naredili vse izračune, da to vse prenese. "Ideja je bila, da se bivak postavi tam in lahko noter prespijo jamarji, planinci in smučarji, ker je koča zaprta."

Kot pravijo, se je celotna saga začela, ko je bivak zaradi sporov izgubil stalnega oskrbnika, kar je pri objektih v visokogorju nujno. Takrat so jih člani jamarskega društva, ki so redno hodili mimo in včasih tam tudi prespali, začeli obveščati, da zatege niso primerno zategnjene, nekajkrat so bile potrgane, pred dobrim letom pa so prejeli prvo obvestilo, da se je v bivaku razbilo eno izmed notranjih stekel in so bile čez zimo dalj časa odprta vrata. V bivak je tako pihal veter, noter je naneslo tudi sneg. "Predsednik pa nas je začel obtoževati, da smo mi krivi, da bivak ni pravilno zgrajen in naj ga odstranimo ali v celoti saniramo. Bilo nam je hudo, ker smo v to vložili veliko dela," so pojasnili in dodali, da predsednik PD Bovec ni redno hodil k bivaku in si vzdrževanje narobe predstavlja.

Rot odgovarja, da bivak ne razpada zaradi pomanjkanja vzdrževanja. "Pravijo, da smo mi slabo vzdrževali bivak, ta pa razpada po šivih. Vzdrževanje je to, da ti zapreš vrata, okna, zamenjaš odeje in pometeš. Če na bivaku v visokogorju nastane takšna škoda, to ni težava oskrbovanja, ampak je težava drugje," je povedal. Kot dodaja, so za bivak skrbeli in o stanju sproti obveščali tako javnost kot arhitekte. "Stekla na bivaku niso bila razbita, ampak so zaradi torzijskih napetosti v bivaku popokala," je pojasnil in dodal, da tudi vrata niso bila nikoli odprta. "Ko bivak ni bil več zaklenjen, smo v izogib nezaprtih vrat namestili samozatezno utež, ki je delovala brezhibno. Vrata pa se po poškodbi res niso mogla več zapirati, ker je bivak rotiral, nastajale so vedno večje razpoke in posledično se vrata niso mogla več zapirati. Po navodilih arhitektov smo jih provizorično zaprli in zadelali," je pojasnil. Prav tako so pred vsako zimo zategnili tudi zatege, ki so lansko zimo zaradi obremenitve večje količine snega bivak še dodatno raztegnile.

PD Bovec se dogovarja o večletni oddaji v najem Jamarski Zvezi Slovenije, ki je že do sedaj delno oskrbovala kočo. Tudi z  novim oskrbnikom bo PD Bovec  sklenilo ustrezno pogodbo o najemu in skupaj se bodo dogovarjali o zimski sobi, ki bo nadomestila zgrešeno investicijo v propadli bivak. Robert Rot, predsednik PD Bovec

Kot še dodaja, so arhitekte dve leti prosili, naj bivak popravijo, ker so imeli z njim ogromno stroškov. "Nikoli ga niso popravili, gor so poslali le dva fanta, ki sta uredila ojačitve, da bi bivak nehal razpadati," je povedal in dodal, da so arhitekti, ko je počilo steklo, za popravilo zahtevali plačilo v vrednosti več tisoč evrov. Arhitekti odgovarjajo, da so se po obtožbah, da bivak ni primerno projektiran in razpada odločili, da sami aktivirajo ekipo, ki je pregledala stanje. Organizirali so tudi novo steklo, ki že eno leto čaka na montažo na letališču Bovec. Ker pa jih je skrbelo, da za bivak, tudi če z lastnimi sredstvi popravijo steklo, ne bo nihče skrbel, so se z bovško občino in Planinsko zvezo Slovenije dogovorili, da z menjavo stekla počakajo na novega oskrbnika, saj so se ravno v tistem času dogovarjali z jamarji, da prevzamejo kočo Petra Skalarja, ki je prav tako že leta zaprta in vzporedno s tem tudi oskrbo bivaka. Po več mesecih pogajanj se je konec poletja izkazalo, da PD Bovec k temu ne da soglasja, tako da bi posledično tudi bivak ostal brez pravega skrbnika. "Posledično smo se zgodaj jeseni v dogovoru z Planinsko zvezo Slovenije odločili, da se bivak odpelje v dolino in morda prestavi na drugo lokacijo, kjer bo zagotovljeno primerno vzdrževanje."

