Slovenija

Bo Banka Slovenije dobila guvernerja ali guvernerko?

Ljubljana, 05. 11. 2018 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Borut Pahor je prejel pet predlogov kandidatur za novega guvernerja Banke Slovenije, so sporočili z njegovega Urada. To so Jože Damijan, Eva Lorenčič, Igor Masten, Tomaž Toplak in Boštjan Vasle.

Pahor bo vodje poslanskih skupin o prijavljenjih kandidatih seznanil v sredo in četrtek.
Pahor bo vodje poslanskih skupin o prijavljenjih kandidatih seznanil v sredo in četrtek. FOTO:

Iz kabineta predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja so sporočili, da je predsednik prejel pet predlogov kandidatur za novega guvernerja Banke Slovenije. To so Jože Damijan, Eva Lorenčič, Igor Masten, Tomaž Toplak in Boštjan Vasle.

"Predsednik Pahor bo s prijavljenimi kandidaturami seznanil vodje poslanskih skupin v sredo in četrtek, 7. in 8. novembra, ko se bo nadaljevalo posvetovanje o izbiri ene od dveh kandidatk za mesto sodnice oz. sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije, Katje Šugman Stubbs in Verice Trstenjak," so še sporočili z Urada.

O izbiri kandidata za položaj guvernerja Banke Slovenije se bo Pahor z vodji poslanskih skupin formalno posvetoval sredi novembra.

Državni zbor o kandidatu glasuje najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev, torej 46.

V prvem izbornem krogu nihče od kandidatov ni užival zadostne podpore politike

Pahor je sicer poziv za vložitev kandidatur podpisal 11. oktobra. Kot je takrat pojasnil, se je za to odločil zaradi transparentnosti postopka ter da bi se prijavili vsi, ki razmišljajo o kandidaturi in izpolnjujejo zakonske pogoje in visoka pričakovanja javnosti.

Pred tem je DZ Pahorjev prvi predlog, da bi za guvernerja imenoval viceguvernerja Primoža Dolenca, ki začasno vodi Banko Slovenije, zavrnil.

V prvem izbornem krogu so se poleg Dolenca prijavili še viceguverner Marko Bošnjak, predsednik uprave Triglav skladov Benjamin Jošar, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in nekdanji član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl. A nihče ni užival zadostne podpore politike.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
05. 11. 2018 15.51
+5
Škoda,da se nisem prijavil.O bančništvu sicer nimam pojma-tako,kot Damjan-ampak saj bi mi po telefonu sporočili,kaj moram narediti,a ne.