Slovenija

Pahor stranke poziva, naj bodo vključujoče, Židan optimističen glede 'Šarčevega šestorčka', Janša pa spet dobiva košarice

Ljubljana, 12. 07. 2018 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.Š./STA/V.Š.
Komentarji
1605

Zmagovalec volitev Janez Janša se je znova sestal s predsednikom države Borutom Pahorjem. Janša mu je povedal, da bo najprej preveril, ali je zadostno število strank pripravljenih oblikovati koalicijo, šele nato sledijo programska usklajevanja. Saga o sestavljanju vlade se tako nadaljuje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: En teden za odločitev
    03:16
    Iz 24UR: En teden za odločitev
  • Iz SVETA: Odzivi strank na Janševo vabilo
    03:06
    Iz SVETA: Odzivi strank na Janševo vabilo
  • Iz SVETA: Pahor mandat za sestavo vlade podelil Janši
    01:38
    Iz SVETA: Pahor mandat za sestavo vlade podelil Janši
  • Predsednik Borut Pahor o sestavljanju vlade
    03:44
    Predsednik Borut Pahor o sestavljanju vlade
  • Prvak SDS Janez Janša o sestavljanju koalicije
    07:05
    Prvak SDS Janez Janša o sestavljanju koalicije
Pahor je danes Janši dal en teden časa, da sporoči svojo odločitev.
Pahor je danes Janši dal en teden časa, da sporoči svojo odločitev. FOTO: Aljoša Kravanja

Naporno sestavljanje vlade se nadaljuje. Predsednik države Borut Pahor se je danes znova srečal z zmagovalcem volitev Janezom Janšo in ga uradno seznanil, da ga je pripravljen predlagati za premierja. Ob tem sta se sporazumela, da ima Janša teden dni časa, da sporoči, ali kandidaturo sprejema, ali ne.

Kot je po srečanju pojasnil Pahor, trenutno nihče, tudi Janša ne, nima zagotovljene potrebne parlamentarne podpore za izvolitev na premiersko funkcijo. Zato sta se z Janšo dogovorila, da ga z odločitvijo o tem, ali kandidaturo sprejema ali ne, uradno seznani najpozneje do naslednjega četrtka, 19. julija, do 14. ure. "V kolikor bo kandidaturo sprejel, jo bom še istega dne napotil v državni zbor," je dejal.

Pahor sporoča: Morali bi se pogovarjati

Ob tem je znova prosil predstavnike vseh parlamentarnih strank, da sprejmejo vabilo na pogovor z morebitnim kandidatom za predsednika vlade. "Nimam pravice, da bi se vtikal v njihovo odločitev glede koalicijskega sodelovanja z njim. Čutim pa dolžnost opozoriti, da bi bilo vnaprejšnje zavračanje slehernega pogovarjanja slabo znamenje za slovensko politiko sploh," je dejal.

"Ne vem, ali bo gospodu Janši v tednu dni uspelo pridobiti potrebno politično podporo ali ne. To je najprej in predvsem njegova naloga. Vem pa, da bo prihodnji teden zelo pomemben glede splošnega občutka politike in celotne javnosti, ali smo se sposobni pogovarjati in vključevati, ali zavračati pogovore in izključevati," je večkrat poudaril. "V kolikor bi gospodu Janši uspelo pridobiti parlamentarno večino in sestaviti vlado, bi to glede na povolilno politično aritmetiko pomenilo dvoje - da je prišlo do pogovarjanja in dogovarjanja na podlagi iskanja skupnih stališč in v korist večine ljudi, in da je lahko prišlo do takega dogovora le na podlagi vzajemnih zagotovil o izogibanju levim in desnim skrajnostim in da je s tem Slovenija dobila močno zmerno vlado, ki lahko zagotovi politično stabilnost in varno ter uspešno prihodnost," je še ocenil Pahor.

Janša pošilja vabila ...

Janša je ob tem spomnil, da SDS do zdaj ni poskušala na organiziran način sestavljati koalicije, saj da so "čakali do razjasnitve nekaterih zadev". Glede na Pahorjevo odločitev pa "se bomo zdaj poskušali na organiziran, neformalen način lotiti preverjanja, ali lahko sestavimo neko trdno koalicijo za tekoči mandat," je dejal Janša.

