Slovenija

Blejska trava bo vedno mamljiva

Bled, 24. 03. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
106

Pred blejskimi vrati je nova poletna sezona. Hotelirji pravijo, da bo zelo dobra, saj so zmogljivosti praktično zasedene do konca septembra. Zaradi izjav izpred nekaj let pa številni slovenski gostje še vedno gojijo zamero do tega gorenjskega bisera, vendar nova vodilna garda zagotavlja, da so dobrodošli prav vsi, tudi enodnevni obiskovalci. Velik poudarek pa nameravajo dati na zagotavljanje reda ob jezeru. A še pred turističnim bumom je jasno, da bodo imeli veliko dela.

Toplo torkovo popoldne je kar vabilo na prosto. V parku sedijo Manu, Jake, Ryan, Finn in Philip. So popotniki iz Kanade, Nemčije, Avstralije in Španije, ki so se spoznali v hostlu v Ljubljani, nato pa skupaj prišli na enodnevni izlet na Bled. Povzpeli so se na Ojstrico, od koder se ponuja veličasten razgled na Blejsko jezero iz (pol)ptičje perspektive, zdaj pa povsem navdušeni nad doživetim udobno zleknjeni ležijo na travi, občudujejo vodno gladino ali pa se se z zaprtimi očmi nastavljajo marčevskim sončnim žarkom.

Prijatelji na Bledu
Prijatelji na Bledu FOTO: 24ur.com

Malo naprej podoben prizor, v slogu sproščenega preživljanja časa v mestnih parkih po vsem svetu udobno zleknjena leži še ena skupinica.

A prav to je tisto, česar si na Bledu ne želijo. V t. i. Zelenem pismu prijateljem Bleda, ki so ga ta mesec objavili na uradnih spletnih straneh, so vse obiskovalce opozorili, da parki ob jezeru niso namenjeni sončenju in kopanju, temveč sprehodom in uživanju v razgledih.

'Ne gre za nič rigoroznega'

Novi blejski župan Anton Mežan je že v svojih predvolilnih obljubah napovedal, da bo na Bledu poskrbel za red: "Že v času te poletne sezone želimo zagotoviti javni red in mir ter spoštovanje okolja ob jezeru, predvsem od Grajskega kopališča do Hotela Toplice, kjer striktno ne bomo dovolili nobenega kopanja, poležavanja, sedenja na travi in piknikov," je poudaril.

Po torkovem srečanju turističnega gospodarstva je napovedal, da bodo pristopili k mehkemu opozarjanju obiskovalcev, da je takšno početje neprimerno za na Bled.

"Ne gre za nič takega rigoroznega, da bi nekoga ne vem kako omejevali oziroma se šli neko diktaturo. Gre za povsem običajne stvari, ko želimo zaščititi jezero in samo naravo, vodo in vse skupaj. Kajti ko je jezero rdeče, vsi s prstom kažejo na nas, enako pa počnejo, ko želimo sprejeti neke ukrepe. Ampak moramo jih sprejeti po eni strani zaradi ohranjanja narave, po drugi strani pa zato, da se bomo tako domačini kot turisti dobro počutili," je izpostavil.

V Bled je Mežan sicer vpet v več vlogah že dolga leta: kot organizator različnih prireditev, član in predsednik društva fijakerjev, občinski svetnik in podžupan. "Nenazadnje pa tudi kot občan. In če kdo, potem se imam za tistega, ki lahko iz različnih zornih kotov pogleda in pove, kako nekdo čuti Bled in kaj si želi," je prepričan.

Toda ta gorenjski turistični biser je pred časom zaradi neposrečenih izjav glede (ne)zaželenosti Slovencev kot enodnevnih gostov v očeh marsikoga dobil negativen prizvok. "Številni ljudje, s katerimi se pogovarjam v zadnjih mesecih, me vprašajo, od kod prihajam. Pa ne glede na to, ali vedo, da sem župan ali ne, vprašajo, če so kot dnevni gostje zdaj že zaželeni. To me kar nekako zaboli, predvsem zato, ker vem, da je bila takrat tudi izjava vzeta iz konteksta. Bom rekel samo takole: vsi vedno dobrodošli na Bledu od prvega do zadnjega. Seveda pa se je treba zavedati, da je treba zaradi te obremenitve Bleda nujno spoštovati neka pravila, odloke in podobno," je dejal za 24ur.com.

