Slovenija

Razsipni veleposlanik Reberc, ki je denar zapravljal tudi za sekire in vrtalnike, spet pred sodnike?

Ljubljana, 29. 05. 2018 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državno odvetništvo zahteva obnovo postopka zoper nekdanjega veleposlanika Petra Reberca, ki je v času svojega delovanja v Španiji davkoplačevalski denar zapravljal za macole, kladiva in še marsikaj. Ali se bo postopek obnovil, bo sodišče sporočilo pisno.

Koprsko delovno sodišče je lani spomladi tožbo države zavrnilo, saj je ugotovilo, da Reberc zaradi duševne bolezni ni bil sposoben razumeti pomena svojih dejanj in imeti svojega ravnanja v oblasti.
Koprsko delovno sodišče je lani spomladi tožbo države zavrnilo, saj je ugotovilo, da Reberc zaradi duševne bolezni ni bil sposoben razumeti pomena svojih dejanj in imeti svojega ravnanja v oblasti. FOTO: POP TV

Na Delovnem sodišču v Kopru je na predlog zunanjega ministrstva potekal narok za obnovo postopka zoper nekdanjega veleposlanika Petra Reberca. Zaradi varovanja osebnih podatkov, povezanih z Reberčevim zdravstvenim stanjem, so javnost v večjem delu naroka izločili. 

Tožbo države lani že zavrnili zaradi duševne bolezni 

Državno odvetništvo je tožbo proti Rebercu vložilo leta 2012 in zahtevalo plačilo škode, ki jo je s prekomernim in neupravičenim nakupovanjem povzročil od leta 2007 do 2010, ko je bil veleposlanik v Španiji.

Slovenija ga je tožila za 104.000 evrov zaradi neracionalnih nakupov med službovanjem v Madridu. V času svojega mandata je med drugim nabavil 1800 kozarcev, 77 cedilnikov, 100 zajemalk, pet vrtalnih strojev, 11 sekir, 15 macol, 107 izvijačev, za 4700 evrov žarnic.

Koprsko delovno sodišče je lani spomladi tožbo države zavrnilo, saj je ugotovilo, da Reberc zaradi duševne bolezni ni bil sposoben razumeti pomena svojih dejanj in imeti svojega ravnanja v oblasti, zato ni bil odškodninsko odgovoren za povzročeno škodo. Državno odvetništvo se je na sodbo pritožilo, a je višje delovno in socialno sodišče pritožbo lanskega novembra zavrnilo in potrdilo odločitev sodišča prve stopnje. Višji sodniki so pri tem ocenili, da je odločitev sodišča povsem odvisna od mnenja sodnega izvedenca.

Reberc se obravnave ni udeležil

Na državnem odvetništvu pa so po zaključku odškodninskega spora iz medijev izvedeli, da so prej in tudi pozneje v kazenskih postopkih proti Rebercu sodniki prav tako pridobili izvedenska mnenja glede tega, ali je obtoženi razumel svoja ravnanja in jih imel v oblasti, pri čemer so ta mnenja tudi drugačna od tistega, ki ga je pridobilo koprsko delovno sodišče. Zato je državno odvetništvo v že pravnomočno zaključenem postopku glede plačila odškodnine vložilo predlog za obnovo postopka kot izredno pravno sredstvo.

Na predlog Reberčevega odvetnika Tomaža Toldija je sodišče v nadaljevanju izločilo javnost iz  naroka v delu, v katerem se je obravnavalo zdravstveno stanje obtoženega Reberca. Slednji se obravnave ni udeležil.

Nestrinjanje z mnenjem ni razlog za postavitev drugega izvedenca

Državno odvetništvo se sicer sklicuje na izvedensko mnenje psihiatra Petra Preglja, izdelano za potrebe postopka pred ljubljanskim okrožnim sodiščem, ki je pritrdilno odgovoril glede Reberčeve prištevnosti v času kaznivih dejanj. Pregljevo mnenje je tudi v nasprotju z mnenjem izvedenca Dragana Terziča, ki pa je bilo podlaga za odločanje v tem primeru.