Glede na to, da pogovori šestih strank brez SDS pod okriljem LMŠ še potekajo, bodo po Janševih napovedih čakali do ponedeljka. "Bom pa predsednikom in predsednici parlamentarnih strank že danes poslal vabilo na pogovor z osnovo zamislijo", kako naj bi to potekalo, je dejal Janša.

Vabilo je tekom dneva nato že poslal, v njem pa, kot je pojasnil, predlagal dvofazna pogajanja. Najprej bo preveril, ali je zadostno število strank načelno pripravljenih oblikovati koalicijo za Slovenijo. Preverili bodo tudi, ali imajo podobne poglede na ključne izzive, ter kadrovski nabor posameznih strank za predsedovanje Svetu EU, ki Slovenijo čaka v tem mandatu. Če se bo izkazalo, da zadostno število strank deli "približno podobne poglede na prihodnost", potem bo Janša, kot je dejal, kandidaturo za mandatarja prihodnji teden sprejel, v drugi fazi pa bodo nato stekla še programska pogajanja. Na ta je SDS pripravljena s 14 delovnimi skupinami in predlogom izhodišč.

Če Janša kandidature ne bo sprejel, bo Pahor preveril, ali je uspelo komu drugemu pridobiti večinsko podporo v DZ in ga povabil na pogovor. Zlasti pa bo počakal do 23. julija, ko se izteče rok za sklenitev prvega kroga iskanja mandatarja, saj predsednik pričakuje, da bo takrat nastopil "čas za streznitev v političnem prostoru", ko "bomo vsi soočeni z dejstvom, da brez pogovorov čez ostra politična razmejevanja ne bo moč sestaviti nove slovenske vlade".

Janša je danes komentiral tudi dosedanja pogajanja o sestavi vlade, ki potekajo med šestimi strankami pod okriljem LMŠ. Dejal je, da so bila na nek način koristna, še posebej v zaključni fazi, kjer so se želje posameznih strank soočile z realnostjo, oziroma s tem, kaj Slovenija finančno zmore. Ocenil je, da je vsaka koalicija naporna, "koalicija šestih strank pa teoretično možna, si pa kot državljan ne želim tega tudi v praksi doživljati in preizkušati".

Na vprašanje, kaj je SDS počela v zadnjih tednih in ali je vodila kakšna pogajanja o koaliciji, pa je odgovoril, da niso mirovali niti en dan in da so delali vse, kar je bilo "možno in potrebno".

... odgovori večinoma negativni

Da se bodo pogovorov s SDS udeležili, je že potrdil predsednik najmanjše parlamentarne stranke SNS Zmago Jelinčič, ki že od začetka podpira Janšo za mandatarja. Prav tako povolilnih pogovorov s SDS ne skrivajo v NSi. To pa bi lahko bil tudi, kot kaže za zdaj, ves Janšev izplen.

V drugouvrščeni LMŠ so sicer v odzivu zapisali, da je prav, da Janez Janša dobi priložnost, saj je zmagal na volitvah. A zaenkrat ne razmišljajo o pogovorih s SDS.

V SMC so bili še ostrejši in so zapisali, da "če si predsednik SDS ne upa prevzeti mandatarstva za sestavo vlade in potrebuje premislek o tem, ali bi sprejel to odgovornost, ne vidimo razloga, da bi se na njegovo morebitno vabilo na razgovor odzvali".

Spomnili so, da SMC podpira sestavo sredinske vlade pod vodstvom LMŠ, da so v pogovorih, v katerih sodelujejo od volitev, iskreni in da v njih postavljajo pred interese stranke interese države in državljanov. Priznavajo pa, da bo prihodnja vlada, kakršnakoli že bo, "nujno morala preseči tradicionalne delitve na levo in desno in bo od političnih strank, ki želijo prevzeti odgovornost za prihodnost naše države, terjala več od znanja seštevanja glasov".

Tudi v SAB so odvrnili, da se resno pogovarjajo o vstopu v koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca. "Dokler smo na pogajanjih z njim, se z drugimi ne bomo pogajali," so zapisali.

Da se Janševemu vabilu ne bodo odzvali, je potrdil tudi prvak DeSUS Karl Erjavec, enako napovedujejo v Levici.