Blejski župan Anton Mežan
Blejski župan Anton Mežan FOTO: 24ur.com

"Bled bo po vseh napovedih v tem letu izredno obiskan. Vsi so dobrodošli, potrebne bo malo strpnosti, predvsem pa se prej pripraviti in priti na Bled morda zjutraj, malo bolj zgodaj, kajti tudi jutra so tukaj lepa," svetuje.

Infrastruktura (ceste, parkirišča) pa je tista, ki težko sledi temu sicer dobrodošlemu navalu na Bled: "To so konec koncev sladke skrbi, zato bomo letos vzpostavili še eno dodatno začasno, kasneje pa potem redno parkirišče pri podjetju Infrastruktura Bled tik ob cesti pod gradom. Ostala bomo poskušali čim bolje upravljati, da bodo gostje vedeli, kje so še prazna parkirišča, in tam zagotoviti QR-kode, s katerimi bodo lahko prišli do podatkov, kaj je na Bledu priporočljivo in kaj ne, kako se vesti, da bomo na koncu vsi zadovoljni," je napovedal.

Blejski grad
Blejski grad FOTO: Shutterstock

Obetajo se vnaprejšnje rezervacije storitev

Novo ime je tudi na položaju prvega človeka blejskega turizma. Blaž Veber je naloge direktorja Turizma Bled prevzel 1. marca. Pred tem je 22 let deloval v kranjskogorskem turizmu, sprva na prireditvah, nato kot direktor javnega zavoda. Nazadnje si je zaželel novih izzivov, po neuspešni županski kandidaturi v domačih logih, se je prijavil na blejski razpis in bil izbran. "Lahko rečem, da so si stvari, s katerimi se soočata obe občini, kar podobne. Vsi se nekako soočamo z izredno velikim pritiskom dodatnih obiskovalcev, predvsem enodnevnih, nad katerimi dejansko nimaš povsem neposredne kontrole. Lahko se nekako prilagajaš v skladu z številom namestitev in vzpostaviš določeno število parkirišč ter kapacitet drugih objektov, izredno težko pa na sončen dan napoveš, koliko ljudi bo dejansko prišlo na samo destinacijo," pojasni.

Direktor Turizma Bled Blaž Veber
Direktor Turizma Bled Blaž Veber FOTO: 24ur.com

"Zato verjamem, da bomo šli tukaj na Bledu korak dlje in poskušali uresničiti to, da bi bile določene storitve, vsaj tiste najbolj atraktivne, ki jih Bled ponuja, in teh ni malo, dejansko dosegljive samo ob vnaprejšnji rezervaciji, da se bo infrastruktura prilagajala dnevnim tokovom," je v pogovoru za našo spletno stran izpostavil storitveni sektor, ki ga denimo sestavlja vse od izposoje koles do prevozov s pletnami in kočijami. "To je že povsem običajno v turističnih krajih širom sveta, pri nas pa si želim, da bi bil Bled v prihodnjih letih eden vodilnih, kar se tega tiče," poudarja.

Zima je še neizkoriščena

V izgradnji je južna razbremenilna cesta, obvoznica. Pa kolesarska pot Bled–Bohinj. "Imamo izredno izhodišče, tudi kar se tiče same železniške postaje, saj vemo, da je potovanje s kolesom in vlakom vedno bolj zaželeno in trajnostno," dodaja.

Smučišče Zatrnik
Smučišče Zatrnik FOTO: Bobo

Izjemno jih je razveselila novica, da je bližnji Zatrnik končno dobil koncesijo za izgradnjo sedežnice: "To bo pravzaprav tisto, kar si želimo da Bled postane destinacija prek celega leta. Poletje je tisto, na kar stavimo, zima pa je tisto, kar je neizkoriščeno. Zima je tista, ki ni imela neke konkurenčne prednosti pred ostalimi zimsko-športnimi kraji, kot je denimo Kranjska Gora, ki sva jo že prej omenila. In tukaj mislim, da res lahko naredimo izredno velik preskok in dohitimo marsikoga," Veber opisuje, kako ga je na Bledu pritegnila prav ta ambicioznost, ob čemer je omenil gondolsko povezavo med Bledom in vrhom Zatrnika: "Približno tri kilometre dolga trasa, ki je že v načrtih, planih in željah."

