Slovenija

Nekdanja glavna inšpektorica: Rekel je, da med nama 'ni kemije', zato ne želi delati z mano

Ljubljana, 15. 04. 2021 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, Nika Kunaver
Komentarji
209

"Postavljena sem bila pred izbiro, ali s postopki na sodiščih uveljaviti svoje pravice in dokazati nezakonitost postopkov in pri tem uradne veterinarje in inšpektorje izpostaviti dilemi, kdo je njihov nadrejeni, komu poročati, koga obveščati ... ali pa se umakniti," v pismu sodelavcem svojo plat zgodbe pojasnjuje Andreja Bizjak. Generalni direktor UVHVVR jo je namreč z mesta direktorice Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin premestil na delovno mesto sekretarja.

Potem ko je generalni direktor Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) Matjaž Guček konec marca začel postopek premestitve direktorice Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreje Bizjak, je ta v pismu sodelavcem pojasnila svojo plat zgodbe. 

Kot je zapisala, je direktor(ica) Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin položajno uradniško delovno mesto, kar je določeno v Zakonu o javnih uslužbencih (ZJU).

"Dne 31. 3. 2021 je bila na internem portalu UVHVVR objavljena sprememba sistemizacije in tega dne sem tudi dobila izročen aneks k pogodbi o zaposlitvi, kjer naj bi z 12. aprilom zasedla delovno mesto uradnega veterinarja višjega svetnika na Mejni veterinarski postaji Brnik. Hkrati mi je bil vročen sklep, da se mi zaradi povečanega obsega dela v Inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin odreja delo v OU Celje od 12. 4. do 31. 12. 2021 oziroma do preklica. Vložila sem pritožbo na sklep in zavrnila podpis aneksa," pojasnjuje Bizjakova. 

Andreja Bizjak meni, da je bila njena premestitev nezakonita.
Andreja Bizjak meni, da je bila njena premestitev nezakonita. FOTO: Bobo

Pridobila je mnenje odvetnika, pa tudi mnenje ene od članic Komisije za pritožbe iz delovnega razmerja pri Vladi RS, ki sta bili enaki – uradniku lahko preneha položaj samo, če se ukine organ oz. organizacijska enota, ki jo vodi. V ostalih primerih gre – v kolikor niso izpeljani ustrezni postopki (disciplinski, ugotavljanje nesposobnosti …) – za odstranitev osebe. "V mojem primeru ni šlo za ukinitev Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in torej ni bil podan razlog za ukinitev položajnega delovnega mesta oziroma za spremembo položaja, ki ga zasedam," je zapisala. 

Če bi delodajalec kljub temu hotel izvesti premestitev s položajnega uradniškega delovnega mesta na drugo delovno mesto (brez njenega soglasja), bi moral to storiti z odločbo o premestitvi, zoper katero je možna pritožba na Komisijo za pritožbe iz delovnega razmerja pri Vladi Republike Slovenije in v naslednji stopnji na sodišče. 

Tako pridobljeni mnenji kot pravna praksa kažejo na to, nadaljuje Bizjakova, da bi s postopki na Komisiji za pritožbe iz delovnega razmerja pri Vladi Republike Slovenije in eventualno pozneje na sodišču obdržala položajno uradniško delovno mesto in bi bila premestitev nezakonita. 

Inšpekcija je notranja organizacijska enota UVHVVR in predstavlja izjemo od običajne organiziranosti inšpekcij. Naloge izvajata predstojnik organa in glavni inšpektor. Med njima mora veljati volja za skupno delovanje za dosego ciljev inšpekcije, podpora predstojnika organa glavnemu inšpektorju mora veljati absolutno in obratno. Službena komunikacija med njima ne sme biti vprašljiva, skupno delovanje obeh za zapisane cilje mora biti del službenih obveznosti. Različna stališča in nesporazume morata biti sposobna razrešiti v skladu z zakonodajo, etiko in postavljenimi cilji organa. Andreja Bizjak

Med razlogi za odločitev, da pristane na menjavo položajnega delovnega mesta, Bizjakova našteva, da je bila v zadnjem letu kot direktorica inšpekcije s strani vodstva deležna nejasnih usmeritev glede obveščanja javnosti (zlasti glede objave rezultatov nadzora, vezane na sezname kršiteljev in na način obveščanja o tveganjih), izključujočega komuniciranja, nalaganja nalog podrejenim, ne da bi bila ona o tem obveščena, omalovažujočega komuniciranja pred podrejenimi in neodgovarjanja na njene predloge. 

Trdi tudi, da so ji kot vodji notranje organizacijske enote odtegovali pristojnosti (npr. pristojnost soodločanja o izbiri kandidatov za zasedbo delovnih mest znotraj organizacijske enote Inšpekcije), nenadno odločitev, da inšpekcija ni pristojna za veterinarske koncesije, urejanje vpogledov v zadeve inšpektorjev s strani MKGP mimo inšpekcije, obravnavo inšpektorjev/uradnih veterinarjev, ne da bi jo obvestili o vzrokih in rezultatih postopkov ter uvedbo spremenjenega načina posredovanja prijav, ne da bi jo s tem seznanili. Bizjakova omenja tudi še poseg v strukturo in pristojnost direktorjev območnih uradov brez posvetovanja z direktorji OU in brez presoje učinkov. 