Janša je v vabilu sicer zapisal, da je prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije "temeljni cilj, ki se mu z ustavno prisego zaveže vlada". "V aktualnih razmerah ga bomo uresničevali z odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države, z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev," je zapisal in poudaril še potrebo po pravočasnem prenosu potrebnih znanj, ki sledijo tehnološkim spremembam, v javno financirane programe.

Janša: "Najprej bom preveril, ali je zadostno število strank pripravljenih oblikovati koalicijo, šele nato sledijo programska usklajevanja"
Janša: "Najprej bom preveril, ali je zadostno število strank pripravljenih oblikovati koalicijo, šele nato sledijo programska usklajevanja" FOTO: Aljoša Kravanja

Pogajanja Šarčevega tabora

"Šarčev šestorček" je medtem včeraj nadaljeval pogajanja o vsebini koalicijske pogodbe, vendar so govorili le o vsebini, ne pa tudi o kadrovskem razrezu potencialne vlade. V naslednjih dneh bodo sestankovale strokovne skupine po posameznih področjih, predsedniki strank pa se bodo znova srečali v soboto.

Podrobnejših izjav vpleteni po včerajšnjih pogajanjih niso dajali, so pa predstavniki SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS na usklajevanja prišli s pripombami na predlog koalicijske pogodbe, ki so jim ga v LMŠ posredovali v začetku tedna.

Najbolj nezadovoljni so zaenkrat v NSi, kjer ocenjujejo, da njihove želje še niso dovolj upoštevane. Je pa prvak SD Dejan Židan danes ocenil, da obstaja realna možnost, da sestavijo sredinsko vlado, ki bo znala poseči v najbolj pomembne stvari.

Židan je povedal, da pogajanja šestih strank tudi v tem trenutku tečejo, in sicer na ravni strokovnih skupin, ki usklajujejo osnutek koalicijske pogodbe. Pogajanja po oceni Židana sicer napredujejo kakovostno in se lahko zaključijo v nekem doglednem času. V njih se izogibajo ideološkim vprašanjem in vprašanjem, ki jih razdvajajo. "Do zdaj smo našli veliko področij, kjer imamo ne samo skupni interes za izboljšanje stanja v Sloveniji, temveč tudi skupne ukrepe, kako to izpeljati," je dejal.

V pogajanjih SD po besedah njenega predsednika nima "nekih zahtev" glede kadrovskih vprašanj, tako tudi ne bo vztrajala, da dobi predsednika DZ. "Smo zelo fleksibilni," pravi.

"Slovenija ima znova možnost, da dobi vlado, ki jo sestavljajo stranke, ki predstavljajo sredino, hkrati pa tudi stranki, ki predstavljata levo in desno politično polje. To bi bil znak, da Slovenci preko svojih politikov znamo sodelovati za potrebe boljše Slovenije," je dejal. Na vprašanje, kako potem komentira današnji poziv predsednika republike Boruta Pahorja, naj se stranke med seboj pogovarjajo in ne izključujejo, pa je odgovoril, da bi si kdaj želel, da bi predsednik republike bolj jasno povedal, "kaj je politično sprejemljivo in kaj ne, ter katera politika v Sloveniji ne bi smela imeti domovinske pravice". Židan še meni, da bi morali vlado sestaviti čim prej, da lahko začnejo reševati najbolj pereča vprašanja.