Prihaja shuttle za kopalce

"Kar se tiče samega kopanja na Bledu, je zgodba znana že dolgo časa. Dejansko si želimo le to, da obiskovalci, ki prihajajo na Bled, spoštujejo, kje so kopalne vode in kje ne. Vsi vemo, da je park ob jezerski promenadi eden najlepših krajev v Sloveniji. Je zaščiten in ni namenjen sončenju, kopanju ali igranju. Namenjen je uživanju in sproščanju. Naredili bomo vse, da bomo obiskovalce s tem seznanili," poudarja. "Ta prostor nikoli ni bil kopališče za domačine in če iz tega izhajamo, mislim, da sem povedal vse," dodaja.

Na Bledu so kopalne vode na Grajskem kopališču, v Zaki, v določeni meri tudi v Mlinem: "Zadnji dve lokaciji sta nekoliko oddaljeni od samega središča Bleda, zato smo se odločili, da v letošnji poletni sezoni vzpostavimo tudi avtobusno linijo, ki bo neprestano vozila okrog jezera in pobirala kopalce pri stadionu in na vseh postajališčih ter jih vozila preko Pristave, kjer bo dejansko tudi zaprta cesta za vse obiskovalce, v Zako in potem naprej proti železniški postaji," je za 24ur.com potrdil, da kot novost na Bledu uvajajo shuttle, ki bo vozil v smeri urinega kazalca. "Od 10.00 do 20.00, najmanj na vsake pol ure," pravi Veber.

Kopalne vode na drugi strani jezera
Kopalne vode na drugi strani jezera FOTO: 24ur.com

Spomnil je, da je bilo na področju parka pri festivalni dvorani v zadnjem času veliko narejenega na področju vzdrževanja in nasaditev: "Gre za enega najbolj oskrbovanih in zaščitenih, pa tudi strokovno načrtovanih parkov na tem koncu Slovenije. In vsekakor moramo narediti vse, da tako tudi ostane. V letošnjem letu smo izrazito povečali tudi financiranje novih sadik, želimo si, da Bled zacveti tudi v dobesednem pomenu. Že od prejšnjega tedna lahko vidite, da so krožišča in parki urejeni s pomladanskim cvetjem in želimo, da takšni tudi ostanejo. Takšni pa lahko ostanejo samo, če jih pustimo pri miru in občudujemo nekoliko dlje stran, kot pa če čez njih hodimo, se vozimo s kolesom."

Irski veseljaki

Tudi ko odidejo dnevni gostje, Bled ne zaspi. "V zadnjih letih imamo kar precej izzivov, sploh na področju gostov z Irske. Prejšnji mesec je bil pri županu celo irski ambasador, ki je prav tako seznanjen s tem. Tudi mi kot turizem bomo pripravili neko manjšo promocijsko akcijo in te goste opozorili na težave. Je pa res, da je stvar znana, znana je že vnaprej in na njo smo pripravljeni, pripravili smo se tudi že v zadnjih letih in te goste dejansko nekako kanalizirali na drug konec jezera. Problem pa še vedno ostaja noč: veseljačenje, popivanje in vandalizem. Tega pa pač brez vsake zamere ne bomo dopuščali," je jasen Veber.

