Slovenija

Šarec poslance pozval k podpori Mlinarjeve: Z dušo in srcem je Slovenka

Ljubljana, 19. 12. 2019 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/ D.L./ U.Z.
Komentarji
323

Premier Šarec je v nagovoru poslancem pozval k podpori kandidatki za kohezijsko ministrico Angeliki Mlinar. Kot je poudaril, je "z dušo in srcem Slovenka", njeno dvojno državljanstvo pa po njegovih besedah v ničemer ne vpliva na njene sposobnosti. Želi si, da bi jo presojali izključno po njenem delu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pred glasovanjem
    03:44
    Iz 24UR: Pred glasovanjem
  • Iz 24UR: Kaj bi prinesel padec Mlinarjeve?
    01:29
    Iz 24UR: Kaj bi prinesel padec Mlinarjeve?
  • Iz SVETA: Mrzlično preštevanje glasov
    02:33
    Iz SVETA: Mrzlično preštevanje glasov
  • Iz SVETA: Koalicijski sestanek na vladi
    02:44
    Iz SVETA: Koalicijski sestanek na vladi
  • Iz SVETA: Težave pri pridobivanju poslanskih glasov
    04:27
    Iz SVETA: Težave pri pridobivanju poslanskih glasov

Marjan Šarec imenovanje Angelike Mlinar podpira, ker zaupa presoji stranke SAB in njene predsednice Alenke Bratušek, je dejal. Poudaril je, da je imenovanje Mlinarjeve predlog celotne koalicije, pri čemer je spomnil na zavezo iz koalicijskega sporazuma, da partnerji skupaj podpirajo ministre in glasujejo zanje.

Čeprav na odborih za zadeve EU in za gospodarstvo predstavitev Mlinarjeva ni dobila zadostne podpore, se Šarec ni odločil, da bi v navezi s stranko SAB, v katere kvoto spada vodenje vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, predlagal koga drugega.

Resor, za katerega se poteguje Mlinarjeva, je po njegovih besedah zahteven in zahteva trdo delo. Žalosti ga, da na zaslišanjih kandidatke glavna tema ni bila kohezija, "ampak smo slišali še kaj drugega".

"Kandidatka je z dušo in srcem Slovenka, je pa bila avstrijska državljanka, ker je bil leta 1920 koroški plebiscit," je poudaril in dodal, da to v ničemer ne vpliva na njeno imenovanje za ministrico oziroma na njene sposobnosti. "Zato me je nekoliko začudil ton razprave, ampak tako pač je v politiki," je dejal.

Šarec si želi, da Mlinarjeve ne bi presojali po tem, "koliko je in koliko ni Slovenka", temveč po njenem delu. "Zbrala je pogum in voljo - pripravljena se je spopasti z resorjem," je poudaril in poslance še enkrat pozval, naj se v razpravah vzdržijo sodb o njenem izvoru.

Angelika Mlinar
Angelika Mlinar FOTO: Bobo

Mlinarjeva na glasovanje s slabo popotnico

Poslanci bodo pozno zvečer - po napovedih celo po polnoči - odločali o imenovanju Mlinarjeve za že tretjo ministrico za razvoj, strateške projekte in evropsko kohezijsko politiko v tem mandatu. Mlinarjeva na glasovanje v DZ prihaja s slabo popotnico, saj ji pristojna parlamentarna odbora nista prižgala zelene luči.

Za imenovanje Mlinarjeva v državnem zboru potrebuje podporo navadne večine, tako da bodo odločilni tudi prisotnost in vzdržani glasovi. Na odborih so jo podprli člani iz koalicije, z izjemo poslanca DeSUS, ki se je vzdržal.