Marjan Šarec sicer napoveduje, da mandatarstva ne bo sprejel, "dokler s strani partnerjev ne bodo vse stvari jasne. Vsebinsko in kadrovsko".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1605)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IzbrisanIZportala
13. 07. 2018 14.45
-5
Enostavno na tem portalu RESNICI ni mesta in jo ni dovoljeno pisati - ,ki jo drugače lahko prebiramo po raznih zgodovinskih knjigah - tam se to ne smatra za sovražni govor in neprimerno izražanje, žaljenje, obrekovanje, spodbujanje nestrpnosti, .... - enostavno BRIŠEJO vse kar ni po okusu leve politične opcije, samo da zadiši po domoljubju, je že preveč ...... gledam SPEMANJE enega izmed uporabnikov - nič se ne zgodi, ... prebiram žaljivke usmerjene proti privržencem desnice - nič se ne zgodi ,...... zato vam v bodoče sam ne bom več dajal možnosti, da boste moje pisanje BRISALI ki je povsem normalno in v skladu z pravili zasebnosti in SPLOŠNIMI POGOJI UPORABE PORTALA 24UR.COM, ..... med tem ko moje pisanje brišete spet druge pa ne iz razloga politične opredeljenosti - s čemer vi sami kršite vsa prvila. Enostavno na tem skorumpiranem portalu več ne želim sodelovati, .... da ne govorim o tem, da človek nima možnosti izbrisa svojega računa in s tem svojih podatkov - razen če se ne znajde po svoje. Pozdrav vsem dobro mislečim ljudem, .... itak so samo na desni, tako da se levičarji ne iščite med njimi.
mallonge
13. 07. 2018 19.31
-1
Citiraj pravljice gospoda Repeta, ti ne bodo nič izbrisali. Vse laži so tam dovoljene.
staridida
13. 07. 2018 11.48
-5
Crvevi-lahko nakladaš v tri dni-vlado bo vseeno sestavil Janša...
prašek
13. 07. 2018 12.43
+7
Kdaj pa ?????? Saj ga čakamo že več kot en mesec ! Pa nič od njega🐑
direstraits
13. 07. 2018 10.37
-3
Ali kdo ve, al še Radikalno nesposoben... nastavlja svojo guzico migrantom in Murglašem...?
mallonge
13. 07. 2018 19.32
-1
politik70
13. 07. 2018 10.19
+2
Če uspe Sandalar vse tole prebrat se mu bo pa res utrgalo...
politik70
13. 07. 2018 10.05
+2
Si želimo še eno tako zgodbo?????
politik70
13. 07. 2018 10.04
+2
Proti koncu Janševe vlade je rasla podpora Borutu Pahorju, ki je po volitvah leta 2008 postal premier. Ob razglasitvi neuradnih rezultatov je Janša trdil, da je Ljubljana premagala Slovenijo, čeprav je zadnja javnomnenjska raziskava Politbarometer pred volitvami pokazala, da jih je bilo 60 odstotkov proti njegovi vladi. Med vladanjem je bil tudi Pahor vse bolj nepriljubljen, po izhodu DeSUS in Zares iz koalicije je dobil nezaupnico, sledil je razpis prvih predčasnih volitev v zgodovini Slovenije.
politik70
13. 07. 2018 10.04
+1
Po mnenju nekaterih je bila nenavadna izbira geografa Milana Orožna Adamiča za novega slovenskega veleposlanika na Hrvaškem. Hrvaški Novi list je takrat objavil, da je "težko verjeti, da bi slovenski strokovnjak za potrese lahko izzval nov 'potres' ali premik v slovensko-hrvaških odnosih, zanesljivo pa bo zvest in zanesljiv uradnik Janeza Janše". Čeprav so koalicijski partnerji včasih grozili, niso šli iz koalicije. DeSUS je napovedal odhod ob razmišljanju o enotni davčni stopnji. Ločeno mnenje so imeli pri vojnih zakonih, obstruirali so verski zakon. Janša ni miril, med drugim ga je zmotilo, ker je "mati naroda" Spomenka Hribar dejala, da je vlada bolj dostojna oziroma manj nora, ker je v vladi tudi DeSUS. Razrešitev Drobniča je povzročila trenja v koaliciji, saj je bil iz vrst NSi. Za koalicijske zdrahe je z občasnimi kritikami DeSUS in SLS poskrbel celo sam Janša.
politik70
13. 07. 2018 10.03
+1
