Slovenija

Bo nova zakonodaja vendarle stopila na prste upravnikom stavb?

Portorož, 08. 11. 2018 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predlog novosti glede upravljanja večstanovanjskih stavb, ki bodo del novega stanovanjskega zakona, bo šel predvidoma konec leta v javno obravnavo. Predvidene spremembe, kot so omejen mandata upravnika, obvezni ločeni računi za vsako stavbo in drugačne stopnje soglasja lastnikov, so bile na nepremičninskem posvetu v Portorožu deležne precej kritik.

Prenova stanovanjskega zakona bo poleg sprememb pri upravljanju večstanovanjskih stavb zajemala tudi uvedbo stroškovne najemnine in stanovanjskega dodatka ter uvedbo javne najemniške službe.
Prenova stanovanjskega zakona bo poleg sprememb pri upravljanju večstanovanjskih stavb zajemala tudi uvedbo stroškovne najemnine in stanovanjskega dodatka ter uvedbo javne najemniške službe. FOTO: iStock

Ministrstvo za okolje in prostor v okviru prenove stanovanjskega zakona načrtuje obsežne novosti pri upravljanju večstanovanjskih stavb. Kot je danes na posvetu Poslovanje z nepremičninami v Portorožu povedala Vesna Dragan z ministrstva, bodo predlagane novosti v javno obravnavo poslali konec tega ali v začetku prihodnjega leta.

Med drugim je predvideno, da bo pogodba med etažnimi lastniki in upravnikom veljala pet let in se bo, če se lastniki ne bodo drugače dogovorili, nato podaljšala. Sprememba bo predvidoma veljala tudi za obstoječe pogodbe za nedoločen čas. Uvedli bi tudi javni register upravnikov.

Upravniki bodo morali odpreti ločen račun za rezervni sklad

Upravnik bo moral glede na izhodišča za vsako stavbo, ki jo upravlja, odpreti ločen fiduciarni račun za rezervni sklad. Še naprej je predvideno, da bo za najemanje posojil iz rezervnega sklada potrebno 100-odstotno soglasje etažnih lastnikov. Predvidena je možnost revizije razpolaganja s sredstvi sklada.

V načrtu je, da za opravljanje mirne dejavnosti v delu stanovanja ne bi bilo potrebno soglasje drugih etažnih lastnikov, za opravljanje moteče, hrupne dejavnosti v delu stanovanja pa 75-odstotno soglasje etažnih lastnikov. Lastniki pa se bodo lahko s 100-odstotnim soglasjem in pogodbo o medsebojnih razmerjih odločili za prepoved opravljanja dejavnosti za celotno stavbo.

V primeru opravljanja dejavnosti v celotnem stanovanju bi bilo potrebno 100-odstotno soglasje lastnikov. Za spremembo namembnosti v poslovni prostor je po gradbenem zakonu potrebno gradbeno dovoljenje ter posledično 100-odstotno soglasje etažnih lastnikov in preverjanje, ali prostorski akti to sploh omogočajo.

Predlog novosti glede upravljanja večstanovanjskih stavb bo šel predvidoma konec leta v javno obravnavo.
Predlog novosti glede upravljanja večstanovanjskih stavb bo šel predvidoma konec leta v javno obravnavo. FOTO: Kanal A

Obratovalni stroški bi se delili po površini in številu posameznih delov

Po predlogu se obratovalni stroški ne bi več delili po številu oseb, ampak po površini in številu posameznih delov. Lastniki se bi lahko sicer drugače dogovorili s pogodbo o medsebojnih razmerjih.

Medtem ko so sedaj za izboljšave (npr. vgraditev novih naprav ali instalacij) potrebno 75-odstotno soglasje lastnikov, bi po novem to spadalo pod redno upravljanje in bi bilo potrebno 50-odstotno soglasje. Pri tem bi v primeru enega lastnika z več kot 50-odstotnim deležem manjšinskim lastnikom omogočili sodno varstvo.

