Slovenija

Bo država novo sodno stavbo preplačala za 6 milijonov evrov?

Ljubljana, 05. 01. 2024 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
236

Novo sodno stavbo na Litijski cesti v Ljubljani – to država prav te dni kupuje za 7,7 milijona evrov – je pred dobrimi štirimi leti znani koprski poslovnež Sebastijan Vežnaver, ki vodi podjetje Rajski vrt, kupil za precej manj denarja. Novembra 2019 je, razkrivamo, zanjo na četrti javni dražbi podjetja NIKOM plačal 1,7 milijona evrov oziroma šest milijonov evrov manj, kot mu bo zanjo zdaj plačala država.

Stavba, ki leži neposredno ob vpadnici v Štepanjskem naslju, je bila že ob prodaji leta 2019, tako kot je tudi danes, v zelo slabem stanju. Od polomljenih stekel, uničene in izropane notranjosti do uničene električne napeljave. V stavbi so se namreč več let zadrževali brezdomci in narkomani.

"Oktobra 2017, še pred pravnomočnostjo sklepa o začetku stečajnega postopka in primopredajo poslovne stavbe, je nekdo vanjo vlomil ter močno poškodoval prvo in drugo nadstropje ter atrij. Polomljenih je veliko notranjih steklenih površin, poškodovani so opaži ter po celi stavbi raztrosen poškodovani material in uničena ostala pohištvena oprema," med drugim konec leta 2019 v poročilu ugotavlja takratni stečajni upravitelj podjetja NIKOM, ki je bil lastnik stavbe. Ta je bila sicer že več let pred stečajem zapuščena. Leta 2017 je, še piše stečajni upravitelj, stavbo zajel tudi večji požar, "ki je močno uničil atrij. Zaradi vloma in požara so posredovali gasilci in Policija, pri čemer pa je zgolj njihovo hitro posredovanje preprečilo, da bi bila poškodovana stavba povsem uničena". 

Kot je razvidno s spodnjih fotografij, je stavba še danes v zelo slabem stanju. Država bo morala v obnovo, poleg 7,7 milijona evrov kupnine bo morala vložiti še kar nekaj denarja, preden bo tam dejansko začelo delovati novo sodišče.

Med nakupno in prodajno ceno v štirih letih 6 milijonov evrov razlike 

Stavbo je konec leta 2019 iz stečajne mase podjetja Nikom kupil znani koprski poslovnež Sebastjan Vežnaver. Podjetje Nikom je najbolj znano po povezavi z nekdanjimi lastniki propadlega letalskega prevoznika Linxair, s katerim se je nekoč prevažal slovenski državni vrh.  

Kot je razvidno iz dokumentacije, s katero razpolagamo, je stavbo pred prodajo Vežnaverju ocenila tudi sodno zaprisežena sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin. Ta je tržno vrednost prazne in precej poškodovane stavbe postavila pri 2,9 milijona evrov. Likvidacijska vrednost je bila sicer nekoliko nižja - 2,4 milijona evrov. Se pravi tudi uradna ocena cenitve je bila krepko nižja, kot je danes. 

Sebastjan Vežnaver je danes bolniško odsoten. Nam pa je kljub temu, da je na bolnišničnem zdravljenju, pisno pojasnil, da je nepremičnino kupil, ker je imel z njo velike plane. Želel sem graditi nebotičnik, stanovanjsko naselje Rajski vrt, kar prostorski akti dopuščajo. Zaradi zdravstvenih težav in veliko interesentov za nakup projekta smo se odločili, da projekt prodamo. Žal smo ga zaradi mojih zdravstvenih težav prodali zelo poceni. Cena z dajatvami je na kvadratni meter 1484 evrov. Če odbijete 22-odstotni davek na dodano vrednost in 2-odstotni davekna prometnepremičnin, ki smo ga morali plačati, ugotovite, da je bilo prodano za manj kot tretjino realne tržne vrednosti. Takih lokaciji ni na trgu.

Ministrica: Gre za ugoden posel 

Z nakupom stavbe, nam danes ponovno potrdi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, bo država reševala prostorsko stisko ljubljanskih sodišč. Vanjo bodo predvidoma preselili Upravno, Delovno in socialno ter Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Celotna vrednost projekta je 7.703.074 evrov in ta se je v celoti financiral iz sredstev državnega proračuna za lansko leto.

