Slovenija

Pred volitvami razmere na družbenih omrežjih pred vreliščem

Ljubljana, 09. 04. 2022 20.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žana Vertačnik
Komentarji
232

Dva tedna pred volitvami v Sloveniji, ko smo s politično propagando zasipani ob cestah, po pošti in na spletu, je na družbenih omrežjih, kjer se neovirano širijo tudi lažne novice, mogoče zaznati razmere pred vreliščem. Zelo nazorne grožnje so pred dnevi letele na aktivistko Niko Kovač, v petek pa se je pod fotografijo premierja Janeza Janše pojavil grozilni komentar, ki ga je avtor opremil z besedami "nož", "puška" in "metki". Janši je v bran stopil notranji minister Aleš Hojs in okrcal državno tožilstvo, ki da je dalo usmeritve, da taka dejanja niso pregonljiva brez izjave oškodovanca. To ni res, sporočajo s pristojnega tožilstva, generalni državni tožilec Šketa pa pravi: Svoje delo lahko podkrepimo s številkami.

"Razparan trebuh" in "razsekane noge" sta drobca groženj, namenjenih Niki Kovač. Da je grožnja drugačna od ostalih, so zapisali v Inštitutu 8. marec. Prijaviti so jo želeli Policiji, a so jim odgovorili, "da Kovačeva živi čez lužo in se ji ne more nič zgoditi". Prijavo je nato podal njen odvetnik, v inštitutu pa so navrgli še dejstvo, da je avtor groženj na družbenih omrežjih povezan z direktorjem Policije.

Na Policiji so se na vprašanje, ali Anton Olaj prijateljuje z omenjeno osebo, odzvali, da ima na družbenem omrežju Facebook več kot tisoč sledilcev in avtorja groženj ne pozna. Ob tem pa še, da Olaj od zaposlenih v Policiji zahteva enako obravnavo vseh pred zakonom. Poleg primera Nike Kovač so namreč potrdili še, da obravnavajo tudi sum kaznivega dejanja grožnje na škodo slovenskega premierja.

Tarča groženj na Twitterju je namreč zopet tudi premier Janez Janša, ki ga je že branil notranji minister Aleš Hojs in prst uperil v tožilstvo, češ da je podalo usmeritve, da takšna dejanja uradno niso pregonljiva brez izjave oškodovanca. Na pristojnem okrožnem tožilstvu v Slovenj Gradcu pa je višja državna tožilka Branka Čas presenečena: "Ni nam jasno, od kod izvirajo trditve gospoda Hojsa na Twitterju."

Drži, da jih je Policija po ustaljeni praksi o grožnji obvestila, tožilstvo pa pregona ni usmerjalo, ker da to ni bilo potrebno, dodaja. Po 15. decembru se kazniva dejanja ogrožanja varnosti zoper najvišje predstavnike oblasti preganjajo po uradni dolžnosti, zato je nelogično, da bi tožilstvo dajalo usmeritve. So pa jasna pravila igre, pravi generalni državni tožilec Drago Šketa in opozarja: "V zvezi z grožnjami varnosti predsedniku vlade so ukrepali večkrat, na oškodovancu pa je, kako bo ravnal."

Glede delovanja tožilstva Šketa pravi: "Želeli bi poudariti, da je tožilstvo ves čas neodvisno in ne želi komentirati dejanj politikov, dokler se ta ne dotikajo njegovega dela. Zagotavljam, da tožilstvo  v celoti deluje v skladu s kazensko zakonodajo."

