Slovenija

Razrešitev uprave Petrola ostaja zavita v skrivnost

Ljubljana, 07. 11. 2019 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
48

Člani komisije DZ za nadzor javnih financ so na nujni seji razpravljali o upravljanju z državnimi podjetji in političnem kadrovanju. Osredotočili so na nedavni odhod uprave Petrola. Zaslišali so prvo nadzornico Nado Drobne Popović, del zaslišanja pa je potekal za zaprtimi vrati. Toda njeni odgovori poslancev očitno niso prepričali.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: (Še vedno) brez podrobnosti
    02:34
    Iz 24UR: (Še vedno) brez podrobnosti
  • Iz 24UR ZVEČER: Prva nadzornica Petrola ni prepričala poslancev
    02:45
    Iz 24UR ZVEČER: Prva nadzornica Petrola ni prepričala poslancev
  • Iz 24UR ZVEČER: Jernej Vrtovec o zaslišanju prve nadzornice Drobne Popovićeve
    03:49
    Iz 24UR ZVEČER: Jernej Vrtovec o zaslišanju prve nadzornice Drobne Popovićeve

Člani komisije DZ za nadzor javnih financ na nujni seji razpravljajo o upravljanju z državnimi podjetji in političnem kadrovanju, pri čemer so se osredotočili na nedavni odhod uprave Petrola. Sejo so zaprli za javnost, da bi jim lahko nekdanja prva nadzornica Petrola Nada Drobne Popović pojasnila želene podrobnosti o razlogih za zamenjavo uprave.

Petrol je nepričakovano in predčasno dobil novo upravo.
Petrol je nepričakovano in predčasno dobil novo upravo. FOTO:

Sklic seje so zahtevali v poslanski skupini NSi, kjer opozarjajo, da se v zadnjem času bolj intenzivno odpirajo vprašanja o načinu korporativnega upravljanja z državnimi podjetji in kadrovanja na podlagi političnih kriterijev, ki ga resna država po njihovem mnenju ne bi smela dopustiti.

"Če se v tej državi česa nismo naučili, je to korporativno upravljanje in kadrovanje v državnih podjetjih. Zdi se, da vlada kadruje po načelu 'važno, da je naš'," je poudaril Jernej Vrtovec (NSi). Ob tem je izpostavil predvsem nedavni predčasni odhod uprave Petrola v sestavi Tomaž Berločnik kot predsednik ter Rok Vodnik in Igor Stebernak kot člana, ki je uradno sporazumno odstopila, po neuradnih informacijah pa jo je nadzorni svet želel razrešiti.

Drobne Popovićeva se je strinjala, da lahko podrobnosti članom komisije pojasni v primeru zaprtja seje za javnost.
Drobne Popovićeva se je strinjala, da lahko podrobnosti članom komisije pojasni v primeru zaprtja seje za javnost. FOTO: Bobo

Kot je poudaril Vrtovec, takšni dogodki kažejo na sila nenavadno in nelogično kadrovanje v državnih podjetjih. "Zakaj vladna politika menja tudi zelo uspešne posameznike, ki so pokazali jasne rezultate," se je vprašal ter od nove predsednice uprave Petrola in njegove nekdanje prve nadzornice Drobne Popovićeve zahteval podrobnejša pojasnila o razlogih za odhod uprave.

Ta je ponovila, da je bil razlog za sporazumno prenehanje mandata razhajanje med nadzornim svetom in upravo glede izvajanja strategije družbe, podrobnosti pa zaradi določb sporazuma med nadzornim svetom in upravo ni mogla pojasniti. Ob tem je poudarila, da nadzorni svet zagovarja razkritje podrobnosti, zato je tudi ponovno pozval nekdanjo upravo, da naj se sporazum v tem delu prekine.

Čeprav podrobnejša vsebina sporazuma predstavlja skrivnost, pa se je Drobne Popovićeva strinjala, da lahko podrobnosti članom komisije pojasni v primeru zaprtja seje za javnost, kar je predsednik komisije Anže Logar (SDS) nato tudi storil.

