Slovenija

'Zahtevamo, da se za vedno prekine okoljski teror v Zalogu'

Ljubljana, 28. 06. 2021 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Četrtna skupnost Polje in tamkajšnja civilna iniciativa sta sklicali novinarsko konferenco v zvezi s problematiko nepravilno skladiščenega komunalnega blata v ljubljanskem Zalogu in okolici. Nanjo so povabili tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića in direktorja podjetja ML Surovine Aljošo Alkhatiba, a se slednji na vabilo ni odzval. Po besedah krajanov jih to ne preseneča, saj so bili že ob prvem stiku z njimi "deležni številnih groženj, najprej po telefonu, nato pa še prek njihove odvetniške službe". S podjetja pa so nam medtem odgovorili, da se že dogovorajajo za izvoz odpadkov.

V Četrtni skupnosti Polje in Civilni iniciativi proti nepravilnemu skladiščenju odpadkov so sklicali novinarsko konferenco v zvezi s problematiko nepravilno skladiščenega elektrofiltrskega pepela in mulja iz čistilnih naprav komunalnih odpadnih voda v Zalogu in okolici.

Kot so sporočili organizatorji, so, da bi pojasnili svoja stališča, na novinarsko konferenco povabili direktorja podjetja ML Surovine Aljošo Alkhatiba, a se ta na vabilo ni odzval. Po besedah krajanov Zaloga jih to ne preseneča, saj so bili že ob prvem stiku z njimi "deležni številni groženj, najprej po telefonu, nato pa še prek odvetniške službe". Hkrati so jasno izpostavili, da zahtevajo, da "se takoj in za vedno prekine okoljski teror" v njihovem domačem kraju.

Na svoji predstavitvi so pokazali serijo fotografij, ki prikazujejo območje, kjer svojo dejavnost opravlja podjetja ML Surovine. "Krajani zahtevamo takojšnjo ukrepanje," so poudarili. Od mestne občine pričakujejo, da bodo delo, ki so ga do zdaj opravili sami, prevzele njihove strokovne službe.

Predstavnik okoljskega inšpektorata je na vprašanje, ali ima podjetje za izvajanje dejavnosti na dotični lokaciji, sploh vsa potrebna dovoljenja, odgovoril, da za zdaj še, a, kot je dodal, so že vložili predlog, da se jim to dovoljenje vzame.

Ljubljanski župan Zoran Janković je krajanom izrazil čestitke za borbo proti nelegalnemu odlagališču in dodal, da podjetje ML Surovine v Zalogu ne bi smelo delovati ter izpostavil, da podjetje sploh ni lastnik zemljišč, kjer se blato nahaja. "Tukaj je potrebno narediti red," je dejal Janković.

Ob koncu novinarske konference so krajani izpostavili še, da jih skrbi, da bo podjetje razglasilo stečaj in zapustilo zemljišče, odpadki pa bodo ostali. Župan Janković jim je odgovoril, da bi bil to po zakonu sicer dolžen lastnik zemljišče, kjer se je opravljala dejavnost, "a to bi lahko trajalo leta in leta". Obljubil je, da bosta v tem primeru z okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom poiskala rešitev.

Prav tako so bili na novinarsko konferenco povabljeni direktor JP Voka Snaga Krištof Mlakar, direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej, ljubljanski podžupan Dejan Crnek, vodja Oddelka za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana (MOL) Nataša Jazbinšek Seršen, vodja Oddelka za urejanje prostora MOL Miran Gajšek, vodja Inšpektorata MOL Barbara Barle ter člane Sveta Četrtne skupnosti Polje in predstavnike civilne iniciative. 

ML Surovine: Smo sredi pogajanj za odvoz materiala

Ko je še potekala novinarska konferenca, so se nam prek elektronske pošte oglasili tudi iz podjetja ML Surovine. "Vezano za problematiko hranjenja in odvoza materiala v našem zbirnem centru, vas obveščamo, da smo sredi pogajanj za odvoz z registriranimi prevzemniki v Sloveniji," so zapisali.

