Slovenija

BLOG: Ali tudi tebe mučijo vetrovi?

Ljubljana, 16. 06. 2024 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
36

Napenjanje je naravni del prebave, vendar lahko včasih povzroči neprijetnosti in zadrego. Povprečen človek spusti pline približno 14- do 18-krat na dan, kar je povsem normalno. Vendar pa je prekomerno napenjanje lahko znak prebavnih težav. V tem blogu bomo raziskali vzroke napenjanja in ponudili naravne načine za lajšanje teh težav.

Plini se v telesu tvorijo zaradi prebave in dihanja. Glavni plini, ki povzročajo napenjanje, so dušik, ogljikov dioksid, kisik, metan in vodik. Njihova količina se razlikuje glede na prehrano in prebavne procese v črevesju. Vonj vetrov pa je predvsem posledica prisotnosti žveplovih spojin, kot so vodikov sulfid, metantiol in dimetil sulfid.

Glavni vzroki za napenjanje

Prehrana: nekatera živila, kot so fižol, mlečni izdelki, križnice (brokoli, cvetača), čebula in česen, lahko povzročijo več plinov

Pogoltnjeni zrak: hiter način prehranjevanja ali pitje gaziranih pijač lahko vodi do požiranja zraka

Črevesna mikroflora: sestava bakterij v črevesju vpliva na količino in vrsto proizvedenih plinov

Zaprtje: lahko podaljša proces fermentacije hrane v črevesju, kar povečuje proizvodnjo plinov

Kdaj so vetrovi skrb vzbujajoči?

Če napenjanje spremljajo drugi simptomi, kot so utrujenost, kožni izpuščaji, zaprtje ali driska, kri v blatu ali urinu, boleče bezgavke ali spremembe telesne temperature, je vsekakor priporočljivo obiskati zdravnika. 

Napenjanje je naravni del prebave, vendar lahko včasih povzroči neprijetnosti in zadrego.
Napenjanje je naravni del prebave, vendar lahko včasih povzroči neprijetnosti in zadrego. FOTO: Adobe Stock

Posledice napenjanja 

Napenjanje lahko prinese različne posledice, ki vplivajo na vsakdanje življenje in splošno počutje. Čeprav je napenjanje pogosto neškodljivo, lahko povzroči nekatere neprijetnosti in zdravstvene težave, če se ne obravnava ustrezno.

1. Nelagodje in bolečina

Napenjanje lahko povzroči občutek napihnjenosti, nelagodja in celo bolečine v trebuhu. Pritisk plinov v črevesju lahko vodi do krčev in napetosti, kar lahko moti vsakodnevne aktivnosti in zmanjša kakovost življenja.

2. Socialna zadrega

Pogosto napenjanje in vetrovi lahko povzročijo socialno zadrego, zlasti v javnih ali družabnih situacijah. Strah pred sproščanjem vetrov v neprimernih trenutkih lahko vodi do anksioznosti in izogibanja družabnim dogodkom.

3. Motnje v spanju

Nočno napenjanje lahko moti spanec, kar povzroči utrujenost in slabšo kakovost življenja. Pritisk plinov v črevesju med spanjem lahko povzroči prebujanje in težave pri ponovnem uspavanju.

4. Prebavne težave

Kronično napenjanje lahko kaže na resnejše prebavne težave, kot so sindrom razdražljivega črevesja (IBS), celiakija, intoleranca na laktozo ali druga stanja, ki zahtevajo medicinsko obravnavo. Neobravnavane prebavne motnje lahko vodijo do dolgoročnih zdravstvenih težav.

5. Psihološki vplivi

Dolgotrajno napenjanje lahko negativno vpliva na duševno zdravje. Občutki zadrege, anksioznosti in frustracije zaradi pogostega napenjanja lahko prispevajo k stresu in celo depresiji.

6. Spremembe v prehranjevalnih navadah

Da bi se izognili napenjanju, lahko posamezniki spremenijo svoje prehranjevalne navade, kar včasih vodi do neuravnotežene prehrane. Izogibanje določenim živilom lahko zmanjša vnos potrebnih hranil, kar lahko negativno vpliva na splošno zdravje.

