Slovenija

Bo Demšar mandatar nove vlade?

Ljubljana, 15. 04. 2000 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Opolnoči se izteče rok, v katerem je možno v parlamentu vložiti kandidature za mandatarja za sestavo nove vlade. O kandidatu naj bi DZ po veljavnih poslovniških določbah odločal najpozneje v sedmih dneh.

Kandidata za mandatarja do omenjenega roka lahko vložijo še poslanske skupine ali skupine najmanj 10 poslancev. Predsednik republike Milan Kučan, ki je prav tako imel to možnost, pa se je včeraj odločil, da kandidata ne bo predlagal. Zdaj je pričakovati, da bo kandidata predlagala SLS, ki je to že napovedala, kongres te stranke pa je potrdil predlog, da naj bi to bil dosedanji obrambni minister Franci Demšar. Po zagotovilih SLS naj bi imel ta kandidat zagotovljeno tudi podporo večine (46) poslancev DZ.

Med vložitvijo predloga za izvolitev novega predsednika vlade in volitvami mora poteči najmanj 48 ur in največ sedem dni. Izjema je, če DZ na predlog najmanj desetih poslancev ali predsednika DZ z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev ne sklene drugače. DZ sicer mora v 30 dneh od izglasovane nezaupnice - do 8. maja - izvoliti novega predsednika vlade ali dotedanjemu predsedniku pri ponovljenem glasovanju izglasovati zaupnico. V nasprotnem primeru predsednik republike razpusti parlament in razpiše nove volitve.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.