Slovenija

Bloomberg: EU ima v nacionalistični Sloveniji nov razlog za skrb

Ljubljana, 24. 07. 2020 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
801

"Umeščena med vzhodno obrobje Alp in Jadransko morje Slovenija svojo majhnost nadoknadi s svojo zanesljivostjo kot pomembna članica Evropske unije. A v primežu voditelja, ki se je marca - prav v času, ko je Evropo zajela epidemija koronavirusa - vrnil na oblast, je domovina Melanie Trump zavila ostro v smer nacionalizma," v članku, ki podrobno razdela način vodenja Janeza Janše, opozarja ameriški časnik Bloomberg.

Prva bivša komunistična država, ki je sprejela evro, je zdaj trdno zasidrana v bloku evroskeptikov, ki hvalijo politiko Donalda Trumpa ter napadajo Bruselj in Berlin, uvodoma zapišeta avtorja članka. 

Slovenskega premierja Janeza Janšo označita za "nekdanjega marksista, ki je postal desničarski anti-imigrantski politik, in je bil dvakrat obsojen". "61-letnik je zaveznik Viktorja Orbana, največjega populista, ki ga Evropa obtožuje spodkopavanja demokracije. Tako kot njegov madžarski kolega je tudi slovenski premier svojo vladavino okrepil med krizo koronavirusa." 

Nova smer, v katero Slovenijo pelje Janša, se po mnenju piscev članka že čuti. "Ko si je Evropska unija na vrhu prizadevala dobiti podporo za finančni sveženj za reševanje posledic pandemije, je v sporu z Brusljem glede njunega odnosa do vladavine prava podprl Madžarsko in Poljsko, s tem pa še dodatno razširil ideološki razkol med vzhodom in zahodom."

"Tedenske proteste, ki v njegovi domovini potekajo proti njegovi vladi, je označil za organizirano grožnjo s smrtjo, tožilstvo pa okrcal, ker ni kaznovalo protestnikov, ki ga zaradi korupcije pozivajo k odstopu," so še navedli. 

Razkrili so tudi, da Janševa stranka SDS namerava "prenoviti" javno radiotelevizijo, pri čemer bi lahko službe izgubilo 600 ljudi, in ob tem navedli besede Vere Jourove, podpredsednice Evropske komisije, ki je dejala, da Evropska komisija predlagane spremembe medijske zakonodaje v Sloveniji spremlja z zaskrbljenostjo. "Slovenija ne bi smela sledili Madžarski," je opozorila. 

Janez Janša je med koronakrizo okrepil svoje avtokratske težnje, podobno kot Orban, piše Bloomberg.
Janez Janša je med koronakrizo okrepil svoje avtokratske težnje, podobno kot Orban, piše Bloomberg. FOTO: AP

'To ni samo še en populistični politik'

Pandemija mu dejansko pomaga krepiti njegovo moč, pa opozarja Žarko Puhovski, profesor politologije na Univerzi v Zagrebu, ki Janšo pozna še iz časa Jugoslavije. "Če mislite, da gre za samo še enega populističnega politika, se motite. Daleč bolj sposoben je od tega!" je dejal in zatrdil, da ga "tudi kot disidenta nikoli niso zanimale človekove pravice". "Vseskozi je zagovarjal  revolucionarne metode."

Časnik v nadaljevanju na kratko povzame Janševo politično preteklost - dejstvo, da je bil med osamosvojitveno vojno obrambni minister, razloge, zakaj je bil obsojen, kako je Slovenijo popeljal v EU, nato pa izgubil oblast. "Njegov drugi mandat se je končal s škandalom, leta 2013 je bil namreč obsojen, ker je sprejel podkupnino pri poslu nabave orožja. Za kratek čas je šel tudi v zapor, preden je  ustavno sodišče razveljavilo dvoletno zaporno kazen." 

Ko je na premierskem stolčku nasledil Marjana Šarca in na svojo stran pridobil njegove koalicijske partnerje, je lahko oblikoval vlado, zaradi hitrega ukrepanja pri širjenju epidemije koronavirusa v Sloveniji pa je bil deležen precej pohval, še piše časnik. "Bil je prvi evropski politik, ki je sredi maja razglasil konec epidemije."

