Slovenija

Odbor DZ za zdravstvo kot ustrezno ocenil kandidaturo Poklukarja za ministra za zdravje

Ljubljana, 17. 02. 2021 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, U.V., T.V.
Komentarji
155

Kandidat za ministra za zdravje Janez Poklukar je v predstavitvi na seji odbora DZ za zdravstvo predstavil svoje usmeritve za ministrovanje, to so med drugim krepitev primarnega zdravstva, celostna zdravstvena obravnava bolnika, sprememba in razpršitev financiranja in obvladovanje epidemije covida-19. Člani parlamentarnega odbora za zdravstvo so z 10 glasovi za in štirimi proti podprli kandidaturo Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. Poklukar v torek, ko bodo poslanci predvidoma glasovali o njegovem imenovanju, ne pričakuje kakšnih zapletov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Eno leto za uresničitev načrtov
    04:30
    Iz 24UR: Eno leto za uresničitev načrtov
  • Iz SVETA: Poklukar prestal zaslišanje v DZ
    04:12
    Iz SVETA: Poklukar prestal zaslišanje v DZ
  • Iz SVETA: Kdo bo direktor UKC?
    00:52
    Iz SVETA: Kdo bo direktor UKC?

 

Da bi 42-letni zdravnik postal minister, mora prepričati še poslance na izredni seji, ki bo predvidoma v torek, s tem pa bo postal 20. minister za zdravje. Člani parlamentarnega odbora, pa so z 10 glasovi za in štirimi proti ocenili, da je njegova kandidatura za ministra za zdravje ustrezna. 

Dosedanji generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je pred tem vodil tudi jeseniško splošno bolnišnico, je na zaslišanju na odboru predstavil svoje usmeritve za ministrovanje. Poklukar, ki je po izobrazbi zdravnik internist, je tudi povedal, da bi bil v tem trenutku precej raje v ambulanti, a verjame, da lahko na položaju ministra naredi bistveno več za ljudi. Poudaril je, da ni član nobene stranke in nobene kvote. "Prišel sem sem z ekipo in stroko postaviti gabarite za dobro delo, ampak na koncu bomo potrebovali voljo vseh skupaj. Verjamem, da nam ne bo lahko, ampak če se bomo poslušali in tudi slišali, bomo tudi stvari ustrezno dogovorili in začrtali pot," je dejal.

Janez Poklukar
Janez Poklukar FOTO: Bobo

Člani odbora so od kandidata za novega zdravstvenega ministra pričakovali vrsto pojasnil. Zaslišanje pa so tako končali po več kot sedmih urah in pol.

Poklukar je v izjavi za STA po glasovanju odbora DZ za zdravstvo ocenil, da glede na današnje zaslišanje in oceno odbora, da je njegova kandidatura za ministra za zdravje ustrezna, tudi v torek večjih zapletov glede njegovega imenovanja ne bi smelo biti. Ekipo, s katero namerava priti na ministrstvo, še sestavlja, je dodal. "Cilj je pridobiti čim bolj kompetentne ljudi v zdravstvu, ki so v zadnjih letih imeli pomembno vlogo. Z nekaterimi smo praktično že dogovorjeni, z nekaterimi se še dogovarjamo," je povedal. O imenih danes še ni želel govoriti, saj je "prezgodaj razkrivati lahko v napeti politični situaciji problem".

Na vprašanje, ali namerava obdržati sedanji državni sekretarki na ministrstvu za zdravje, pa je dejal, da se je tudi ob prihodu na čelo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sestal z zaposlenimi in jim dal možnost, da se izkažejo na svojih pozicijah. "Enako bom ravnal na ministrstvu za zdravje z izhodiščnim dejstvom, da je najprej treba ministrstvo sistemizirati, da bo operativno in da bo nadgrajeno z vidika opravljanja svojih nalog, za katere je posvečeno," je povedal.

Prioriteta bo obvladovanje epidemije covida-19

Poklukar je ocenil, da kandidira za vodenje ministrstva v verjetno enem najtežjih obdobij. Kot je dejal, vsi že nekaj časa poudarjajo, da je zdravstvo ključen resor, zato računa, da bo imel podporo predsednika vlade in ministra za finance. Glede ne situacijo, v kateri smo in izpostavljenost resorja, drugače po njegovih besedah praktično ne bo šlo. Ekipo na ministrstvu za zdravje, ki je po njegovih navedbah številčno prešibka, namerava nadgraditi s kadri, ki bodo skupaj z njim prišli s terena.

