Slovenija

Björkqvist ne bo več dajal izjav za slovenske medije

Ljubljana, 24. 11. 2009 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Glavni finski kriminalist v zadevi Patria je še vedno razburjen zaradi ponedeljkovega pisanja Dela, ki naj bi napačno povzemalo njegove izjave. Kriminalist razmišlja, da bi novinarja prijavil častnemu razsodišču.

Kaj Erik Björkqvist
Kaj Erik Björkqvist FOTO: POP TV

Za slovenske medije o zadevi Patria ne bom dajal več izjav, je dejal preiskovalec Kaj Erik Björkqvist. Kot je pojasnil, ne more "sprejeti ali razumeti, da nekdo polaga besede v moja usta". To je po njegovem "slaba stvar" in je lahko na Finskem kriminalno dejanje. Razmišlja, da bi novinarja Dela Dejana Karbo prijavil novinarskemu razsodišču.

Če se bo odločil za prijavo Karbe Novinarskemu častnemu razsodišču v Sloveniji, bo to storil v naslednjih 30 dneh, je pojasnil kriminalist.

Odgovorni urednik Dela Darijan Košir je sicer v odzivu na ponedeljkove izjave finskega kriminalista med drugim zapisal, da razume "da je Björkqvist zaradi pretirane zgovornosti zdaj v težavah s svojimi nadrejenimi in še kom in da je morda v težavah, ker je novinarju Dejanu Karbi povedal več, kot je sprva želel in kot bi verjetno smel – a to je problem Björqvista, ne Karbe".

Björkqvist je danes na vprašanje, ali je pod pritiskom kolegov v policiji, ker novinarjem daje preveč informacij, odgovoril, da ne. Poudaril pa je, da ne bo več dajal intervjujev ali informacij slovenskim medijem. "To je bilo zadnjič," je še dodal.

V stranki SDS pa pravijo, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da zaščitijo dobro ime in interese stranke, v kolikor se časnik Delo javno ne opraviči.

Časnik Delo je v ponedeljek poročal, da denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v stranki SDS. Glavna zgodba v preiskavi pa naj bi bili tudi brezplačniki, ki so izhajali pred volitvami. Pri tem naj bi Björkqvist novinarju Dela še dejal, da od slovenske policije ne dobijo nobenih informacij. Pri tem se je novinar časnika Dejan Karba skliceval na navedbe Björkqvista, ki pa je kasneje za več medijev zanikal te navedbe in zatrdil, da za navedeno nimajo nobenih dokazov.

Jure Cekuta
Jure Cekuta FOTO: POP TV

Karba je kasneje povedal, da stoji za svojo zgodbo, podprl ga je tudi odgovorni urednik časnika Darijan Košir. "Dejstvo je, da je preiskovalec izjavil vse, kar piše v današnjem Delu," je v ponedeljek zatrdil odgovorni urednik Dela.

Slovenski preiskovalci spet zaslišali Cekuto

Sicer pa so preiskovalci v zadevi Patria danes ponovno zaslišali Jureta Cekuto. Kot je Cekuta povedal za 24ur.com so preiskovalci hoteli preveriti različne navedbe medijev glede najema kredita pri avstrijski banki. Ker Cekuta sodeluje na slikarski razstavi v Miamiju v ZDA, so ga povprašali tudi o tem, kdaj potuje in ali se namerava vrniti.

