Slovenija

Blejski zaklad, ki se je na dnu jezera skrival kar 1200 let

Bled, 15. 10. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
80

Ob pomoči strokovnjakov so potapljači z dna Blejskega jezera dvignili potopljeni čoln – deblak, ki so ga odkrili leta 2015 in o najdbi obvestili arheologe. Gre za zgodnjesrednjeveški deblak, ki so ga člani centra za preventivno arheologijo lani za nekaj časa potegnili na kopno, ga dokumentirali, odvzeli vzorce za vse potrebne raziskave, nato pa ga vrnili na jezersko dno. Vse do danes, ko je deblak za vedno zapustil jezero. Približno 1200 let staro plovilo priča o plovbi po jezeru in obiskovanju otoka že v času prve faze slovanske naselitve Blejskega kota.

V dobri uri z dna jezera do priprave na prevoz v Ljubljano

Nekaj po 10. uri so se na dno Blejskega jezera odpravili potapljači. Deblak, ki je ležal na globini okoli 12 metrov, so naložili na posebno ogrodje, ga zavarovali in nato s pomočjo ekipe na površju počasi spravili na kopno. Deblak so nato zaščitili s penami in kopreno ter ga pripravili na prevoz v Ljubljano v prostore restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine, kjer ga bodo najprej očistili, nato pa konzervirali z melaminsko smolo. Vse skupaj naj bi trajalo okoli dveh let in pol, nato pa se bo vrnil na Bled v novi arheološki muzej. Gre za izredno pomembno arheološko najdbo, saj je ta deblak prvo zanesljivo datirano zgodnjesrednjeveško plovilo te vrste iz slovenskega prostora.

Deblak, ki ga je na dnu jezera leta 2015 odkril potapljač, so dvignili na površje in pripravili za prevoz v Ljubljano, kjer ga bodo očistili in konzervirali, nato pa vrnili na Bled – na ogled.
Deblak, ki ga je na dnu jezera leta 2015 odkril potapljač, so dvignili na površje in pripravili za prevoz v Ljubljano, kjer ga bodo očistili in konzervirali, nato pa vrnili na Bled – na ogled. FOTO: Luka Kotnik

Dokaz plovbe Slovanov na Blejski otok

Med analizo vseh vzorcev so ugotovili, da je okoli pet metrov dolg deblak narejen iz enega kosa debla macesna, ki je bil posekan nekje v izteku 8. stoletja oziroma v začetku 9. stoletja, torej v času zgodnje slovanske naselitve na Bledu. "Dobro dopolnjuje to zgodbo, ki jo poznamo, torej, da so to začetki slovanske uporabe prostora na Blejskem otoku, kar je potrdil tudi naknadno odkrit deblak na obali otoka, ki so ga odkrili lani in je še za kakšno desetletje starejši od tega čolna," pripoveduje Andrej Gaspari, profesor na Oddelku za arheologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, in dodaja, da se je takrat na otoku očitno že nekaj dogajalo. Prav možno je namreč, da je bila takrat tam kakšna naselbina ali pa svetišče. Najdba deblakov je tako prvi dokaz za plovbo Slovanov na Blejskem jezeru, pravi Gaspari, ki je današnji dvig deblaka spremljal s kopnega, dvig pa je posnel tudi s pomočjo drona. 

Deblak na obali otoka zaenkrat ostaja pod vodo, saj je skoraj v celoti pokrit s sedimenti, zato ni nevarnosti, da bi hitro propadal, pravi Gaspari, bodo pa tudi njega nekoč dvignili na kopno. Vzorce so sicer že odvzeli in ugotovili, da je še starejši in iz lesa lipe, je pa verjetno podobnih mer. Obložen je s kamni, kar kaže, da je bil shranjen pod vodo za čas nerabe, a je nato počasi spolzel po pobočju obale na globino 17 metrov. Namreč, oba deblaka sta bila očitno namerno potopljena obtežili so ju s kamni in potopili v plitvini saj so na takšen način shranjevali čolne. Ker pa so nanju iz neznanega razloga pozabili, sta počasi drsela v globino.

So pa morali z dvigom deblaka iz macesnovega lesa pohiteti, saj je hitreje propadal. Deloma zaradi vrste lesa, deloma pa tudi zato, ker je bil bolj izpostavljen. Kot je dejala Katja Kavkler iz restavratorskega centra Zavoda za kulturno dediščino Slovenije, ki bo poskrbela za njegovo konzerviranje, je deblak zelo občutljiv na poškodbe, zato je potrebna velika previdnost. Oziroma, kot je sama našla primerjavo, je vse skupaj kot piškot, ki je namočen v mleku. V restavratorskem centru se bodo najprej lotili površinskega čiščenja in odstranjevanja sedimentov ter nečistoč, temu pa bo sledilo globinsko čiščenje. Nato sledi utrjevanje z melaminsko smolo in zatem počasno sušenje. Po dobrih dveh letih pa se bo deblak že lahko kot konserviran razstavni eksponat vrnil na Bled.