Zdravstvo mora po njegovem mnenju temeljiti na močnem primarnem zdravstvu, zato je treba krepiti zdravstvene domove, preventivne programe, zagotavljati dodatne ukrepe na področju promocije zdravja, krepiti referenčne ambulante in centre zdravja. Treba je okrepiti oz. vzpostaviti komunikacijske kanale med zdravstvenimi ravnmi, zagotoviti integrirano zdravstveno oskrbo na vseh nivojih. Dosežke pri integrirani zdravstveni oskrbi paliativnega bolnika na Gorenjskem je treba prenesti na vse ravni in vse regije, meni ministrski kandidat.

Prva prioriteta bo seveda obvladovanje epidemije covida-19, druga pa zagotavljanje srednje in dolgoročno vzdržnega zdravstva, ob izzivih, ki jih prinaša starajoče se prebivalstvo. Na vprašanja več poslancev pa je med drugim pojasnil svoj pogled na javno zdravstvo, dopolnilno zdravstveno zavarovanje, nagrajevanje zaposlenih in soočanje z epidemijo.

Večkrat je poudaril, da je cilj univerzalno, široko dostopno javno zdravstvo. Je pa morda čas za razmislek o preoblikovanju statusne oblike javnih zavodov, kar bi omogočilo njihovo uspešnejše upravljanje. Po njegovih besedah privatizacija javnega zdravstva ni nekaj, o čemer bi sploh razpravljali. Mnenja je namreč, da zasebni del lahko predstavlja le nadgradnjo.

Poklukar je večkrat poudaril, da je cilj univerzalno, široko dostopno javno zdravstvo.
Poklukar je večkrat poudaril, da je cilj univerzalno, široko dostopno javno zdravstvo. FOTO: Shutterstock

Se pa Poklukar zavzema za jasno ločnico med javnim in zasebnim zdravstvom, tudi v smislu kadra, ob tem, da bi za zaposlene v javnem zdravstvu omogočili ustrezne mehanizme nagrajevanja. Po njegovih besedah si direktorji v zavodih želijo bolj fleksibilna orodja za nagrajevanje uspešnih in tistih, ki izstopajo po kakovosti zdravstvenih storitev. Povečano število vpisnih mest na fakultete s področja medicine pa je označil kot nujno.

Kar zadeva morebiten izstop posameznih poklicnih skupin iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja, je prepričan, da se morajo najprej poenotiti deležniki znotraj zdravstva, kaj želijo. "Zagotovo ne more samo ena skupina izstopiti," je dodal.

Plača sicer po njegovem mnenju ni edina, ki odloča o zadovoljstvu zaposlenih in njihovi odločitvi, da ostanejo v zdravstvu, ampak so pomembni tudi pogoji dela, ustrezna oprema, strokovni in karierni razvoj. A je pomembno tudi ustrezno plačilo za delo, pri čemer je posebej izpostavil potrebo po boljšem nagrajevanju zaposlenih v zdravstveni negi na najtežjih deloviščih, kjer se zagotavlja 24-urno zdravstveno varstvo in zaposleni najbolj izgorevajo.

Poslancem je tudi pojasnil, da ne razmišlja o ukinjanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ampak o njegovem preoblikovanju. Glede sredstev iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki v času epidemije zaradi manjšega izvajanja drugih zdravstvenih storitev niso bila porabljena, pa se je treba dogovoriti, za katere programe jih je možno oz. treba porabiti.

"Dejstvo je, da prebivalstvo še ni dovolj precepljeno. Nevarnost prihaja tudi iz držav, kjer imajo razširjeno južnoafriško in angleško različico novega koronavirusa," je opozoril Poklukar.

Ko gre za boj z epidemijo, je Poklukar izpostavil pomen cepljenja. Cilj je zagotovili zadostno količino cepiva in verjame, da stroka lahko ustrezno nagovori državljane, da se bodo v zadostnem številu odločili za cepljenje. Sicer pa je menil, da bi bilo nekorektno soditi, kaj bi v dosedanjem odzivanju na epidemijo lahko naredili drugače. Kar zadeva strokovno oz. svetovalno skupino, je po njegovem mnenju zagotovo treba še bolj pritegniti epidemiologe. Glede morebitne menjave direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je dejal, da zaenkrat ne pozna razlogov za to.

Glede skrajševanja čakalnih vrst je treba odpraviti administrativne ovire pri pripravi napotnic oz. čakalnih seznamov, krepiti preventivo in ustaviti defenzivno medicino oz. prekomerno napotovanje na zdravstvene storitve s tem, da stroka opredeli, kaj in kdaj bolnik potrebuje za določeno stanje.

