Slovenija

BLOG: Zakaj so sirotkine beljakovine tako priljubljene?

Kranj, 25. 02. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
9

Prihaja pomlad, fitnes centri pokajo po šivih in številni posamezniki se zavzeto lotevajo preoblikovanja postave, pridobivanja mišic in izgube odvečnih kilogramov. V tem obdobju mnogi iščejo učinkovite načine za doseganje zastavljenih ciljev, med številnimi možnostmi, ki jih ponuja prehranski svet, pa izstopajo sirotkine beljakovine, ki so postale pravi fenomen v svetu športne prehrane.

Sirotkine beljakovine niso le trenutna muha v fitnes svetu in industriji prehranskih dopolnil, so osnova za doseganje različnih ciljev na področju fitnesa in vsesplošnega zdravja. Njihove prednosti so številne in sežejo onstran zgolj gradnje mišične mase. Sirotka je izjemno kakovosten vir beljakovin, ki zagotavlja boljšo absorpcijo le-teh v primerjavi z mnogimi drugimi prehranskimi viri. 

Zakaj so sirotkine beljakovine tako izjemno priljubljene med športniki in rekreativci? Poleg gradnje mišične mase in izboljšanja telesne sestave sirotkine beljakovine pospešujejo tudi okrevanje poškodovanih mišic po vadbi. To je le delček obsežnih koristi, ki jih prinaša ta prehranski dodatek. V nadaljevanju bomo raziskali, kako sirotka deluje v telesu ter kako lahko izboljša vaše splošno zdravje in rezultate pri oblikovanju postave. 

Sirotka je izjemno kakovosten vir beljakovin, ki zagotavlja boljšo absorpcijo le-teh v primerjavi z mnogimi drugimi prehranskimi viri.
Sirotka je izjemno kakovosten vir beljakovin, ki zagotavlja boljšo absorpcijo le-teh v primerjavi z mnogimi drugimi prehranskimi viri. FOTO: Shutterstock

Kaj so sirotkine beljakovine?

V mleku najdemo dve ključni vrsti beljakovin: sirotko in kazein. Sirotka predstavlja prosojni tekoči del mleka, ki ostane po postopku izdelave sira, natančneje po koagulaciji in odstranitvi sirnine. Izraz "sirotka" se nanaša na kompleksno snov, ki se loči od tekočine in vključuje kombinacijo beljakovin, laktoze, mineralov, imunoglobulinov in maščob v sledovih. Vsi ti elementi skupaj sodelujejo in tvorijo sirotkine beljakovine, ki se uvrščajo med najpopolnejše oblike beljakovin. Te beljakovine vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki jih naše telo samo ne more proizvajati, in so ključne za izgradnjo mišic ter ohranjanje optimalnega zdravja.

Obstajajo tri glavne vrste sirotkinih beljakovin, ki se razlikujejo po stopnji predelave:

Koncentrat sirotkinih beljakovin

Gre za najmanj predelano obliko sirotkinih beljakovin, ki ohranja nizko vsebnost maščob in holesterola ter višjo vsebnost bioaktivnih spojin, kot je laktoza. Zaradi minimalne obdelave ohranja hranilne snovi, ki so koristne za zdravje, in ponuja zadovoljiv okus.

Izolat sirotkinih beljakovin

Ta oblika je podvržena dodatni obdelavi, da se odstranijo večji deli ogljikovih hidratov in maščob. Izolat vsebuje visok delež beljakovin, vendar se zaradi postopka proizvodnje lahko pojavi denaturacija beljakovin. Izolat ima nižjo vsebnost laktoze v primerjavi s koncentrati.

Hidrolizat sirotkinih beljakovin

Hidrolizacija pomeni razgradnjo večjih beljakovinskih struktur na manjše, prebavljive dele. Hidrolizat naj bi se hitreje absorbiral, kar je koristno za povečanje mišične mase. Kljub temu pa je najbolj predelana oblika sirotkinih beljakovin, ki lahko privede do denaturacije beljakovin.

Vse tri vrste sirotkinih beljakovin so priljubljene med športniki in ljubitelji fitnesa zaradi svoje visoke biološke vrednosti, hitre absorpcije ter sposobnosti spodbujanja sinteze beljakovin v telesu. Čeprav so lahko v pomoč pri izgubi maščobe in gradnji mišic, je ključno, da izberemo vrsto, ki najbolj ustreza našim ciljem in prehranskim potrebam.

Kaj pomeni denaturacija?

Denaturacija se nanaša na proces, pri katerem beljakovine izgubijo svojo naravno strukturo in funkcijo zaradi vpliva zunanjih dejavnikov, kot so visoka temperatura, kisline ali mehanske sile. Ko beljakovine denaturirajo, to pomeni, da so njihove molekularne strukture spremenjene, kar lahko vpliva na njihove lastnosti in funkcije.