Kot še pravi, je imela z novim generalnim direktorjem dva razgovora, v katerih ji je med drugim povedal, da svoje delo opravlja odlično in v obsegu, ki je večji od pričakovanega. Menil je, da Inšpekcija delo opravlja dobro, da pa je vtis, da je na UVHVVR pomembna samo inšpekcija in da so sektorji samo dodatek inšpekciji. Kot generalni direktor si želi drugačne inšpekcije in drugačnih usmeritev dela inšpekcije – na vprašanje, kakšno, ni dobila odgovora. Dejal naj bi ji celo, da ker med njima "ni kemije", ne želi delati z njo. 

"Predlagala sem mu, naj določi sodelavca (ali dva), da v nekaj mesecih ali pa v času do konca predsedovanja prenesem nanj izkušnje in znanje in da potem soglašam z umikom. Predlog je bil zavrnjen. Torej sem bila postavljena pred izbiro, ali s postopki na sodiščih uveljaviti svoje pravice in dokazati nezakonitost postopkov in pri tem izpostaviti uradne veterinarje in inšpektorje dilemi, kdo je njihov nadrejeni, komu poročati, koga obveščati ... ali pa se umakniti. Inšpekcija, v okviru katere sem delovala 25 let, ima vsekakor dobre rezultate dela in upam si trditi, da je taka tudi zaradi mojega prispevka. Moja odločitev je, da zaradi uveljavljanja lastnih pravic nočem škoditi delovanju inšpekcije in biti ovira pri izvajanju nalog nadzora," je še zapisala. 

Zaradi vsega naštetega se je odločila, da bo soglašala s premestitvijo na mesto sekretarja, ki so ga potem, ko je imela razgovor z ministrom, sistemizirali in 8. aprila objavili na internem portalu UVHVVR. Soglasje se izkazuje s podpisom aneksa k pogodbi o zaposlitvi, prejela je tudi že odločbo o imenovanju v naziv sekretar. 

S podpisom aneksa 12. aprila so tako prenehale vse njene naloge, pooblastila in odgovornosti kot uradnega veterinarja višjega svetnika na položaju direktorja inšpekcije, ki izvaja naloge in pooblastila glavnega inšpektorja, je še pojasnila Bizjakova. 

UVHVVR: Kadrovske premestitve ob nastopu novih funkcij niso neobičajna praksa 

Iz UVHVVR so ob tem sporočili, da je generalni direktor ob prevzemu funkcije zastavil ključne naloge in cilje, ki jim bo sledil v mandatu vodenja. 

"Kadrovske premestitve ob nastopu novih funkcij niso neobičajna praksa. Direktor želi na ta način tudi učinkoviteje izrabiti resurse, ki so mu na voljo. Po premestitvi bo ga. Bizjak opravljala druge najzahtevnejše naloge, vezane na ključne sistemske rešitve delovanja organa," so zapisali. 

Naloge direktorja inšpekcije bo začasno opravljal generalni direktor, dokončna odločitev glede namestnika generalnega direktorja pa še ni sprejeta.  

