Slovenija

Pod grajskim obzidjem zaživel nov grajski park

Bled, 26. 10. 2019 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Golub
Komentarji
2

Vsak pravi grad mora imeti grajski park, toda blejskega je po odhodu graščakov preraslo drevje. Zdaj pa so ga končno uredili. Pod grajskim obzidjem so v slabega pol leta uredili nov park. Ohranili so nekdanji terasasti relief, na zemljišču pa odkrili številne neprecenljive zgodovinske najdbe. Projekt je stal 350.000 evrov, sredstva zanj pa so v celoti zagotovili z denarjem od prodanih vstopnic.

Potem, ko so lani končali največjo obnovo gradu v njegovi zgodovini, so se spomladi po vetrolomu lotili še urejanja okolice. "Dve ogromni drevesi sta bili obešeni tu. Odžagali smo ju po kosih in ju nato odstranili," je povedal vzdrževalec parka Peter Vukotič.

Nato so prostor najprej prepustili arheologom. "Najstarejši kosi, ki so jih našli, so stari od šest do sedem tisoč let," je povedal krajinski arhitekt Matej Kučina. Ugotovili so, da je na območju današnjega parka nekoč verjetno že stal park ali pa vsaj vrt.

Blejski grad iz leta v leto obišče več obiskovalcev.
Blejski grad iz leta v leto obišče več obiskovalcev. FOTO: Dreamstime

Arhitekti so ob prenovi ohranili terase, popravili škarpe in vse kar najhitreje ozelenili. Nato pa so si dali duška s podrobnostmi. "Klopi so iz masivnega macesna in so narejene zelo preprosto, lučke so vključene v stebričke," je novosti pokazal Kučina.

Park je bil tako nared, da ga preizkusijo tudi obiskovalci, ki so bili nad obnovo navdušeni. "Mislim, da je to pridobitev, da se bo tu lahko dogajalo kaj zanimivega," je povedala ena od obiskovalk, druga obiskovalka pa je dodala, da se ji zdi to "prostor za neko doživetje z naravo".

Arheologi so ugotovili, da je na območju današnjega parka nekoč verjetno že stal park ali vrt.
Arheologi so ugotovili, da je na območju današnjega parka nekoč verjetno že stal park ali vrt. FOTO: POP TV

Glede na to, da grad iz leta v leto gosti več obiskovalcev, se v bodoče lahko zgodi, da bodo morali gostje na vstop počakati. "Namesto da čakajo na asfaltiranem parkirišču, bodo imeli sedaj možnost čakati v tem urejenem okolju," je povedal Matjaž Završnik iz zavoda za kulturo Bled.

Še raje pa vidijo, da do gradu pridejo kar peš. Ena od možnosti za to je pot, ki v nekaj minutah pripelje od Blejskega jezera naravnost v novi park.

Na vidiku pa je še en nov projekt. Izkopanine bodo razstavili v arheološkem muzeju, ki ga bodo postavili ob vznožju grajskega hriba.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo?lovek
27. 10. 2019 09.57
+1
Hulk Zalepi
27. 10. 2019 07.21
+6
koncno nekje nekdo sam nekaj naredu za nekoga