Slovenija

BLOG: Kako premagati prvega mačka v letu?

Ljubljana, 31. 12. 2023 21.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
39

Glavoboli zaradi mačka niso tako zabavni kot praznovanje novega leta. Dobro je znano, da lahko čezmerno pitje alkohola naslednji dan povzroči različne simptome in glavobol je le eden izmed njih. Maček je torej reakcija vašega telesa na prekomerno uživanje alkohola. In glede na to, da praznujemo vstop v novo leto, mi ne preostane nič kaj drugega, kot pa, da vam dam nekaj nasvetov, kako si pomagati, če se nocoj ne boste mogli odreči alkoholu.

Telo med mačkom doživi posebne hormonske in imunske odzive, ki sprožijo različne simptome. Medtem ko simptomi običajno izzvenijo v 12 urah, lahko trajajo tudi en dan. Vsakdo doživlja mačka drugače, simptomi pa so odvisni od številnih dejavnikov. Pogosti simptomi mačka vključujejo:

- glavobol,
- bolečine v mišicah,
- slabost,
- bolečine v trebuhu,
- driska,
- dehidracija in pretirana žeja,
- slaba koncentracija,
- slabo ravnotežje,
- slab spomin,
- omotičnost,
- zaspanost,
- vrtoglavica,
- razdražljivost,
- anksioznost,
- povišan srčni utrip,
- prekomerno potenje,
- občutljivost na svetlobo in zvok.

Glavoboli zaradi mačka niso tako zabavni kot praznovanje novega leta.
Glavoboli zaradi mačka niso tako zabavni kot praznovanje novega leta. FOTO: iStock

Najboljše zdravilo za glavobol in druge neprijetnosti zaradi mačka je čas, vendar vam lahko nekaj domačih zdravil, kot je na primer pitje elektrolitov in zmerna vadba, pomaga, da se prej počutite bolje. Tukaj je nekaj možnosti, ki lahko preprečijo glavobol, in nekaj nasvetov za lajšanje bolečin, če jih že imate.

1. Vitamin B6

Vitamin B6 je bistveno hranilo, ki ga najdemo v vseh vrstah običajnih živil, kot so perutnina, krompir in sadje. Alkohol zmanjša raven vitamina B, zaradi česar vaše telo težje presnavlja in izloča alkohol. Nalaganje dodatnega B6 z obilnim obrokom ali jemanjem prehranskega dopolnila lahko pomaga telesu, da se hitreje znebi alkohola. To vam lahko pomaga preprečiti glavobol zaradi mačka, ne glede na to, ali vzamete vitamin B6 pred ali po pitju alkohola.

2. Hidracija 

Hidracija je nujna, ko pijete alkohol, saj vas le ta lahko dehidrira in "izropa" elektrolite iz vašega organizma. Pitje pijače, ki je polna dodatnih elektrolitov, vam lahko pomaga obnoviti ravnovesje elektrolitov in ostati hidrirani. Torej, že med uživanjem alkohola pijte dovolj brezalkoholne tekočine,  naslednje jutro pa, če je le možno, dodajajte še elektrolite. V kolikor nimate pripravljene zaloge pijače z dodanimi elektroliti, k navadni vodi dodajte sol in med. Kokosova voda je tudi lahko v pomoč. 

3. N-acetil-cistein 

N-acetil-cistein (NAC) je naravna aminokislina, ki telesu pomaga pri boju proti strupenim učinkom acetaldehida. Acetaldehid je kemična spojina, povezana s številnimi simptomi mačka, vključno z glavoboli. Ko se raven acetaldehida dvigne, se raven glutationa zmanjša. Glutation je naravni antioksidant, ki preprečuje poškodbe celic v jetrih. Vsaj pol ure preden začnete piti alkohol, vzemite 200- do 300-miligramski (mg) dodatek NAC. To bi lahko zmanjšalo vpliv acetaldehida na vaša jetraZ. 

4. Lahka vadba

Na splošno vadba dan po zaužitju pijače ni priporočljiva. Toda lahka vadba, kot je na primer sprehod, lahko pomaga telesu pospešiti presnovne procese, s čimer se telo hitreje znebi alkohola in toksinov. Samo poskrbite, da boste ostali hidrirani, saj se vaše telo že bori z učinki dehidracije, medtem ko ste mačkasti.

5. Omejite vnos alkohola

Vaše telo presnovi tipično porcijo alkohola v približno eni uri. Zato se omejite na eno pijačo na uro. Razporeditev uživanja alkohola v tem času omogoča telesu, da učinkovito izplakne alkohol, tako da koncentracija alkohola v krvi ostane nizka in se v bistvu izloči iz telesa pred naslednjim dnevom. To vam lahko pomaga, da se popolnoma izognete simptomom mačka.

6. Magnezij

Pri glavobolu lahko zaužijete 400 miligramov magnezija, če pa veste, da bo jutri hudo, pa vzemite še 400 miligramov tega minerala tik pred spanjem.