Robert Polnar iz Desusa je povedal, da si niti slučajno ne bo premislil, saj da "Avstrijka ne sodi v slovensko vlado". Ob tem je dejal, da nanj nihče ni preveč pritiskal, tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša ne, ker da "se mu žvižga in samo še čaka na penzion".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kljub teži resorja, ki bdi nad črpanjem evropskih evrov, je razpravo na odborih bolj kot to zaznamovalo vprašanje državljanstva kandidatke. Koroška Slovenka Mlinarjeva je sicer avstrijskemu ta teden dodala še slovensko državljanstvo, a so nekateri poslanci kljub temu pod vprašaj postavili njeno slovenstvo, slišati je bilo celo očitke, da bo delala v interesu Avstrije.

Predsednica SAB Bratuškova je kritikom ob tem navrgla, da se Mlinarjeva vse življenje bori, da lahko govori slovensko. "In potem ji nekdo upa v slovenskem državnem zboru oporekati narodnost ter državljanstvo." Povedala je še, da je Desus koalicijska stranka, ki bi zato morala spoštovati koalicijsko pogodbo. "Nisem pa govorila o tem, da bomo zapustili koalicijo, pač pa pričakujem od premiera, da pove, kako naprej, če Mlinarjeva pade."

Mlinarjeva, ki se je spomladi kot vodilna kandidatka SAB potegovala za vstop v Evropski parlament, bo, če bo izvoljena, sicer že tretja ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in evropsko kohezijsko politiko v tem mandatu. Pred tem sta svoje delo predčasno zaključila Marko Bandelli in Iztok Purič.

Če ne bo izvoljena, pa v SAB menijo, da bo šlo za nezaupnico vladi, še najbolj pa premierju.

Pa druge koalicijske stranke?

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je medtem po seji vlade izrazil upanje, da bodo do večera našli skupni jezik. Kar se SMC tiče, so glasovi za novo ministrico po njegovih besedah zagotovljeni. Na vprašanje o scenariju, po katerem Mlinarjeva na glasovanju ne bi bila potrjena, pa je Počivalšek odvrnil le: "O tem potem."

Po mnenju predsednika SD Dejana Židana pa bi morali v koaliciji strniti vrste in Mlinarjevi stopiti v bran že v trenutku, ko se je na delovnih telesih začelo govoriti o tem, ali je kot Koroška Slovenka primerna za ministrico, ne pa o njenih kompetencah.

V izjavi za medije v DZ je Židan še ocenil, da se bodo po praznikih "glave nekoliko ohladile" in da se bodo v januarju ali februarju znova pogovorili in ugotovili, da imajo kakovostno koalicijsko pogodbo in da "obstaja dober potencial, da pripeljemo to vlado do rednih volitev".

Že zaradi glasovanja o zakonodaji glede ukinjanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo danes v DZ tudi vseh devet poslancev Levice, je potrdil koordinator stranke Luka Mesec. Pojasnil je tudi, da so dogovorjeni, da bo vseh devet glasovalo proti imenovanju Mlinarjeve.

Prvak SNS Zmago Jelinčič je sicer že v sredo napovedal, da bodo glasovali proti imenovanju Mlinarjeve. Danes pa je na ponovno vprašanje o tem odgovoril, da bo njihova odločitev "zanimiva". Sicer pa ta koalicija po njegovih besedah niti ne potrebuje opozicije, saj je že znotraj koalicije dovolj opozicije.