Na vprašanje, zakaj državno odvetništvo ni predlagalo novega izvedenca, če se ni strinjalo s Terzičevim mnenjem, je Jelačinova pojasnila, da nestrinjanje z izvedenskim mnenjem še ni razlog za postavitev drugega izvedenca.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
29. 05. 2018 20.53
+1
Sej ni problem, ljudje imajo vedno neke svoje probleme. Tudi zdravstvene Sam kdo je to postavil za veleposlanika Republike Slovenije? Temu manjkajo ornk koleščka in tega se je treba odreči!
ceta69
29. 05. 2018 17.33
+5
zanimivo koliko umazanije je še prikrite in nesmejo napisati aja sedaj sem se spomnil veleposlanik, plačan iz davkoplačevalskega denarja in za njega veljajo drugi zakoni................
brabusednet
29. 05. 2018 14.52
+11
Sramota za sodtstvo,da še stvar ni končana.V državi z normalnim in neskorompiranim sodtstvom in politiki,bi bilo to že zdavnaj rešeno.
Banion
29. 05. 2018 14.47
+7
Kdo ga je predlagal in imenoval?
flojdi
29. 05. 2018 14.45
+7
.še dobr da ni delal kje v kaki palomi. ker bi pol navkljub veliki proizvodnji vcPapirja ne imeli več nič ga za prodat
Transformerji
29. 05. 2018 14.22
+14
Bom pa še enkrat napisal - naj bo bivši veleposlanik ali pa neki delavec; škoda je denarja in časa za sodne postopke. Vsak normalen človek, ki se vsaj malo spozna na pravo, bi mu naložil kazen poplačilo vsega, kar si je nabavil na račun države. Pa vendar se dela vse v stilu našega pravosodnega sistema - ukvarjajo se z malenkostmi in dodatno delajo stroške! Če ne more plačati, se mu pa zapleni premoženje! Jasno????
JEZNI_JAGER
29. 05. 2018 14.50
+9
Bravo!!! Tako kot vsem drugim državljanom! Ko ti stanovanje prodajo na dražbi ker nisi mogel plačevati stroškov za smeti in vodo ker si pač izgubil redni dohodek (in to tudi dokazal!) se pa na neprištevnost ne moreš izgovarjati! Pa ravno takrat bi bila ta v polnem kontekstu in na mestu glede na okoliščine. Ampak ne! Te vržejo na cesto ali pod most... Boli jih *
wolfterier
29. 05. 2018 16.05
+5
Tako je,trensformator,naj vrne vse,kar je nakupil !
Da se mene pita..
29. 05. 2018 14.01
+15
Najbrz bo zahteval kaksno odskodnino ker ni kradel pravih kljucev,pa zajemalke in sekire so bile prevelike ali premajhne..
DeBill
29. 05. 2018 13.36
+15
jadna država k take nastavlja
JEZNI_JAGER
29. 05. 2018 14.53
+9
Jadna država ki takšne sploh odobrava! V dobrih starih časih so imeli takšni na račun države zastonj sončenje na golem otoku
ceta69
29. 05. 2018 13.35
+14
in kako lahko sodstvo na začetku reče v imenu ljudstva..................res zanimivo kako v javni upravi veliko denarja ponikne ,nobeden ne odgovarja le kako bi bilo če bi mogli z svojim premoženjem odgovarjati.............očitno je nekaj narobe z mojo psiho..........
pbjr
29. 05. 2018 13.34
+15
Imenoval ga je predsednik RS, vendar na predlog MZZ ali njenih služb. In sedaj bi rad vedel za ime in priimek ministra v času predloga! Puščica leti na nesposobnost in neodgovornost tega ministrstva. Saj ni v Španiji postal tako neodgovoren! Ali pa so mu Španci zavdali? In še to; človeku je treba pomagati, ter ga oskrbeti v ustrezni ustanovi. Razen če......? In takrat velja tista Einsteinova: med genijem in norcem.....itd!
pbjr
29. 05. 2018 13.34
+3
Imenoval ga je predsednik RS, vendar na predlog MZZ ali njenih služb. In sedaj bi rad vedel za ime in priimek ministra v času predloga! Puščica leti na nesposobnost in neodgovornost tega ministrstva. Saj ni v Španiji postal tako neodgovoren! Ali pa so mu Španci zavdali? In še to; človeku je treba pomagati, ter ga oskrbeti v ustrezni ustanovi. Razen če......? In takrat velja tista Einsteinova: med genijem in norcem.....itd!
nevica
29. 05. 2018 13.33
+7
Glede na to kako brezvezne reči je človek kupoval, bi resno vzela v premislek njegovo duševno zdravje. Da ni mogoče bipolaren? Aha, dva strokovnjaka in vsakemu od niju je stroka iste vrste dala drug rezultat. Nekaj ne štima s stroko ali pa s strokovnjaki. Čisto gotovo je potrebno še kakšno mnenje.
rimska5
29. 05. 2018 12.54
+19
Očitno je bil imenovan za veleposlanika po principu , samo, da je naš. Zato je odgovoren tisti, ki ga je predlagal in imenoval. Žal, pa je na slovenskem praksa, da nihče, razen revežev, ne odgovarja za nič. Temu se po domače reče, da smo nora država.
santamaura
29. 05. 2018 12.48
+22
Pa saj se ni sam imenoval za veleposlanika. Nekdo je to odločil in podpisal. Sedaj ga hočejo pa prikazati kot žrtveno jagnje, ker je vilice in nože kradel. Pa saj ta človek nikoli ni bil gladek. Pa saj ne more biti en žepar kriv za to ker so nam celo državo barantači pod roko zakockali