Slovenija

Bo 40-milijonska pomoč gospodarstvu dovolj za blažitev energetske krize?

Ljubljana, 31. 08. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hojnik, 24UR ZVEČER
Komentarji
103

Država bo podjetjem za sofinanciranje stroškov, ki jih imajo ob vse višjih cenah elektrike in zemeljskega plina, namenila 40 milijonov evrov. Vlada pri tem poudarja, da ne gre za zadnji korak pomoči, v opoziciji pa opominjajo, da vlada dela prepočasi in da bi moral interventni zakon zajemati širši nabor energentov in upravičencev. "To je prva pomoč in ne sme biti zadnja," je v oddaji 24UR ZVEČER izpostavil tudi Matevž Frangeš, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu. Da vlada zavaja slovensko gospodarstvo in javnost, pa je dejal poslanec NSi Jožef Horvat.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Gosta o blažitvi energetske krize
    08:55
    Iz 24UR ZVEČER: Gosta o blažitvi energetske krize
  • Iz 24UR ZVEČER: 40 milijonov za pomoč gospodarstvu
    03:36
    Iz 24UR ZVEČER: 40 milijonov za pomoč gospodarstvu

Odbor državnega zbora za gospodarstvo je na nujni seji podprl predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. "Zavedamo se, da je to šele prvi korak in da bo mogoče še v letošnjem letu treba sprejeti kakšen zakon, ki bo gospodarstvu omogočil, da bo preživelo, ker na dnevni bazi cene elektrike norijo v nebo," je dejal gospodarski minister Matjaž Han

Da gre za zelo pomemben korak, pravijo tudi na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), a da kljub temu ne rešuje celotne problematike. Kot je pojasnil Aleš Cantarutti, generalni direktor GZS, sta zakon in pomoč namenjena tistim, ki se s težavami soočajo že letos, a ne rešuje težav, ki bodo prišle prihodnje leto. "V veliki večini so podjetja za letos že zakupila zadostne količine električne energije po zmernih cenah. Nas skrbi prihodnje leto," je poudaril.

Energetska kriza
Energetska kriza FOTO: Shutterstock

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so zadovoljni z uredbo, ki bo regulirala ceno za majhne odjemalce, toda manj zadovoljni z interventnim zakonom. "Predlagali smo, da se zviša odstotek ne 30, ampak 50 odstotkov in zniža prag na vsaj 1,5. Tako bi poskrbeli, da bi podjetja, ki trenutno plačujejo večkratnik cen energije iz leta 2021, energijo vendarle dobila povrnjeno s subvencijo v višji vsoti. Na tak način bi tukaj zajeli več podjetij," je dejal Blaž Cvar, predsednik OZS.

Tudi gospodarstvo se ozira v Bruselj. "Nujna je kapica na zgornjo mejo cene električne energije," je prepričan Cantarutti. "Toda Slovenija sama ne bo zmogla, tukaj mora biti usklajena evropska akcija," je dejal in pojasnil, da sta Španija in Portugalska to kapico uvedli že pred meseci, veljala pa bo do maja prihodnje leto. "Pomembno je, da tudi na evropskem nivoju strnemo vrste in gremo v reševanje evropskega gospodarstva," je še izpostavil.

Da bo morala Evropa najti skupno rešitev, je menil tudi Cvar.

Opozicija z očitki, zakon vseeno podprli

V opozicijskih poslanskih skupinah so vladi očitali, da je predvideni znesek preskromen in da bi morali kriti tudi povišanje cen drugih energentov, ne le plina in elektrike. Pripravili so tudi dopolnila k zakonu, s katerimi bi bila pomoč namenjena širšemu krogu upravičencev, med drugim tudi ribičem in kmetom. Kljub temu predlogu niso nasprotovali. "Zakon bom podprl. Nekakšna pomoč bo, ampak se bojim, da bomo zakon kar hitro, relativno hitro, popravljali," je povedal poslanec SDS Franc Breznik

V Novi Sloveniji so medtem prepričani, da vlada išče izgovore in napačno tolmači evropske uredbe, s tem pa škodi slovenskemu gospodarstvu. Poslanec NSi Jožef Horvat je izpostavil pripombe predstavnikov gospodarstva, med drugim, da je pomoč sicer dobrodošla, a prenizka in da bo izplačana šele konec leta. Ko je njihove pripombe slišala vlada, je po Horvatovih besedah rekla, da bi sicer rada pomagala izdatneje, a da ji tega Bruselj ne dovoli. "To ni res. Mi smo preštudirali začasni okvir za državno pomoč gospodarskemu sektorju, ki ga je definirala evropska komisija. Tam vidimo, da ni nobene formule. Evropska komisija je junija celo razširila iz prvotnih določil, ki jih je sprejela meseca marca," je dejal. 