Da je kandidatka neprimerna za ministrico, so že v minulih dneh ocenili tudi v SDS in NSi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (323)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WestCoast
21. 12. 2019 09.26
Aja?? No potem je tudi osel ki se skoti v Lipici lipicanec! Vprasanje je koliko € ponudis..pa si izvoljen.
Miss YAY
20. 12. 2019 07.05
+3
TOVARIŠI UPOKOJENCI! PROSIM, DA SI PREBERETE SLOVENSKO USTAVO, KI GOVORI TUDI O TEM, DA V TEJ DRŽAVI NI DOVOLJENO IZVAJATI VERSKE, RASNE IN NACIONALNE NESTRPNOSTI, KOT TO POČNETE VI. TUD ČE BI BLA AVSTRIJKA AL KARKOL DRUZGA JE POPOLNOMA NEETIČNO IN NEMORALNO OZNAČEVATI NEKOGA NA PODLAGI NACIONALNOSTI. A POTEMTAKEM POSLANCI MADŽARSKE IN ITALIJANSKE NARODNOSTI NIMAJO KAJ ISKAT V PARLAMENTU. TO VAŠE POČETJE JE NE SAM ŽALJIVO, JE TUD KAZNIVO PO SAMI USTAVI R. SLOVENIJE IN UPAM LE, DA SE BODO ZGANLE USTREZNE INSTITUCIJE IN UKREPALE. V STRANKI UPOKOJENCEV PA VAS JE LAHK SRAM, DA POSEDUJETE TAKE OSEBKE, KI DELIJO LJUDI NA PODLAGI NACIONALNOSTI. ČE KDO NIMA MESTA V SLO PARLAMENTU, STE TO RAVNO VI, UPAM SAM, DA BODO TO SPOZNALI VSI OSTALI TREZNO MISLEČI. ŠE ENKRAT SRAM VAS BODI.
nightangel
19. 12. 2019 21.59
+2
Če bi bila s srcem in dušo Slovenka,kot trdi Šarec,bi se zavzemala za Slovence,ne pa za migrante.
Dark Knight
19. 12. 2019 21.56
+2
Srebrni trenutno deluje pod nickom Poneumljanje. Samo tolk v vednost. Spodaj pa itak spet joka o ponarejebih minusih. Pa ravno sam to dela.
S. Valiant
19. 12. 2019 21.54
+8
Slovenci na narodnostnem ozemlju živimo v nekaj državah. Mi smo Slovenci z dušo in srcem in spoštujemo matično domovino. Levičarje/komuniste očitno zelo moti, če pride nekdo v Slovenijo iz boljše države, ali države z višjo kulturo, predvsem poslovno. Ne moti vas pa, da Ljubljano po balkansko vodi Neslovenec, da izgubljamo narodno identiteto in namesto božičnega vzdušja razgrajajo balkanski trubači. Kako, da levičarji v tem primeru Angelike, ne prepoznate sovražnega govora?
Kollerik
20. 12. 2019 07.05
+0
Ti si pa tole lepo na glavo obrnil, zato ne laži! Podpiram Angeliko Mlinar z vsem srcem! Se pa lahko vprašaš o desnih skrajnežih iz vrst svečkarijade (in še koga iz vrst opozicije) zakaj takšno blatenje Angelike.
bogdajmir
19. 12. 2019 21.52
+5
Slovenka v zelenem mantlju heh, kakšen fiasko je tale vlada
maca12
19. 12. 2019 21.50
+8
Šarec bi vse naredil sam da ostane na oblasti...mi pa uvazamo neke tujce..nesposobne..
kratkovidni
19. 12. 2019 21.50
+2
odpret bo treba denarnice
Blallka
19. 12. 2019 21.50
+4
Sej je vse jasno. Sem prebrala objavljen članek. Ves ta denar se pokrade, ki ga EU da za razvoj, pa to v vseh balkanskih državah gre po istem kopitu. V srbohrvaščini je članek. To tujine vse ve, to vsi vse vedo, zato pa Balkan ostaja nerazvit, kljub vsem denarju. Predvsem pa slovensko podeželje, kljub vsem denarju. Bratuškova je z Jankovićem, zato pa mora kanalizacijo izpeljat, ker so težki milijoni zadaj, tudi če gre čez pitno vodo. In stranki, za katero se ve, da se krade, dajo keš. Bravo, lisici je treba dat ku.re čuvat, ja komu pa.
zmago56
19. 12. 2019 21.46
+5
