Slovenija

Blejci in Bohinjci razburjeni: južno obvoznico naj bi dobili šele leta 2031

Bled, 14. 11. 2019 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
63

Blejce in Bohinjce je razburila odločitev države, da kljub drugačnim obljubam začetek gradnje južne blejske razbremenilne ceste zamakne na leto 2023. Enotno so, vključno s civilno iniciativo in prebivalci Mlina, pozvali državo, naj takoj začne s fazno gradnjo obvoznice, ki bo omogočila trajnostni razvoj kraja.

Sporočilo današnje novinarske konference, ki se je na Bledu simbolno začela pet minut do 12. ure, je, da so na Bledu in v Bohinju enotni. Tako država nima več izgovorov, da se zaradi morebitne neenotnosti krajanov ne loti gradnje blejske južne obvoznice.

Prvič tako združeno in enotno

Blejci in Bohinjci so skupaj s Civilno iniciativo Mlino, ki se bori za spremembo trase mimo njihove vasi, prvič nastopili tako združeno in enotno, k temu pa jih je spodbudila odločitev države, da se gradnja obvoznice, katere začetek so pričakovali prihodnje leto, znova zamakne, čeprav nanjo čakajo že desetletja.

Gneča na blejskih cestah
Gneča na blejskih cestah FOTO: POP TV

Kot je povedal blejski župan Janez Fajfar, so bili zelo negativno presenečeni, ko so v načrtih razvojnih programov Slovenije videli časovnico izgradnje blejske razbremenilne ceste. "Skoraj ne moremo verjeti, da naj bi se cesta začela delati šele leta 2023 in bila končana leta 2031," je dejal in izpostavil, da je stanje na Bledu postalo nevzdržno. Zato zahtevajo, da se cesta čim prej zgradi in računajo na spremembo državnega proračuna za prihodnje leto ter prerazporeditev sredstev.

Fajfar je spomnil na nedavno obljubo ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek, da bo država začela fazno graditi obvoznico. Sedaj pa so na Direkciji RS za infrastrukturo pojasnili, da bo dejanski plan gradnje in posledično finančne realizacije znan, ko bodo pridobljena vsa zemljišča. Trenutno pa je v teku pridobivanje zemljišč za odsek od vključno priključka na Betinu do pričetka predora, za kar so sredstva zagotovljena.

Direktor blejske občinske uprave Robert Klinar je pojasnil, da je bil velik del odkupov že opravljenih in da je bilo 266 pogodb od 350 že sklenjenih. Pri nesklenjenih gre večinoma za zadnjo tretjino ceste, torej mimo Mlinega, kjer si krajani želijo drugačne variante od trenutno potrjene. Vendar so si tako na občini kot na Mlinem enotni, da bi se fazna gradnja obvoznice že lahko začela, saj je pred gradnjo zadnje faze še dovolj časa za morebitno spremembo trase v tem delu.

"Bled je do konca izmolžen s strani države kot ikona slovenskega turizma in prav je, da vsaj s to obvoznico pridobi, kar mu pripada," pa je izpostavil direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.
"Bled je do konca izmolžen s strani države kot ikona slovenskega turizma in prav je, da vsaj s to obvoznico pridobi, kar mu pripada," pa je izpostavil direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. FOTO: iStock

Predstavnica Civilne iniciative Mlino Sonja Dornik je izpostavila, da je bila tudi za njih novica, da država ne namerava začeti gradnje pred letom 2023 šokantna in nerazumna. "Civilna iniciativa se ne glede na to, kje bo obvoznica umeščena v prostor skozi Mlino, pridružuje utemeljeni zahtevi Občine Bled, naj država ponovno razmisli o svoji odločitvi in se zave svojega dolga do Bleda," je poudarila.

Spomnila je, da je Bled je v strategiji prostorskega razvoja države opredeljen kot krajinsko območje s prepoznavnimi značilnostmi, ki so pomembne na nacionalni ravni. Hkrati je Blejsko jezero, katerega stanje se tudi zaradi motornega prometa ob njem nezadržno slabša, naravna vrednota državnega pomena. Zato je odločitev države o zamiku gradnje po njenem mnenju nacionalna sramota.