Septembra 2007 so odstopili ministri za zdravje Andrej Bručan, za promet Janez Božič in za visoko šolstvo Jure Zupan. Po Janševih besedah so sami odstopili, nekateri pa so ugibali, ali so bili "odstopljeni". Odšel je tudi direktor Sove Matjaž Šinkovec, o razlogih se takrat ni veliko javno govorilo. Nova zdravstvena ministrica je postala Zofija Mazej Kukovič, novi prometni minister Radovan Žerjav, nova ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pa Mojca Kucler Dolinar. Nekateri so odhajali, drugi ostajali. Računsko sodišče je predlagalo razrešitev okoljskega ministra Janeza Podobnika, ker naj bi na ministrstvu hudo kršili obveznost dobrega poslovanja pri zaračunavanju in porabi okoljskih dajatev v letih 2002–2005. Niso ga razrešili, iz vlade so sporočili, da na ministrstvu niso ravnali neustavno. Računsko sodišče je zatem izdalo še negativno mnenje pri izvajanju zakona o vodah in mnenje s pridržkom pri podeljevanju koncesij za izvajanje dimnikarske službe in njenem nadzoru, a Podobnik se je obdržal. Z mesta predsednika strateškega sveta za gospodarstvo ter člana nadzornega sveta Petrola in skupščine KAD je odšel Mićo Mrkaić. Odstopil naj bi, ker ni verjel v liberalizem Janševe vlade. Zaradi afere s podnajemnico in domnevno ljubico, ob kateri se je med drugim izkazalo, da protikorupcijski komisiji ni posredoval podatkov o lastništvu dveh stanovanj, je s poslanske funkcije odstopil poslanec SDS in tržiški župan Pavel Rupar. Vlado je zapustil Andrej Horvat, ki je vodil vladno službo za razvoj. Andrijana Starina Kosem, ki je odstopila z mesta sekretarke na gospodarskem ministrstvu, je Janšo obtožila, da dovoljuje razraščanje klientelizma in korupcije, kar je zavrnil. Zaposlila se je na Delu, Boško Šrot je trdil, da ga Janša sili v prodajo Dela. Svetoval naj bi mu daljše počitnice v tujini in mu celo grozil z aretacijo. Vlada je trditve označila kot ''nesramno laž''.
politik70
13. 07. 2018 10.03
+0
Vlada je trdila, da ima podatke, da so se nekateri uslužbenci obveščevalne službe Sova nenamensko okoriščali iz tako imenovanega črnega fonda. Po izbruhu afere se je oglasil takratni predsednik Drnovšek, ki je Janšo zmerjal s poglavarjem zlobnežev. Na Sovi naj bi sicer posneli več pogovorov med takratnim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem in Janšo, ko je bil še v vlogi opozicijskega šefa. Dogovarjala naj bi se o incidentih v Piranskem zalivu. Janša se je odzval z besedami: "Če bi to bilo res, bi to bil velik škandal." Sledila je tožba zoper takratnega predsednika LDS Antona Ropa, leta 2010 sta se poravnala, Rop je obžaloval, ker je zadeva prišla v javnost, in je dopuščal možnost, da je bil zaveden. Pred odhodom Janševe vlade naj bi bilo tudi nezakonito fotokopiranih več kot 30.000 dokumentov, med njimi tudi osebne mape Milana Kučana. Takratni generalni sekretar Božo Predalič je zatrdil, da o tem ne ve nič. Zamenjali so šest ministrov Kmetijska ministrica Marija Lukačič je po lastnih besedah razmišljala o odstopu zaradi zdravstvenih težav, medtem ko so ji očitali slabo črpanje evropskih sredstev, izogibanje nastopanja v medijih in srečanj s kolegi, nezakonito uničenje evidenc o kmetijskih subvencijah ter nepravilnosti na Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov. Kljub vsemu takrat ni odstopila, odstopno izjavo je dala šele januarja 2007. Nasledil jo je Iztok Jarc. Minister za razvoj Jože P. Damijan je ob odstopu povedal: "Moji osebni pogledi na umik države iz gospodarstva se nekoliko razlikujejo od stališč nekaterih članov vlade. Zato izjave, da sem odstopil zaradi osebnih razlogov, ne morem spremeniti." Namige o odtekanju notranjih informacij v primeru privatizacije Telekoma so zavrnili tudi na ljubljanski borzi. Minister za delo Janez Drobnič je grobo odrinil mikrofon novinarki Katji Šeruga, ki ga je vprašala, ali pričakuje razrešitev. Janša mu je predlagal, naj odstopi, domnevno zaradi nedoseganja rezultatov. Ker ni želel, so ga razrešili poslanci, zatem se je vrnil v poslanske klopi. Nasledila ga je Marjeta Cotman.