Konflikten odnos z mediji in tvitanje v Trumpovem stilu 

Bloomberg Janšo označi še za aktivnega  tviteraša, ki si z "oni proti nam" sistemom dviguje podporo ter vodi gonjo proti medijem in nevladnim organizacijam, ki jim očita, da spodkopavajo državo. Da je njegov odnos z mediji konflikten in da pri tem močno spominja na Tumpa, meni tudi profesor novinarstva Marko Milosavljevič

Časnik opomni tudi, da je Janša v preteklosti novinarke RTV-ja zmerjal z "odsluženimi prostitutkami", člani njegove administracije pa so Svetu Evrope poslali pismo, v katerem so zapisali,  da večina medijev v Sloveniji izvira iz nekdanjega komunističnega režima.

Novinarji časnika Bloomberg opozarjajo tudi na Planet TV, ki ga je državni Telekom Slovenije prodal madžarskemu oligarhu, tesno povezanemu z Orbanom. "Vendar Janša največ podpore dobi od Nova24, ki jo ima v lasti skupaj z Orbanovimi zavezniki in ostalimi člani SDS," so še zapisali.

Na koncu so spomnili tudi na Janševe besede na spletni konferenci z Orbanom in Aleksandrom Vučićem, ko je dejal, da se prek množičnih medijev, kulturne industrije in nekaterih političnih strank dogaja množična ofenziva, zato se moramo boriti za "naše ljudi, našo dediščino, naš narod, svobodo, način življenja in prihodnost".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (801)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anunnaki
25. 07. 2020 20.04
+13
Bloomberg naj prvo pomete pred Izraelskimi vrati, pol naj se oglaša
sinhron
25. 07. 2020 18.37
+6
Janša vrača podporo in hvalo Orbanu , ki ga je pred časom hvalil , kot borca proti komunizmu , ki ga že dolgo ni več , so pa še komunisti in eden izmed njih je prav Janša , ki se bori s svojo senco preteklosti in v tem kontekstu tudi razvija teorijo vladavie prava . Ki jo gleda skozi prizmo lastnih dogajanj , v smislu posledic na lastna dejanja , ki jih skrbno zamolči in s tem misli , da napravi največji vtis svečenika in mučenika na svoje oboževalce , ki mu zvesto ploskajo in pritrjujejo . Janša misli , da politični analitiki in politiki ne sledijo njegovi politiki v Sloveniji , ko piše po tviterju nekaj , v praksi pa dela drugo ali pa misli , da je tisto , kar dela podobno tistemu , kar piše za druge ? Njegova želja je absolutizem po njegovih merilih , enoumje in zopet enoumje ter zakritje njegovih rabot , ki jih je počel in jih še počne v škodo državljanov in države !
nikhrast
25. 07. 2020 17.57
+15
Kot desničar težko spremljam vse to kar se dogaja v Sloveniji. Janša je še bolj zašel v ta desni populizem, tako kot Trump, podpira svojo osnovno bazo, samo ta se ne bo povečala, pa čudno da gre katera stranka z njim v koalicijo. Janša bi moral odstopiti že leta nazaj, nobena večja stranka nima istega leaderja kar tri desetletja.
MrKrmar
25. 07. 2020 16.58
+9
Kdo laže Evropi, kaj se dogaja v Sloveniji. Leva novinarska srenja.
sinhron
25. 07. 2020 18.36
+0
MladInPerspektiven
25. 07. 2020 16.21
+12
Ker še nisem strankarsko opredeljen imam vprašanje za LEVE in DESNE. Zanima me koliko krat ste kritizirali svoje vodilne in delo strank? In seveda če se spomnite primera? Upam, da ne bo zopet vsi pošteni in dedolžni kot Jezus. In prosim brez nabijanja ... to lahko delate v gostilni ker doma itak nihče ne upa.
miha pod
25. 07. 2020 15.11
-5