Na novinarsko vprašanje, ali so predstavljeni argumenti nadzornikov Petrola dovolj trdni za upravičeno razrešitev, je Logar po seji odgovoril, da bo argumente presojala skupščina Petrola. "Na podlagi tega bo lahko nato tudi politika ocenila prepričljivost razlogov," je dodal. Slovenski državni holding (SDH) namreč namerava do konca tedna sklicati skupščino Petrola, na kateri bi se delničarji seznanili s podrobnejšo informacijo glede zadeve.

Po Vrtovčevih besedah je bila seja zelo koristna, saj so ugotovili, da je s korporativnim upravljanjem v Sloveniji "nekaj zelo hudo narobe, kar se potrjuje tudi v primeru Petrola". "Lahko rečem, da na skupščini nihče ne bo kaj preveč presenečen," je dodal.

Da je bila današnja seja koristna, je dejal tudi Jože Lenart (LMŠ). "Kot finančnik lahko rečem, da sem z odgovori - sploh na zaprtem delu seje - zadovoljen. Se pa je dogajala dokaj neobičajna zadeva," je dejal. Nadzorni svet Petrola je po njegovem mnenju ravnal zelo odgovorno. Tudi sicer je korporativno upravljanje v slovenskih državnih podjetjih po njegovih ocenah načeloma na dovolj visoki ravni, kadar pa se pojavijo izjeme, morajo pristojni ukrepati, je poudaril.

Člani komisije so na seji potrdili vse štiri predlagane sklepe. Vladi bodo tako priporočili, naj prepreči vpliv kakršnihkoli političnih interesov na kadrovanje in odločanje pri upravljanju državnega premoženja. Vladi in SDH bodo priporočili tudi, da naj zagotovita čim hitrejše nadaljevanje privatizacijskih postopkov na način, da se za gospodarske družbe najde odgovorne lastnike.