"Najslabše, kar si želimo tako mi kot obiskovalci, je to, da bi bil gost nazadnje razočaran. Vse je nekako omejeno s prostorom, energijo, pretočnostjo. Ampak to ne pomeni, da si nekoga ne želimo. To pomeni samo, da je na nas, ki destinacijo upravljamo, da naredimo nekaj več, da bo stvar dejansko tudi na terenu funkcionirala," zaključi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mikcar
26. 03. 2023 13.15
Turisticna kloaka slovenije
clox
24. 03. 2023 16.18
morostarji iz vsakega turisticnega kraja naredijo greznico, potem se pa pritozujejo nad stanjem
Ne boste verjeli
24. 03. 2023 14.20
-2
"Slovenci, prosim, ne hidite na Bled, ker potem nimajo tujci kje na travi sedet!" (vrli župan pred nekaj leti)
kvatebriga11
24. 03. 2023 15.49
+1
patoloski laznivec al kako pravijo takim. Najdi mi to izjavo da te vidim frajer. Ce ne znas brat in ne razumes kaj je takrat direktor obcinske uprave(in ne zupan) izjavil!!
kvatebriga11
24. 03. 2023 15.50
+1
ce ne znas brat in ne razumes konteksta ti ni pomoci, nikoli pa ni noben izjavil da je kdo nedobrodosel na bledu!!
Blue Dream
24. 03. 2023 13.26
+0
Lahko bi emberlajz čaj prodajali o obali jezera oz. tako imenovani alpski čaj. To bi bila poslovna ideja izven okvirja
kivzfccz
24. 03. 2023 13.23
+7
Povsod postaviti rampe in pobrati vstopnino. Ob rampah postaviti stojnice, prodajati njihove znamenito podcenjene rezine. Ogled Bleda omogočiti z razdalje, ki naj ne bo bližje od 1 kilometra. Ce bi si kdo drznil vstopiti v naše mesto pa takojšnja kazen.Morda bi razmišljali tudi o prodaji znamenitega zraka.
Pajo_36
24. 03. 2023 14.26
-1
Hahahahaha umrl od smeha, dobra, svaka čast!
SAKOSAKO
24. 03. 2023 13.22
+1
Jezero polno umazanije!!!
Tomy1
24. 03. 2023 12.48
+6
Samo tega si še manjka, da se boš pred Bledom moral preobut v copate in tuširat predenj boš zaplaval v jezero !
Slovenski Jezus
24. 03. 2023 12.52
+5
Tusirat se MORAS,ko iz jezera prides; voda, dobesedno,POLNA fekalij in drugega!!!
JAZsemTI
24. 03. 2023 12.46
+1
Vsak bi bil rad popularen a s tem pride tudi marsikatera težava…
E.Nigma
24. 03. 2023 12.43
+3
Za psa vodit kakat in lukat
srecnii
24. 03. 2023 11.57
+4
Znajo promovirat turizem, z obedalnimi slikami, in dobri so v laganju kako gor sveti turizem.....v resnici ko grem tja gor, mim vidiš pa kolone avtov, smrdeči plini, da ne omenjam vonjave iz hotelov, gostinln in kanalizacij, ker itak smrdi povsod in turisti....greš stran peš tam pa vse neki zaraščen, s kolesom je vse bolj bogo in še tam so avti. Res ne razumem zakaj lažete, ker ljudje smo tam gor večkrat bli pa vemo kako je. na Bledu, okolici, po poteh, hribih.
srecnii
24. 03. 2023 11.58
+5
Sam cesta Lesce-Jesenice, regionalka misliš da si avto v Lescah zamenjal za barko....in ta cesta je že 10 let ista, vedno slabša
srecnii
24. 03. 2023 11.59
+1
tak da nehajte že lagat, ker ljudje k gremo tam mim VIDMO
clox
24. 03. 2023 16.16
cesta je pac slaba ker se iz morosta ne vidi do sem... sej se tudi v ostale kraje ne vidi. vprasanje ce se z morosta vidi kam dlje od svoje ri ti.
crnibeli
24. 03. 2023 11.33
+2
Vse prepovejte,tud obisk prelepe slovenije?? Kamor koli greš v svet so zelenice za počitek,igranje,.... pri nas se sme samo zapravlat a ne revezi,elita seveda?? Ah tako brez razuma. Zoki tud za lj.imejte en avto.... vazno da ma on ustop do bajte,u sred centra. Dvoličnost. Tako slovenci v soveniji nismo zaželeni,marsikje. Premalo zapravmo,statisticno. To pa pišejo po nareku veljakov(kupljene).
Vladimir Bog
24. 03. 2023 11.30
+3
... in spet lahko na sliki prebereš, da se prekršek kaznuje z 200 euri. Samo še kazni povsod kamor se obrneš. Bled je itaq razred zase, ne pozabimo kako nezaželeni smo bili tam po odpravi covidnega omejevanja na občine. Kaj je sploh še dovoljeno? Greznica od evrope je vse skupaj to, da bolje za zdravje, da ne razmišljam o tem. In kaj naj mali človek naredi? Da se mi ne utrga, grem lahko na balkon na čik. Pa najbrž še to ne več dolgo. Ljudje božji, a je sploh spodobno pomisliti, ali si je v najtemnejših delih uma sploh moč predstavljati, kako bo izgledalo prizorišče, ko bo razneslo ekonom lonec, v katerem nas počasi kuhajo.
