Slovenija

Bo LDS interpelirala Zupana?

Ljubljana, 25. 07. 2007 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi sprememb na področju šolske in visokošolske zakonodaje se v LDS odločajo o interpelaciji zoper ministra Zupana.

Majda Potrata
Majda Potrata FOTO: POP TV

Opozicijski poslanci Mitja Slavinec (LDS), Majda Potrata (SD) in samostojni poslanec Slavko Gaber so v povezavi s spremembami šolskih zakonov in z resolucijo o nacionalnem programu visokega šolstva za obdobje 2007-2010 ministra za visoko šolstvo Jureta Zupana in ministra za šolstvo in šport Milana Zvera pozvali k obnovitvi socialnega dialoga. Slavinec je dejal, da se bodo v LDS jeseni odločili tudi, ali bodo vložili interpelacijo zoper Zupana.

Oba ministra pozivajo, da ponovno vzpostavita socialni dialog, tako da bodo resolucija ter spremembe zakona o osnovni šoli in o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ustrezno pripravljeni. Kot je dejal Slavinec, v poslanskem klubu LDS ves čas opozarjajo oba ministra na škodljivost nekaterih predlogov, vendar pa so bili, kot je dejal, vsi pozivi preslišani. V LDS so se zato že pogovarjali o "skrajni možnosti" - Zupan naj vzpostavi dialog, v nasprotnem primeru pa ostane le vložitev interpelacije zoper njega, je dejal.

Minister Zupan je bil tarča kritik glede sprememb na področju visokega šolstva
Minister Zupan je bil tarča kritik glede sprememb na področju visokega šolstva FOTO: POP TV

Minister ves čas poudarja konkurenčnost na področju visokega šolstva, vendar zdaj vse rešitve vodijo k temu, da bodo nekateri dobili le formalno izobrazbo, ne pa tudi znanja, je še dodal Slavinec. Poleg tega minister na deklarativni ravni sicer spodbuja razvoj naravoslovja in tehnike, vendar pa s svojimi dejanji temu ne sledi, je dejal Slavinec. Koncesije za zasebne visoke šole in fakultete so namreč podeljene izključno humanističnim fakultetam "ponavadi ustanoviteljev, ki so blizu tej politični opciji ali pa celo njemu osebno", je opozoril Slavinec.

Majda Potrata je dejala, da v SD odgovora na to, ali bodo podprli interpelacijo, če bo vložena, zaradi dopustov ne bo pred jesenjo. Gaber pa je dejal, da se do tega vprašanja ne opredeljuje, vendar pa po njegovih besedah kaže izkoristiti počitniški čas za to, da se nekatere napake popravijo.

Gaber se je dotaknil tudi razpisa za vzpostavitev centrov za promocijo znanosti. Meni, da Cerkev ni tista, ki bi lahko kakovostno promovirala znanost. Če minister ne bo preklical svojih sklepov, bodo v opoziciji v zvezi s tem predlagali posebno točko dnevnega reda na seji parlamentarnega odbora za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki bo 5. septembra.

Na ministrstvu presenečeni nad očitki

Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo so presenečeni glede morebitne interpelacije zoper ministra Zupana. Glede na današnje očitke opozicijskih poslancev pa ponovno poudarjajo, da je bila resolucija nacionalnega programa visokega šolstva 2007 - 2010 z visokošolskimi partnerji usklajena 15. januarja 2007, so zapisali v sporočilu za javnost.

Delovna skupina bo ministru v četrtek poročala o ugotovitvah in predlagala morebitne ukrepe v zvezi z omenjenim javnim razpisom. O ugotovitvah delovne skupine in predlaganih ukrepih bo ministrstvo v četrtek seznanilo tudi javnost.

Kot poudarjajo na ministrstvu, visokošolski partnerji niso oporekali ne pred ne ob sprejetju resolucije na vladi konec maja letos. Parlamentarni odbor za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj bo sicer obravnavo resolucije nadaljeval na septembrski seji.

