Slovenija

Bo Pečečnik končno dobil gradbeno dovoljenje in ali je še pripravljen na investicijo?

Ljubljana, 29. 01. 2020 22.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Hojnik
Komentarji
108

Bo po 13 letih birokratskega sprenevedanja in več deset milijonov vloženih evrov Joc Pečečnik končno dobil gradbeno dovoljenje za prenovo Plečnikovega stadiona, ki zdaj vidno propada?

Z izdajo kulturno-varstvenega soglasja za obnovo Bežigrajskega stadiona je storjen korak naprej, h končanju sage, ki jo Slovenci spremljajo že 13 let in dojemajo kot dokaz, kako toga, počasna in daleč od realnosti je naša državna uprava. Prvi korak je storil Zavod za varstvo kulturne dediščine, ki je dal soglasje za obnovo.

Pred nekaj dnevi je namreč Zavod za varstvo kulturne dediščine odločil, da mora prenova v celoti ohraniti obstoj Plečnikovega stadiona in tako z izdanim mnenjem o sprejemljivosti gradnje prižgal zeleno luč ponovni prošnji za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Pred nekaj dnevi je namreč Zavod za varstvo kulturne dediščine odločil, da mora prenova v celoti ohraniti obstoj Plečnikovega stadiona in tako z izdanim mnenjem o sprejemljivosti gradnje prižgal zeleno luč ponovni prošnji za pridobitev gradbenega dovoljenja. FOTO: Bobo

Pred nekaj dnevi je namreč Zavod za varstvo kulturne dediščine odločil, da mora prenova v celoti ohraniti obstoj Plečnikovega stadiona in tako z izdanim mnenjem o sprejemljivosti gradnje prižgal zeleno luč ponovni prošnji za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Pogoji, ki jih postavlja zavod, bodo šli v milijone evrov, bo po vsem tem času Joc Pečečnik še pripravljen na investicijo za projekt, pri katerem mu zares ni pomagala še nobena vlada?

Plečnikova mojstrovina, že leta pozabljena v vrtincu birokratskih borb, lahko znova zaživi s prenovo, piše v mnenju Zavoda za varstvo kulturne dediščine, kjer so ideji projekta Bežigrajski stadion pritrdili s tresočo roko.

Pogoji, ki jih postavlja zavod, bodo šli v milijone evrov, bo po vsem tem času Joc Pečečnik še pripravljen na investicijo za projekt, ki mu zares ni pomagala še nobena vlada?
Pogoji, ki jih postavlja zavod, bodo šli v milijone evrov, bo po vsem tem času Joc Pečečnik še pripravljen na investicijo za projekt, ki mu zares ni pomagala še nobena vlada? FOTO: POP TV

Kot je pojasnil dr. Robert Peskar z Zavoda za varstvo kulturne dediščine: "Za nas bi bila boljša muzejska dejavnost, ampak ta opcija je edina realna. To je edini projekt, ki smo ga dobili na mizo v zadnjih 15 letih." Investitor mora predložiti podroben konzervatorski načrt, kako bo ohranil vse zaščitene elemente stadiona.

Kot je povedal Pečečnik, ne izkazujejo veselja ob tem dogodku, saj so razmišljanja z zavodom že dvakrat uskladili. Do tega, da bo končno dobil gradbeno dovoljenje, je skeptičen, pet vlad je že odločalo o tem: ''Pri tem bom vztrajal, a ne vem, koliko vlad bo še treba, da se to zgodi.''

Na vprašanje, ali še ima voljo za ta projekt, je dejal, da je šel od začetka projekta skozi nekaj emocionalnih faz sam s sabo: ''Najprej je bila ljubezen, potem vztrajnost, zadnja leta pa strah. Stvari se menjajo, mi pa odhajamo v investicijo, ki je ekstremno draga. Strah me je, kako bom usklajeval investicijo, če se bo vlada menjala na leto dni. ''

Spomnimo

To ni prva odločitev zavoda, o projektu so odločali že leta 2009, pa 2011. Vedno zavedajoč se omejitev pridobivanja visokih sredstev, ki so potrebna za ohranjanje tovrstnih spomenikov.

Bilo je leto 2007, ko je ideja 200-milijonskega projekta prvič prišla v javnost, za napovedjo, da bo brez zapletov območje zaživelo v dveh letih. A tekla so leta, tekli postopki, agencije, zavodi in ministrstva pa so se soočala s poplavo, več kot 200 pripomb na štirih javnih razgrnitvah. Zdaj se leta 2020 borba za gradbeno dovoljenje zaradi mnenja Zavoda za varstvo kulturne dediščine začenja znova.