Kar pa tale bloomberg piše, je pa res pravljica za naše pokvarjene levičarje!
puntova
25. 07. 2020 13.17
+8
Desno sredinska vlada, ki jo imamo sedaj je edino upanje, da se kaj naredi za narod. Kar spomnimo se SD jeva levičarska ministrica Kopačeva je zapravila 70 mil. denarja za razne analize in šele sedaj ko je kovi se ugotavlja, da je Hrastniški dom starejših neprimeren za bivanje starostnikov. Pa še je jih veliko, ki so neprimerni. Da ne naštevam glede gospodarstva, sociale v 15 letih vladavine Levičarjev se ni premaknilo NIČ. Najbolje so živeli LJubljanski lamuharji, postapači in kvazi kulturniki, ki sedaj, ko jim je ta vlada ukinila odrezala sesek od države protestirajo po ljubljani. Vse bodo naredil, samo delat NE.
Opazujemvas
25. 07. 2020 13.20
+13
Desno sredinska vlada ja, samo ne pa radikalna fašistična ideologija , to ne boš videl.
sinhron
25. 07. 2020 13.34
-4
Kopačeva je razkrinkala rabote pri gradnji TEŠ 6 , zato so SDS - ovci delali tako , da je Kopačeva morala oditi ! Najbolj je vpil in razgrajal prav SDS-ov minister za gospodarstvo VIZJAK , ki je skupaj z Janšo podpisal pogodbo za gradnjo in jima ni kanilo toliko v žep , kot sta načrtovala , ker so se prej pričele preiskave !
Uporabnik-1479695
25. 07. 2020 13.36
-7
Puntova mislim da ni kaj dosti za dodati, razen, narod Butalski zbudi se, saj gre vendar za tvojo&našo Slovenijo in to brez komunajzerskih zajedalcev!
miha pod
25. 07. 2020 15.12
-1
Spet nekaj brez zveze, res si pripovednik!
Opazujemvas
25. 07. 2020 13.02
+10
Janša ne razume, da ne more biti po njegovo, ker zato nima mandata in niti volje večine volivcev. Ustvarja s pritiskom plačanih forumskih provokatorjev neko navidezno podporo, ki je dejansko nima in bi rad z manjšino prisilil večino državljanov, da bi sprejeli njegovo igro. Janša se pa ne zaveda, da nikoli in res nikoli ne more proti volje večine državljanov, ankete nora segedin tv ne šteje. Dejstvo je, da se mu lahko zgodi resen upor in ni izključen scenarij, kjer bo na koncu odgovarjal za vse žrtve.Vsak pravi patriot je dolžan braniti državo pred vlado, ki dela škodo ljudem in demokraciji tudi s svojim življenjem, vendar to se zgodi, ko so izčrpane vse druge možnosti, mi nismo daleč, ko bomo morali ukrepati. To ni moja vlada in ne vlada 70% ljudi, nisem volili tako sestavo vlade. Z očitno krajo glasov volivcev je s prevaro zrušil vlado Šarca, s pomočjo trojanskega konja kolaborantov in izdajalcev v SMC, predvsem Kriminalca Počivalška sestavil to vlado. Vsi bodo odgovarjali zato. torej ja, če hočete slišati ali prebrati, kaj se bo zgodilo, branil bom jaz in mnogo drugih državljanov, našo državo, če bo potrebno tudi z življenjem, upam samo na to, da se bomo izognili nasilju, ko se bo počistilo ta odpad iz oblasti.
Shesmeteet
25. 07. 2020 13.22
+12
Ampak mi nočemo ne levih ne desnih ampak ljudi, ki so politično neopredeljeni in pravični.
Opazujemvas
25. 07. 2020 13.25
+6
Pravicaje
25. 07. 2020 14.39
+9
.....Vredno razmišljanje poštenega človeka ,kar pa tem politikantom manjka, kakor tudi etičnosti in temeljnih moralnih vrednot ,kar je odraz njihove kulture in družbe v kateri živimo !
miha pod
25. 07. 2020 15.13
-8
User416781
25. 07. 2020 19.38
+6