Hidracija je nujna, ko pijete alkohol, saj vas le ta lahko dehidrira in "izropa" elektrolite iz vašega organizma.
Hidracija je nujna, ko pijete alkohol, saj vas le ta lahko dehidrira in "izropa" elektrolite iz vašega organizma. FOTO: Shutterstock

Vzroki za glavobol zaradi mačka

Alkohol vsebuje kemikalijo, imenovano etanol. Ko pijete alkohol, vaš želodec absorbira približno 20 odstotkov tega etanola, medtem ko vaše tanko črevo absorbira preostanek. Iz tankega črevesa etanol potuje v krvni obtok in po vsem telesu, vključno z možgani.

Torej, ko spijete alkohol, vaše telo absorbira etanol, ki ga vsebuje. Etanol se širi po krvnem obtoku, vključno z možgani. Ta razširitev krvnih žil, imenovana vazodilatacija, lahko sproži glavobol, saj stimulira nekatere možganske živce. Poleg tega etanol vpliva na kemikalije in hormone v možganih, kot sta histamin in serotonin, ki lahko prispevata k glavobolu. Poleg neposrednega vpliva na glavobol etanol deluje tudi kot diuretik, kar pomeni, da pospeši izločanje tekočine iz telesa. Ta dehidracija je še en faktor, ki lahko povzroči glavobol in druge neprijetne simptome. 

Nekatere alkoholne pijače vsebujejo tudi snovi, imenovane kongeners, ki lahko dodatno prispevajo k mačku. Gre za pridružene snovi, ki se naravno pojavljajo v nekaterih alkoholnih pijačah, kot so rdeče vino, viski, in temna piva. Te snovi so stranski produkti alkoholnega vrenja in dajejo pijačam svoj značilen okus, aromo ter barvo. 

Katera živila lahko pomagajo?

1. Banane

Alkohol blokira proizvodnjo hormona, ki telesu pomaga zadrževati vodo, kar vodi v dehidracijo in izgubo elektrolitov, kot sta kalij in natrij. Banane so še posebej bogate s kalijem in lahko pomagajo dopolniti zaloge tega minerala v telesu. 

2. Borovnice

Borovnice so bogate s hranili, ki se borijo proti vnetjem v telesu, kar pride prav, če imate mačka, saj se po zaužitju alkohola povečajo ravni različnih vnetnih spojin v krvi.

3. Pomaranče

Pomaranče so bogate z vitaminom C, ki lahko vašemu telesu prepreči izgubo glutationa. Glutation je antioksidant, ki pomaga telesu znebiti se alkohola in se zmanjša med uživanjem le tega.

4. Kisle kumarice

Kisle kumarice vsebujejo veliko natrija, elektrolita, ki ga prekomerno pitje alkohola izčrpa iz telesa. Uživanje kislih kumaric ali pitje njihove slanice lahko pomaga povečati raven natrija in premagati mačka.

5. Sladki krompir

Sladki krompir vsebuje več različnih hranil (vitamin A, magnezij, kalij), ki vam lahko pomagajo hitreje premagati mačka.

6. Špinača

Špinača je bogata s folatom, hranilom, ki se zmanjša zaradi prekomernega pitja alkohola.

7. Avokado 

Uživanje avokada po noči težkega pitja lahko pomaga zvišati nizko raven kalija zaradi uživanja alkohola in dehidracije. Prav tako avokado vsebuje spojine, ki ščitijo pred poškodbami jeter. Ker prekomerno pitje negativno vpliva na vaša jetra, je lahko avokado še posebej koristen za obvladovanje mačka.

 Banane so še posebej bogate s kalijem in lahko pomagajo dopolniti zaloge tega minerala v telesu.
Banane so še posebej bogate s kalijem in lahko pomagajo dopolniti zaloge tega minerala v telesu. FOTO: Shutterstock

8. Šparglji 

Šparglji vsebujejo določene spojine, ki lahko olajšajo mačka. Izvlečki špargljev naj bi več kot podvojili učinkovitost določenih encimov, ki pomagajo pri razgradnji alkohola in tudi zaščiti jetrnih celic pred poškodbami. 

9. Meso

Meso in druga živila z visoko vsebnostjo beljakovin lahko vašemu telesu pomagajo pri lažjem prenašanju mačka,saj alkohol vašemu telesu preprečuje absorpcijo določenih aminokislin.  

10. Kokošja juha

Gre za priljubljeno zdravilo proti gripi ali prehladu, lahko pa pomaga tudi pri mačku. Med drugim lahko pomaga pri rehidraciji – predvsem zaradi visoke vsebnosti natrija. 

11. Losos 

Losos je bogat z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so odlične pri zmanjševanju vnetja v telesu. Ker lahko pitje alkohola poveča število spojin, ki povzročajo vnetje, je lahko uživanje lososa ali drugih mastnih rib dober način za lajšanje simptomov mačka.

12. Jajca

Jajca so bogata s cisteinom, aminokislino, ki jo vaše telo uporablja za proizvodnjo antioksidanta glutationa. Pitje alkohola zmanjša zaloge glutationa v telesu in brez tega ima vaše telo težave pri razgradnji strupenih stranskih produktov presnove alkohola.