7. Medicinski zapleti

V redkih primerih lahko hudo napenjanje in vetrovi signalizirajo resnejša zdravstvena stanja, kot so obstrukcija črevesja, vnetje črevesja ali celo rak na prebavilih. Zato je pomembno, da se ob pojavu zaskrbljujočih simptomov posvetujete z zdravnikom. 

Kot sem zgoraj napisal, čeprav je napenjanje pogosto neškodljivo, lahko prinese številne neprijetne posledice, ki vplivajo na fizično in duševno zdravje ter socialno življenje. Razumevanje vzrokov in sprejetje ustreznih ukrepov za zmanjšanje napenjanja lahko bistveno izboljša kakovost življenja. Če pa se simptomi poslabšajo ali spremljajo resnejši znaki, je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč. 

Naravni ukrepi za lajšanje napenjanja 

Eliminacijska dieta

Poskusite izločiti in nato postopno uvajati živila, da ugotovite, katera povzročajo težave. To lahko vključuje zmanjšanje vnosa hrane, ki vsebuje veliko vlaknin, kot so fižol, leča in nekatere vrste zelenjave. Vodenje dnevnika prehrane vam lahko pomaga prepoznati, katera živila povzročajo največ težav. Beležite vsa zaužita živila in simptome napenjanja, ki jih opazite po obroku. 

Koraki eliminacijske diete:

Izločanje: iz prehrane izločite potencialno problematična živila za obdobje 2-6 tednov

Ponovno uvajanje: po obdobju izločanja postopoma uvajajte eno po eno živilo nazaj v prehrano in spremljajte simptome

Vzdrževanje: prepoznajte in trajno izločite živila, ki povzročajo težave

Low FODMAP dieta (dieta z nizko vsebnostjo FODMAP) 

FODMAP-i so fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi in polioli – vrste ogljikovih hidratov, ki so slabo prebavljivi in lahko povzročijo napenjanje. Low FODMAP dieta vključuje zmanjšanje vnosa teh snovi, kar lahko pomaga pri lajšanju simptomov napenjanja, zlasti pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja (IBS).

Hitro prehranjevanje in slabo žvečenje lahko povzročita požiranje zraka, kar vodi do napenjanja. Poskusite jesti počasi in uživati v vsakem grižljaju.
Hitro prehranjevanje in slabo žvečenje lahko povzročita požiranje zraka, kar vodi do napenjanja. Poskusite jesti počasi in uživati v vsakem grižljaju. FOTO: Shutterstock

Živila, ki se jim je treba izogibati:

- fižol in stročnice,
- nekateri mlečni izdelki,
- pšenica in rž,
- nekatero sadje, kot so jabolka, hruške in lubenica,
- nekatera zelenjava, kot so čebula, česen, brokoli in cvetača.

Živila, ki so dovoljena:

- banane, jagode, grozdje,
- korenje, paradižnik, kumare,
- riž, krompir, kvinoja,
- trdi siri, laktozno brez mlečni izdelki,
- mesni izdelki in ribe.

Uravnotežena prehrana

Fermentirana živila: Uživanje fermentiranih živil, kot so kislo zelje, kefir in kombuča, lahko pomaga vzdrževati zdravo črevesno mikrofloro.

Vlaknine: Zmerno povečajte vnos vlaknin, saj lahko preveč vlaknin naenkrat poveča napenjanje. Pijte dovolj vode, da pomagajte vlakninam skozi prebavni sistem.

Majhni, pogosti obroki: Namesto treh velikih obrokov jejte manjše in pogostejše obroke, kar lahko zmanjša obremenitev prebavnega sistema.

Pijte veliko vode: Ustrezna hidracija je ključna za dobro prebavo. Pijte veliko vode skozi ves dan, da pomagate svojemu prebavnemu sistemu učinkovito predelovati hrano. Izogibajte se gaziranim pijačam, saj vsebujejo ogljikov dioksid, ki lahko poveča napenjanje.

Izogibanje živilom, ki povečujejo proizvodnjo plinov

Stročnice: Namočite jih pred kuhanjem, da zmanjšate fermentacijo. Namočene stročnice so lažje prebavljive in proizvajajo manj plinov.