V načrtu je, da za opravljanje mirne dejavnosti v delu stanovanja ne bi bilo potrebno soglasje drugih etažnih lastnikov.
V načrtu je, da za opravljanje mirne dejavnosti v delu stanovanja ne bi bilo potrebno soglasje drugih etažnih lastnikov. FOTO: iStock

Po novem bi začetek zbiranja soglasij napovedali z objavo na oglasni deski, rok za podpisovanje pa bi bil namesto sedanjih treh dva meseca. Odpravili bi solidarno odgovornost za obveznosti na skupnih delih, po novem bi lastniki odgovarjali glede na lastninski delež.

Država bi okrepila tudi pristojnosti stanovanjskih inšpektorjev; med drugim bi lahko ukrepali v vseh stanovanjskih enotah, ne glede na to, v kakšni stavbi so te enote (npr. tudi v poslovno-stanovanjski stavbi, za katere določila glede upravljanja večstanovanjskih stavb ne bodo veljala).

Predstavniki upravnikov izrazili nestrinjanje s predlogi

Razprava na posvetu je pokazala, da se predstavniki upravnikov in lastnikov nepremičnin z nekaterimi predlogi ne strinjajo. Predsednik Združenja lastnikov nepremičnin Slovenije Edo Pirkmajer in Franci Gerbec iz slovenskega nepremičninskega združenja FIABCI sta menila, da bi moralo biti lastnikom omogočeno, da se organizirajo v katerikoli obliki, tudi kot gospodarska družba ali zadruga. Pravnik Miha Juhart je dejal, da mora država v prvi vrsti zagotoviti, da bo sistem upravljanja v primeru etažne lastnine učinkovit. V primeru le enega lastnika večstanovanjske stavbe pa so mogoče tudi druge oblike in ni ovire ustanoviti npr. družbe z omejeno odgovornostjo, ki bo lastnik večstanovanjske stavbe.

Licence za upravnike?

Sodelujoči v razpravi so ocenjevali, da bi bilo treba po vzoru nepremičninskega posredovanja uvesti licence za upravnike ali, kot je dejal direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS Boštjan Udovič, vsaj določiti osnovne pogoje, kot je zavarovanje odgovornosti in strokovna ekipiranost upravnika. Juhart je menil, da več razlogov govori proti uvedbi licenciranja kot za, bi pa lahko za profesionalne upravnike (torej ne za primere, ko ob dogovoru med lastniki naloge upravnika opravlja eden od njih) uvedli določene minimalne tehnične in kadrovske pogoje. Draganova je dejala, da uvedba licenciranja upravnikov ni predvidena.

Pomisleki so bili tudi glede doseganja 100-odstotnega soglasja, kar da je v veliko primerih nemogoče, ter glede obveznih ločenih računih za posamezno stavbo, saj da bi bilo v določenih primerih bolj smotrno to ohraniti kot možnost in ne uvajati obveznosti na podlagi nekaj ekscesnih primerov. Juhart je menil, da je "princip štirih oči" pomemben, bi pa dopustil možnost drugačnega dogovora posebej pri manjših skupnostih.

Kaj vse zajemajo spremembe stanovanjske zakonodaje?

