Slovenija

Bo DUTB deloval tudi po letu 2022?

Ljubljana, 09. 01. 2020 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrh koalicijskih strank je razpravljal o ideji za podaljšanje delovanja DUTB, ki bi se usmerila v reševanje stanovanjske problematike. DUTB bo to idejo predstavila posameznim poslanskim skupinam, v katerih so do nje zaenkrat zadržani.

Namestnica vodje poslanske skupine LMŠ Jerca Korče je povedala, da v LMŠ podpirajo vse ideje, ki bi na trg čim prej prinesle 10.000 stanovanj. "Ne vidim težav, da se pogovorimo o tem, kako bi lahko Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) pravilno odigrala to družbeno vlogo," je povedala.

"Danes nam je bil predstavljen cilj, da bi prišli do novih stanovanj, poti do tega cilja pa so zelo različne," sta dejala vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in Janja Sluga iz SMC. "Če se bo pokazalo, da je prava, bo treba spremeniti zakon o DUTB in mu podaljšati življenjsko dobo," je dodal Han in ocenil, da "moramo priti do rešitve, ki bi takoj prinesla gradnjo stanovanj za mlade, ki bi jih lahko kupovali ali najemali".

DUTB bi se lahko usmerila v reševanje stanovanjske problematike.
DUTB bi se lahko usmerila v reševanje stanovanjske problematike. FOTO:

Oba imata pomisleke o tem, da bi to vlogo prevzela DUTB, ob tem, da v državi na tem področju delujejo republiški in občinski stanovanjski skladi, DSU ter pokojninski nepremičninski in drugi skladi. "Zato se moramo o tem in o DUTB s takšno zgodbo, kot jo ima za sabo, resno pogovoriti," je dejala Sluga.

A, kot je menila Korčetova, imamo nekatere institucije, ki rešujejo stanovanjsko problematiko dolgoročno. "Ker imamo tu tako akutno situacijo, morda potrebujemo tudi kakšen interventen ukrep. Če bi ga lahko izvedel DUTB, je to lahko možnost," je menila in ocenila, da je "stanovanjska problematika tako pomembna in pereča, da jo moramo reševati kratko-, srednje- in dolgoročno".

Glavni izvršni direktor DUTB Matej Pirc je nedavno izpostavil, da bi lahko država spremenila poslanstvo DUTB in nepremičnine, ki jih ima v lasti DUTB, po vzoru Irske in Španije uporabila za doseganje ciljev stanovanjske in demografske politike. DUTB bi lahko po njegovih ocenah gradila najemna stanovanja in domove za starejše ter zagotovila okoli 5000 dodatnih enot.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
10. 01. 2020 14.10
+1
DUTB je treba takoj ukiniti...jim dišijo lastnine etažnih lastnikov...Saj se skozi nepremičnine pretaka nepreverjeno bogastvo, ki ga želi Slovenija uničiti in pobrati s svojimi koruptivnimi posli in preko zvijač upravnikov dobesedno uničiti slovenski živelj v večstanovanjskih stavbah....
Razumnež
10. 01. 2020 13.54
Prišel bo čas, ko bo treba dokapitalizirati še DUTB in ustanoviti DUTB#2
nebel
10. 01. 2020 09.33
+2
Tile enkrat že pogoreli nepremičninarji v DUTB so pa res za zapret takoj. DUTB je za ukinit, če nepremičninarji potrebujejo lobi, naj si naredijo svojega in ga plačujejo sami, ne pa cela država. Kar je pa še treba urediti, pa naj ločeno uredi država sama znotraj svojih ministrstev in inštitucij in naj ne sprašuje o tem špekulantov iz DUTB.
ina5785
10. 01. 2020 10.07
+1
Ja, DUTB ne bi šel rad od zvrhanega korita! Kje pa naj tile dobijo službo s tako visokimi zneski in nagradami???
felix59 drugič
09. 01. 2020 20.25
+6
Kaj še ne bo konec te lopovščine , če so končali jih dajte na borzo dela , al pa naj gredo delat javna dela. Dovolj so pokradli na legalen način , banda lopovska .
Chon
09. 01. 2020 14.51
+14
DUTB s pomočjo naših skorumpiranih politikantov očitno išče dodatne možnosti za izkoriščanje in polzakonito ropanje naše davčne blagajne. Seveda je to zelo razumljivo in celo pričakovano, saj so plače v DUTB nenormalno visoke, možnosti še boljšega dodatnega nezakonitega zaslužka več kot odlične, odgovornost kradljivcev pa praktično nična, ker sodelujejo s politikanti, kateri jih ščitijo. Namen zaradi katerega je bila DUTB ustanovljena je prenehal in ti krvosesi se bodo težko odklopili od luksuza ki jim ga plačujemo slovenski davkoplačevalci. Očitno bomo morali državljani RS poskrbeti, da politikanti dobijo jasno sporočilo da tole ne bo šlo skozi!!!
tirolec
10. 01. 2020 14.13
DUTB in mreža vpeta v korupciijo sodelujejo z roka v roki...,ščitijo svoje hrbtenice in interese, na račun davkoplačevalcev in vseh, ki ne razmišljajo več s svojo zdravo pametjo.
KAPIBARA
09. 01. 2020 13.42
+7
BO... so se dotični premalo, z denarjem pre/na/pojili..
tirolec
10. 01. 2020 14.12
Srh me spreletava, ob misli kako neuko ljudstvo je slovenček...
13klu?
09. 01. 2020 13.39
+10
ta firma pa ne vem za kaj in koga obstaja
Razumnež
09. 01. 2020 13.38
+10
DUTB čimprej ukinit