Šarca je strah, da mu ta manjšinska koalicija razpade in se v neki bodoči večinski vladi za nedelo ne bi mogel na manjšinskost in številčnost koalicije za slabo delo izgovarjat.
panda 515
19. 12. 2019 21.37
+2
Medto bando poslansko treba poslat enega terorista !!!!
Uporabnik1211614
19. 12. 2019 21.36
+10
Pa je kdo kaj vprašal nas volilce?
Brus123
19. 12. 2019 21.12
+8
slovensko ne razume? Če je NE, potem to pomeni NE! Adijos!!!
poneumljanje
19. 12. 2019 21.17
-13
Pojdi spat, jutri se boš zbudil drugačnega mnenja !
poneumljanje
19. 12. 2019 21.18
-9
Komu smo pa včasih v naših krajih rekli "brus" se pa ve !
poneumljanje
19. 12. 2019 21.11
-14
Sekta spletnih komentatorjev je res neumorna,. Stonicni menjajio nicke in ponarejajo realno sliko komentarjev. Kakor vedno lažejo in ponarejajo. Ne razumem moderatorja, kateri ima vse podatke, da tega ne vidi. Žalijo, pljuvajo, da o sovražnem govoru ne govorim. Ne razumem. kakšne moderatorje ima ta medij, ali pa je mogoče to v njegovem interesu ?
mosqito
19. 12. 2019 21.16
+13
A tebi je pa dolg čas, spet smeti trosiš?
mosqito
19. 12. 2019 21.17
+11
poneumljanje
19. 12. 2019 21.19
-13
Stonicni komar, a si ponoči aktiven? Ugasni luč, bo boljše, pa vklopi zaščito pred komarji !
Dark Knight
19. 12. 2019 21.54
+1
Se oglaša poneumljanje, ki je spet že celi dan na okopih. Revež.
vinogradnik33
19. 12. 2019 21.02
-9
Tistim poslancem , ki bodo , kot pravijo glasovali proti Mlinarjevi zato , ker je Avstrijka , čeprav je prevzela Slovensko državljanstvo , je pa Janševa vlada uvozila finančnega ministra iz Argentine , pa nihče ni nasprotoval ! Ta minister je sicer dobil pohvalo od EU za uvedbo evra , ki pa ni bila njegova stvaritev ampak dr. prof. Mramorja , kiso ga tik pred sprejemom evra zamenjali za Argentinca Slovenskih korenin !
GOOD vs. EVIL
19. 12. 2019 21.08
+4
panda 515
19. 12. 2019 21.40
+0
poneumljanje
19. 12. 2019 21.01
-9
Šc,šc spat podleži, me zanima kaj boste jutri komentirali spreobrnjeki komiji !
TITO 50
19. 12. 2019 20.57
+18
Če bi imela kaj ponosa bi sedaj sama odstopila od kandidature in z njo Tudi Bratuškova. Jaz si nebi dovolil da me nekakšni parlamentarni fičfiriči takole sprašujejo in blatijo na koncu pa ne dajo niti podpore.
zmago56
19. 12. 2019 20.49
+6
Seveda bo potrjena, ker to tudi Šarcu paše kljub temu, da bi bila LMŠ ena redkih strank sedanje koalicije, ki bi se v primeru predčasnih volitev v parlament uvrstila vendar se potem ne bi mogel na partnerje in manjšinsko vlado za slabo delo izgovarjat.
macek_garfield
19. 12. 2019 20.44
+13
aufiderzen angelika in alenka, pa to
poneumljanje
19. 12. 2019 21.02
-6
Sam, da se ti jutri ne bo kolcalo, si bom shranil tvoj komentar stonicni !
macek_garfield
19. 12. 2019 21.05
+6
itak, da ne bosta odpeketali, to je slovenska politika, zalostno ampak resnico, pa to
poneumljanje
19. 12. 2019 21.14
-9
poneumljanje
19. 12. 2019 21.20
-10
poneumljanje
19. 12. 2019 21.21
-9
Mačkon, ti ne zamerim, če plačajo pač plačajo !
RupniK
19. 12. 2019 20.33
-4
Tale sigurno ne bo šla hrvate v šengen vabit, takot kot komunista Janša in Kučan. Bo bolj na sever obrnjena, kot pa proti jugoslaviji.