"Jaz sem glasoval za, pa ne zato, ker je zakon izvrsten ali dober, ampak ker proti pomoči enostavno nisem mogel glasovati," je dejal. Izpostavil je, da ekonomsko politiko te vlade, "kot kaže, vodi Levica in to je zaskrbljujoče". Dobil je celo občutek, da se počasi že kriminalizira tiste, ki so podjetni, ki delajo in ustvarjajo.

'To je prva pomoč in ne sme biti zadnja'

Matevž Frangeš, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu, je na drugi strani dejal, da so šli s predstavniki gospodarstva skozi več krogov razprav. "Nenazadnje je ukrep, kot ga predlagamo, v osnovi prva predlagala Gospodarska zbornica Slovenije," je dejal, a dodal, da je legitimno pričakovanje gospodarstva, da želi še več pomoči. "Mi se strinjamo in tudi minister Han je večkrat poudaril, da je to šele prvi korak," je izpostavil. 

"Predsednik vlade je napovedal nova dva zakona. Zakon o oskrbi z zemeljskim plinom in Zakon o trgu z električno energijo, ki bosta morda pripomogla tudi k temu, da se država odloči za dodatne intervencije na tem področju," je povedal. Tudi Frangeš je izpostavil, da je fenomen visokih cen električne energije in zemeljskega plina skupni evropski izziv in da bo rešitve treba iskati tudi znotraj Evropske unije. 

Kaj pa gospodinjstva?