Kolikokrat so ukrepali v zvezi z Janšo, bodo ponazorili še s številkami, napoveduje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
11. 04. 2022 08.37
+0
Novi mesija v ženski obliki, ki bo rešila vse vaše probleme. Naivneži, ha, ha. Ampak je važno samo to, da je proti Janši. Tudi Galeta so kovali v nebo, potem pa po njihovi ustaljeni maniri, po uporabi zavrzi.
Jožajoža
10. 04. 2022 19.27
-2
nika, strah te je lahko,kot nas slovence. po volitvah bodo slovenijo preplavili neonacisti,strah in trept civilov v ukrajini,v vojni na balkanu in počasi se bodo prebudile speče celice v evropi. v sloveniji so to rumeni jopiči, a se jim pod to režimsko policijo ni treba več skrivat.
Nimasmisla
10. 04. 2022 16.17
-5
Lušna debeluška
Perivnik
10. 04. 2022 14.48
+0
Zdej mi je pa končno jasno zakaj že nekaj mesecev ena in ista fotografija Nike Kovač. Ker ne živi tu, ker je ne morete na novo pofotkati. Ni mi pa jasno, kdo deluje v njenem imenu? Komu je prodala dvoje ime?
ina5785
10. 04. 2022 21.03
+1
Perivnik - Dajte se VSAJ potruditi za MALOOO KULTURE!!! A TAKO VZGAJATE SVOJE OTROKE. . . . . . . . . . ??? Sram naj vas bo!
mentorhercul
10. 04. 2022 14.31
+1
Zakaj imajo še vedno večinsko podporo državljanov?
Jožajoža
10. 04. 2022 14.30
-1
kaj če bi odprla račun. takoj bodo janšisti nakazali kakšnih par milionov,da bi te podkupili. oni tako delujejo.
Jožajoža
10. 04. 2022 14.31
-2
denar vzameš, in ga vrneš nazaj oškodovanim in okradenim slovencem.
mentorhercul
10. 04. 2022 14.32
-3
mentorhercul
10. 04. 2022 14.27
-1
Darko32
10. 04. 2022 14.02
-2
Če gledamo propagando določenih strank vidimo, da si pripisujejo zasluge drugih. SDS pri tem je na daleč prvem mestu. Sočasno se sklicuje na demokracijo in sočasno dela po sistemu diktature in t.i. AVANGARDE, kar pomeni v prevodu da so oni edini predstavniki ljudstva. Da je mera polna so se ideontično drli KOMUNISTI na shodih in to lahko vsak vidi v arhivih, kjer so uporabljali besedo MI SMO AVANGARDA DELAVSKEGA RAZREDA. Zato JANŠA nikoli nebo šel v soočenja, ker mu bodo to zmetalinaprej in potem bo tip pogorel. Zato je od SDS-ovcev nemoralno, da drugim očitajo nekaj kar je v bistvu 90% članov SDS-a. To je članstvo v ZKJ in niso bili za lustracijo.
mentorhercul
10. 04. 2022 14.27
-3
Apostol1
10. 04. 2022 10.11
+2
Voliti SDS je popolnoma nelogično in skregano z zdravo pametjo. Glede na naš politični sistem pa vsak lahko ustanovi stranko in potem je poleg SDS malo morje strank , ki jemljejo glasove strankam , ki bi lahko kaj spremenile . No na srečo kaže , da bo zmagal gospod Golob in kot je razbrati iz njegovih besed bo združil vse , ki se zavedajo veleškode ki jo povzroča na vseh področjih Janšistična SDS , ki je milo rečeno še najbolj podobna s svojimim prijemi , čistemu diktatorskemu fašizmu. Zakaj pa je še nelogično voliti SDS . Ja enostavno , drugi razlog pa je da jo vodijo ljudje , ki so jim pomebni samo lastni žepi z Pacientom na čelu , ki ne zna povedat od kod mu premoženje in kateri še pošte ni sposoben prejeti. Pač bivši komunist s Kumrovško izobrazbo.
Perivnik
10. 04. 2022 14.50
+0
Nelogično je voliti tudi Goloba, ker je Jankovičev človek. Jankoviča pa poznamo in njegove poslovne in farmacevtske "posle". Nelogično je voliti tudi Tanjo in njeno SD, ki je ponosni naslednik Zveze komunistov od leta 1945 ali še prej, dalje.
Perivnik
10. 04. 2022 14.52
+4
Logično pa je voliti tistega, ki ima poštene vrednote. Vrednote, ki so tudi moje. Ne morem voliti nekoga, ki živi in dela nekaj drugega kot jaz oz. bi jaz na tem položaju.
ivan z Doba
10. 04. 2022 09.52
+6
Glede na to, da je primitivec, ki grozi Niki Kovač davorin ceh prijatelj janševika olaja, ni čudno , da policija noče/ne more ukrepati. Upam, da s prijavo in tožbo primitivca spravijo za zapahe ali pa v ustrezno ustanovo. Po metkih, ki so jih pošiljali sami sebi, ne bi bilo čudno, če bi kak desni bedak naredil samomor v stilu, da so ga ubili nasprotniki ćelavca- levičarji. Smrt janšizmu, vsi na volitve. Naj se ivanu&co. zgodi 8.marec!