Pri sirotkinih beljakovinah denaturacija pogosto nastane med postopkom predelave ali proizvodnje. Visoke temperature ali druge metode obdelave lahko povzročijo, da se beljakovinske verige odvijejo ali zložijo na drugačen način, kar lahko vpliva na njihovo topnost, prebavljivost ali funkcionalnost.

V nekaterih primerih denaturacija ni želena, na primer pri pripravi živil, ko je pomembno ohraniti strukturo beljakovin. Vendar pa v nekaterih primerih lahko denaturacija poveča biološko uporabnost beljakovin ali izboljša njihove lastnosti za določene namene, kot je hitrejša absorpcija v primeru hidrolizata sirotkinih beljakovin.

Obstajajo tri glavne vrste sirotkinih beljakovin, ki se razlikujejo po stopnji predelave: koncentrat, izolat, hidrolizat.
Obstajajo tri glavne vrste sirotkinih beljakovin, ki se razlikujejo po stopnji predelave: koncentrat, izolat, hidrolizat. FOTO: Shutterstock

Katera oblika je najboljša?

Koncentrat sirotkinih beljakovin

Dobre strani: Ohranja obilo bioaktivnih spojin, ki ugodno vplivajo na zdravje. Po navadi ima prijeten okus.

Slabosti: Vsebuje višjo vsebnost maščob in laktoze, kar lahko povzroči težave za tiste z laktozno intoleranco ali tiste, ki želijo zmanjšati vnos maščob.

Izolat sirotkinih beljakovin

Dobre strani: Ima visok delež beljakovin z zmanjšano vsebnostjo maščob in laktoze, kar ga naredi primernega za tiste, ki se izogibajo laktozi.

Slabosti: Proizvodni postopek lahko povzroči denaturacijo beljakovin, kar lahko vpliva na nekatere lastnosti.

Hidrolizat sirotkinih beljakovin:

Dobre strani: Obdelan v manjše, lažje prebavljive peptide za hitrejšo absorpcijo. Manj alergen za nekatere posameznike.

Slabosti: Gre za najbolj obdelano obliko, kar lahko vpliva na okus.

Najboljša izbira: Izolat sirotkinih beljakovin se šteje za optimalno izbiro za tiste, ki želijo visok delež beljakovin brez prekomernega vnosa maščob in laktoze. Hidrolizat sirotkinih beljakovin je lahko koristen za tiste, ki iščejo hitrejšo absorpcijo, vendar je povezan z višjo ceno. Številni posamezniki poročajo, da ob uživanju te oblike nimajo prebavnih težav in alergijskih reakcij.

Kdo naj se izogiba uživanju?

Posamezniki z laktozno intoleranco naj se izogibajo koncentratu in izolatu, razen če gre za izolat z nizko vsebnostjo laktoze. Hidrolizat sirotkinih beljakovin ni nujen za vse, saj gre za najbolj obdelano obliko, kar lahko vpliva na okus.

Vplivi na telo

Sirotkine beljakovine so priljubljene med športniki, rekreativci in tistimi, ki želijo povečati vnos beljakovin. Njihove glavne koristi pa zajemajo:

Povečanje vnosa beljakovin: so odličen vir visokokakovostnih beljakovin, ključnih za obnovo in rast mišic. Priporočljive so po vadbi za pospešeno okrevanje.

Izboljšanje mišične mase in moči: Redno uživanje teh beljakovin v kombinaciji s treningom z utežmi povečuje mišično maso in izboljšuje telesno zmogljivost.

Hujšanje in ohranjanje telesne mase: Kot nizkokaloričen vir beljakovin so sirotkine beljakovine idealne pri hujšanju, ohranjajo mišično maso med procesom izgubljanja maščobe.

Podpora imunskemu sistemu: Te beljakovine vsebujejo imunoglobuline in druge bioaktivne spojine, ki podpirajo delovanje imunskega sistema. Krepitev imunskega sistema pa je ključna za ohranjanje splošnega zdravja in preprečevanje bolezni.

Dodatek za starejše: Sirotkine beljakovine pomagajo starejšim ohranjati mišično maso in vsesplošno zdravje in lahko predstavljajo enostavno rešitev za zadosten vnos lahko prebavljivih in kakovostnih beljakovin. Le-te so izjemnega pomena, zlasti v tem obdobju.

Spodbujajo mišično sintezo: Učinkovito spodbujajo pridobivanje mišične mase, zlasti v kombinaciji z vadbo z utežmi.

Kurijo maščobe: Sirotkine beljakovine v kombinaciji z vadbo z utežmi lahko prispevajo k zmanjšanju telesne maščobe.

Uravnavajo krvni sladkor: Uživanje sirotke tik pred obrokom lahko pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi ter zmanjšuje občutek lakote.