politik70
13. 07. 2018 10.03
+2
Pri nakupu patrij naj bi bile nepravilnosti in korupcija v samem političnem vrhu, kar so domnevno vpleteni, med njimi tudi Janša, vseskozi zanikali. Sodni postopki še tečejo. Pred volitvami 2008 so na finski televiziji YLE predvajali oddajo "Resnica o Patrii", v kateri je bilo rečeno, da je Janša pri nakupu oklepnikov prejel podkupnino, kar je sicer zanikal. Janša je večkrat krivil medije. Za Dnevnikov objektiv je septembra 2008 po predvajanju "Resnice o Patrii" govoril o "letečih slonih", ker se ni strinjal z Dnevnikovim poročanjem o preiskavi o Patrii. Slovenska policija je "pozabila" odgovoriti finskim preiskovalcem, zato je novinarja zanimalo, ali bo kdo iz vlade odgovarjal. Janša ga je vprašal, ali bo njihov urednik odstopil zaradi naslova, da finska vlada zanika politično ozadje oddaje, kar po njegovem mnenju ne drži. Ko je novinar odgovoril, da Dnevnikovi zapisi držijo, je Janša dejal: "In sloni letijo po zraku." Besede je zatem razširil še: "Vse, kar ste napisali v vašem časopisu, je držalo in sloni imajo krila ter letijo po zraku." Celoten intervju se je zatem nadaljeval v podobnem stilu.
politik70
13. 07. 2018 10.03
+1
Novembra 2007 se je po predsedniških volitvah, na katerih je Danilo Türk premagal Lojzeta Peterleta, govorilo o vladni krizi in predčasnih volitvah, a je vlada vendarle dobila zaupnico. Ob rasti podpore SD je Janša napovedal oster boj proti tajkunom. Nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami 2008 je vlada predlagala zakon o prevzemih, s katerim bi preprečili tajkunske prevzeme, bila je tudi kriminalistična preiskava v zadevi Čista lopata. Odprli so predor Trojane, ki naj bi ga močno preplačali. Šentviški tunel pa je prehitro po odprtju postal nacionalna sramota, potem ko je odpadla protipožarna zaščita, domnevno zaradi manjkajočega veznega sloja pod ometom. Janša je od ministrov Žerjava in Mateja zahteval poročilo. Žerjav je okrivil SCT in ponudil odstop, ki ga Janša ni sprejel. Precejšnja nepriljubljenost se je avgusta 2008 tudi javno pokazala, ko so Janšo izžvižgali na slavju ob vrnitvi zlatega olimpijca Primoža Kozmusa.
politik70
13. 07. 2018 10.02
+1
Mate je zanikal njegove navedbe, komentiral pa je policijsko preiskavo, ko je po aretaciji nekdanjega tožilca Boštjana Penka dejal, da sta se s prvim možem SCT Ivanom Zidarjem sestajala "v nekih zakotnih lokalih" in se "tajno dogovarjala za tajne sestanke". Mnogi so se spraševali, ali so kritike premierja in notranjega ministrstva res primerne, saj z njimi uničujeta ugled sodišč v očeh vseh državljanov. Ob napovedani stavki sodnikov je Janša poudaril, da ima sodstvo nižji ugled kot vojska, policija, celo politične stranke, "in s stavko si ga sodniki ne bodo popravili". Začeli so boj proti tajkunom Takratni predsednik Janez Drnovšek je kritiziral vlado, da se bolj ukvarja sama s sabo in z utrjevanjem svoje oblasti. "Od nikoder ni tolikokrat najavljenih gospodarskih reform, vlada ne rešuje in niti ne poizkuša reševati zapletenih odnosov s sosedi, veliko pa kadruje, v gospodarstvu, v medijih, povsod. Izgleda, da je pomembna predvsem lojalnost vladi oziroma stranki, ne pa kakovost ljudi." Z Janšo sta se javno sporekla glede imenovanja guvernerja Banke Slovenija in tudi zaradi drugih tem.
politik70
13. 07. 2018 10.02
+2