Mlečni izdelki: Če ste intolerantni na laktozo, poskusite alternative brez laktoze. Laktozna intoleranca lahko povzroči napenjanje, saj telo ne more pravilno prebaviti laktoze.

Križnice: Kuhane so manj napenjajo kot surove. Kuhanje razgrajuje nekatere vlaknine, ki lahko povzročajo napenjanje.

Visoko procesirana živila: Izogibajte se umetnim sladilom in konzervansom, ki so težje prebavljivi. Tovrstna živila lahko povzročijo napenjanje zaradi svoje kemične sestave.

Izogibanje umetnim sladilom : Umetna sladila, kot so sorbitol, manitol in ksilitol, ki jih najdemo v dietnih izdelkih, lahko povzročijo napenjanje. Ta sladila so težje prebavljiva in lahko povzročijo nastajanje plinov v črevesju. Preberite oznake živil in se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo te sestavine, če opazite, da povzročajo napenjanje. 

Naj ne pozabim omeniti priporočila, da se izogibate bonbonom in žvečilnim gumijem

Dodatni nasveti za obvladovanje napenjanja

Počasi jejte in dobro prežvečite hrano: Hitro prehranjevanje in slabo žvečenje lahko povzročita požiranje zraka, kar vodi do napenjanja. Poskusite jesti počasi in uživati v vsakem grižljaju.

Izogibajte se gaziranim pijačam: Gazirane pijače vsebujejo ogljikov dioksid, ki lahko poveča tvorbo plinov v prebavnem traktu. Namesto tega pijte vodo ali nesladkane čaje.

Poskusite zeliščne čaje: Čaji iz mete, kamilice, rmana, žajblja ali ingverja lahko pomagajo pomiriti prebavni trakt in zmanjšajo napenjanje. Ti čaji imajo naravne lastnosti, ki pomagajo pri prebavi.

Nosite ohlapna oblačila: Tesna oblačila lahko pritiskajo na trebuh in povečujejo občutek napihnjenosti. Izberite oblačila, ki omogočajo prosto gibanje.

Upravljajte s stresom: Stres lahko vpliva na prebavo in poveča tveganje za napenjanje. Tehnike sproščanja, kot so joga, meditacija in globoko dihanje, lahko pomagajo zmanjšati stres in izboljšajo prebavo.

Redno vadite: Redna telesna aktivnost pomaga spodbuditi prebavni sistem in zmanjša napenjanje. Vadba, kot so hoja, joga in plavanje, spodbuja gibanje črevesja in pomaga plinom prehajati skozi prebavni trakt. Tudi preprosti raztezalni gibi ali lahka vadba po obrokih lahko pomagajo preprečiti občutek napihnjenosti.

Naravna zdravila in dodatki

Poleg prehranskih sprememb in življenjskih navad lahko uporaba nekaterih naravnih zdravil in dodatkov pomaga pri obvladovanju napenjanja.

Aktivno oglje

Aktivno oglje lahko pomaga absorbirati odvečne pline v prebavnem traktu in zmanjšuje napenjanje. Vzemite ga po obroku, da ublažite simptome. Pomembno je, da aktivno oglje jemljete le občasno in po potrebi, saj lahko pri prekomerni uporabi ovira absorpcijo nekaterih hranil.

Prebavni encimi

Prebavni encimi pomagajo razgraditi hrano in omogočajo boljšo absorpcijo hranil, kar zmanjšuje tvorbo plinov. Naravni viri prebavnih encimov so bromelain iz ananasa in papain iz papaje. Poleg naravnih virov prebavnih encimov lahko jemljete tudi prehranske dodatke, ki vsebujejo encime, kot so amilaza, lipaza in proteaza. Ti dodatki pomagajo razgraditi hrano in zmanjšati napenjanje.

Olje poprove mete

Kapsule z oljem poprove mete lahko pomagajo sprostiti mišice v prebavnem traktu in zmanjšajo napenjanje. Pred začetkom jemanja dodatkov z oljem poprove mete se posvetujte z zdravnikom, saj lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo zgago ali druge prebavne težave.