Kar nekaj vprašanj je bil Poklukar deležen tudi glede odločitev, ki jih je sprejel kot generalni direktor UKC Ljubljana. Jožeta Lenarta (LMŠ) je denimo zanimalo, zakaj je ukinil službo za notranjo revizijo, Franca Trčka (SD) izstop iz združenja zdravstvenih zavodov, Jani Möderndorfer (LMŠ) pa je spraševal glede imenovanja Vaneta Antoliča za v. d. predstojnika ortopedske klinike.

Antolič je eden od zdravnikov, ki jih je ljubljansko okrožno sodišče danes spoznalo za krive nedovoljenega sprejemanja daril, sodba še ni pravnomočna. Poklukar pa je pojasnil, da se je z odločitvijo sodišča seznanil iz medijev med odmorom današnje seje. Opozoril je, da moraš biti pravnomočno obsojen, da obveljaš za krivega, in da Antolič ni bil imenovan s polnim mandatom, ampak kot vršilec dolžnosti.

Lenartu je odgovoril, da služba za notranjo revizijo ni delovala na način, ki bi dajal potrebne rezultate, zato so se odločili dati odgovornost nižjim ravnem in izvesti razpis za zunanjega izvajalca, ki jim bo "nastavil ogledalo". Za izstop iz združenja zdravstvenih zavodov pa so se odločili, ker je v nekem trenutku prišlo do občutka, da klinični center prek združenja ne more uveljavljati svojih vitalnih interesov, neformalno sodelovanje z združenjem pa še vedno poteka.

Medtem ko je Iva Dimic (NSi) ocenila, da je Poklukar v uvodni prestavitvi izpostavil vse, kar je pomembno za javno dostopno zdravje, in pri tem omenila področja cepljenja, telemedicine, dolgotrajne oskrbe, digitalizacije, e-zdravja, je Alenka Bratušek (SAB) pričakovala napoved več konkretnih korakov za leto ministrovanja.

Möderndofer je ugotavljal, da se je Poklukar nekaterim vprašanjem izognil. V Levici pa jih skrbi, da bo kandidat izvajal program NSi in SDS glede "privatizacije in razgradnje javnega zdravstva". Med drugim pa opozarjajo tudi, da si je očitno premislil glede nove infekcijske klinike in zdaj očitno zagovarja, da se izvede zgolj del projekta.

So pa Poklukarju tako iz koalicije kot iz opozicije danes namenili tudi nekaj pohvalnih besed. Dimičeva je ugotavljala, da se je izkazal kot dober krizni vodja, za Dejana Židana (SD) je njegova kandidatura "dobra novica slabe vlade". Bratuškova je spomnila, da je "v rekordno kratkem času uspel bolnišnico Jesenice spraviti iz rdečih številk". Po besedah Mojce Škrinjar (SDS) pa si kot direktor UKC Ljubljana zasluži izjemne pohvale za svoje delo v danih pogojih.

Janez Poklukar.
Janez Poklukar. FOTO: Bobo

Poklukarju se obeta zadostna podpora 

Ob Janševi vložitvi kandidature za zdravstvenega ministra prejšnji teden sta podporo Poklukarju že izrazila prvaka koalicijskih SMC in NSi, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, prav tako je podporo napovedal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Nekaj pohval pa si je Poklukar, ki trenutno vodi Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, takrat prislužil tudi od drugih opozicijskih strank.

Kljub pohvalam Poklukarjevemu dosedanjemu delu pa je vprašanje, koliko glasov opozicijskih poslancev lahko pričakuje. DZ bo o imenovanju predvidoma odločal na izredni seji v torek. Poklukar je vodenje največje slovenske bolnišnice leta 2019 prevzel od Aleša Šabedra po njegovem odhodu na mesto zdravstvenega ministra. Pred tem je vodil jeseniško bolnišnico, ki je pod njegovim vodstvom kot edina tudi uradno zaključila sanacijo.

Ob vložitvi ministrske kandidature v DZ je Poklukar svojim sodelavcem v zapisu na Facebooku pojasnil, da odločitev za kandidaturo ni bila lahka predvsem zaradi vseh skupnih izkušenj v zadnjih dveh letih, hkrati pa tudi ne težka – zaradi vseh priložnosti za slovenski zdravstveni sistem in UKC Ljubljana, ki jih vidi v prihodnosti.