Kot še pravijo arhitekti, je bivak montažni objekt, pri demontaži pa se je ves material ohranil, zato se ga brez težav lahko ponovno sestavi. Rot se sicer tudi s tem ne strinja. Kot pravi, bivaka niso razstavili, ampak se je podrl. Prav tako ni pripravljen za transport v dolino, saj kosi ležijo okrog bivaka, večina je pokrita s snegom, nekatere dele pa je veter že raznesel po Kaninskih podih. Kot pojasnjuje, je les prekrit s snegom in kot tak bo neuporaben za ponovno montažo. Arhitekti pa pojasnjujejo, da gre za križno vezane plošče, izredno trpežen material, tako da bodo objekt lahko ponovno sestavili in ga dali na drugo lokacijo. 

Trenutno je bivak razstavljen, les je delno privezan na skale, delno pa prekrit s snegom in čaka na odvoz v dolino. Bovški župan pravi, da je poskušal posredovati in doseči, da se bivak razstavi, pelje v dolino, popravi in postavi na novo lokacijo. A kot kaže arhitekti in PD niso našli skupnega jezika.

Takole so v ponedeljek razstavili še zadnje dele bivaka.
Takole so v ponedeljek razstavili še zadnje dele bivaka. FOTO: Arhitekturni biro OFIS

Po podatkih predsednika PD Bovec je bil bivak odprt le eno zimo, kljub temu pa je bil dobro zaseden predvsem zaradi turnih smučarjev, ker je blizu žičnice. Kakšna usoda čaka bivak zdaj, še ni jasno. Medtem ko si predsednik Rot želi le, da se les odpelje v dolino, si arhitekti še vedno želijo, da se bivak znova zmontira, morda le na drugo lokacijo.

Žal gre za zelo nesrečno zgodbo z lokalnim društvom, ki naj bi oskrbovalo prelepo gorsko območje na Bovškem in upamo, da se že v bližnji prihodnosti zgodba odvije v bolj pozitivno smer. Škoda bi bilo, da ta žalostna zgodba vrže slabo luč tudi na druge, ki se z dobrimi nameni in prostovoljstvom trudijo ohranjati pozitiven planinski duh.  Upamo, da se bo nekoč rešila tudi trenutno brezizhodna situacija okrog zemljišča in Koče Petra Skalarja, da morda uspe novim oskrbnikom zimsko sobo postaviti nazaj, pravijo arhitekti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