V zvezi z razpisom za vzpostavitev centrov za promocijo znanosti pa na ministrstvu poudarjajo, da je Zupan na podlagi pritožb, prispelih na razpis za centre za promocijo znanosti, v petek naročil notranji revizijski službi, da preveri delo komisije, ki je obravnavala prispele vloge na razpis. Notranja revizijska služba je v ponedeljek ministru predlagala, da imenuje delovno skupino, ki jo je minister imenoval še isti dan. Njena naloga je, da v najkrajšem možnem času prouči izvedbo javnega razpisa za centre za promocijo znanosti, so sporočili iz ministrstva.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jure.ceh@guest.arnes.si
26. 07. 2007 11.14
cit: jurson.eDnevnik.si / Credo quia absurdum: "Vprašanje nanašajoče se na 7. člen Ustave RS: Ali sta država in rimokatoliška verska skupnost še ločeni? Ali so verske skupnosti v RS enakopravne? Dvom: vse več indicev kaže, da sta trenutna vladna koalicija in verska skupnost RKC politično usklajeni. Velik delež javnega proračunskega denarja se steka na račune institucij verske skupnosti RKC in to v nesorazmernem deležu glede na ostale verske skupnosti. Prilagajajo se celo zakoni, ki bi verski skupnosti RKC omogočale lažje vzpostavljanje zasebnošolskega sistema, ki bi se subvencioniral iz javnega proračuna. Zadnji primer; 360.000 evrov za podporo regionalnim centrom za promocijo znanosti s strani Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo? Kakšni so bili kriteriji in kako lahko v kontekstu sedmega člena Ustave RS razumemo to razdelitev sredstev? Santos odgovarja: “RKC si močno želi postati četrta veja oblasti. Uffffffff sem se namučila.” Strinjanje: Popolnoma se strinjam s tvojo ugotovitvijo. Prioriteti RKC v Sloveniji sta nadzor kapitala in politična moč. Vse ostalo – etika, morala, verske resnice, religioznost, izobraževanje... so pesek v oči. Ampak manipulacijo množic RKC obvlada skozi večstoletno prakso. In Sedanja vladna koalicija ji pri kršenju sedmega člena Ustave RS temeljito pomaga." Dodam lahko le, Ministra g. Zupan je moralno in materialno odgovorna za neprimerno in protiustavno porabo proračunskih sredstev!
Borut Kozan
25. 07. 2007 18.17
Celementia555: Kdo ve vse!?!? Nekateri se pač upamo podpisat in stati za svojimi izjavami. Drugi smo celeminta555 ipd. Zgrešeni cilji ministra Zupana, zapisani v predlogu zakona ki to ni: Poseg politike na univerze, te se decetralizirajo, razbijejo, privatizira se javne univerze, visoko šolstvo postane gospodarska panoga! Odkrito se govori o šolninah! Kakovost je postranskega pomena in jo v celoti rešuje trg! Habilitacije lahko dela tudi svet za VŠ (nekaj tud minister) mimo fakultet! O Boloniji ni več govora! Enači se naslove. ................... Za tem ne stojijo zlobni sindikati in 45 let komunizma in nesproščenosti na kar se bo v končni fazi zreduciralo kakršnekoli pripombe na delo ministrstva.
clementia555@yahoo.com
25. 07. 2007 17.28
In Borut Kozan je KDO da ve vse to? Najbolj bolonjski reformi nasprotujejo učiteljski sindikati. Zakaj? Zato, ker bodo z njo izgubili večino dosedanjih privilegijev ali če poenostavim: malo delali in veliko šmerglali....
Borut Kozan
25. 07. 2007 15.59
KONČNO. A je že kaj naredil minister v svojem mandatu? JE. Veliko zdrah in vztrajno pokopava Bolonjsko reformo in javno visoko šolstvo in...in...in....