Slovenija

Blejsko jezero polno potapljačev: ob reševalni vaji očistili tudi globočine

Bled, 25. 05. 2024 19.27 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
J. U., STA
Komentarji
6

Na Bledu so se poleg turistov tokrat zbrali tudi potapljači. Eni so prišli, ker želijo pomagati ljudem. Potapljači reševalci iz vse Slovenije so namreč pripravili skupno vajo. Hkrati pa so se ljubiteljski potapljači v jezero potopili, da bi pomagali naravi; z dna so odstranili smeti. In kakšen je bil ulov? S pomočjo prostovoljcev so zbrali okoli 150 kilogramov odpadkov.

Društvo za podvodne dejavnosti Bled v sodelovanju s Slovensko potapljaško zvezo, Ribiško družino Bled, Občino Bled in Infrastrukturo Bled je organiziralo tradicionalno, 31. čistilno akcijo Blejskega jezera in njegovih brežin. Kot so sporočili organizatorji, vsako leto potapljače iz celotne Slovenije povabijo, da se jim pridružijo in spustijo pod vodno gladino ter iz jezera in njegovih brežin poberejo odpadke, ki so bili vanj lahkomiselno odvrženi.

V treh desetletjih so iz jezera odstranili velike količine odpadkov vseh vrst. Že nekaj let se uspešno trudijo omejiti tudi razvoj agresivne, neavtohtone zebraste školjke, ki ogroža jezero in njegove prebivalce.

"Prebivalci Slovenije se vse bolj zavedajo pomena ustreznega ravnanja z odpadki, saj količina odpadkov, ki jih izvlečemo iz vode, vsakoletno upada. To nas izredno veseli, obenem pa se zavedamo, da se še vedno soočamo z izzivom odpadkov v okolju, zato je uporaba izdelkov iz biorazgradljivih materialov še vedno ključnega pomena," je po zaključku akcije povedal Samo Frantar iz Društva za podvodne dejavnosti Bled.

Kot so sporočili iz podjetja Spar Slovenija, ki podpira akcijo, so se jim tudi letos pridružili osnovnošolci, ki so med posebnimi delavnicami, ki jih zanje pripravljajo v društvu, pokazali ogromno zanimanja za spoznavanje in razumevanje ekosistema.

Čistilna akcija se je začela ob 10. uri, ko so sodelujoči na 26 različnih lokacijah okoli Blejskega jezera začeli pobirati odpadke in odstranjevati vsiljive tujerodne školjke potujoče trikotničarke.

Tokratne čistilne akcije so se med drugim udeležili minister za finance Klemen Boštjančič, blejski župan Anton Mežan, nekdanji minister za okolje in prostor Jure Leben, predsednik Slovenske potapljaške zveze Mitja Slavinec, predsednik Društva za podvodne dejavnosti Bled Janez Andrejc in direktor Blejskega vodnega foruma Marko Gajić.

Na lanski jubilejni čistilni akciji so našteli več kot 200 sodelujočih. Poleg slovenskih potapljačev so sodelovali njihovi kolegi iz Hrvaške in Srbije ter blejski gasilci, reševalci in okoljevarstveniki. Skupaj so iz jezera in njegovih nabrežij odstranili za skoraj pol tone odpadkov.

Ker je Bled z jezerom kot ena glavnih slovenskih turističnih atrakcij podvržen precejšnjemu onesnaževanju, z namenom izboljšanja ekološkega stanja jezera čistilna akcija poteka že tri desetletja in velja za najstarejšo okoljsko akcijo v Sloveniji, so spomnili organizatorji.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cenb77
26. 05. 2024 10.29
-3
Upam da je typo… ker 150 kg odpadkov in 200 potapljačev ne gre skup, to pomeni da niso niti 1 kile po osebi vn prinesl. Da ne omenjamo žurke ki je ”pridelalala” vsaj še enkrat toliko odpakov… nad gladino……c-c-c DPD Bled… učasih smo se to šli drugače…
NisemBot
25. 05. 2024 21.58
+4
nekoč sem med kopanjem v B. jezeru izgubil zlato verižico... Če se sedaj najde, mi lepo prosim sporočte
nemski_ovcar
25. 05. 2024 20.36
+9
Ne razumem svinjakarjev, ki smeti in odpadke mečejo v naravo. Kdo in kako jih je vzgajal?
IQ190oRmore
25. 05. 2024 20.08
+9
Veš ono, ko lupiš turiste 100 na uro, kje se le da in to na maksimum. Ko pa je treba naravno danost očistit, e to pa bojo prostovoljci delali. xD
Natorinkica
25. 05. 2024 19.59
+9
Blejsko jezero so uničili Azijski krapi ( Amur, Tolstolobik ) in ti ki so to vložili v jezero..Seveda ob kanalizaciji.
Volčji pogled
26. 05. 2024 09.51
+2
Ne vem no ... S stališča biodiverzitete so to prav gotovo tujerodne vrste, ki pa ne vem, če ravno ogrožajo domače vrste. Obe našteti sta "rastlinojedi" (nista plenilca) vrsti rib, jesta zlasti obvodno rastlinje. Če menite, da je še kak drug razlog, pa prosim konkretno navedite, da se še drugi podučimo... Kanalizacija pa je povsem drug in resen problem!