galop
26. 12. 2021 17.59
+3
Zgledal je kot kanta za smeti
brezveze13
26. 12. 2021 13.33
+1
kakšna neumnosti se počnejo zaradi nesoglasij posameznih elit arhitektov, kulturnikov, namišljenih naravovarstvenih organizacij, a doma bi vsi imeli vse najmodernejše če tudi je navaden kič iz kitajske
ni_mi_vse_eno
26. 12. 2021 11.13
+8
OFIS so "za bivak naredili vse izračune, da to vse prenese", hahaha. Edina sreča je, da se nikomur ni nič naredilo. Če bi bile smrtne žrtve, bi policija iskala kazensko odgovornost.
JAJOMAJSTR
26. 12. 2021 10.59
+1
PA PRI NAS VSE POKA PO ŠIVIH
JAJOMAJSTR
26. 12. 2021 10.59
+2
ODKAR JAJO HARA JE VSE ŽALOSTNO
NotMe
26. 12. 2021 10.53
+6
Bčani so vsčasih svojga gnara vredni, ampak tule jim pa dam 100% prav. Tole je case study "dela" sodobnih arhitektov. Neuporabno, drago, nefunkcionalno in vprašljive estetike. Sramota, Ofis.
Abrams
26. 12. 2021 10.43
+4
Akademsko umetniški pristop. Enako je z hišami, ki morajo imeti čim več stekel, tko da zjutraj brez rolete še kave ne moreš skuhat ne da bi se zrihtal. Vsa čast naši akademski sferi. Pa moram priznat, da je na vseh področjih tako. Vse povsod najbolj pametni. Pa nikjer zares zraven.
nebanebo
26. 12. 2021 10.20
+1
Arhitekt-alpinist, šlosar-ljubitelj gora.. Obstajajo taki unikumi v Sloveniji?
Uporabnik1515261
26. 12. 2021 10.09
-4
Kako tipično slovensko...Namesto dogovora o rešitvi, le prepir in obtoževanja...Žalostno.
HitraVeverca
26. 12. 2021 11.18
inside1
26. 12. 2021 09.18
+12
vsak laik al pa tam domačin ve, da tak bivak tam gori ne more preživeti.... narava je nepredvidljiva, kalkulacija pa drugo..., pa tudi zaradi same oblike in izgleda to tam ne sodi. veliko kiks, ko arhitekt včasih noče nikogar poslušati...
marzo
26. 12. 2021 09.54
+1
Mala malica za vsakega statika je sprojektirati takšen bivak. Verjetno gre bolj za problem slabe izvedbe ali celo sabotaže. Malo popustiš jeklenico in rešeno...
Zalchi
26. 12. 2021 10.12
+10
Marzo: eno je projektirat objekt v topli pisarni, večji podvig je objekt postavit v tako okolje ( mraz, veter, ni vode, ni elektrike, prva gradbena trgovina je 3 ure proč…). Tak objekt v tem okolju nima kaj iskat. Tja pašejo lesene nizke koče, ki že desetletja kljubujejo vremenskim pogojem. Tak bivak paše tja glih toliko, kot planšarska koča sredi Ljubljane
Uporabnik1544434
26. 12. 2021 09.16
+5
Debi lizmi se kar vrstijo pri nas ,tako skrupucalo ne sodi tja pa še na tako izpostavljeno mesto
marzo
26. 12. 2021 09.13
-2
Bovčani so ga dobili zastonj, tako kot smučišče na Kaninu. Usoda obeh me pri teh jamračih prve klase ne preseneča...
tekač
26. 12. 2021 08.57
+10
Koča na Okrešlju " stara" je bila prijetna. Nova mi ni nič všeč. Arhitekti si postavljajo spomenike ,kateri res ne spadajo v gorsko okolje. Tu bi morala biti inšpekcija na državni ravni za ohranitev naravnega okolja res prisotna in stroga, poleg tega pa bi moral biti projekt v občini javnomnenjsko podprt.....
tekač
26. 12. 2021 08.51
+17
Bil sem tam. Bivak je bil eno "skropucalo", kateri se ni niti najmanj vklopil v okolje. Nevem kdo in po kakšni ceni je ta bivak pripeljal na tako lepo gorsko okolje. Upam,da bo za nov natečaj izbran primernejši in predvsem okolju primeren in prijazen bivak.
DominusMaximuz
26. 12. 2021 08.23
+20
Ne bom rekel da sem strokovnjak, ampak zdrava pamet pravi da naj bo bivak tam, da če tudi ga nihče ne vzdržuje, da stoji 100let brez problema! To je pa bila samo atrakcija za instagram všečke!
MiskoPol
26. 12. 2021 08.17
+13
Tisto v hribe ni spadalo in je prav, da so odstranili. Odstranili so sramoto.
Mr.
26. 12. 2021 08.43
+15
Saj ga je narava sama odstranila! Odnesti morajo samo še smeti v dolino! Gorniki vemo, da moramo smeti, ki jih ustvarimo odnesti v dolino in prav je tako!
Tomvojo
26. 12. 2021 08.11
+8
Pa to tudi na Golovcu ne bi dolgo zdržalo. Še eno arhitekturno skrpucalo.
Lutra Lutra 1
25. 12. 2021 21.35
+17
Zelo sem vesel, če bodo ta bivak nekam odvlekli. Mogoče je ta bivak res velik arhitekturni dosežek za nek drugi prostor, ker v tem prostoru je absolutno tujek, ki kazi podobo gorskega sveta. Le kaj bi rekli naši predniki, ki so nam zapustili značilno arhitekturo gorskega sveta, ko bi videli to skropucalo? Bili bi žalostni.
vicente
25. 12. 2021 21.09
+10
vsak pameten ki gre v hribe ve da se najlažje preživi v zavetju,bivak naj bi nudil zavetje ,zato je postavljanje bivaka na izpostavljeno mesto neumnost,sicer je bil bivak res fotogeničen in je arhitektu prinesel kratkotrajno slavo ki je hitro zbledela ostala bo grenčica neumne postavitve sicer lepega objekta ki verjetno res ni spoštoval zdrave logike preživetja v hribih in bo zaradi tega odšel na smetišče zgodovine,kaj bo z vezanimi ploščami ki bodo zimo preživele pod snegom verjetno niti za pasjo uto ne bodo več primerne.
St. Gallen
25. 12. 2021 20.42
+8
naj statik povrne skodo