kwa.dugaja
24. 03. 2023 11.04
-1
saj imajo urejeno plažo, pa ne le eno! zakaj bi morali ljudje ležati vsepovsod po travi? že na sliki je razvidno več klopc, pa njihova uporaba ni plačljiva, da bi se bilo problem vsesti nanjo in uživati v razgledu. glede smeti pa škoda komentarja, to je taka osnova, da se res kaže kultura vsakega posameznika. kar se tiče pa napivedu za sezono pa naj ne bodo preveč samovšečni, ker se stvari zelo hitro obrnejo!
FIRBCA
24. 03. 2023 10.58
+3
Bled ni bil znan po otoku temvec po zdravljenju to je zahvala Rikliju in takrat so bogati Europejci hoduli na zdravljenje srca na Blejsko zelenico. Zakaj bi to prepovedali to bi morav biti slogan Bleda. Po vsem svetu je trava za lezanje ne za gledanje to je pogled proti Triglavu.
tornadotex
24. 03. 2023 10.52
-1
Bled je biser, kvarijo pa ga neki kvazi suncaroši ki ležijo vsepovprek,hodijo se iztrebljat v vodo in za povrhu še bentijo nad parkirnino. Ležite lahko doma in noge namakate v loncu,Bled pa pustite za sprehode.
big_foot
24. 03. 2023 10.47
+11
kar mejte ta bled... po izjavi je tisto no-go cona. Pol pa ne piskat ko slovenski gostje ne bojo več reševali slabe sezone...
Cobra1986
24. 03. 2023 10.26
+11
Še zdaj ne razumem, kaj ljudje vidijo v tem Blejskem jezeru, kot da ni druge destinacije v Slo, eno Jezero, par kafičev s cenami za Beverly Hills, Kremšnita, ki je meni iskreno boljša iz katerekoli druge Slo pekarne, ker original pri njih sploh ni dobra, vsaj meni... Parkinga zelo malo po oderuških cenah, Javnih Wc-jev pa tudi praktično ni, zakaj bi se tam gužval z 10.000 ljudmi a destinacij dosti boljših po "normalnih" cenah, iskreno grem raje v Istro na morje kot pa da Gorenjskim oderuhom gor puščam denar.
Dr. Janez
24. 03. 2023 10.40
-8
Pametno, ostante doma oziroma pojdite drugam in to v čim večjem številu.
Artechh
24. 03. 2023 10.41
+5
Eni imajo za elitno destinacijo, iz nekega razloga, in se morajo pokazati ker naj bi to pomenilo da imaš denar 🤣
FIRBCA
24. 03. 2023 10.59
-5
Cobra taki boljs da ste doma v kleti pa da vam babica streze z pocen pogledom.
Blue Dream
24. 03. 2023 10.16
+6
kaj si bodo pa Ruski oligarh in ostali tajkuni mislil na sprehodu ob jezeru, ko bodo gledal angleško mladino kako nažgani ščijejo v jezero in se obnašajo ko m...
SDS_je_poden
24. 03. 2023 10.20
+4
Oprosti, ampak tega tudi jaz nočem gledat. Naj ostanejo doma na svojem otoku, če se v tujini ne znajo obnašat.
Blue Dream
24. 03. 2023 10.22
+1
Sebastian za tiste ki imajo radi mir in naravo je Slovenija idealna. Spomni se kako so jamrali v Rogaški ko so ostali brez Ruskih gostov. ne vem ali zaradi vojne ali zaradi covida, pozabil
Blue Dream
24. 03. 2023 10.24
+4
Politiki_so_poden to je res jaz tudi ne kar pa ne pomeni da mora Bled postati destinacija izključno za premožne. To bi bilo narobe
Slovenski Jezus
24. 03. 2023 12.33
+2
:)) Ne bogati! Zato v Slovenijo bogati NE pridejo! Za njih ni tukaj NIOC ponudbe! NIC! Ne luksuznih hotelov,tergovin, znanih mondenih lokacij,itd,itd. Tukaj je raj za nahrbtnicarje in pasteta turiste.
aple2014
24. 03. 2023 10.15
+8
povejte kaj je dovoljeno bo prej končano sicer pa že leta nisem bil na Bledu pa me tud nič ne vleče
Inhumed
24. 03. 2023 10.01
+3
Se strinjam - na tako grd način zavračati slovence, je totalno neprimerno in je res taka tipična gorenjska izjava. Seveda pa razumem iz kje izhaja, sploh glede na komentarje. Slovenec bo prišel na Bled in tam zapravljal po liniji najmanjšega odpora. Hrano bo prinesel od doma, mogoče si bo šel v Mercator po par pirov in se zleknil na travco. Glede na higieno povprečnega slovenca bo še pustil nasvinjano. Tujec bo pa pustil tam veliko denarja, tako da iz stališča turizma tukaj ni debate.
ii
24. 03. 2023 10.15
+8
Higiena pravega Slovenca ni bila nikoli vprašljiva. Drugače pa, tudi tujci znajo za sabo pustit svinjak. In ne, ne zapravljajo na veliko!