"Menimo tudi, da tako zaostrene razmere otežujejo naše poslovanje in hitro, učinkovito rešitev trenutnega stanja. Bi pa radi dodali, da naš poslovni partner čaka že več kot leto na dovoljenje za izvoz, preko katerega bi blato predali v predelavo v tujino," so dodali.

Po njihovih besedah bodo o vseh nadaljnjih postopkih in rešitvah ažurno obvestili predmetne državne organe in javnost.

Odpadno blato v Zalogu
Odpadno blato v Zalogu FOTO: POP TV

Pred desetimi dnevi smo poročali, da se je po Pivoli, Dramljah in Šentjurju kup odpadnega blata pojavil tudi v prestolnici. Neznosen smrad se je te dni širil po ljubljanskem Zalogu, z visokimi temperaturami pa postaja vonj vse močnejši, opozarjajo krajani. Kupi komunalnega blata, ki nezaščiteni počivajo ob skladišču, sedem metrov nad podtalnico, pripadajo podjetju ML Surovine, sicer vpletenemu tudi v nedavne primere na Štajerskem. "V Zalogu ne bomo dovolili, da postanemo smetišče," lastnikom podjetja sporočajo krajani, združeni v civilno iniciativo. O primeru so že obvestili tako pristojno inšpekcijo kot agencijo in ministrstvo za okolje.

Črna odlagališča komunalnega blata pa očitno niso več naključja, pač pa za dobro organizirano kriminalno dejavnost, s katero podjetja, ki bi morala poskrbeti za obdelavo odpadka, tega odvržejo v naravo in povzročijo veliko ekološko škodo, sebi pa omogočijo velike zaslužke. 