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan na seji Vlade
Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan na seji Vlade FOTO: Bobo

A kdo je postavil tako visoko kupnino in kako je mogoče, da se vrednost neke stavbe v zgolj štirih letih dvigne za šest milijonov evrov? Ceno smo določili s pomočjo cenilcev po popolnoma natančnem predpisanem postopku in pravilih, odgovarja pravosodna ministrica. Ter da je celoten postopek nakupa preverila tudi notranja revizija ministrstva. Izvedli smo vse postopke, da zagotavljamo, da so vse odločitve glede nakupov, upravljanja ali investiranja v nepremičnine, v katerih deluje slovensko pravosodje, tako smotrni kot tudi v celoti zakonito izvedeni. Prepričani smo, da gre za ugoden posel. 

Pravosodno ministrstvo je sicer stavbo kupilo po tem, ko je junija lani izvedlo javno zbiranje ponudb praznih in neopremljenih poslovnih prostorov v Ljubljani za potrebe pravosodnih organov. Prispele so tri ponudbe: ponudnika Kompas shop d.d. za nepremičnino na Ajdovščini v Ljubljani, ponudnika Monetic d.o.o. za nepremičnino na Dalmatinovi 2a in ponudnika Rezidenca Rajski vrt d.o.o za nepremičnino na Litijski 51. Glede na izkazane potrebe pravosodnih organov in analizo prejetih ponudb se je izkazalo, da je najbolj primerna lokacija na Litijski cesti, so še sporočili iz ministrstva za pravosodje.

Razlika tudi v velikosti stavbe 

Razlikujejo se sicer tudi podatki o kvadraturi stavbe. Poslovna stavba ima štiri etaže, njena neto tlorisna površina z vštetim atrijem je 4.603,50 kvadratnega metra, uporabna površina pa 2.761 kvadratnih metrov. Tako je zapisano v dokumentaciji javne dražbe iz leta 2019, medtem ko v sklepu vlade piše, da ima stavba 5.126,90 kvadratnih metrov.  

Za stavbo sicer pred leti stečajni upravitelj dolgo ni mogel najti primernega kupca. Prodana je bila namreč šele v četrtek poskusu. Ko so ceno z ocenjenih 2,9 milijona evrov spustili na končno 1,7 milijona. Vežnaver je bil sicer takrat, kot smo izvedeli, edini dražitelj.