Probiotični dodatki

Čeprav lahko probiotike dobite iz hrane, lahko dodatki s probiotiki zagotavljajo bolj koncentrirane doze koristnih bakterij. Ti dodatki lahko pomagajo uravnovesiti črevesno mikrofloro in zmanjšati napenjanje. Probiotični dodatki vsebujejo koristne bakterije, ki pomagajo vzdrževati zdravo črevesno mikrofloro in zmanjšujejo napenjanje. Nekateri sevi probiotičnih bakterij, kot so Lactobacillus in Bifidobacterium, so posebej učinkoviti pri zmanjševanju napenjanja. Redno jemanje probiotičnih dodatkov torej  lahko pomaga uravnovesiti črevesno mikrofloro in izboljša prebavo.

Zeliščni pripravki

Nekateri zeliščni pripravki, kot so čaji iz kamilice, komarčka, ingverja, janeža, žajblja, mete, rmana ali koromača, lahko pomagajo pomiriti prebavni trakt in zmanjšati napenjanje. Ti pripravki so na voljo v obliki čajev ali tekočih izvlečkov. Zeliščni čaji imajo naravne lastnosti, ki pomagajo pri prebavi in zmanjšujejo napenjanje, niso pa ravno vsi primerni za vsakogar. 

Pomembno je razumeti, da napenjanje ni le nadležno, temveč lahko tudi kaže na različne zdravstvene težave. Z zdravljenjem napenjanja se pogosto lahko izboljša splošno počutje in prebavno zdravje.
Pomembno je razumeti, da napenjanje ni le nadležno, temveč lahko tudi kaže na različne zdravstvene težave. Z zdravljenjem napenjanja se pogosto lahko izboljša splošno počutje in prebavno zdravje. FOTO: iStock

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Čeprav so vetrovi običajno neškodljivi, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, če opazite katerikoli od naslednjih simptomov:

- kronično ali hudo napenjanje, ki ne mine,
- bolečine v trebuhu, ki se poslabšajo ali trajajo dlje časa,
- spremembe v blatu, kot so kri, sluz ali driska,
- nehoteno hujšanje ali izguba apetita,
- dolgotrajna utrujenost ali šibkost. 

Ti simptomi lahko kažejo na resnejše zdravstvene težave, kot so celiakija, sindrom razdražljivega črevesja (IBS),  Kolitis, Crohnova bolezen ali celo rak na prebavilih. Zdravnik bo opravil potrebne preiskave in postavil diagnozo, da ugotovi vzrok vaših težav.

Zaključek 

Napenjanje je pogost pojav, ki lahko povzroči nelagodje in zadrego, vendar z ustreznimi prehranskimi in življenjskimi spremembami ter naravnimi zdravili lahko znatno zmanjšate njegove simptome. Upoštevajte nasvete, kot so izogibanje živilom, ki povzročajo pline, počasno prehranjevanje, uživanje probiotičnih živil in dodatkov, ter upravljanje s stresom. Če pa se pojavijo resnejši simptomi, ne odlašajte z obiskom zdravnika.

Pomembno je razumeti, da napenjanje ni le nadležno, temveč lahko tudi kaže na različne zdravstvene težave. Z zdravljenjem napenjanja se pogosto lahko izboljša splošno počutje in prebavno zdravje. Sledite nasvetom, kot so izogibanje živilom, ki povzročajo pline, uživanje probiotičnih živil in dodatkov, ter upravljanje s stresom.