Prenova stanovanjskega zakona bo poleg sprememb pri upravljanju večstanovanjskih stavb zajemala tudi uvedbo stroškovne najemnine in stanovanjskega dodatka ter uvedbo javne najemniške službe, kot je predvideno v nacionalnem stanovanjskem programu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IS58
09. 11. 2018 16.17
+2
Najprej je potrebno vse odpustiti, naredi se lestvica glede na število stavb, ki jih lahko upravnik upravlja, razpisati delovna mesta , da se lahko vsak prijavi, pa je zgodba končana.
Simoni?
08. 11. 2018 21.52
+13
Da bi direktorici kranjskega Domplana in predsednici združenja upravnikov večstanovanjskih objektov - Verici Zevnik, nekdo stopil na prste!? Vi živite v Hollywoodu! O kakšnih podeljevanju licenc in certifikatov pa govorite? Zgoraj omenjena gospa je svojemu podjetju, torej sama sebi podelila vse možne certifikate, tudi certifikat odličnosti. Treba je le zamenjati vse inšpektorje brez izjeme, od gradbenih do stanovanjskih in finančnih. Vse je požlahtano in skorumpirano do konca. Ko inšpektorji dobijo pritožbo na račun Domplana ne hodijo v kontrolo, ampak na delovna kosila in posvete z vodilnimi v Domplanu. Od Zevnikove, do Kerna in naprej.
srebrnibreg
08. 11. 2018 16.30
-6
Ta delitev stroškov za posamezne obnove ali popravila niso ravno realna. Naprimer popravilo dvigala bi naj plačali po kvadraturi vendar je čisto možno, da v posameznih manjših stanovanjih živi več oseb in posledično več uporabljajo dvigalo.
Casey Ry
08. 11. 2018 16.28
+12
Upravniki so lopovi!
mikpiki191
08. 11. 2018 15.55
+12
samo pritisniti upravnike
vomo
08. 11. 2018 15.49
+5
mgl upravnik v ljubljani kasira mesečno cca 5000-e in plus še dodatno za vzdrževanje kar znese cca dobrih 10 000-e na mesec. sprehodite se skozi pasažo in si oglejte plodove vzdrževanja. Objekt je bil kao drago a zelo ceneno in brez konteksta vizije obnovljen. danes vidno propada. kljub opozorilom, da naj vzdržujejo objekt in da zato dobijo bogato plačilo ne storijo nič. kaj šele da bi ti izstavili račun, ki bi naj bil jasen in pregleden. pasaža je propadala 20 let, še pred kratkim so tam na veliko urinirali in opravljali veliko potrebo in to vse pred glavnim vhodom v gledališče. pomembneži pri obisku gledališča so si redno mazali svoje drage čeveljčke pa jih izgleda ni nič motilo, ....le zakaj. mgl si je skupne prostore prilastil, saj tam shranjujejo odpadno železo, kolesa..smeti in vse kar najdejo na Čopovi in okrog. Mgl upravnik je kao pod trdo roko mesta ljubljane zaukazal postaviti dva velika video panoja, kateri ustrezajo po velikosti za svetovna velemesta tipa Berlin, Roma...z njimi kasira na 12 takih panojij cca 180 000-e mesečno. komu grejo ti denarci, lastnikom zemljišča na katerih so postavljeni diktarsko ne pripada niti droptinica, oni itak morajo plačati davek in druge dajatve in naj bodo tiho. ne vidim ovire, da bi se lahko sklepale pogodbe, kot se sklepajo za električni priključek... saj če nisi zadovoljen, zakaj ne bi imel svobodno voljo zamenjati upravnika. a se niso leta 1945 borili in vpili na veliko da prihaja svobodo, samo za koga in kakšna......
flatearth
08. 11. 2018 15.35
+4
Spet bo kakšna nova položnica,
Bassettt
08. 11. 2018 15.27
+3
Dejmo, Sarec, ajde, dejmo. Ce ti tega ne uredis, nihce drug ne bo, ker so zdaj se niso v vseh teh letih, ajajaj
Bassettt
08. 11. 2018 15.28
+4
TargetHacker
08. 11. 2018 15.15
+4
Od tega parazitivizma preveč mafije preveč dobro živi. Bo kar tako ostalo.
G8J
08. 11. 2018 15.19
+0
Jasno, sploh v Zokilandu bo ostalo tako ker njegovi družini to odgovarja. Edino problem je ker večina ovčic, katerega glasuje zanj tega ne dojema
ivan.z Doba
08. 11. 2018 15.27
+7
@g8, Imajo samo v Ljubljani upravnike? V vukojebini, od koder si ti, nimate upravnikov? Sicer pa zakone ne sprejema Jankovič. Tudi ivan ne! Hvala bogu. Ti tega "ne dojemaš"!!