Potem ko je projekt Bežigrajski stadion bolj ali manj naklonjeno, praviloma zelo od daleč, spremljalo že pet vlad, pa bo zdaj očitno o tem, ali se bo ta prenova dela Plečnikove zapuščine zgodila ali ne, odločala še šesta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šekularac
04. 04. 2021 10.46
+1
Ko se je LJ občinska politika odločila za Stožice, so zavrgli skrb za ohranitev Plečnikovega bisera. Za občinske politike ni bil več biser, saj je projekt Stožice bil mamljiv za odločevalce. Velik projekt, velike možnosti za falote. Propadanje bisera je izkoristila ljudska inciativa v okolici stadiona, ki jo je motil hrup in avto gneča na ulicah. Odločevalci in inciativa sta uspela, da je stadion dokončno propadel. Upajmo da so se zakonodajalci nekaj iz tega naučili in bodo prilagodili zakonodajo bliže življenskim potrebam. Preveč je še v zakonodaji možnosti za nesmiselne blokade.
Nimasmisla
30. 01. 2020 20.18
-1
škoda denarja za popravlja to razvalino kje pa so bili pred 15 leti
wolfterier
30. 01. 2020 15.55
+0
Za obnovo stadiona ne bi bilo nobenega problema. Ampak vsi zainteresirani hočejo pozidati vse okrog stadiona !
Dark Knight
30. 01. 2020 15.13
+8
Vse te floskule o ohranjanju kulturne dediščine so bulšit. Ohranjanje? A tako, da se pusti čisto propasti? Eni morajo obvezno k specialistu...
Foxn.ca
30. 01. 2020 12.08
+6
tale stadion bi morali potreti že 1990 leta in ne da trava uspešno raste tudi pozimi. Nasaditi je potrebno kono plo in ne navadno travo....
gizmo28
30. 01. 2020 11.58
+16
težka bo Joc, sosede kosovarke ne bodo mogle spat do 12h , če bojo tam ropotali stroji
pa dobr no
30. 01. 2020 11.56
+32
V glavnem, da za džamije ni nobenih papirnatih ovir in vse je urejeno takoj. Lahko jih postavimo vsaj 50. Ampak ko gre za Plečnika, pa je pridobivanje prvih papirjev za 25 let... Bolno. Moralo bi biti ravno obratno.
Debely
30. 01. 2020 15.24
+5
Za džamijo so do vlade RS in podobnih prišle kuverte. Joc pa očitno nima dosti kuvert.
medo90
30. 01. 2020 11.24
+15
Ceneje bo, da ga podari oziroma se poveže z romski d.o.o. Oni ne potrebujeno nobenih papirjev, prireditve lahko začnejo takoj izvajati,....... Ker sem iz Kočevja se prostovoljno javim in zrihtam nosilce in zaposlene v omenjeni družbi, da prevzamejo obnovo,...... V Kočevju bi bili gospodu Pečečniku izredno hvaležni obenem bi tudi on izgubil manj kapitala, mi bi pa omogočili omenjeni gospodarski družbi širitev na novo tržišče.
bema1201
30. 01. 2020 11.19
+27
Če bi Pečečnik obnovil in naredil moderen objekt bi bile Jankovićeve Stožice še bolj prazne kot so že. Zato se Pečečniku tudi ne dovoliti graditi, ker potem bi stadinon za Bežigradom spet zaživel to pa Jankovićevi združbi ni všeč. Ker bežigrajski stadion ima dušo, tja se hodil desetletja nazaj še kot otrok, Stožice so bile pa narejene z goljufijo, žrtvami, korupcijo in tudi klubi Olimpija, reprezentanca tu nima velikih uspehov in jih nikdar nebo. Tivoli , Bežigrad to so kraji kjer je slovenski šport doživljal največje uspehe.
nelson125
30. 01. 2020 11.52
+12
točno tako kot si napisal! Janko mafija drži projekt nazaj, da je lahko pokradu denar iz stožic. .. vrjetno zdaj ko so zgrajene bodo počas izdal dovoljenje. Klošarska država... vi pa volte te projektne stranke ki nastanejo 1 mesec pred volitvam in pričakujete stabilno državo!
Debely
30. 01. 2020 15.28
+4
Beton/objekt/stadion nima duše, stadionu dušo dajo navijači. Vse ostalo je navadno nakladanje. Slovenija je pač ena bedna večja vas, ki ima veliko lokalnih petelinov, nič drugega.
Uporabnik443897
30. 01. 2020 11.17
-5
Pečečnik, prodaj Kitajcem in oni bodo lahko delali kar bodo HOTELI !!!
Fužinska banda
30. 01. 2020 11.11
+19
On bi rad investiral v obnovo stadiona, oni mu pa nagajajo in ne izdajo dovoljenja. Brez besed ocitno jim je vseen ce objekt razpade.
pa dobr no
30. 01. 2020 11.08
+11