Vladi in SDH so prav tako sklenili priporočiti, naj se na področju upravljanja z državnim premoženjem držita načel korporativnega upravljanja s priporočili Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj. Komisiji za preprečevanje korupcije pa bodo priporočili, da naj preišče morebitna korupcijska tveganja v postopkih razrešitev ali imenovanj oseb v organe vodenja ali nadzora družb v državni lasti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
08. 11. 2019 12.54
+1
Jasno, nekaj se dogaja v okviru EU - doživeli bomo novo stopnjo NWO! Nemci že zapirajo meje zaradi migrantov. Imajo svojih dovolj.
Razumnež
08. 11. 2019 10.51
-1
Eh.... Vemo, da bodo na koncu miljonske odškodnine. To bo pa tudi vse.
vinogradnik33
08. 11. 2019 10.06
+6
Da smo dejansko postali mafijska država je bilo nazorno prikazano včeraj na SLO 1 v oddaji TARČA o bančnih kreditih in mafijskih prijemih vodilnih v bankah Slovenije , vključno z regulatorjem ! Ta mafijska posla so zažrta že v vse pore državnih podjetij ! Na ministrstvu za notranje zadeve in policija pa trdijo , da smo varna država , kdo se tu spreneveda !?
delfin11
08. 11. 2019 10.05
+2
mislim,da spet nam krivi..južni..hehehehhe
Volga Malek
08. 11. 2019 08.54
+4
Petrol je drzavna vreca brez dna, ki posluje megleno. zato so pa verjetno zaprli sejo za javnost. Kot vse drzavne firme bi Petrol prodala, in naj ceno goriva ureja prosti trg in ne drzava s trosarinami kjer se na veliko manipulira. Gorivo na prostem trgu je cenejse kot pri tem planiranju in pisanju ces 95 oktanski bencin se je pocenil za 0,1 cent ko je bila zadnja "huda" novica. Norcevanje iz ljudi.
gekados
08. 11. 2019 08.51
+8
Iz neke perspektivne državice na začetku smo postala ena navadna mafijska država.
gekados
08. 11. 2019 08.18
+4
Korporativno upravljanje po domače oz po slovensko. Ta Popovič z ono iz sdh pa tudi ne vem od kod se je vzela. Ima ta sploh osnovno šolo narejeno?
zmago56
08. 11. 2019 08.07
-1
Po vsem kar je bilo v tem primeru povedanega je naj bolj verjetno, da je tej Popovićevi šlogarca povedala, da je uprava neprimerna za nadaljnje vodenje petrola.
komarec
07. 11. 2019 21.56
+0
Sicer zame ni sporna zamenjava uprave, če so se nadzorniki tako odločili, sporne so odpravnine in tu nekaj smrdi.
komarec
07. 11. 2019 21.54
+7
Drobne Popovičeva, bi to povedala komisiji a naj bi sejo zaprli za javnost. Za kaj le? A ni del Petrola v državni lasti, torej državljanov Slovenije? Mislim, da imamo pravico to izvedeti iz dveh razlogov, ker je delni lastnik država, torej davkoplačevalci, drugi razlog, ker večina slovenskega avto parka polni gorivo na petrolovih servisih in s tem firmo podpira.
TistoPravo
07. 11. 2019 21.44
+4
Žesnke kvote...no pa imate, na vrhu Petrola jo
bojer
07. 11. 2019 21.12
+4
Smiselno je in povsem na mestu, da vlada preseka ta "neumni" gordijski vozel ter vse ostale in vlada naprej. Seveda ne zgolj vlada ampak tudi enkrat že potegne poteze o kakšnem resnem delu pomembnem za nas državlajne.
snobce
07. 11. 2019 20.31
+6
Prejšni mesec sem bil v Makedoniji preden se ja začelo to sranje s Petrolom. In glej ga hudiča mi začne en makedonec recimo da je intelektualec govoriti kakšno štalo imamo slovenci v petrolu od kje kaj je z vami vlada sakramenska.
Trippin balls
07. 11. 2019 20.26
+6
zakaj mi ne smemo tega vedet?
smu?ar1
07. 11. 2019 20.16
+16
Pa še nekaj..naj enkrat v zgodovini koncno skupscina obremeni clane NO in naj placajo odpravnine.....barabe odgovrjajo s svojim premozenjem !
janezdollar
07. 11. 2019 20.13
+4
Naj še zamenjajo celotno upravo CB...
janezdollar
07. 11. 2019 20.12
+2
Tako kot se je kradlo pod Janšo se še ni nikoli...
nostalgik
07. 11. 2019 19.56
+10
Šarec kaj delaš? takoj odstopi saj vidiš da nisi sposoben voditi vlado, vsak dela kar hoče, krade se na veliko. Nisi sposoben narediti reda v Petrolu, 2TDK, inšpekciske službe. Vedi , da riba vedno smrdi pri glavi
piljan
07. 11. 2019 20.02
+1
piljan
07. 11. 2019 20.05
+4
Na,spet ni odgovora.Sa.o vpitje odstopi,odstopi.
PS2Xministri
07. 11. 2019 19.51
-2
Kdaj bo Šarec Trojane lastninil ??????
piljan
07. 11. 2019 20.07
+3
Bi jih ti z veseljem jedel a.Kar ponje,jih imajo dovolj.
smu?ar1
07. 11. 2019 19.44
+14
Menjajo uspešne ljudi z idejami, ki so Petrol prenovili in spravili v velik dobiček.....katastrofa od drzave....Slovenija nima prihodnosti...ena kura, ki je poslušna in je zdak direktor..že kp jo pogledas vidiš, da je kar je..kura
drejc79 1
07. 11. 2019 21.25
+2
A lahko prosim razložiš kako je mogoče, da v Srbiji obstaja podjetje, ki ima skoraj popolnoma enako količino bencinskih servisov, v državi z nekajkrat nižjo kupno močjo, pa ima 20x višji dobiček od Petrola? A ni to zanimivo?