Deblak so uporabljali za ribolov in gospodarske dejavnosti, pa tudi za prevoz na otok. Zanimivo je, da so vse do 18. stoletja na Blejskem jezeru za plovbo uporabljali lesene čolne, podobne nekdanjim deblakom, šele v 18. stoletju pa so z avstrijskega jezera Hallstatt pripeljali pletne.

Čoln za največ dva člana posadke

Deblak so odkrili v dveh kosih, večji del obsega premec in osrednji del čolna, nekoliko stran ležeč manjši del pa predstavlja drug konec s krmo. Dela se ne prilegata in očitno vmesni del plovila proti krmi manjka, so pojasnili in dodali, da je propadla oziroma odlomljena tudi večina obeh stranic v osrednjem delu deblaka. Notranja površina deblaka je razmeroma dobro ohranjena, zunanja površina pa je precej neenakomerno korodirana. 

Podvodni pregled in meritve so pokazali, da je bil deblak prvotno dolg okoli pet metrov dolg in do 60 cm širok z zaobljenim presekom s 30 do 35 cm visokimi stranicami. Imel je zaobljeno koničast premec in bolj topo zaobljeno krmo. Pri premcu in krmi ima čoln iztesani visoki predelni steni, v osrednjem delu čolna pa je nizko prečno rebro. Slednji morda nakazuje, da je bila notranjost čolna funkcionalno razdeljena na dve polovici oziroma prekata. Glede na rekonstruirane dimenzije in ureditev je bil prilagojen za enega ali dva člana posadke in najverjetneje namenjen za ribolov ali lokalni prevoz, še navajajo arheologi.

Ekipa v čolnu pomaga dvigniti konstrukcijo z deblakom na površje.
Ekipa v čolnu pomaga dvigniti konstrukcijo z deblakom na površje. FOTO: Luka Kotnik

Zapuščen potonil na dno jezera

Čoln so odkrili na vznožju strme brežine na globini 11,5 do 12 m, okoli 15 metrov od severnega jezerskega obrežja. Ob odkritju je ležal vzporedno z brežino na podlagi iz peska in manjšega kamenja, s premcem, usmerjenim proti vzhodu. Večji kos deblaka je bil ujet med dve večji skali. Bolje ohranjena polovica večjega dela proti premcu je bila zapolnjena z neobdelanim kamenjem. Čoln je po daljši osi nekoliko nagnjen navzdol po brežini, kar pomeni, da se zgornji rob leve stranice dviga nad ravnino pobočja.

Gre za del naše zgodovine, ki jo bo treba primerno predstaviti. Zato bomo v okviru Zavoda za kulturo Bled napeli vse sile, da bi na Bledu prišli do posebnega arheološkega muzeja," je ob dvigu deblaka dejal blejski župan Janez Fajfar in dodal, da je trenutno večina najboljših blejskih najdb hranjena drugod, za deblak pa bi si zelo želeli, da bi bil na ogled na Bledu.

Sprva so okoliščine najdbe in oddaljenost od obale nakazovale možnost, da gre za simbolni pokop plovila ob koncu njegove rabe. Po drugi, verjetnejši razlagi, pa je bil deblak prvotno shranjen v plitvini tik ob obali in zaradi neznanega razloga zapuščen, nato pa je sčasoma zdrsel po strmem pobočju in se razlomil. Med večjimi kamni, s katerimi je bil zapolnjen sprednji prekat deblaka, sta bila namreč najdena tudi odlomka prazgodovinske in visokosrednjeveške lončenine, ki najverjetneje izvirata iz posutij pobočnih depozitov na obali. Okoliščine tako kažejo na postopno zasipanje čolna zaradi naravnih procesov po tem, ko je bil že potopljen in v položaju, v katerem je bil odkrit. Za obtežitev, namenjeno potopitvi deblaka za čas, ko ni bil v rabi, kar je bilo v prostoru okoli Alp pogosto in je dokazano z veliko primeri, ni prepričljivih dokazov. 

Zelo redek primer deblaka iz macesnovega lesa

Analiza vrste lesa, izvedena na Oddelku za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je pokazala, da je bil čoln izdelan iz macesnovega debla. To je redkost, saj med blizu tri tisoč odkritih deblakov v Evropi, lahko primerke iz macesna preštejemo na prste ene roke. Če pa upoštevamo lastnosti macesnovine, kot je vodoodpornost in lokalna dostopnost visokih ravnih dreves, pa ta izbira ni nenavadna. 