13. Ingver

Zaradi izjemnih pozitivnih učinkov ingverja proti slabosti je le ta lahko v veliko pomoč pri želodčnih težavah, povezanih z mačkom.

14. Oreščki

Zaradi visoke vsebnosti magnezija so oreščki lahko rešitev za mačka, saj prekomerno uživanje alkohola lahko zmanjša količino magnezija v vaših celicah.

15. Zeleni čaj

Zeleni čaj je prav izjemen za naše zdravje in lahko pomaga tudi pri mačku. Namreč, določene spojine v zelenem čaju naj bi znatno zmanjšale koncentracijo alkohola v krvi.

Zaključek

Poskrbite, da boste poleg alkohola v želodec vnašali tudi hrano. In nikakor ne pozabite na kar konkretno pitje vode ob alkoholu. Jutri pa poleg vsega zgoraj naštetega bodite pozorni na uravnavanje krvnega sladkorja z uživanjem zdravih beljakovin, kakovostnih maščob in kompleksnih ogljikovih hidratov. 

Na koncu današnjega prispevka bi vam rad vsem skupaj zaželel srečno, veselo in predvsem polno zdravja novo leto 2024!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Banion
01. 01. 2024 15.42
+1
pij malo pij dobro in si boš našel kvečemu mačko. Veste koliko jih trpi na ta večer zaradi pijanih dedcev ki ne morejo
Bikoborec
01. 01. 2024 15.17
+2
Vemo kako. Klin se s klinom…
niktalop
01. 01. 2024 15.06
+1
Kdor pije zmerno in kvalitetne pijače nima drugi dan problemov.
Ivar The Boneless
01. 01. 2024 13.59
+4
Tako da nisi pija dura in se ne naliješ na mrtvo prejšnji dan.
Cila
01. 01. 2024 13.35
Pijte špricer pa ne bo mačka
Senca6
01. 01. 2024 13.06
+2
pij zmerno in odgovorno neke pojej prej pa vodo zmes pij pa nebo problemov nikoli
Betuul
01. 01. 2024 12.30
+0
Neko travo za mačke in pse je treba žvečit za čiščenje želodca! Se dobi pri mr. dr.Pet! To žvakaš, zram lavor🪣,🚽itd Tako da gre vse iz želodca ven ko pride kozel
titomeni
01. 01. 2024 12.13
+2
Kdor ma mačka samo navajen ni😉
SDS_je_poden
01. 01. 2024 12.06
Mene bolj zanima, kako premagati to cerkveno zvonenje. Pri nas danes nabija zvonove, kot da je zmešan.
Betuul
01. 01. 2024 12.24
+2
Se je za vprašat ob mačku ‘komu zvoni’. Ker začne v glavi delat ko neko neko zvonenje ! Značilno za mačke, ki pijejo vsepovprek! To bo zgonil do sv.Neže
NeXadileC
01. 01. 2024 12.03
+2
Kako? Z drugim.
Betuul
01. 01. 2024 11.56
+4
Če maš mačka whiskas ali pa pedigre za mačke!
Betuul
01. 01. 2024 11.48
+2
Pijanci naj telovadijo& najbolje pomaga valjanje in klobencanje z mačkom in kozlnom skupaj??!Sicer pa pravijo: klin se s klinom zbija ! Torej če si vinjen z vinom; naslednji dan vino! Če si alkoholiziran naslednji ist alkohol! Najslabše je če si pil vse povprek! Pol ni rešitve! Zvijal te bo slab teden!
Rožle Patriot
01. 01. 2024 11.33
+6
A kako premagati mačka? ... naj vam povem učinkovit recept . .... Enostavno se ga ne naliješ v starem letu ... smpl kot ričet ... !!!
CestniKolesar370Wattov
01. 01. 2024 11.31
+0
1. Isto, kot vsakega drugega. 2. Če piješ redno, mačka nimaš. 3. Mačka se premaguje 3.1., ker od 1.1. do 3.1. sledita še dva. 4. Če imaš mačka in se ti naslednji dan alkohol gabi, se potrudi. Spij par kratkih ali pa par piv. Po 1 ali 2 mačka ne bo več. Za ostale nasvete glede ciroze jeter mi sledite na @težkialkoholik2323
Artechh
01. 01. 2024 11.30
+3
enostavno tako da manj spijes oz sploh ne
kritika1
01. 01. 2024 11.28
+1
Pitje po pameti, pa ni mačka in veliko vode če se lotite alkohola. Kozarec vina kozarec vode enako pri pivu in drugih pijačah. In ja, mera je pa najpomembnejša.
titomeni
01. 01. 2024 12.15
Potem ne morem tolk piva spit.. Pa tudi strah me je da ni bruhal zarad vode,🤪
User300173
01. 01. 2024 11.25
+2
Malo pivo in ven v naravo cel dan.
dobrabejba35
01. 01. 2024 11.21
+1
Klin se s klinom zbija 🥂
Bikoborec
01. 01. 2024 10.52
+4
Me ne zanima, ker nimam mačka
Tomy1
01. 01. 2024 10.43
+7
Zakaj spet posredno poveličevanje alkohola ? Tudi brez se da, oz. je novo leto še lepše!