Slovenija

Bliža se težko pričakovani vrhunec predsedniških volitev

Ljubljana, 21. 10. 2022 20.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žana Vertačnik
Komentarji
14

Volilna kampanja pred predsedniškimi volitvami se zaključuje. Le še do polnoči ima sedmerica kandidatov, ki želi naslediti Boruta Pahorja, čas za prepričevanje volivk in volivcev. Nato bo nastopil volilni molk, ki ga bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo volišča zaprla. Na zadnji dan kampanje so sicer dve kandidatki in pet kandidatov za predsednika republike še vabili ljudi, naj se v nedeljo odpravijo na volišča, prvi trije po javnomnenjskih raziskavah pa tudi že pogledujejo proti drugemu krogu.

Do prvega kroga predsedniških volitev je uspešno prikrmarila sedmerica.  

"13 tisoč kilometrov smo prevozili v tem času, odgovorili na 400 novinarskih vprašanj, se udeležili 22 soočenj,"  je o kampanji povedal Vladimir Prebilič.

Vsak zase so prepričani, da so delali dobro; tudi tisti, ki jih javno mnenje ne uvršča med kandidate z zmagovitim potencialom.

Do kampanje je tokrat bolj kritičen Miha Kordiš: "Predsedniška kampanja je bila oropana kakršnekoli vsebine, zdaj pa vsi predsedniški kandidati govorijo, govorimo o podnebnem zlomu, javnem zdravstvu, položaju starejših in o stiskah, v katerih so se znašli mladi."

"Zelo sem srečna. Če drugega ne, si pa včasih mislim, mogoče bom vsaj navdih za tiste, ki mislijo, da se jih ne sliši," je o izkušnji povedala Sabina Senčar. 

Prebilič pa: "Mi smo se spopadli z že dokazanimi elitami, ki so dobro podložene bodisi s političnimi strankami in kapitalom. Če ne bi verjeli in upali, da je možno kaj spremeniti, se za kaj takega ne bi odločili." 

Prebilič, ki se je po zadnjem merjenju javnega mnenja približal prvi trojici, je v dvojni kampanji, vnovič se v Kočevju poteguje tudi za županski stolček. Predsedniškega sicer najbolj sproščeno napada Anže Logar. A volilna nedelja bo, kot kaže, bolj napeta za njegova najmočnejša protikandidata, ki pričakujeta uvrstitev v drugi krog.

"Če bova v drugem krogu gospod Anže Logar in jaz, bo zagotovo šlo za spopad vrednot, pogled leve sredine do desne sredine ali celo malce skrajne. Res pa je, to moram iskreno priznati, da gospod Anže Logar v teh soočenjih pred prvim krogom ni imel sovražne retorike," je o protikandidatu povedala Nataša Pirc Musar

Kandidati obenem odbijajo kritiko aktualnega predsednika, ki je v četrtek navrgel, da jasnega odgovora na vprašanje, kaj bodo počeli, če bodo izvoljeni, niso podali.  

"Mislim, da so bili moji odgovori, vsaj glede njegovih pobud, zlasti Brdo-Brioni, več kot dovolj jasni, da mislim tukaj nadaljevati in na drugi strani, kje bo prekinitev z dosedanjo prakso, kdaj se je treba in kdaj se ne oglaša," svojo pozicijo utemeljuje Milan Brglez.

Anže Logar svoje cilje zagovarja takole: "Nameravam že v začetku mandata sklicati konvencijo o prihodnosti Slovenije, kjer se bomo poenotili o teh ključnih strateških ciljih in te cilje bom tudi glasno zagovarjal."

"Upam, da bomo zdaj po kampanji, ko bo čisto konec, šli res na kavo in se še sproščeno pogovorili," pa pred vrhuncem volitev mirno navaja Janez Cigler Kralj.

Prvi predah se začne že opolnoči, ko bo nastopil volilni molk, s katerim bo vse do nedeljskega zaprtja volišč vsakršno usmerjanje volivk in volivcev prepovedano.

Volilna nedelja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja