Slovenija

Bo Plečnikova zapuščina kmalu del Unescove dediščine?

Ljubljana, 23. 01. 2020 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
8

Vlada je dala zeleno luč nominaciji stavbnih in urbanističnih del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

Vlada je sprejela nominacijo stavbnih in urbanističnih del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Ministrstvu za kulturo je naložila, da vodi aktivnosti in usklajuje postopke v zvezi s pripravami in predajo nominacijskega dosjeja, za katerega je Slovenija pristojna kot država pogodbenica konvencije o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine. Ministrstvu za zunanje zadeve je naložila, da nominacijo najkasneje do 31. januarja 2020 preda Unescovem centru za svetovno dediščino v Parizu.

Nominacija vključuje spomeniško območje z izbranimi stavbnimi in urbanističnimi ureditvami, ki je nastalo v strnjenem obdobju med obema svetovnima vojnama kot rezultat Plečnikovega dela.
Nominacija vključuje spomeniško območje z izbranimi stavbnimi in urbanističnimi ureditvami, ki je nastalo v strnjenem obdobju med obema svetovnima vojnama kot rezultat Plečnikovega dela. FOTO: Dreamstime

Konec januarja 2018 je ministrstvo za kulturo v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve in veleposlaništvom v Parizu oddalo na Center za svetovno dediščino posodobljen vpis na poskusni seznam. Rok za oddajo dosjeja je 31. januar, s čimer je nominacija uradno sprejeta in vključena v evalvacijski ciklus 2020-2021.

Odbor za svetovno dediščino bo nominacijo predvidoma prvič obravnaval na zasedanju julija 2021, možne odločitve pa so vpis, preložitev nominacije ali negativna odločitev, piše v vladnem gradivu.

Nominacija vključuje spomeniško območje z izbranimi stavbnimi in urbanističnimi ureditvami, ki je nastalo v strnjenem obdobju med obema svetovnima vojnama kot rezultat Plečnikovega dela. Arhitekt je pri svojih zasnovah izhajal iz že grajenega mesta ter ga, upoštevajoč njegove kvalitete, topografske danosti prostora in arhitekturne dosežke preteklih dob, povezal in nadgradil v prepoznavno celoto, ki je danes znana kot Plečnikova Ljubljana.

Nominacijo sestavlja šest sklopov: vodna os mesta z nabrežji Ljubljanice z mostovi, od Trnovskega pristana do Zapornice, kopenska os z Vegovo ulico z Narodno in univerzitetno knjižnico in Kongresnim trgom s parkom Zvezda, ureditev arheološkega parka Rimski zid, Plečnikove Žale ter cerkvi v sv. Mihaela in sv. Frančiška Asiškega.

Vlada je ministrstvu za kulturo naložila, da vodi aktivnosti in usklajuje postopke v zvezi s pripravami in predajo nominacijskega dosjeja, za katerega je Slovenija pristojna kot država pogodbenica Konvencije o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine, so sporočili z urada vlade za informiranje.

Gre za samostojno nominacijo Slovenije, ki se je za tovrstni projekt odločila po soglasni usklajeni prekinitvi skupnega slovensko-češkega projekta. Slovenija in Češka sta se tako odločili po strokovnih konzultacijah z Mednarodnim združenjem za spomenika in spomeniška območja (ICOMOS) glede priprav najustreznejše, strokovno utemeljene nominacije, ki bi imela tudi največ možnosti za uspeh.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kruh+sol!
23. 01. 2020 21.12
+0
Do l.1990 se o Plecniku ni smelo govoriti, ker je bil premozen in ni spadal v sfero komunisticnih "proletarcev".
anakondabox
23. 01. 2020 17.40
+1
To je pravilno in verodostojno, saj je bil Plečnik vrhunski arhitekt tedanjega časa; pa tudi danes se Ljubljana lahko pohvali z njegovimi mojstrovinami. Čeprav je NUK eden od (naj)bolj zanimivih projektov, pa je skrajni čas, da se parkirna pista, kjer dotični mastno služijo, spremeni v gradbena dela za NUK 2. Ker pa je denar, ki je bil namenjen za novi NUK izpuhtel, se bomo še načakali. #kje so sredstva nihče ne ve
ni_mi_vse_eno
23. 01. 2020 17.29
večje vprašanje, ali bo Plečnikova zapuščina kmalu del Unescoo dediščine je, ali ne bo prej Plečnikova zapuščina prej postala kraj razvalin. Arso bo pa krivec.
mufflon
23. 01. 2020 14.35
-2
No ja, saj je bil Plečnik (z bogatimi meceni) izrazit, ne vem pa če je to za Unesco....
Trippin balls
23. 01. 2020 14.32
+5
Unesco razume velikanski pomen kulturne dediščine za razliko od Slovenije ki je dopustila propad Plečnikovega stadiona in ga skoraj prodala v privat roke.Kulturne dediščine se pač ne prodaja.Gre za identiteto.No hvala bogo se je začelo nekaj premikat v pozitivno smer imam občiutek
kitzbill
23. 01. 2020 16.13
-3
maš prav, raje naj razpade, ko da jo nekdo - privat - povrne v prvotno stanje
Karlo
23. 01. 2020 17.50
Zakaj stalno mešate stolpnice in stanovanjske bloke okoli Stadiona s samim stadionom?
kitzbill
23. 01. 2020 18.32
+1
sem pisal izključno samo za stadion, ki je sramota, da tko propada, pa kaj če bi ga rešil privatnik, naj raje razpada po vaše...............?