'Bled je do konca izmolžen kot ikona slovenskega turizma'

Bohinjski podžupanji Moniki Ravnik je nerazumljivo, da se država hvali s turističnima krajema Bledom in Bohinjem, prometne ureditve pa ne zagotovi. "Bled je do konca izmolžen s strani države kot ikona slovenskega turizma in prav je, da vsaj s to obvoznico pridobi, kar mu pripada," pa je izpostavil direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, ki ne more razumeti, kako lahko iz državnega proračuna izpadeta tako pomembna projekta, kot sta blejska obvoznica in obnova gorenjske železniške proge.

Blejce in Bohinjce je razburila odločitev države, da kljub drugačnim obljubam začetek gradnje južne blejske razbremenilne ceste zamakne na leto 2023.
Blejce in Bohinjce je razburila odločitev države, da kljub drugačnim obljubam začetek gradnje južne blejske razbremenilne ceste zamakne na leto 2023. FOTO: POP TV

Bled se zaradi neobvladljivih in kaotičnih prometnih tokov sooča z vrsto neprijetnostmi in tveganji, stanje okolja pa se slabša iz leta v leto, je opozoril blejski občinski svetnik Gregor Jarkovič iz LMŠ in izpostavil, da je obvoznica pomembna ne le za prebivalce Bleda in Bohinja, temveč za celotno državo, ki ima sicer od teh dveh paradnih konj slovenskega turizma letno milijonske prihodke.