nima smisla. saj ni interesa. naj se od starosti podre in potem pospravi z buldozerjem. kdo pa bo placeval razne kaprice konzervatorjev? naj jih placajo sami.
cmonBruh
30. 01. 2020 11.06
+7
Tolk o tem, da primankuje zelenih povrsin v Ljubljani haha. A na stadionh ze cel arboretum.
Karlo
30. 01. 2020 11.04
+2
Kako da folk ne šteka da nam novinarji stalno prodajajo mantro o ohranitvi Plečnikove dediščine, sporni pa so okoliški neboičnik in stananovanjski bloki (za slednje se niti ne ve na čigavi parceli naj bi se gradili.) ki jih bi Joc rad zgradil, kot podjetnik. Torej ne gre za neko dobrodelno ali mecensko delo, pač pa čisto profitabilno dejavnost. Sledim problemu od samega začetka in še najbolj ugledno in modro rešitev je nedavno je se opisal rešitev v Delu povedal ugleden arhitekt in profesor v pokoju Leskovic. A kaj ko, sicer pri nas mlad velekapital, čuti da ima moč da obvlada ne samo poniglavo birokracijo temveč tudi medijski prostor.
hotchilipoper
30. 01. 2020 11.03
+1
Keri kre vodijo to državo
hotchilipoper
30. 01. 2020 11.02
+19
Vrtičkarji nočejo dati tuje zemlje nazaj
vinogradnik33
30. 01. 2020 10.56
+16
Čudim se g. Pečečniku , da se toliko trudi , da bi ohranil Plečnikovo dediščino in jo spremenil v nekaj donosnega , ko pa se mu meče toliko polen pod noge !
medo90
30. 01. 2020 10.28
+27
Pusti naj in naj propada. Očitno bodo najbolj zadovoljni vsi. Foušerija v sloveniji res ne pozna meja. Če bi se z Zokitom spajdašu bi lahko delal vse,..... Na vsakem koraku je neka zapuščina, ki klavrno propada, po drugi strani se lahko gradi vse, ki ne spada v prostor. a đamija je primerna prostoru in kulturi??
inowu
30. 01. 2020 11.11
+3
JohannDoe
30. 01. 2020 10.26
+12
Če odštejemo lokalne "vrtičkarje", ki so se ravno navadili na solato in malo pozornosti, je to s stadionom tako kot, da bi imel na podstrešju kofetarco od Ivane Kobilce v razpadanju, sosed umetnik pa bi se ti ponudil, da jo razreže in vgradi v svoj kolaž. Pač cincal bi med tem, da ti propade ali da se vsaj po koščkih ohrani, hkrati pa na tihem upal, da se bo čudežno od nekje pojavil dobrotnik, ki bo stvar restavriral in ji naredil posebno sobo v muzeju, ta pa se kar noče in noče.
bema1201
30. 01. 2020 10.24
+45
V našem kraju je stala zelo zanimiva okrog 200let stara hiša in so jo dediči nameravali obnoviti. Pa jim je Zavod postavil takšne pogoje ki jih finančno nebi zmogli. Pred dvema letoma se je stavba podrla in sedaj so samo še ruševine. Kaj poreče sedaj ta vsemogočni Zavod, ruševine bomo sedaj krajani verjetno gledali še dolgo. Na takšnih mestih bi morali imeti pametni in recionalne ljudi ne pa neke brezvezne uradnike, ki se kot pijanec plota držijo nekih pravil, stavbe in objekti pa se podirajo, ne vem ali je namen tega Zavoda da čimveč objektov propade in in se denar porabi za neumnosti
JohannDoe
30. 01. 2020 10.29
+13
Ja, po vsaki logiki bi bilo smiselno, da če se predpisuje kako moraš obnavljat in si želimo, da se obnavlja, da dobiš potem za to vsaj kako ugodnost in sofinanciranje, če se tega lotiš.
DeBill
30. 01. 2020 10.31
+28
ta zavod je namenjen sam sebi in samopašnosti uradnikov. pri nas so se podrle za zadnjih 15 letih 3 hiše, stare tudi 499 let. Pogoji obnove so bili celo za znalce nori. pred 2 mesecema je komunala zaradi nevarnosti odstranila ruševine najstarejše hiše. Sedaj bo na tistem mestu lahko zgrajena popolnoma nova hiša, ki s staro ne bo imela NIČ skupnega. Pa so naredili svoje, uničili še eno dediščino in to zaradi trmoglavljanja oz. uradniške norosti (birocratic madness).
oježeš
30. 01. 2020 11.04
+11
V tem zavdu so resnično smešni ljudje. Zahtevajo da vse ostane kot kulturna dediščina nedotaknjeno, zato se podira in propada kar je kulturno zaščiteno, samo pa ne bi vložili nič denarja. Najboljše bi bilo, da bi kulturna dediščina kar sama sebe vzdrževala v zavodu bi se pa hvalili kaj vse so ohranili zgodovinsko zelo pomembnega.