ivan z Doba
10. 04. 2022 10.00
+2
Nihče z demokratičnega pola se ne spušča v izgled, družinske člane, otroke, neumnost rovtarjev! Bi bilo ogromno za napisati! Rovtarji poskušajo z osebno diskreditacijo rešiti ćelavca pred propadom! No go!
gulmor
10. 04. 2022 09.51
+3
Poden od podna sds-ova volilna baza. In na žalost mnogo ostalih, ki so pripravljeni za 40 srebrnikov prodati demokracijo avtokraciji. Tudi pod Hitlerjem je Nemčija gospodarsko cvetela...
sinhron
10. 04. 2022 09.39
+3
Vladujoča SDS pošilja nad nevladno organizacijo 8.marec celo inšpekcijo , tako se je bojijo , te grožnje , ki so uperjene zoper NIKO so iz vrst te sekte , ki sovraži vse razen sebe .Tisti , ki se ne morejo opredeliti , koga bi volili so značajsko zelo labilni ljudje , nimajo izoblikovane osebnostne oblike ! Vsak normalen človek ve in se odloča z razumom in zavednostjo koga bo volil , komu pripada po prepričanjih in dejanjih . Zato , tisti , ki podpirajo korupcijo in kriminal ne bodo volili strank , ki niso v navskrižju z zakoni in ustavo ampak stranko , ki to dela že rutinsko in so volivci že popolnoma vpeti v to nekaterim volivcem tega ni mar . Volivec , ki misli , da so krščanske vrednote doma v eni stranki in so bogaboječi bodo to stranko tudi volili , čeprav je tudi ta vpeta v korupcijo , hinavščino in zlagano moralo , vendar volivci teh napak nočejo videti . Nekatere stranke so se združile s strankami , ki sicer ne bi presegle parlamentarni prag , da bi prekrili svoje lumparije , ki so jih počeli za časa bivanja v vladi ali pa so se nekredibilni poslanci skrili v drugi prav tako koruptivni stranki . In tako bi lahko razčlenjevali vse stranke in sekte a je vse to le delček odstiranja zaves za vpogled v značajska dogajanja med volivci !
Skunk Works
10. 04. 2022 09.21
-3
Mladi ne ji nasedat, ona je dobila JS službico v Pionirskem domu, tako mimogrede, po vezah, (vi je ne boste nikoli). In ko imaš enkrat v JS za nedoločen čas, tudi kedit za stanovanje ni problem....In še kar nekaj je teh levih mladih priviligirancev, ki imajo že lepo rešen stan problem, lepo celo brez hipotek....ampak vam oni stanovanja ne bodo dajali, rabijo samo vaše glasove, potem jih pa ne briga več za vas....V 25 letih levih vlad niso zgradili NITI ENEGA!!!!!...NITI ENEGA!!!!!.Saj ne rečem, da vam jih bo kdo drug delil, samo pod desnimi vladami bo več možnosti za službe in podjetništvo, in pridni si boste lahk prej stvarili dom pod desnimi vladami...Sami seveda, s svojimi rokami in znanjem in pod dosti boljšimi pogoji, kot pod levimi vladami , ki zatirajo podjetništvo in delavce in so proti njihovim višjim plačam..
ivan z Doba
10. 04. 2022 09.55
+5
Ne serji. Nika Kovač je vsaj diplomirala, za razliko od maturanta s Petrola, ki je politični svetovalec v Bruslju, ivanov sin! Bo res držalo, da je povprečni volivec desnice neizobražen in je gimnazijski maturant, ki obvlafa točenje goriva za vas intelektualec! O nepotiznu sektašev je ogromno napisanega, še več pa se je dogajalo v zadnjih dveh letih. Smrt janšizmu- vsi na volitve!
Skunk Works
10. 04. 2022 09.21
+0
Slovenka leta je molčala ob tragični zgodbi zokijeve farmacevtke, ki je bila vnebo vpijajoča zloraba ženske v hudi življenski stiski.....Toliko o 8 marcu in njegovi borbi za pravice žensk, in zadnji slovenki leta......
Korintos11
10. 04. 2022 09.49
-2
Korintos11
10. 04. 2022 09.49
-1
ljubim svojo državo
10. 04. 2022 09.19
-2
ko se bo gospodična borila proti posiljevalcem (ZJ) potem ji bomo verjeli
ODKLOP1
10. 04. 2022 09.18
-5
Pojdi se naprej učiti v ameriko
Antena
10. 04. 2022 09.15
-3
5 strank proti 1 in 1 J.J. bo zmagala jeee
Sputnik8
10. 04. 2022 09.13
-3
Sama si je pisala grozilna pisma. Tudi na tem portalu imajo na stotine vzdevkov.
ivan z Doba
10. 04. 2022 09.56
+2
ivan z Doba
10. 04. 2022 09.56
+3
popovec
10. 04. 2022 09.13
+0
Vsepovsod ljubezen! Imejmo se radi!
bostjan19711
10. 04. 2022 09.12
+4
Nika, dobro te redi slovenska drzava