Poudaril je, da trenutno stanje skoraj celoletnega prometnega kaosa botruje tudi izseljevanju domačinov, saj je kakovost bivanja slabša, prometni zastoji pa se odražajo tudi na gospodarstvu. Poleg tega vse do izgradnje obvoznice ni možno zapreti ceste skozi Bled in izvesti nujne obnove kanalizacije. "Šele ko bo zgrajena južna obvoznica, bo lahko Bled bolj zasijal v svoji podobi raja," je prepričan direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Emtisunce
17. 12. 2019 17.20
+0
Kolikor raje dnevno dre na Bled in Bohinj ne bo rešila nobena obvoznica. Je treba v Lescah rampo postavit pa vsak dan 10k folka naprej ostali stoj, pa nazaj kamer češ.
Glodalec
15. 11. 2019 11.56
-6
prov vam je, dragi blejci. Sej vaše redarstvo dost dnarja pobere na vse možne in nemožne načine, si jo pa sami zgradite, pogoltneži nesramni.
User1035444
15. 11. 2019 08.31
Realsocializem se nadaljuje.
Škrat na kvadrat
14. 11. 2019 20.19
+6
Ne vem zakaj se razburjajo, 2 cev v Karavankah bo 2041. Leta 2020 se pogovarjamo o stvareh, ki bi morale biti narejene leta 2000 ali še prej.
zjolah
14. 11. 2019 19.49
+3
ta vlada tako kot prejsne ne bodo uspele to zrihtat niti nocejo samo planiranje planiranje in kraja denarja tu so hitri in doslednji.
eskil
14. 11. 2019 19.40
+13
Pisalo se je leto 1984, ko so bile predstavljene prve zamisli o obvoznici Bleda. Pa je ta predvidena trasa šla mimo hiše tedanje direktorice zavarovalnice in stavri so potonile za nadaljna tri destletja..............
Pikanajlonca
14. 11. 2019 19.36
+6
V Šaleški dolini so dobili Komuniste, ti sa pa populili tračnice, demontirali povezavo v civilizacijo in zaprli meščane Velenja v Brezno renoumlja brez izhoda..
Pikanajlonca
14. 11. 2019 19.40
+5
To da so pokradli še 600 milijonov pri TEŠ6, obdolžili druge in veseljačili v rdeči hali pa vsak ve, bilo je prava Komunistična primitivna Burleska, kjer je Han solil pamet o rdečih Kruhoborcih njihovih dosežkih Komunistov z zvezdo na Kurbusu, domačini pa vedo samo eno proklet naj bo dan ko so prišli iz Kozolcev in Hoste v dolino.
deltex
14. 11. 2019 19.48
+2
Ojoj, ojoj, zdaj me pa že malo skrbi zate.
komarec
14. 11. 2019 21.04
+2
Uporabnik1735100
14. 11. 2019 19.30
+2
Ko pa domačim turistom zaračunavajo oderuške cene za parkiranje in vstope v cone, se pa nič ne razburjajo? =)
Helix Nebula
14. 11. 2019 19.29
+3
Se strinjam da more ta obvoznica se zgradit takoj po Koroški avtocesti.
flojdi
14. 11. 2019 19.11
-10
.če bi vsak ki se sam v avtku pelje kam pobral še 2-4 sosede /sodelavce bi se pokazalo da je cest še preveč
reakcionar
14. 11. 2019 19.09
+12
Prej bodo avti leteli po zraku kot pa boste dobili obvoznico. Dokler gromozanski centraliziran slovenski birokratski aparat stvar vzame v premislek se bo zamenjalo ene par generacij. Za razliko od pravih komunistov v Sloveniji, "komunisti" na Kitajskem najprej zgradijo eno mesto in industrijske prostore, potem pa noter naselijo milijon ljudi. V približno petih letih sredi puščave zraste velemesto.
mertseger
14. 11. 2019 18.55
+30
Pred 150 leti so hitreje s krampi in lopatami zgradili bohinjsko progo.
ecnarf
14. 11. 2019 18.33
+38
Vsa infrastrukturna gradnja v slo stoji ;karavanški predor zamujamo 1,5 leta avstrijci bodo svoje naredili mi še začel ne bomo ,drugi tir bi bil lahko že narejen in to dvotirna proga če bi bila oblast naprimer avstrijska, AC na Koroško spet nič ,izbrana trasa najdražja in največ škode bo naredila, Vodiška obvoznica spet se nič ne dogaja ,prej je bil vzrok neodkup zemlišč zej to imajo pa nimajo od ARSOta novega soglasja ker je tastarmu rok potekel in to za vpliv ceste na okolje!!!!!!!!!!!!!!!!,mengeška obvoznica že en mesec zgrajena pa promet še ne poteka po njej ker birokrati še niso poštemplal papirjev ,pa še in še takih primerov................in kdo je minister za ifrastrukturo šivilja .
ecnarf
14. 11. 2019 18.36
+20
naslednjo spomlad je bila predvidena obnova proge Kranj JESENICE pa tud ne bo nič iz tega ker vlada ni odobrila denarja za obnovo , železničarji so se pa že uskladili z sosednjimi državami da bo proga zaprta pol leta
akize
14. 11. 2019 18.32
+9
Haha tipično za slovenistan
Moj?ica123
14. 11. 2019 18.25
+9
Ne se hecat. Pa kakšna obvoznica. 20 let prepozno. Razmišljajte rajši o trojčku. Kr.Gora, Bled, Bohinj povezava v smislu ene karte za vse poleti, pozimi, povezava med temi destinacijami z nečim npr. z nekim vlakom itd. Vložite miljarde bodite napredni, ne pa vlagati v nekaj, kar je že pase.
komel123
14. 11. 2019 18.24
+3
Zaprite cesto pa bo, ter z vlakom na Bled in v Bohinj z Jesenic, kjer je dovolj prosora za parkirišče, kdor pa hoče z avtom naj kupi vinjeto za primerno ceno.
lightning
14. 11. 2019 18.15
+8
hahaha, 30 let nazaj je bil denar zagotovljen...in pol še nadaljnjih 20 let in več pa se blejci niso mogli zmenit za traso...zdaj državnega denarja ni in vis v jok. turistična kapaciteta kot je Bled bi morala vendar sama z lahkoto financirat obvoznico....
ahim1225
14. 11. 2019 18.10
+10
Blejci in Bohinjci ne boste imeli obvoznice, če bodo sedanji oblastniki na oblasti , ki do sedaj niso speljali niti enega večjega projekta.
Skunk Works
14. 11. 2019 17.56
+15
Kot je že povedal Pahor enkrat, da ne odkrivam tople vode......V JS jih je nekje vsaj 1/3 čisti višek....sedaj pa seštejte te nihove plače in pomnožite vsa taleta samostojnosti....A veste koliko novih cest in vsega ostalega bi za ta denar imeli??.....Mislim, da bi si lahko omislili celo talno gretje vsaj vseh državnih cest in pozimi bi odpadlo soljenje in pluženje....Eh kaj sanjam....bomo pač čakali še desetletja na nov asfalt......
flojdi
14. 11. 2019 19.12
+2
LightningBolt
14. 11. 2019 19.26
+2
In kdo bo plužil, ko bo zima presenetila?
Eastman
14. 11. 2019 17.53
-1
Zahvalite se najbolj sposobnem župan na Bledu...Fajfiki.