Slovenija

Bo nova vlada uspela izpeljati že dve desetletji napovedovano reformo zdravstva?

Ljubljana, 11. 05. 2022 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
12

Pomanjkanje družinskih zdravnikov in medicinskih sester, dolge čakalne dobe in morebitni nov val epidemije so le vrh ledene gore težav v zdravstvu, ki čakajo novo vlado oz. novega ministra ali ministrico. Kakšno zdravstvo si želi nova vlada, kako ga bomo financirali, kaj storiti s tako imenovanimi dvoživkami, bo uspela nagrajevati najbolj prizadevne in najpomembneje: Bo v središče zdravstvenega sistema postavila bolnika?

Zdravnica Jelka Premelč primarno zdravstvo pozna do obisti. V njem deluje že 40 let. Ob kroničnem pomanjkanju družinskih zdravnikov – brez osebnega zdravnika je več kot 130 tisoč Slovencev – pravi, da je na ta podhranjen kader v času epidemije padlo še več zadolžitev – ne le milijon okuženih in njihovih sorodnikov, ki so ob prvih znakih pomoč najprej poiskali pri njih. "Te ljudi smo brisali zaposleni v osnovnem zdravstvu, pisali smo jim potrdila, cepili smo jih, urejali bolniške staleže, razlagali, kaj je to izolacija," razlaga Premeličeva.

Nešteto vsakodnevnim klicem, elektronskim sporočilom in nezadovoljstvu zaradi fizične neprisotnosti v ambulantah so bili priča tudi študentje medicine, ki so bili tam na praksi in bi se lahko odločili za specializacijo iz družinske medicine. "Naši študentje so rekli, oprostite, to je avtobusna postaja, to ni ambulanta, za to jaz nisem hodil v šolo," še dodaja.

 Bo nova vlada uspela izpeljati že dve desetletji napovedovano reformo zdravstva?
Bo nova vlada uspela izpeljati že dve desetletji napovedovano reformo zdravstva? FOTO: Shutterstock

Poleg tega plačilo za družinskega zdravnika ni konkurenčno in ne pritiče poklicu, ki je tako rekoč deficitaren, opozarja. "Za 45. plačilni razred ne dobimo računovodje. Mene bo čez dva meseca, ko se upokojim, nadomestil kolega. Po sedmih letih na fakulteti, po štiriletni specializaciji, po tem, da bo dežural, da bo za vse sam odgovoren ... Imel bo 47. plačilni razred. Računovodji ni treba delati za 45. plačilni razred, zdravnik specialist pa mora za 47.," pojasnjuje Premeličeva. Od kadrovskih težav k dolgim čakalnim dobam ali bolje rečeno: neznanim čakalnim dobam. Lani so na zdravstvenem ministrstvu izpeljali nacionalni razpis za skrajševanje čakalnih vrst za 20 tisoč zdravstvenih storitev oziroma 20 tisoč bolnikov, ki so čakali nedopustno dolgo.

In ugotovitve so presenetljive, kažejo, kako nepopolne so evidence o čakalnih dobah: Kar 39 odstotkov poklicanih je že imelo opravljeno storitev, kljub temu da so bili še v evidencah čakalnih vrst NIJZ. 29 odstotkov jih je dejalo, da si ne želijo zamenjati izvajalca, tudi če dlje čakajo. Sedmim odstotkom pa ni ustrezala druga lokacija oz. drug termin. Tako so le desetini lahko dali hitri termin, da so opravili storitev.

"Treba je narediti premik na izboljšanju kvalitete čakalnih seznamov in splošno sistema e-naročanja, to je pri izvajalcih in pri NIJZ, ki sta za to zadolžena," pojasnjuje generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar. Premeličeva pa ob tem dodaja: "V zvezi z administracijo v zdravstvu, v zvezi s tem, da imamo tako razdrobljene informacijske sisteme, da ena ambulanta ne vidi druge, kaj je pacient pri njej opravil, ob tem, da imamo nedorečen odnos potovanja pacienta od primarnega na sekundarni nivo in tukaj se ponavljajo preiskave. Izgubljamo čas in denar, pošiljamo pacienta od enega do drugega. A ne opravi ničesar."

In to je le vrh ledene gore težav, ki so se nakopičile v zdravstvu, kjer sta, pomenljivo, znotraj 14 vlad le dva ministra dokončala poln štiriletni mandat.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElectroVoice
09. 07. 2022 10.30
V Danijela Deloreana imam polno zaupanje.
sinhron
12. 05. 2022 13.12
+2
Bo nova vlada uspela izpeljati že dve desetletji napovedovano reformo zdravstva? Bo , če bo zdravstveni minister in celotna vlada stala za njim ; bo , če se bo z vso resnostjo spoprijel z koruptivnimi člani v zdravstvu ; bo , če bo imel dobro in strokovno ekipo ob sebi , ki bo to hotela izpeljati in , če ne bo prej opustil misli o izboljšanju stanja v Slovenskem zdravstvu in odšel , kot so to storili že mnogi pred njim !
soncnica111
11. 05. 2022 21.36
+1
Mene pa zanima keri računovodja je v 45. plačnem razredu?
Nebodijetreba
11. 05. 2022 21.15
+3
Golob je obljubil, da bo najdaljša čakalna doba za specialista 30 dni. Zdaj pa samo še čarobno paličico v roke in vse težave bodo izginile. 🤭
branko-r
11. 05. 2022 20.36
+2
z ministri zavrženi na politično deponijo nikoli
son?ek11
11. 05. 2022 20.13
+6
Bojim se , da bo imel Golob velike težave z izsiljevanjem Fajonke in njenim ogromnim egom, ki lahko marsikaj uniči!!!!
Spacapal
11. 05. 2022 20.09
+1
Ne ne bo dokler bi SD in LEVICA v koaliciji....
branko-r
11. 05. 2022 20.38
+6
imel sem ga za pametnejšega nikoli si ne bi mislil s kom bo šel v koalicijo najslabša možna izbera
Oilchecker
11. 05. 2022 20.05
+4
Ne. Naslednje vprašanje.
man1983
11. 05. 2022 20.03
+7
Kako bo pa bodoči minister opravičil svoje jutranje delo v javnem zavodu, popoldan pa v privatnem zavodu??? A ni to rekel nekdo iz levice da so takšni zdravniki/osebe DVOŽIVKE???
flojdi
11. 05. 2022 19.58
-1
. komot. če ne bo blo polen
enfrancl
11. 05. 2022 21.25
+1