Cekuta je še enkrat povedal, da je veliko navedb v medijih neresničnih in da je celotno zgodbo napisal v knjigi z naslovom Smem, znam in zmorem, ki bo izšla še pred božičem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
25. 11. 2009 09.22
Sploh mi ni jasno, kaj raziskuje ta Finec! Vse skupaj je izmšiljeno, a to mora dokazati?
M-teorija
24. 11. 2009 21.08
~Kot je pojasnil, ne more "sprejeti ali razumeti, da nekdo polaga besede v moja usta"~ Glede na to izjavo pa jaz ne bi bil tako prepričan, da Karba laže. To da ti nekdo polaga nekaj v usta pomeni, da poveš tisto kar bi "polagalec" želel slišati in to je bil tisti DA, ki naj bi potrdil Karbovo zgodbo. Tako, da je vprašanje, kdo je v resnici stopil na čigav bananin olupek.
TVbudaleMuha137
24. 11. 2009 20.08
Dva komentarja ste mi zbrisal, ko ne vem zakaj. A mi lahko na mail prosim pošljete, kaj je blo narobe napisano, ker jaz dejansko ne vidim kaj je blo narobe?!? Sploh pri drugem komentarju?
FUKONJA
24. 11. 2009 19.56
571 hudo zatiranih in maltretiranih pisunov je končno dočakalo svobodo in demokracijo. Takoj, ko so se izvili iz hudih pritiskov, so začeli poročati o vseh svinjarijah povezanih s afero Patrija. Zadnja cvetka na torti objektivnega poročanja pa je bila, da je Kaj Erik Björkqvist izjavil, da se je denar iz Patrije stekal kar v samo stranko SDS. Če prav razumemo podkupnine ni prejemal lider opozicije, ampak kar njegova stranka. In končno so jih, potem, ko so se ti novinarji osvobodili hude tiranije, razkrinkali. Slovenija je lahko ponosna, da ima tako razvito raziskovalno novinarstvo, katerega nam zavide cela Evropa in verjetno kar cel Svet.
TVbudaleMuha137
24. 11. 2009 19.56
... pa saj že vemo, ane... ;)
Tonček Balonček
24. 11. 2009 19.33
Košir in Karba sta največja izdajalca tega naroda in nas hočeta prikrajšati za patrije ter Janeza Janšo!
grga_pitic
24. 11. 2009 19.30
Ubogi Finec, padel je pod kolesje udbomafijskih mlinov. Kriv si je sam, s temi ljudmi se ni za igrati.
mali_M
24. 11. 2009 18.43
Kaj a je to tisti isti novinar, ki vsake toliko časa hodi k Ljubljankoviču na zajtrk, da mu pove o kom in o čem mora pisati?
ekskluziv.scena
24. 11. 2009 18.26
Ste pa nekateri samo za odtenek nad opico... Sedaj pa se vam finski kriminalist naenkrat zdi ok? Torej so problem novinarji. Reakcija obupane množice, ki v vsakem atomčku išče izhod iz brezizhodnega položaja. Denarni tokovi so bili. Ve se, kdo je v igri.
ekskluziv.scena
24. 11. 2009 18.12
Ja, ja, ja.... Priznajte že, da vam "dol visi" za Slovenijo, važen je le vaš malik - pa se bomo nehali kregati.
Tonček Balonček
24. 11. 2009 18.10
NA FINSKEM SO OČITNO TUDI PRAVI KOMUNISTI! Če jih ne bo ustavil Janša, jih jih ne bo nihče! Gremo v akcijo! Je pa daleč, precej dlje od Pule (po slovensko je to baje Pulj), Brionov, še Savudrija ni prav blizu!
FUKONJA
24. 11. 2009 17.41
Zadeva je postala neobvladljiva in prešla vse meje dobrega okusa, kjer postaja kontraproduktivna za akterje in režiserje. Kaj Erik Björkqvist je stopil na bananin olupek udbovske propagande v zatohlem balkansko - komunističnem kotlu. Zanimivo je opazovati, kako se avtorji lepo zapletajo v godljo, katere sooblikovalci so. Še vedno čakamo na dokaze. Ali bo kaj?
bitles
24. 11. 2009 17.21
Mogoče pa poba (Karba al kaj je že) ni najbolj vešč angleščine in je razumel nekaj drugega, kot to kar so mu povedali. Žalost za Delo ki bi naj bil glavni slo dnevnik. Sramota, sramota., sramota, sramota.....
lozinka
24. 11. 2009 17.07
dnevnik DELO bo z tako politiko kmalu postal novi brezplačnik.
Branko Brezovšek
24. 11. 2009 16.47
A remu se reče raziskovalno novinarstvo? Nimaš dokazov, objaviš pa vseeno. Ja moja teta je tudi rekla, da je šel denar v stranko. To ji je povedala soseda, samo da ne ve kdo je njin povedal in kje je slišala. Tako bi še jaz pisal članke. Z lahkoto. A imate na Delu še kakšno prosto mesto. Takoj se prijavim.
Leandra
24. 11. 2009 16.41
Samo trije neodvisni novinarji so na Slovenskih tleh...?? Eden je delal...na 24ur pika kom pa je umrl....drugi še študira...tretji pa že dvajset let išče službo in je nikoli ne bo dobil...?? Kravjek Exspres..
jacfive
24. 11. 2009 16.36
Nekoč je janezek hotel uravnotežiti medijski prostor. Od takrat je osrednji časnik rumen, RTV predvaja 20 let stare oddaje, novejše oddaje pa vodijo nedorasli in amaterski novinarji, zraslo in poniknilo je veliko brezplačnikov in Slovenija je nazadovala na lestvici svobode medijev...
backpacker
24. 11. 2009 16.31
Počakaj, razmišljamo ...
CezDrnInStrn
24. 11. 2009 16.11
Povejte mi ime in priimek poštenega slovenskega novinarja zaposlenega pri "neodvisnih" časnikih?
Krasinius
24. 11. 2009 15.56
Mar moram res povzemati vse še enkrat? Ene grde besede nisem uporabil, samo rednico, da so naši novinarji dvolične osebe, podvržene šefu in denarju, ne pa resnici, kodeksu in neodvisnosti. Pa da se imajo ponavadi še za napredne levičarje, čeprav se večino časa zadržijo po salonih.