Vlada je novega zdravstvenega ministra iskala po decembrskem odhodu stranke DeSUS iz koalicije, saj je ob tem ministrsko mesto zapustil Tomaž Gantar. Od tedaj je vodenje ministrstva začasno prevzel premier Janša.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mali grizli
18. 02. 2021 08.30
Edini pravi minister na vladi
simeoni
17. 02. 2021 19.23
-1
Poklukar bo moral biti zelo močan, da bo obranil ministrski položaj, če bo seveda izvoljen, če pa bo podlegel Janševim ukazom, potem je bolje da takoj odide na svoje delovno mesto kjer je sedaj. škoda si je umazati ime zaradi enega lopova.
rogla
17. 02. 2021 19.22
-1
Dajmo času čas. Pokljukar bo potegnil ta kratko. Sam je tako izbral (upam).
krokarka
17. 02. 2021 19.29
-2
biggbrader
17. 02. 2021 19.16
+5
Zanimivo, da štirim "zmagovalcem" destruktivne nezaupnice, premier Janša bolj odgovarja na mestu ministra kot dr. Poklukar.
robespierre16
17. 02. 2021 19.15
-2
sam mal počakte....ene pol leta recimo......pa bomo potem kej rekli na temo bodočega zdravstvenaga ministra.....😂😂😂😂😂
biggbrader
17. 02. 2021 19.10
+4
Izvrstno, da je teflonski potegnil nesposobnega Gantarja med kulinarike in sprostil ministrsko mesto človeku, ki se mu da in zna.
Tik Tak
17. 02. 2021 19.05
+4
Čestitke! Zelo sposoben in zaupenja vreden človek. Dobra izbira
pogledd
17. 02. 2021 18.57
+5
Štirje zmedenci, ki jih vodi sovraštvo in mržnja so glasovali proti Poklukarju, strokovnjaku na svojem področju in to sam zato, ker bo sodeloval z Janšo in kot minister z vladajočo koalicijo. Psihopatologija sovraštva in mržnje, se pri Kulovcem in še posebno pri Levici vidi in čuti od daleč, a s tem škodujejo samo sebi, ker jih sovraštvo razdira in razjeda. Vso srečo Poklukarju, da se uspešno zoperstavi globoki državi in s tem mafiji, ki desetletja rovari in škoduje zdravstvu.
Betuul
17. 02. 2021 18.49
+2
g. Poklukar in g. Bitenc morata “ skup stopit in pozidat bolnice cov19
dr.Fen0men
17. 02. 2021 18.38
+7
Tisti stirje ki so bili proti so lopovi. Pa najbrz ni treba navesti iz katerega politicnega pola.
kaktusar1
17. 02. 2021 18.37
-4
verjetno bo boljš kot twitko.....po drugi strani, pa bi bilo boljše, če bi ostal na ukc....
Betuul
17. 02. 2021 18.37
+9
Zelo urejen gospod !
Soti99
17. 02. 2021 18.35
+9
jst ga podpiram,ker je človek iz stroke in kokr zgleda na prvi pogled je človek👍 Bratuškova pa še naj počaka pa ga bo pol tujih jezikov učila😁 žal še začel ni pa že hodijo po njem....
kaktusar1
17. 02. 2021 18.38
-5
sicer ne vem, kaj mešaš uno zraven, ker do sedaj noben belčk ni pokazal kak talent za jezike.....sam spomin te včasih mal zapušča..
vidavidal
17. 02. 2021 18.35
+9
Čestitke in vse dobro novemu ministru. Naj mu v teh težkih trenutkih uspevajo začrtane poti v našem zdravstvu.
TEDO84bv0MEDO
17. 02. 2021 18.33
-6
Zgleda kot mlad Jelinčič.
Robinson
17. 02. 2021 18.30
+12
Smešno je poslušati Bratuškovo, ko nekoga kritično ocenjuje. Se spomnite njenega fiaskota v Bruslju?
Jaka Jack
17. 02. 2021 18.28
+2
Najprej naj zamenja nesposobnega Kreka. Potem pa nad dobavitelje v zdravstvu.
TEDO84bv0MEDO
17. 02. 2021 18.34
-4
Dadas
17. 02. 2021 18.27
+3
Rabi podporo finančnega ministra. Seveda, zdravstvo ima premalo denarja. Pameten.
Legija 1942
17. 02. 2021 18.20
+9
Srečno. Saj počasi se bo sestavilo kot treba.👏👏👏
laufar1978
17. 02. 2021 18.19
+8
Ta bo najboljsi zdravstveni minister v zgodovini Slovenije, pa se zacel ni delat, je pac sposoben...😁👍