Zdravljenje napenjanja je pogosto odvisno od posameznikovega življenjskega sloga in prehranskih navad. Z upoštevanjem zgoraj omenjenih korakov lahko bistveno izboljšate svoje počutje in zmanjšate napenjanje. S tem ne le, da izboljšate svojo prebavo, temveč tudi splošno zdravje in dobro počutje.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
17. 06. 2024 17.14
Vse je odviano od zraka. 50l na uro ga vsak podiha, zato luftej na zahodni strani objekt kjer živiš, delaš, športaš, spiš. Priprto vsaj 10 cm, ne na poklop. Na zahodu tišči toploto, in če objekt preluftavaš na tej strani...najbolj čimbolj nižje spuščaš zrak noter, pomeni da za celoten objekt zagotavljaš optimalno cirkulacijo. Hkrati pa boste vsi v objektu dihalo mnogo boljši luft. Posledično bo telo imelo manj težav z plini.
gongash
17. 06. 2024 12.01
+1
Če kdo spušča tako strupene prdce da dobi izpuščaje na koži je to že kar zaskrbljujoče.
Minifa
16. 06. 2024 20.25
-2
SD - jevce ne mučijo vetrovi oni vedno smrdijo. Samo mimo enega greš, si usran do vratu in smrdiš kot pujs.
jutri_pa_res
16. 06. 2024 19.50
+1
Ve kdo, kaj se dogaja, če prdce zadržuješ? Ali se preko črevesa plini absorbirajo v kri in potem izločajo z dihanjem? Nekateri imajo takšen zadah, da ne vem...
Betuul
16. 06. 2024 21.13
Mal poplahneš en štamprlič takoj ko vstaneš,
Betuul
16. 06. 2024 19.30
+3
Se vležeš v banjo in 🛀💨prdneš! Pol se še voda namehuri ! Je za probat
Mio56
16. 06. 2024 19.51
+2
ivan z Doba
16. 06. 2024 17.58
+5
Mene ne mučijo vetrovi. Pritisneš in prdneš!😎
Betuul
16. 06. 2024 17.53
+2
Pravijo da je dobr prdnt; ker je to vredno več kot 99dohtarjev in bojda da odžene kirurge stran zato prdnte sproščeno ne glede kje ste
Omas1313
16. 06. 2024 15.41
-1
Vse me muči , ko mi zmanjka dnarja
E.Nigma
16. 06. 2024 15.25
+3
Največkrat, ko se gumi bombonov najem.
E.Nigma
16. 06. 2024 15.27
+4
Tak me po pasulju ne napenja, ko po preklemanskih kislih črvih 🪱🪱🪱
JApajaDAja
16. 06. 2024 15.18
+3
na srečo v hiši ni ne vegetarijncev, ne veganov..torej "plinske celice" v hiši ni.....
Rainbow warrior
16. 06. 2024 15.23
-5
Če misliš da prdijo samo vegani oziroma vegetarijaci se pošteno motiš. Razlika je samo v tem, da prdec mesojedcev smrdi kot da bi imel ob sebi dihurja.
Podlesničar
16. 06. 2024 17.21
+4
Veganski prdci pa dišijo po rožcah... haha
Resni
16. 06. 2024 14.28
+9
Prdec je zadnji krik kakca pred svobodo 😀
Banion
16. 06. 2024 14.15
+4
prdni ko je treba, najprej zdravje potem kultura je pravil moj stric zdravnik
_Heisenberg_
16. 06. 2024 14.12
+9
Najhuje je to,da sem zaprt v prostor z sodelovci v 50m2 .8h si ne upam prdnit,ker so vse same punce in cvekaste ter hinavske.
Podlesničar
16. 06. 2024 17.22
+3
_Heisenberg_
16. 06. 2024 18.49
+2
Ker se bojijo druga druge.Med moskimi ni teh tezav.
gongash
17. 06. 2024 12.03
+1
ROMELS
16. 06. 2024 14.10
+2
To je dobro za trening koglove mišice.
MajaZzz
16. 06. 2024 13.23
+9
Zenske ne prdimo kaj sele kakamo. Lulamo pa na vsake tolk cajta.
Boogieweeed
16. 06. 2024 13.39
+2
MajaZzz
16. 06. 2024 18.34
Delavec_Slo
16. 06. 2024 13.11
+6
Me mučijo vetrovi, ko vidim nesposobno vlado innesposobno predsednico!
anabanana
16. 06. 2024 13.11
+9
prdenje je zdravo,
anabanana
16. 06. 2024 13.10
+9
1 prdec za 9 dohtarov
misterbin
16. 06. 2024 13.08
+2
Plesalce in njihovega vodjo matra driska
Verus
16. 06. 2024 13.00
+0
Ne. Prdim, ko moram in ne vidim problema v tem, dokler ni problem .