"Delodajalec nima pravice posegati v pravico zaposlenih do izražanja svojih mnenj in jim odrejati ali prepovedati nastopanje v medijih, če gre za izražanje njihovih osebnih mnenj ali stališč o določeni zadevi," so še dodali.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (209)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vitruvio
18. 04. 2021 11.43
+2
Gospa Bizjak vaša odstranitev iz programa prehrane bo zadovoljila vse ljubitelje mesnih izdelkov in roštiljade . Koliko bacilov so pojedli posamezniki ,ker jim niste pravočasno preprečili .
Senca6
16. 04. 2021 11.51
+1
kolko je te staro to?..zgleda za v penzijo lol
Vitruvio
18. 04. 2021 11.43
+2
Ho Chi Joža
15. 04. 2021 19.50
+3
Saj ko je STALIN odšel se tud svet ni podru
alenka.NN
15. 04. 2021 19.58
-1
saj se sedaj tud ne bo, samo malo bo zaropotalo
ZIPPO
15. 04. 2021 19.28
+2
Ahahaha končno ena dobra novica! Ta ženska je bila skrajno neprimerna za to službo, njene izjave itd. Da o tem kok je težka ne govorim.Doma ima sigurno vse čisto in pospravljeno, ja seveda.
Aleša Muršec
15. 04. 2021 19.01
+4
Sam bejži! Svojega dela nisi dobro opravljala, kar smo si nekateri skušali na dnevni bazi in tvoje prioritete so naredile ogromno škode! Šibaj!
Pišta Zelko
15. 04. 2021 19.11
-3
Aleša, ti si verjetno zadnja, ki lahko ocenjuješ takšno delo, ki ga je ta opravljala. Pojma nimaš o inšpekcijskem delu. Pokukaj mali v zakonodajo in predpise pa šele takrat komentiraj takšne zadeve. Do takrat pa "šibaj"!
DemokracijaMolka
15. 04. 2021 20.38
+1
Vitruvio
18. 04. 2021 11.45
+1
ni_mi_vse_eno
15. 04. 2021 18.45
+5
Služba ti ne pripada do smrti. Če direktor reče, da boš delala drugje, potem pač delaš drugje ali pa tam so vrata. V privatnem sektorju je to kristalno jasno. Nekateri bi se pa oklepali položajev, kot da so oni edini na svetu, ki znajo in razumejo, poklicani od boga, da opravljajo to delo. Pojdi za direktorja, pa se lahko sama kandidiraš, kot je naredila Alenka za Bruselj. "vi ken an vi vil"
misterbin
15. 04. 2021 18.41
+7
Naj se spoka v penzijo in mesto prepusti mlajšim
bojer
15. 04. 2021 17.44
+8
Morda to niti ni tako slabo, če se samo spomnim njenih razlag o pokvarjenem mesu konec sezone in še drugih "cvetkah".
Realni
15. 04. 2021 17.41
+10
Kaj zdaj se bomo jokali za vsakim , ki je zamenjan. Zamenjali so te in adijo, delaj dalje.
TolstojV
15. 04. 2021 17.32
+8
Andreja Bizjak tvoji osebni problemi ne zanimajo javnosti. Užaljeni dobro plačani večni uradniki imajo genetsko napako ko se jih premesti o tem nemudoma obvestijo javnost ker se jim je po njihovem zgodila krivica. Hoteli so ostati na tem delovnem mestu do upokojitve!
Eastman
15. 04. 2021 17.25
+3
A je njen nadrejeni SDS kader?
Vitruvio
18. 04. 2021 11.46
+2
Ali je pomembna politična pripadnost ,da te razrešijo zaradi nesposobnosti ? Si pozabil tiste čevape ,ki ste jih jedli celo poletje ?
Jure Kacicnik
15. 04. 2021 17.11
+7
Končno.... še je prihodnost....
asdfghjklqwertz
15. 04. 2021 17.00
+10
Edina inšpektorica, ki je resnično stopila na prste pokvarjenim in zanemarjenim restavracijam!
Vitruvio
18. 04. 2021 11.47
+2
Hehehehe....ti si pa včeraj iz veje padu ?
BeGood
15. 04. 2021 16.56
+14
Jaz bi mu na njenem mestu pokazala sredinec in šla v penzijo. Njemu želim, da najde tako, ki mu bo sprožila kemijske procese v telesu, njegovi ženi pa, da ga z vsem laboratorijskim priborom vred postavi pred vrata.
ni_mi_vse_eno
15. 04. 2021 18.48
+4
Takoj užaljena. Zagotovo si ženskega spola, ker si takoj užaljena. 😃
najvsivedo
15. 04. 2021 16.46
-6
Pa kaj ste rabili pet let ,da ste opazili to neurejeno žensko..
zurc
15. 04. 2021 17.04
+9
kaj te briga kako zgleda ,važno je kaj zna in kako je učinkovita na svojem delavnem mestu
Eastman
15. 04. 2021 17.26
+2
Ej kaksno frizuro je mel Einstein...neurejeno.
Vitruvio
18. 04. 2021 11.48
+2
Preberi si njene zgodbice o delu inšpekcije za prehrano ! Vse je na Google !
ivan z Doba
15. 04. 2021 16.42
+14
Sektaši se selijo na vsa pomembna mesta v državi. Od Urada za pranje denarja, preko NPU, do VURSa! Grdo. Naslednja vlada bo imela ogromno dela, da skida ves ta g....!
fafajonka
15. 04. 2021 16.58
+4
Tudi naslednja vlada se bo držala načela......Marija, roke k sebi.
ferari23
15. 04. 2021 16.35
+6
Sedaj nam bodo vzel vodo ,neoporečna živila,nekdo bo služu ,kot sedaj z raznimi zaščitam.Ve se pa kdo bo to ,poglejta unga oprodo,kaj pravi k nam bodo vzeli vodo.
ježevka123
15. 04. 2021 16.23
-4
Mislim, da je gospa že zdavnaj zdrela za v pokoj, pa verjetno ni želela iti, zato so jo elegantno umaknili.
mak0521
15. 04. 2021 16.20
-4
Glede na njeno "sposobnost#, ki smo jo videli ob njenih javnih izjavah, je bil skrajni čas, da se jo umakne.
resslovenka
15. 04. 2021 16.16
+5
Pri nas je tako. Pritiski s strani prehrambenih lobijev se kar vrstijo. Zdrava hrana je tista, ki se prodaja na policah, torej tista, ki jo uvrstijo na police trgovci. Dejte mi povedat kdo sploh še preverja a je bio hrana bio pri tolikih artiklih? Bio meso? Eh, dejte no... Ampak, vse gre v promet, če je cena nizka in dosegljiva ljudem. Tistim ljudem, ki kupujejo najcenejšo akcijsko hrano. 😎