No, če smo realni, je na volitvah dobila največjo podporo stranka SDS in je v bistvu Šarec ukradel mandat. Vem, da se vas sedaj s tam kar nekaj ne bo strinjalo, ampak večinoma vlado sestavlja stranka, ki dobi največjo podporo na volitvah. Verjamem, da vas je kar nekaj, ki niste volili SDS in ste bili proti temu, da Janša dobi mandat, ampak to je demokracija. Janši bi lahko na enak način očitali, da je ukradel mandat Jankoviću, ampak tokrat pa tega ne morete trditi, ker ni res. In Janša je zato takrat tudi na hitro padel. Ne moremo pa ponavljati volitev, dokler vam rezultat ne bo všeč. Šarec je prevzel mandat na silo z manjšinsko vlado, bi je talec Levice in to za državo ni bilo dobro. In že od vsega začetka je bilo jasno, kako se bo končalo. Koalicija izključevanja, katere edini program je bil vsi proti Janši, ni mogla obstati. Če vam Janša ni všeč, pokažite to na volitvah. Dokler pa bo dobil 25% pa je žal (ali na srečo, kakor želite), brez te stranke nemogoče sestaviti stabilno vlado in se bomo vrteli še nekaj časa v začaranem krogu, kar ni dobro za nikogar.
proofreader
25. 07. 2020 13.01
+10
Avtorja članka pa dva domačina, ki sovražita Janšo. Na srečo lahko preverimo, kaj mediji pišejo.
User416781
25. 07. 2020 19.40
+2
Ja, samo žalostno je, da nam v tujini delajo sramoto. Sreča je le to, da verjetno take članke bere zelo, zelo malo ljudi.
Apostol1
25. 07. 2020 11.52
+7
Janša dela samo na tem , da bi vzpostavil diktaturo , učil pa kot vemo se je v času ko je bil zavzet član partije v bivši Jugoslaviji in bil je tolikanj radikalen oziroma bolj je bil naklonjen Stalinističnim metodam in zato je postal nezaželjen tudi v vrstah komunistov. Tule je Bloomberga posredoval resnično stanje , ki je trenutno v Sloveniji , kako se pa znebiti Janševega postkomunističnega stanja je pa drug vprašaj , ker še vedno imaš popolnoma zavedene ovce , ki jih ta SDS sekta pridobiva na svojo stran in to na dokaj podoben način kot je IS pridobivala svoje privržence . Drugače povedano Janša je velika nevarnost za Slovenijo ,da nas pahne nazaj v tisti najbolj temno preteklost.
Nidani
25. 07. 2020 12.20
+3
Klinc gleda preteklost! Štos je v tem, da nas pod to vlada črna prihodnost!
miha pod
25. 07. 2020 15.16
+1
A ti živiš v svojem svetu? Janša je bil najstnik, ko je bi8l v Partiji, potem ga pa je srečala pamet in postal njen disident! Očitaš mu komunizem, a komunisti so ga zaprli leta 1988 in potem še dvakrat na dokazano nepošten način, res ne veš kaj flancaš!
Apostol1
25. 07. 2020 18.41
+5
miha.pod ........ Daj no ,malo se potrudi da boš vsaj podpovrečno razgledan. Janša je obramboslovec in fakulteto je delal med leti 1977 in 1982 in takrat je bil seveda zaveden (svečkarji to besedo tolmačijo drugače) komunist , ki je iskal samo lastne koristi , ko pa se je veter obrnil ,kar je kot obramboslovec dobro vedel se je pa prebarval ,in milo rečeno njegove metode so bile vedno bolj kot ne diktatorsko stalinistične in žal se ovce tvojega kalupa tega ne zavedajo in to je pa največje žalost Slovenije , ker podpira ga manj kot 20% prebivalstva , diktaturo pa vsiljuje vsem.
Pravicaje
25. 07. 2020 19.02
+7
Ti si pa moral biti kot najstnik fajn tepen ,da še vedno bruhaš izraze s katerimi so te obmetavali , ali pa tabletke ne primejo več ?
Pravicaje
25. 07. 2020 19.03
+4
Pravicaje
25. 07. 2020 19.09
+3
@Apostol1 ....Vsekakor se strinjam s tvojim komentarjem !