Kot že omenjeno, bodo podjetja prvo nakazilo predvidoma dobila že do konca tega leta, a ostaja vprašanje, na kaj lahko računajo gospodinjstva. "Vse več analiz kaže, da bomo morali poseči tudi po regulaciji cene ekstra lahkega kurilnega olja," je povedal infrastrukturni minister Bojan Kumer, ki je dodal, da so zelo blizu sprejema takšnega ukrepa. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bema1201
31. 08. 2022 20.51
+1
Saj je glavni dobitek na Jack pot več vreden kot pa tale pomoč podjetjem, a se delajo norca.
Kollerik
01. 09. 2022 18.39
multisola3
31. 08. 2022 20.36
Katero podjetje je trenutno v stiski naj ga zaprejo. Druga vlada ista napaka, pomoč dajejo firmam katere imajo že itak milijonske dobičke, raja se pa nima s čim greti, nekateri pa tudi ne za jesti in to kljub službam.
Sajeta5
31. 08. 2022 21.12
Aha, rešitev je še več brezposelnih, potem pa se bodo imeli s čim greti?
robi1971
31. 08. 2022 19.52
+2
A je Golob že dobil nakazano nagrado v višini 1 mio EUR za uspešno preteklo delo v GEN? Vprašam za prijatelja...
gostb6fa2
31. 08. 2022 19.21
+3
Ja sej to je prov smešno 40 milionov eurov za gospodarstvo ki je gonilna sila.
Kollerik
31. 08. 2022 19.16
-1
Bilo bi dobro, če bi vse svečkarske socialce poslali delat, ne pa da zajedajo na državi kasi
bonkintos
31. 08. 2022 18.24
+0
A TA DROBIŽ BO DOVOLJ ?????? Toliko so Jankoviču odpisali....to pa bo svobodna revščina na viško..BRAVO HOLOBOVCI...
zajebant2
31. 08. 2022 17.34
-2
Za hanovečistilke bo
+1
Ukrepi PROTI rusom, ocitno delajo tocno tak kot so si zamislil.. zato pa zdej rabimo neki spet (pomoc, po moznosti od zunaj, po moznosti v obliki printerja likvidnosti s strani ecb). Kdor dojame dojame, kdor pa ne.. zalec
-2
40 miljonov evrov. A celi G4 printal po 20 miljard na teden, v okviru programa PEPP. 40 miljonov evrov je sitnica v primerjavi koliko skode so gospodarstvu s svojimi lakaji naredili v zadnjih 2 letih, vlade kot celote - ne meni levih in desnih prodajat ker mi je vse ista smet. 40 miljonov evrov jim bi dali spet iz 0 potegnili, potem ko za policijo, za vojsko in za zdravstvo in solstvo kar ni in ni denarja. 40 mio boste zapufali svoje se nerojene pravnuke - ker je to moderno. Sposojat si denar iz prihodnosti, da pokrijes puf iz preteklosti. Nisi pa spremenil okoliscin, zakaj se je to rabilo, tako da mecemo stran denar. In 40mio. cetudi se slisi kot sitnica v takem smislu, je velik denarja za stran vrzt. Poznam primere ki bi skozi penzijo prisli s tem. A ta drzava ne bo prisla do decembra s tem. Kaj se sploh lahk doda clovek tu??
Bine1986
31. 08. 2022 15.03
+1
Svečkarjim Janšisti.... Spet ste najbolj glasni...
zibertmi
31. 08. 2022 13.15
-1
histerično deljenje minusov vam ne pomaga.ste nekaj najhušega kar se je lahko zgodilo sloveniji.
CenterDesno
31. 08. 2022 13.06
+5
Zakaj je nafta na trgu poceni nam pa jo prodajajo zelo drago? Zakaj je elektrika kar naenkrat tolikokrat dražja ? Zakaj mislite da je dobu gru gru takšno nagrado ko je bil na gen-i ? zato, ker je vse skupaj ena navadna špekulacija, okrivili pa so putina.
Pepček Booolčev
31. 08. 2022 12.46
+5
Ha ha ha ha pomoc gospodarstvu? A ni gospodarstvo na trgu? Ha ha ha ha. Umetnost na trg. Pomoc pa gospodarstvu. Zmesana drzava.
CenterDesno
31. 08. 2022 13.07
+2
Nisem razumel ? Kaj država bi mogla pomagat umetnikom namesto gospodarstvu al kako ?
Gospodarstvo udejstvuje na trgu. Z vasim kapitalom. A vi castite, drag plin pa nafto pa olje, z vasim kesom v banki, kerega rabi ostat samo 10% tam, ostalo se posodi in zaspekulira na pogodbah za vnaprej (futures contracts) za olje plin in nafto. Pomoc gospodarstvu je v tem primeru potemtakem, printanje se vec denarja za gospodarstvo da si bodo lahko privoscili kupovat se po taksnih cenah. Precej logicno ali ne? Jaz kot banka bi tudi manipuliral cene s tujim denarjem. Takrat baje trejdas bolje kot s svojim. Ja, bi rekel.
zibertmi
31. 08. 2022 12.44
+0
sekta bliža se več dogotkov ,ki bodo povezani z vašim žalovanjem in še bolj žalostnim obrazom vašega tvitkota
zibertmi
31. 08. 2022 12.42
-2
7 božjih pravil janeza-izmikaj se,preusmeri pozornost,zanikaj,ignoriraj,njih obtoži nečesa,reci jim da so....reci jim ,da boš molil zanje,čeprav ne znaš
El pi5tolero
31. 08. 2022 12.40
+1
Velika razlika med golobom ki celo zivljenje sam serje in jastrebom ki je gospodar neba…
zibertmi
31. 08. 2022 12.43
-2
Kollerik
31. 08. 2022 19.17
+0
ptički jastrebi, vas lahko hitro kdo opuli, kot že leta 45
Foxn.ca
31. 08. 2022 12.39
-2
Kaj pravi zombi.?.,...
zibertmi
31. 08. 2022 12.37
-2
sekta na okopih,verjetno je novico lansital tvito ali pa bojan
duhccc
31. 08. 2022 12.31
+4
v vladi se ni nihce pripravljen odrect palaci no mislim jet na minimalca potem se ve da nikoli ne bodo delali v dobroto slovenije,,,
flinder
31. 08. 2022 12.17
+1
Energetske krite ( dejanskega pomanjkanja energentov) ne more ublažiti ali odpraviti 40 miljonov €. Čeprav se veloko sliši je to protivrednosr 23 miljonov litzrov diesla ali 28 miljonov litrov normalnega benzina.Slovenija porabi dnevno okoli 20 miljonov litrov diesla za vse tovornjake,in selovne stroje. Pa še tri nadaljne miljone litrov za avtomobile na doeselski pogon in še nadaljneih 4 miljonbe litrov z vse bencina va vse avtomibile , motorje mopede in vrtne kosilnice. Ptičja vlada tako iz dačnih sredste "pošenkuje " pribižno poldnevno porabo goriv. Da porabi plina niti ne zapišem nič! Eno pa je gotovio : energetske krize ne bomo odpravili z "zelenimi energijami " in sploh ne dokler se cela Evropa gre t.i."proksi vojno " z Rusijo