Proti koncu mandata je bilo vse več revnih, kar je Janša težko priznal. Oktobra 2007 je izjavil: "In če zaenkrat to vpliva na letni ravni na nekih razmerah nekaj škatlic cigaret, potem to ni tako drastično in če iz vseh smetnjakov po mestih gledajo štruce kruha, tudi ne pomeni, da je zadeva zelo alarmantna." Zatem je trdil, da so bile njegove besede iztrgane iz konteksta, saj je mislil na dejstvo, da v Sloveniji letno zavržemo od 12 do 13.000 ton kruha, za kar porabimo tretjino pridelane pšenice v Sloveniji in zaradi česar je dražji kruh. Kmalu zatem je Urška Bačovnik napovedala poroko z Janšo: "Če bo vse šlo tako naprej, se bova poročila." Brezplačniki in kritika sodnega sistema Janša ni verjel nekaterim javnomnenjskim raziskavam, ki so med drugim kazale tudi nezadovoljstvo z demokracijo, zato je vlada včasih objavljala kar svoje. Zaradi besed, da je Ninamedia "hišna služba Gregorja Golobiča", se je znašel na sodišču, vendar agencija ni dobila tožbe. V vladni brošuri "Slovenija včeraj, danes, jutri" so trdili, da se je izboljšala socialna varnost upokojencev, da mladi lažje pridejo do stanovanja, da so se skrajšale čakalne dobe v zdravstvu, da je lažji dostop do zaposlitve, da so pravičnejše plače in pokojnine ter da so se znižali davki. Poznejša javnomnenjska raziskava je pokazala, da se večina ne strinja s trditvami. Pred volitvami 2008 sta izšla tudi politično obarvana brezplačnika Slovenski tednik in Ekspres. Za njuno izdajo naj bi stala SDS, članki so bili nastrojeni proti političnim nasprotnikom. Janša je kritiziral sodni sistem v primeru Mira Petka, ker so oprostili domnevne napadalce, in Mitje Ribičiča, ki so ga bremenili genocida, a je sodišče zavrnilo zahtevo tožilstva po uvedbi preiskave "zaradi pomanjkanja dokazov". Nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Bojan Potočnik je sicer potrdil, da je objavo ovadbe zoper Ribičiča zaradi genocida osebno odredil takratni notranji minister Dragutin Mate, s čimer naj bi kršil predpise in zakon.
politik70
13. 07. 2018 10.02
+2
Dobili smo evro, vstopili smo v schengensko območje. Predsedovali smo Ovse in Evropski uniji, pri čemer je vlada zanikala poročanje slovenskih medijev, da naj bi ZDA diktirale Sloveniji, kako naj vodi predsedovanje Uniji. Z Lukendo so se lotili odprave sodnih zaostankov, azbestni bolniki so dobili odškodnine. Spreminjali so šolske programe, zmanjšali čakalne vrste v zdravstvu in sprejeli zakon o registraciji istospolnih skupnosti. Sprejet je bil zakon o RTV, za katerega so v opoziciji trdili, da želi vlada z njim prevzeti nacionalne medije. Poslali so mu položnice upokojencev Tudi v Janševi vladi so bili stečaji in odpuščanja, brezposelnost pa se je v prvem letu znižala. Država se je precej zadolževala, bila je inflacija. Sindikalisti so opozarjali na povečevanje socialne neenakosti in na podražitve, pogrešali so socialni dialog. Janša je za draginjo krivil trgovce, prejel je položnice upokojencev, ki niso mogli preživeti s prenizkimi pokojninami. No, izpolnili so obljubo, da se bodo pokojnine usklajevale z rastjo plač, kar se je v poznejši krizi izkazalo za dokaj nepremišljeno potezo.
politik70
13. 07. 2018 10.01
+3
Izredno aktiven je bil Gregor Virant. Med njegovim vodenjem ministrstva za javno upravo so odpravili krajevne pristojnosti v upravnih zadevah in poenostavili upravne postopke. Za reformo plačnega sistema v javni upravi nekateri pravijo, da je največja napaka Janševe vlade. Ukinili so privilegij 100-odstotnega bolniškega nadomestila za funkcionarje in pomemben del državne uprave. Uredili so sistem plač v javnem sektorju, vključno s funkcionarskimi in direktorskimi, s čimer so omejili plače slednjih. Mestni redarji so dobili več pooblastil, kršitelju lahko zdaj nadenejo lisice in uporabijo fizično silo. Bila je vstaja zaradi romske problematike, ki je z dogajanjem v Ambrusu dosegla vrelišče in še vedno ni rešena.