V povezavi z odlagališčem v Pivoli so kriminalisti opravili več hišnih preiskav in pridržali šest oseb. Preiskava je pokazala, da je bilo v odvrženem blatu več nevarnih kovin ter bakterija salmonela, zoper šest fizičnih in dve pravni osebi pa je podana kazenska ovadba.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kali?opko Kali?opkovi?
30. 06. 2021 18.42
+1
Pokluka Beovic Krek nadihajte se svežega zraka septembra gremo spet na polno z novimi lažmi.
flojdi
28. 06. 2021 17.22
. mene pa zanima... VSI delamo to blato , ampak ne sme biti pri meni , pri sosedu , skratka nikjer . se pravi , komu pred nos se ga pa lahko izvozi ? a pa lahko tisti , ki sprejmejo našega , nam pošljejo svojega ? in ... za kolk gnarja
Celabuča
28. 06. 2021 16.27
+2
Novakov Luka
28. 06. 2021 15.00
malib2
28. 06. 2021 14.18
+12
Glede na neodzivnost pristojnih služb predlagam krajanom Zaloga, da blato naložijo na kamione in ga razvozijo po dvriščih odgovornih oseb - direktorjem, prevoznikom, ministrom, inšpektorjem, kriminalistom. Morda se bojo potem, ko se bojo dušili v smradu, ki po 30 letih pri nas še vedno ni zakonsko reguliran, zganili in naredili, za kar jih davkoplačevalci plačujemo🤔😡😡
ODKLOP1
28. 06. 2021 14.18
+4
In kot da Jankovic ni vedel
kiropraktik
28. 06. 2021 14.01
+3
Kje pa so NVO? Pa okoljevarstveniki? Še bojijo šerifa, da jim ukine donacije!
ijsales
28. 06. 2021 16.07
-1
symn
28. 06. 2021 13.38
+18
ML SUROVINE🔺 Preverite na spletu kje so oktobra 2020 ODLAGALI KOMUNALNO BLATO med Divačo in Kozino (pri Rodiku)...nekomu kar na zasebno zemljišče, dokler jih ni zalotila policija! KATERI INŠPEKTORAT JE ZATAJIL, da to podjetje še zmeraj POSLUJE po MAFIJSKEM PRINCIPU?!
tutp
28. 06. 2021 13.00
+3
Vse se konča. Vprašajte...blato fantje, abramov, grega udaril policaja, kadunec podružnica kavačkega klana, mulc molotovka gospe v hišo. Konec. Policija ni neumna. Pa lep peklenski dan.
PEACE
28. 06. 2021 12.55
+4
Pogrešam brezglaveja jezdeca Andreja Čuša
Darko32
28. 06. 2021 13.25
-3
PEACE Kaj mečeš ČUŠA naprej in ga žališ. SDS-ovci dokažite, da spoštujete tiste ljudi v ZALOGU in odnesite drek vstran.
buzerantos
28. 06. 2021 16.17
+1
imas prav darko32, Cus ni vreden da se ga sploh omenja... se riti si ne zna obrisat
Darko32
28. 06. 2021 12.55
+10
Ko bereš te članke in vidiš svinjarijo katero počenjajo z roko v roki z politiko je več kot jasno, da je tukaj del organiziranega kriminala, kjer se drek meče drugemu pred prag. Dear pa si barabe razdelijo. Tukaj bi morali tisti domačini tam v ZALOGU se organizirati v obliki vaških straž in onemogočiti dostop vsem takšnim z sumljivim tovborom v naselje. POLICAJI pa stopiti zraven in izvesti 24 urni stalni nadzor dostopa na to območje. Inšpekcija pa mora ugotoviti od kje so jim drek pripeljali v ZALOG in spisati zaporni nalog za direktorje tistih komunalnih podjetij, ki so si delili provizijo pri tem umazanem poslu. Ko pa gledaš kdo vse je vpleten pa vidiš, da so celo sorodniki oseb, kateri so bili včasih ministri. Zato morajo ti domačini narediti red in skladiščenje dreka na njihovo dvorišče prepovedati. Če bo šlo tako naprej bomo imeli v roku 100 dni v večini Slovenskih krajih organizirane vaške straže, k ibodo lovili takšne barabe in preprečevali trosenje dreka po Slvoeniji.
buzerantos
28. 06. 2021 16.15
+1
Vsak domacin nabase eno vreco, pac zdrzi ta cas da pride na cilj pa lepo mazat odgovornim... oz metat na dvorisca.... Sam sem videl situacijo v Pivoli, na lastne oci..da te srce zaboli. Meni pa pritiskajo ker se mi je preluknjal zleb in malo dezevnica mimo tece... pa razumi ce mores... Sem pa mnenja, da nasi pokvarjeni politiki dobro vedo od koga je to maslo... Samo za € pac moras biti tiho... Lepo svetijo zeleni in vijolcni....
Dusan21
28. 06. 2021 12.55
+5
In Vasev in Milosaljević, a nagravžna Tomićka, a ti nam krojijo, spreobračajo, P. jim M. STA trobilo levice , polovit, v kontejner, vluko Koper in odpeljat v Venezuelo, na plantaže koke
tutp
28. 06. 2021 12.49
-1
Virus adijo. Pober se. Eni se skrivamo v garaži in trpimo. En pa bil na morju te dni in lotko zadel. Znorel bom enega lepega dneva. Smrtno resno..