Starost deblaka je bila določena na podlagi radiokarbonskih (AMS) analiz vzorcev branik iz jedrovine in periferije debla, kalibriranih z metodo wiggle matching. AMS-analize so bile opravljene v laboratoriju Beta Analytic (Miami, FL), dendrokronološka analiza zaporedja branik pa na Oddelku za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Modelirana datacija najmlajše je pokazala, da je bilo drevo, izbrano za izdelavo deblaka, posekano v zadnji četrtini 8. stoletja ali prvi polovici 9. stoletja. S tem je deblak iz Blejskega jezera prvo zanesljivo datirano zgodnjesrednjeveško plovilo te vrste iz slovenskega prostora, ki se mu onkraj Karavank pridružujejo trije od skupno dvanajstih deblakov iz treh koroških jezer. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franci Luzar
21. 03. 2023 21.13
+2
letos v sezoni nebo dovoljeno kopanje v jezeru ker iščejo še vesla in krmilo od Korita sory Čolna ali kar že je?
vicente
27. 02. 2023 13.14
+1
samo da ni prototip policijskega čolna
roten
11. 12. 2022 21.30
A bomo lahko na bled pršli pogledat
Franci Luzar
21. 03. 2023 21.01
+1
Lahko ampak samo pred ali po sezoni, drugače bojo še počitnice prstavili, edino če imate dvojno državljanstvo recimo Naše in BiH ali Srbske in podobno, mene pa bolj zanima z kom so se pa turisti pred 1200 leti vozili in prihajali na Bled?
U.K.
16. 10. 2022 11.05
+0
patogen
16. 10. 2022 10.10
+0
Slovenski arheologi najdejo nekaj v zemljo skopanih prebivališč, zemljank na Dravsjkem polju. Aha, prihod Slovanov zaključijo. Te zemljanke so našli tudi v okolici Bleda. Aha, prihod Slovanov na Bled. Star deblak na dnu jezera? Možno, da je slovanski, saj so morali Slovani neopazno prepluti Dneper, Donavo in ostale reke ob svojem prihodu. Zaključek? Aha, stari Slovani.
deželan
16. 10. 2022 08.57
+1
Obsedenost s slovanstvom. Kje se da ugotoviti, da so pluli zgolj Slovani ? Je potrebna nacionalnost v vsakem štoru .
deželan
16. 10. 2022 09.00
+4
Da ne bo pomite. Odkritje je izredno in vredno pohvale. Govori o razvoju človeštva in veščibah, ki so nenehno razvijale.
patogen
16. 10. 2022 10.07
+2
Ve se za to časovno obdobje, da so bili okoličani podložniki Briksenških škofov. Še nekaj imen je ohranjenih okoli leta 1000.
puspan
16. 10. 2022 08.16
+1
Primitivci, ki niste vredni slovenske zemlje, da jo tlačite!
jezenslovenec
15. 10. 2022 21.48
+0
vsako leto čistijo jezero, pa so ga šele letos našli??????
55bojan
15. 10. 2022 21.27
+4
Blejci rabijo turizem reklamo!
oježeš
15. 10. 2022 19.46
+3
Zdaj se samo še manjka, da ugotovijo, da je bilo drevo posekano na otoku in da deblak pripada cerkvi. Seveda, po restavraciji, prepričan sem da bo Simoniti to tezo zagovarjal.
awontuwej
16. 10. 2022 09.52
+1
Seveda, saj to ni bilo navadno deblo ampak blagoslovljeno. Zato je pa zdržalo toliko časa. V bistvu je zaradi cerkve na otoku celo jezero blagoslovljeno...
smintek
15. 10. 2022 19.06
+1
je ene par zakladov tam notri ja drek od nemcev in italjanov toj pa vse
U.K.
15. 10. 2022 19.03
-3
marija973
15. 10. 2022 18.54
-1
Zaklad...?!?😂
Bpultimate
15. 10. 2022 18.55
-1
Ostanek nekega hloda, ki je padel v jezero kakih 100 let nazaj 😂
Matejv1983
15. 10. 2022 18.43
-2
in kaj je tukaj tako zanimivega za videt?
oježeš
15. 10. 2022 19.46
+7
scipio
15. 10. 2022 18.31
+1
Vsak priseljenec, ki se je po letu 1850 klical Slovenc, ne glede na priimek in poreklo svojih prednikov, je bil taprav Slovenc... Šifrer je bil Schiffrer, Haffner je bil Hafner, Schmidt je bil Šmid, Sicherl je bil Ziherl, Mentzinger je bil Mencinger, Ratzinger je bil Razinger, ..., Gilbert je bil Žibert...značilno je pa to, kako je Janković še vedno Janković...in Jugić še vedno Jugić...te Slovenije (prej Kranjske in Spodnještajerske vojne marke) ki je bila 1300 let del Svetega Rimskega Cesarstva Nemške narodnosti (to sta vedela leta 1991 tudi državnika Kohl in Genscher...), ne smemo kar tako prepustiti nekim balkancem...
Šumsko voče
15. 10. 2022 18.23
-4
Ni skoda denarja za te stare pirave drve
Bpultimate
15. 10. 2022 17.41
-2
Nabijajte vi komu drugemu pravljice, da les ostane v vodi 1200 let in ne razpade in se razkroji.
Betuul
15. 10. 2022 17.24
-2
Morda odkrijejo še temelje wotanovega otoka ; v papirnici količevo pa knjigo oziroma wotanovo biblijo
Cene Novak
15. 10. 2022 15.09
-4
Jap,sedaj pa čakamo še na srebrni zvon in seveda na Nemški kamion zlata iz druge vojne!
Apostol1
15. 10. 2022 14.19
+2
Nekakšna prapletna