jouža
25. 07. 2020 11.35
+2
Hahahaha...! Da Bloomberg... Briga Bloomberg za dogajanje v državi, za katero 3/4 zemljanov ne ve, da obstaja, ostali pa jo ne najdejo na zemljevidu. Pod člankom pa podpisana dva plačana balkanska pisunčka po naročilu. Levuharčki, bo treba še polente pojest!
mpk2
25. 07. 2020 11.00
+4
"Prva bivša komunistična država" ... eni se še zdaj ne morejo sprijaznit s tem
Cervantes Saavedra
25. 07. 2020 10.40
+6
Svetu Evrope so poslali pismo, da večina medijev v Sloveniji izvira iz nekdanjega komunističnega režima. - To ne more biti sporno tako za ljubitelje kot nasprotnike J.J. Iz istega režima namreč izvira tudi večina cest, bolnic, šol, vrtcev, tovarn, vojašnic, stanovanj, gledališč, … in tudi vodstvo SDS.
Enadvatristiripet
25. 07. 2020 10.52
+1
Tako ampak eni bi sedaj, privatne bolnice, privat javni tv, privat vrtce, mogoce se enkrat kr privat vojsko, naj vse vodi JJ in 5 njegovih. Boljse da vsak sam placuje solanje in zdravstvo in javni tv. Po sistemu kolikor uporabljas in si lahko privoscis. Za bogate fajn sole, fajn zdravstvo za revne pa krediti in nic - pol jih bo se lazje kontrolirat.
mpk2
25. 07. 2020 11.02
+2
Daj ne bluzita opranca, poglejta si letnice odprtja tovarn na območju bivše juge itd.!
Zmaga Ukrajini ...
25. 07. 2020 11.02
+2
V prejšnjem režimu se je zgradilo 9 od 10 bolnišnic, kar verjetno pomeni, da so ljudje bolj obolevali. 🤣
tekač
25. 07. 2020 10.35
-1
Bloomberg, je zopet eden ,ki nerazume Janše. On je borec proti komunistom. Evropa tega nerazume ....(sem pa slišal da je sosedov Tone pel partizanske pesmi, ko je dobil sina....evo novega komunista...)
Noordung
25. 07. 2020 10.32
-2
Bla,bla,bla,pojma nima kje je Slovenija kaj šele da bi sodil našega daleč najboljšega premieja.
jodr
25. 07. 2020 10.25
+4
Levaki, ne bo vam uspelo zrušiti desnosredinske vlade, čeprav iščete pomoč po celem svetu. Za levake so ugledni samo tisti, ki pišejo v njihovo korist.
Enadvatristiripet
25. 07. 2020 10.34
+4
Desna sredina JJ ni! To vsak sredinski desnicar ve!
Cervantes Saavedra
25. 07. 2020 10.42
+5
Lock Down
25. 07. 2020 11.07
+1
Stranka ki podpira po svetu prepovedano skrajno desničarsko identitarno gibanje, je lahko zgolj skrajno desna.
SurfBass
25. 07. 2020 10.25
+14
Datum te novice na Bloombergu je 21.03.2020?!? Kar daleč nazaj, kajne. Se pa takole vidi in čuti, kdo ima v Sloveniji v resnici medije pod kontrolo in kdo že vse od leta 1991 spodkopava dobro ime države v svetu. Katera politična smer že deluja na tak način, da se zatre ljudi in njihovo svobodno mišljanje? V demokraciji sigurno ne, v rdečem ali kvazi domekratičnem režimu pa to zelo lepo laufa.
Ta beli
25. 07. 2020 10.23
+7
Objavili so članek ,ki so ga slo levaki poslali
Centenario
25. 07. 2020 10.18
+7
Ja, ja, kar spremljajte tuj tisk, kjer nazivajo Šarka s komedijantom ali ex.komediantom, tudi na Bloombergu.
Zoran Janša
25. 07. 2020 10.28
+1
In kqj je tu spornega? Saj je komedijant. Tako kot je ivan kriminalec in se kaj...
Z0r98xyw
25. 07. 2020 10.15
+2
Za svečke je komunist Ivanoš svetnik ker se spreobrnil v vernika rkc, ave......beeeeee
Kmet1111
25. 07. 2020 14.05
+0
Sam sveck je 80% vas kumunistu opranih pa 20%. Apak kradli ste od 45 leta. Zav vam ne hodi vec nas denar po suhem v zepe.