PEACE
28. 06. 2021 12.46
+13
Zahtevamo glave BALKANSKE MAFIJE
ivan z Doba
28. 06. 2021 12.44
+8
Tale ML bi moral že ob prvi večji kršitvi izgubiti posel z Državo. Prav tako vsi ostali, ki svoje delo ne opravljajo kot bi morali. Vključno z vlado!
Netajkun
28. 06. 2021 12.56
+5
Saj ne poslujejo z državo . . . občinskim komunalam odvažajo , očitno brez nadzora in sledljivosti . . . zgolj na besedo , brez povratnih papirjev o uničenju .
proofreader
28. 06. 2021 13.56
+1
Saj na papirjih je vse v redu. Najcenejši ponudnik.
Marky331
28. 06. 2021 12.32
+10
Senko Plečanič prvo delal za Termit , sedaj dela za ARSO IN PIŠE MNENJA O TERMITOVI DEPONIJI , ZANIMIVO KAKO JE LAHKO ON NEPRISTRANSKI
MMIRKO
28. 06. 2021 12.27
+9
ni levih in desnih na vrhu ko si denar delijo. levi in desni so samo v puhlih glavah navadnih ovc !!!!
elektroncek
28. 06. 2021 12.26
+4
haha jankovic je zdej pametn in soli drugim ... dejte no kam smo prisl ..tolk ko je on in njegova druzina pokradla slovencem zdej pa pamet soli
Dusan21
28. 06. 2021 13.02
-3
Priseljence z juge, do leta 91, v kompletu s potomci izselit, odvzet državljanstvo, pa naj stane, kolikor stane, samoven z njimi
flojdi
28. 06. 2021 17.27
.NE vseh. samo taPokvarjene , s pokvarjenimi domorodci vred , ja
DKR
28. 06. 2021 12.24
+7
No, vsem bevskajočim levakom svetujem naj malce preverijo kdaj so se začele te težave in "začudeno" bodo ugotovili, da že sredi l. 2019, ko so se iztekale mednarodne pogodbe o sežiganju blata je bil predsednik vlade klovn Serpentinšek, ki ni storil popolnoma nič glede tega.
Zmaga Ukrajini ...
28. 06. 2021 12.35
+7
Drkec, a ni ormoški Špartanec Janezidas frend od Orbana? Sicer pa, popoloma vsi so krivi za tole. Samo to je verjetno pretežko zate. Ker tudi, ko je bil Janezidas v opoziciji, je ves čas metal polena pod noge koaliciji, zato politika že približno 20 let ne počne drugega, kot pa, da se ukvarja sama s sabo, problemi pa se kopičijo.
DKR
28. 06. 2021 12.39
-3
No, spet se oglaša vsevedna " mi že vemo kaj je res" in samo dokazuješ, da si debilna rdeča ovca. Vlada klovna Serpentinška bi morala ukrepati že. l 2019, ob izteku pogodb, pa ni ! In samo rdeči bebčki v tem vidite zaroto Janše.
Malinha
28. 06. 2021 12.45
Bebavi DKR-jćići spet besno laja in bevska. Ima težave z lastnim ekskrementizmom bevskajočega b.ebca.
Zmaga Ukrajini ...
28. 06. 2021 12.47
+1
eh,... spet mali drkec, ki nima s čim razmišljat....
Malinha
28. 06. 2021 12.51
+2
Bebavi DKR-jćići spet besno laja in bevska. Ima težave z lastnim ekskrementizmom bevskajočega b.ebca.
Malinha
28. 06. 2021 12.53
+3
Bebavi DKR spet besno laja in bevska. Težave z odpadnim blatom za bevskajočega b.ebca je to nepomembno.
DKR
28. 06. 2021 13.00
-1
Bevskata in lažeta ( kot ponavadi) predvsem vidva leva bebčka...., mrkec in Igorček. Nikjer nisem zapisal, da je ta problem nepomemben, samo opozoril sem na to, kdo je odgovoren za to glede na začetek težav ( že) v letu 2019. Drugače je pa to vajin naraven habitat,....mrkca in tebe.
Malinha
28. 06. 2021 13.09
+1
No, spet se oglaša vsevedna debilna bela ovca. Očitno imaš hude zdravstvene težave. Smetiš in bevskaš na tem forumu, blebetaš neumnosti kot ponavadi, prisesanec na državni proračun. Skratka, ti si težek bebec!
DKR
28. 06. 2021 13.18
-1
Razlika med menoj in teboj je v tem, da stvari argumentiram, ti in mrkec pa samo bevskata in pljuvata po drugače mislečih. Skratka, prej si spet LAGAL, da je problem z odpadnim blatom zame nepomemben in, ko ti odgovorim in te postavim na laž ( PONOVNO), spet zgolj in samo bevskaš ter žališ. In kdo je sedaj bebec? Morda nogirani, odpuščeni Igorček ?
Malinha
28. 06. 2021 14.10
+1
DKR, žal te moram razočarati. Napisal si.".. bevskaš in pljuvaš .. ter žališ." Moj komentar ob 13.09.55 je pa dejansko in dobesedno prepis, izpis iz tvojih več komentarjev. "In kdo je sedaj bebec?"
ijsales
28. 06. 2021 12.19
+3
vizjak in jankovič delujeta skupaj ... bratje v denarju ..slovenija je na ravni ne babanistana ampak bananisrana... elita desna, leva delujeta skupaj- vsi posli razdeljeni provizije itd...občani smo samo še za plačilo davkov