politik70
13. 07. 2018 10.01
+2
Poenostavili so upravne postopke Niso rešili odprtih vprašanj s Hrvaško in zaprli poglavja o izbrisanih. Nameravali so zrušiti Metelkovo, ljubljanski župan Zoran Janković ni dobil denarja od države, za katerega je trdil, da mu pripada. Želeli so ukiniti protikorupcijsko komisijo, čeprav je raziskava javnega mnenja, ki jo je za leto 2006 naročila komisija, pokazala, da je bila vladavina premierja Janeza Janše zaznamovana z naglim upadanjem korupcije. Opozicijski Anton Rop je medtem opozarjal na politično kadrovanje, ki se je po njegovih besedah kazalo ob odstavitvah direktorjev najboljših podjetij in visokih uradnikov v upravi, na tožilstvu in policiji. Vlada je obljubljala umik države iz gospodarstva. A po prodaji Mercatorjevih delnic se je govorilo o oškodovanju državnega premoženja. Da je bila prodaja "najboljšega soseda" napaka, je pozneje priznal tudi Janša. Govorili so o prodaji Telekoma, kar se ni zgodilo. Bilo je manj reform, kot so jih obljubljali, za kar je Janša večkrat krivil opozicijo in tudi medije: "Slovenijo pri razvoju ovirajo socialistična miselnost, politični nasprotniki vlade in mediji." Kljub obljubam o decentralizaciji jim ni uspelo ustanoviti pokrajin. Brniško letališče so preimenovali v Letališče Jožeta Pučnika, ustavljen je bil kazenski postopek zoper škofa Gregorija Rožmana, ki so ga nekateri zaradi domnevnega sodelovanja z okupatorjem označevali za narodnega izdajalca. Prvi vojaki so šli v Irak.
politik70
13. 07. 2018 10.00
+2
Študentje, ki so grozili s protesti, so dosegli neplačilo akontacije dohodnine, če bi na napotnico zaslužili manj kot 100.000 takratnih slovenskih tolarjev. Na finančnem ministrstvu so medtem pripravljali predloge celovite reforme, med katerimi bi bili namesto pet trije davčni razredi. Spremenilo naj bi se plačevanje davka na dodano vrednost in manj bi bile obdavčene plače. Kritiki so opozarjali, da reforma uvaja davčne ugodnosti za bogate in obdavčitev obresti vseh državljanov.
politik70
13. 07. 2018 10.00
+2
Prvak SDS Janez Janša je po volitvah leta 2004 pred imenovanjem za mandatarja obljubljal blaginjo vseh, ki živijo v Sloveniji, ciljal je na visoko gospodarsko rast in z najbolj razvitimi evropskimi državami primerljiv bruto domači proizvod. Napovedal je učinkovito upravljanje, izboljšanje pogojev za razvoj podjetništva, nadaljevanje reforme šolstva, podvojitev vlaganj v raziskave in razvoj, zmanjšanje razlik v razvitosti med posameznimi regijami in decentralizacijo države. Med prioritetami je navedel skrb za okolje, razvoj kmetijstva, spoštovanje pravic manjšin in skrb za zdomce. Za začetek je Janševa vlada uvedla nekaj pri ljudeh pozitivno sprejetih sprememb. Odpravili so avtomobilske nalepke, s katerimi naj bi posredno služili nekdanji oblastniki, in občutno znižali notarske tarife. Nato je prišla davčna reforma, ki jo je sicer pripravila prejšnja vlada, a je Janševa ni zaustavila. Med davkoplačevalci je povzročila nezadovoljstvo, ker je bila po njihovih ocenah nejasna, nerazumljiva in nespodbudna. Janševa vlada je medtem obljubljala višjo davčno olajšavo za zavezance z nižjimi dohodki.
politik70
13. 07. 2018 10.00
+3
Janez Janša je med mandatom2004 - 2008 govoril o kruhu v smeteh in letečih slonih, ponavljal je besede o svetilniku sveta. Prejel je položnice upokojencev in začel boj proti tajkunom. Med njegovo vladavino smo dobili Letališče Jožeta Pučnika in "šentviško nacionalno sramoto".
prašek
13. 07. 2018 09.23
+0
Grem jaz malo pogledat, če je kaj dela za starega človeka ☺☺☺
prašek
13. 07. 2018 09.23
+1
direstraits
13. 07. 2018 09.38
-1