Nekateri ključni učinki teh beljakovin so poleg gradnje mišic še zmanjšanje tveganja za srčne bolezni, krepitev imunskega sistema s prisotnostjo imunoglobulinov ter povečanje ravni antioksidanta glutationa.

Poleg gradnje mišične mase in izboljšanja telesne sestave sirotkine beljakovine pospešujejo tudi okrevanje poškodovanih mišic po vadbi.
Poleg gradnje mišične mase in izboljšanja telesne sestave sirotkine beljakovine pospešujejo tudi okrevanje poškodovanih mišic po vadbi. FOTO: Shutterstock

Previdno pri jemanju sirotkinih beljakovin!

Preobčutljivost na laktozo: Posamezniki s težavami pri prebavi laktoze naj se izogibajo sirotkinim beljakovinam, zlasti koncentratu in izolatu, ki vsebujeta višje ravni laktoze.

Alergija na mlečne beljakovine: Tisti, ki so alergični na beljakovine iz sirotke, naj se izogibajo uživanju teh dodatkov.

Preobčutljivost na gluten: Čeprav same sirotkine beljakovine ne vsebujejo glutena, nekateri dodatki lahko vsebujejo sledi glutena. Posamezniki s preobčutljivostjo na gluten naj preverijo sestavine.

Obstoječe težave z ledvicami: Posamezniki z obstoječimi boleznimi ledvic naj se posvetujejo s strokovnjakom, saj prekomerno uživanje beljakovin lahko obremeni ledvice.

Simptomi, na katere bodite pozorni

Težave s prebavo: Nekateri posamezniki lahko doživijo napihnjenost, vetrove, krče ali drisko.

Alergijske reakcije: Alergični posamezniki se lahko soočajo z izpuščaji, srbenjem, otekanjem ali težavami z dihanjem.

Težave s kožo: Pri nekaterih ljudeh se lahko pojavijo težave s kožo, kot so izpuščaji ali akne.

Zaključek 

Sirotkine beljakovine so priljubljene med športniki in fitnes navdušenci zaradi svoje visoke biološke vrednosti, hitre absorpcije in sposobnosti spodbujanja sinteze beljakovin v telesu. Uporabljajo se kot učinkovito dopolnilo za povečanje vnosa beljakovin, pospeševanje okrevanja po vadbi ter gradnjo mišične mase. Poleg tega vsebujejo različne esencialne aminokisline, ki so ključnega pomena za številne telesne funkcije, vključno z obnovo tkiva, tvorbo encimov in ohranjanjem zdravega imunskega sistema. 

Rad pa bi poudaril, da sirotkine beljakovine niso edini vir beljakovin in da je za celostno zdravje ključna uravnotežena prehrana z raznoliko paleto hranil. Pred uporabo teh dopolnil se vedno posvetujte s strokovnjakom za prehrano ali zdravnikom, še posebej, če imate kakršne koli zdravstvene težave ali posebne prehranske potrebe. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
25. 02. 2024 18.03
Vse ti dodatki so strup za telo ko boste to spoznali bo že za mnoge prepozno žal.Odprite oči pravočasno!
Nobody75
25. 02. 2024 10.48
-4
Kvihti so brezvezni. Za plažo ja, za kakšen motorični šport ali dejavnosti ki zahtevajo motoriko totalno neuporabno. Zategnjen in počasen, nekoordiniran. To je povprečni fitnes obiskovalec. Pa tale sirotka je tut ena kemija. Probal Ironmaxx, odprl in dobil občutek kot da bi odprl pralni prašek:)
titomeni
25. 02. 2024 11.28
+4
Fitnes ni samo bodybilding.. Med drugim tam teces, kolesaris, delas raztezne vaje in se veliko drugih stvari ki pripomorejo k fit formi in dobremu počutju. Ne meci fitneserjev v isti kos s tistimi ki bildajo
Nobody75
25. 02. 2024 17.27
-1
Se strinjam ampak roko na srce redki so tisti ki gredo tečt ali kolesarit v fitnes. Seveda se da ampak pravi tekači tečejo zunaj. Tudi raztezne vaje lahko delaš kjerkoli. 95% fitneserjev je tam zato da pumpajo.
ropi fast
25. 02. 2024 10.11
-4
eh brezveze, pir po treningu je bomba
Anion6anion
25. 02. 2024 10.17
+7
Pir po treningu za lepo zaobljen pivski vamp.
Animal_Pump
25. 02. 2024 10.09
+3
Fitnesi pokajo po šivih...Street workout štange pa prazne.
Animal_Pump
25. 02. 2024 10.14
+3
Drugače pa članek vrhunsko napisan.👤👍
Stauffenberg
25. 02. 2024 09.54
-1
Kravji rastni hormon IGF-1 je v sirotki in ta spoduja rast tudi mutagenov, to pa vsekakor ni dobro za telo. O tem pa nič. Sponzorirano? Verjetno.