Proti selitvi sodniki Višjega delovnega in socialnega sodišča

Včeraj so ob enournem protestu na sodiščih nestrinjanje s selitvijo izrazili sodniki ljubljanskega Višjega in socialnega sodišča. "V Ljubljani nujno potrebujemo novo, sodobno sodno stavbo, po zgledu drugih držav članic EU. Zadnja namera Ministrstva za pravosodje, za katero smo izvedeli iz medijev, za nakup poslovne stavbe na naslovu Litijska cesta 51, ki se je neuspešno prodajala več let, je več kot neprimerna. Prostorska umestitev sodišč igra pomembno vlogo pri njihovem vrednotenju. Selitev Višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je edino višje sodišče s tega področja v državi, na obrobje mesta, bi pomenila tudi njegovo razvrednotenje," so med drugim zapisali sodniki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (236)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tanjaz
11. 01. 2024 16.27
zanimivo koliko miljonsko podkupnino prejme Nina Zidar Klemencic? da s tem neposteno pridobljenim davkoplacevalskim denarjem uspe podkupiti ministre in poslance, da potrdijo take, jasno kot beli dan sporne posle
razumi če lahko
06. 01. 2024 19.06
+2
Ko gre za proračunski denar je vedno mučka ni važno kdo je na vladi lle od Joca nočejo kupit ker je tam že Janko pobral provizijo !
Balki36
06. 01. 2024 17.51
+2
Zakaj bi kupli eno za 6 mio ce lahko 2 za 12....pa to
Rudolf Maister
06. 01. 2024 17.13
+1
Tako kot vedno pri teh lumpih je potrebno slediti denarju.Nikom-Linxair-Ganam-družina Musič- vsa ljubljanska smetana.
Težeklojz
06. 01. 2024 16.24
+0
Nihče ne bo preplačal nič. Znesek poznanstev ter vez.
Harpuna
06. 01. 2024 15.29
+4
Če je on kupil razvalino za 1,7milijona,potem jo za 6 milijonov več lahko prodaja samo obnovljeno,potem bi še bila realna cena.
jesis1a
06. 01. 2024 13.22
+3
lakala28
06. 01. 2024 13.02
-14
Kakšno ceneno natolcevanje bolnikovih pljuvalcev. Zgradba je bila prodaja po enormno nizki ceni, daleč pod vrednostjo, ker je šlo za stečajni postopek. Takrat itak vsi mrhovinarji preračunavajo, kako bi nizko ceno še dodatno zbili. In t ose je tudi zgodilo, ko je bila razpisana 4. dražba. Nekoliko bolj realen podatek bi bil, če bi bila objavljena investicijska vrednost te zgradbe. Vse ostalo je iskanje afere in podtikanje.
ivan z Doba
06. 01. 2024 12.54
+7
Če bi ne bilo provizij in bi odločevalci javne uprave kazensko odgovarjali za slabe nakupe, naložbe, bi bila Slovenija bogatejša vsako leto za milijone evrov. Tako pa lahko ob vsaki investiciji samo ugibamo za koliko bodo narasli stroški.
pekoči paradižnik
06. 01. 2024 12.53
-10
janševci,.... volitve bodo aprila 2026 in takrat se boste lahko izmerili, koliko ste težki ali pa koliko vas je v hlačah.... do takrat ste obsojeni na trolanje v kletni latrini.
Julijann
06. 01. 2024 13.04
+8
Kaj ko bi ti raje razvil odgovornost do porabe javnega denarja. Enako velja za vse državljane. Na svoj zaslužen denar gledate vsi tako odgovorno, gledate da je poraba smiselna, za javni denar v državni blagajni pa tebi in tvojim dol visi. Tam je denar vseh davkoplačevalcev, z njim pa vlada ravna kot svinja z mehom. Nehaj že babijat o tem janšizmu in raje pošlji kaj na vlado, da transparentno porablja naš skupni denar.
pekoči paradižnik
06. 01. 2024 15.54
-4
Julijann,... si te napotke kdaj dal pacientu?????
ap100
06. 01. 2024 12.45
+2
bo, potem pa še pri obnovi isto
Uporabnik1727405
06. 01. 2024 12.32
+9
Zoper ministrico za pravosodje in tistega ,ki je soglašal s preplačilom nepremičnine od vsaj 5 milionov EUR, je treba čimprej uvesti kazenski postopek.Tukaj gre za SISTEMSKO KORUPCIJO ,ZARADI PRIDOBITVE PROTIPRAVNE PREMOŽENJSKE KORISTI...Počakajmo na odziv organov pregona.. korupcijo
lakala28
06. 01. 2024 12.59
-5
Se strinjam. Za koliko že se je cena nepremičnin po zaslugi bolnikovih prekupčevalcev in ultra plačanih dohtarjev, ki so povzročili pomanjkanje stanovanj na trgu, dvignila v zadnjih štirih letih? Po moje ministrica skupaj s celo sedanjo vlado nima nič, ima pa veliko bolnik, ki modro molči in vleče štrene iz ozadja. Stric iz ozadja?
Julijann
06. 01. 2024 12.17
+4
Res imamo inflacijo, ampak za tavžnt procentov pa ni šlo vse gor. Tudi ena stabba, ki je tako za podret ne. Samo zemljišče na katerem stoji pa se tudi ni podražilo za tavžnte procentov. Korupcija na veliko je tole in brani jo pravosodba ministrica.
Castrum
06. 01. 2024 11.37
+5
Vsekakor je dvig prodajne cene za 450% v treh letih znanstvena fantastika za prodajalca. Zrelo za KPK. Vežnaver pa je lahko srečen!
Castrum
06. 01. 2024 11.40
+3
Se še spomnimo kako je bilo z Janševo parcelo v Trenti, ki jo je prodal po 15 letih in po ceni ki je bila 5X višja?
culokafrija
06. 01. 2024 11.25
+6
Zanima me kdo trguje z nepremičninami, ne da bi zaslužil ..????
Castrum
06. 01. 2024 11.41
+10
Ni problem v tistemu ki je zaslužil, problem je v tistemu ki je z davkoplačevalskim denarjem preveč plačal. Razumeš?
zeleni1234
06. 01. 2024 11.07
+4
Investitor izpred 4 let je dobro "oplemenitil" svojo naložbo.
zeleni1234
06. 01. 2024 11.02
+9
Spet ena izmed grdih kraj davkoplačevalskega denarja
zvoneti
06. 01. 2024 10.55
+11
Ministrica pravi, da je bila stavba kupljeno po zelo ugodni ceni. Zanimivo, da je lastnik tako dolgo čakal na kupca, danes se ugodna nepremičnina proda v enem dnevu, komu prodajate meglo?
Important notice
06. 01. 2024 10.55
+6
Ali bodo kaj preverili stanje na osebnih računih?
brezcasni
06. 01. 2024 10.49
+5
seveda je ze zmenjen in pol ko bodo posel opravili v enem od gostisc razdelili razliko .....novi vikendi in vse ostalo se ne pridobi z trdim delom pac pa z mahinacijami in najbrz je kar nekaj udelezencev z iztegnjeno dlanjo