Slovenija

Bo Cerarjeva zahtevala izročitev?

Ljubljana, 26. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zagovorniki obtoženih v zadevi Depala vas so generalni državni tožilki Zdenki Cerar poslali pismo, v katerem jo pozivajo, naj od pristojnih služb zahteva izročitev 381 dokumentov o tej zadevi, ki jih je komisija DZ za nadzor nad delom obveščevalno-varnostnih služb "razkrila" v začetku aprila.

Zagovorniki obtoženih v zadevi Depala vas od generalne tožilke Zdenke Cerar zahtevajo izročitev vseh 381 dokumentov o tej zadevi
Zagovorniki obtoženih v zadevi Depala vas od generalne tožilke Zdenke Cerar zahtevajo izročitev vseh 381 dokumentov o tej zadevi FOTO: POP TV

Odvetniki Jože Hribernik, Miha Velkavrh, Samo Jeras in Jože Ilc, ki na ljubljanskem okrožnem sodišču branijo Darka Njavra, Roberta Suhadolnika, Simona Krejana in Andreja Podbregarja - obtoženi so protipravnega odvzema prostosti Milanu Smolnikarju na grozovit način - menijo, da bi vpogled v dokumentacijo "doprinesel k novi oceni tožilstva o očitku protipravnega delovanja obtožencev". Poleg tega pa bi dokumentacija pripomogla tudi k pretehtanju "domnevnega statusa civilne osebe domnevnega oškodovanca Milana Smolnikarja", so še zapisali v pismu. Cerarjeva nanj še ni odgovorila.

Predsednik komisije Jožef Jerovšek
Predsednik komisije Jožef Jerovšek FOTO:

Kot je znano, je predsednik omenjene parlamentarne komisije Jožef Jerovšek novinarjem po seji 2. aprila pojasnil, da novi dokumenti prinašajo nove razsežnosti afere Depala vas, ki jih "slovenska javnost očitno še ne pozna". Najdenih je namreč 233 dokumentov iz omenjene zadeve, ki so arhivirani v Gotenici v uradnem arhivu, obstaja pa še 77 dokumentov, ki so bili najdeni leta 2000 ob nastopu ministra Petra Jambreka in so zdaj na kriminalistični policiji. Naknadno pa se je našlo še 71 dokumentov (skupaj torej 381), ki so prav tako na kriminalistični policiji. Cerarjeva naj bi po besedah odvetnikov tudi na podlagi omenjene dokumentacije lahko ugotovila, ali dajejo "materiali" osnovo za sprožitev kazenskih postopkov proti osebam, ki so dokumentacijo prikrivale oz. za katere se lahko ugotovi, da so same storile kazniva dejanja.

Sicer pa so odvetniki Cerarjevo v pismu spomnili, da so se po vložitvi obtožbe zoper Njavra, Suhadolnika, Krejana in Podbregarja pojavili dokumenti, ki naj bi potrjevali zagovore obtožencev, da naj bi prišlo s strani ministrstva za notranje zadeve (MNZ) do "nezakonitih dejanj in aktivnosti zoper ministrstvo za obrambo". Nekaj teh dokumentov - kot je znano, jih je že pred tem predstavil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki ga je zaradi afere Depala vas DZ leta 1994 razrešil s položaja obrambnega ministra - je obramba priložila sodnemu senatu in mu predlagala, naj pridobi njihove originale, dodala pa je še nekaj drugega gradiva. Kopije je poslala tudi Cerarjevi in na podlagi omenjenih dokumentov ji je v pismu zastavila še nekaj vprašanj.

Odvetniki Cerarjevo sprašujejo, če bodo dejstva iz dokumentacije "vplivala na ponovno oceno sprejetih odločitev o utemeljenosti obtožbe, zlasti glede na podatke, razvidne iz teh listin, ki nakazujejo, da se je Smolnikar ukvarjal z vohunstvom". Poleg tega naj bi bilo po besedah zagovornikov iz do sedaj znanih poročil razvidno, da je kriminalistična služba MNZ "v nasprotju s svojimi dolžnostmi prikrivala dokumente, ki bi jih bila nedvomno dolžna dati v presojo državnemu tožilstvu".

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni