Slovenija

Bo severovzhod države kmalu dobil letalsko obrambo pred točo?

Ljubljana, 12. 06. 2018 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Od 22. junija dalje bo imela severovzhodna Slovenija letalsko obrambo pred točo. Seveda pod pogojem da se ne bo zapletlo pri končanju postopka javnega naročila izbire izvajalca. In prav dolgotrajnost izbire izvajalca razburja pomurske občine, kjer je toča letos že nekajkrat klestila.

Toča je severovzhod Slovenije v letošnjem letu prizadela že večkrat, zato se mnogi sprašujejo, zakaj letalska obramba pred točo še ne deluje. Razlog se skriva v ministrstvu za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano, ki še ni zaključilo vseh postopkov. A na ministrstvu sedaj zagotavljajo, da bo podpis pogodbe z izvajalcem mogoč takoj, ko poteče zakonsko predpisani rok objave obvestila za prostovoljno transparentnost. Ta teče od ponedeljka, iztekel pa se bo 21. junija.

Sistem letalske obrambe pred točo bi prišel prav že danes, saj vremenoslovci za popoldanske ure ponovno napovedujejo nevihte - te bodo močnejše prav na severovzhodu države. 

Letala za obrambo pred točo.
Letala za obrambo pred točo. FOTO: Darko Kralj

Zaradi dolgotrajnosti izbire izvajalca so razočarani tako na severovzhodu države, kot tudi v Letalskem centru Maribor, ki je edini izvajalec te obrambe. Vodja projekta protitočne obrambne pri Letalskem centru Maribor, Darko Kralj, pravi, da bodo obrambo zagotovili takoj ob podpisu pogodbe, ter dodaja, da so pripravljeni. Predlagali so, da bi začeli že prej, vendar zaradi zakonodaje to ni mogoče. 

In hkrati se sprašuje, kaj se je letos dogajalo oziroma zakaj pogodbe tako dolgo ni, saj gre za utečeno zadevo. Vlada je že na seji 26. aprila podprla izvajanje letalske obrambe pred točo s posipanjem točonosnih oblakov na območju severovzhodne Slovenije v letih 2018 in 2019.

"Veliko škode bi preprečili, čeprav meteorologi še vedno menijo drugače, tudi škodo ob avstrijski meji pred kratkim, ki je bila v veliki meri posledica našega neukrepanja, upam pa, da ne bo še zdaj kakšnega nepredvidenega zapleta," še pravi Kralj.

Toča je v letošnjem letu klestila že nekajkrat.
Toča je v letošnjem letu klestila že nekajkrat. FOTO: Facebook

Tudi v Pomurju ne razumejo, kaj se je letos zapletlo 

Razburjeni so tudi v Pomurju, saj jih že nekajkrat prizadelo neurje s točo. Na seji sveta regije pred nekaj dnevi so poudarili, da je bil dogovor o obrambi pred točo sprejet že decembra, zato ne razumejo, zakaj so se birokrati zganili šele čez pol leta.

Vseh 27 pomurskih občin se je pred tremi leti strinjalo, da podprejo letalsko obrambo pred točo kot eno ob možnosti zaščite. "Javnih naročil v tem primeru ne razumem, saj gre vendar za naravno nesrečo, pri kateri je treba ukrepati takoj. Ali bomo ob poplavi ali požaru čakali na javno naročilo, kdo bo šel reševat ali gasit?" je dejal eden od županov.

Župani niso bili navdušeni niti nad petimi pomurskimi občinami, ki niso prispevale dodatnega denarja, menijo, da zbiranje "prostovoljnih prispevkov občin" ni primerno, ampak bi morala država določiti kriterije za plačilo glede na število prebivalcev in velikost občin. Ministrstvo za kmetijstvo pred točo prispeva do 35 odstotkov finančnih sredstev, preostalo pa občine, ki so vključene v izvajanje letalske obrambe pred točo. Prijavilo se jih je 57 občin z deležem dobrih 158.000 evrov, vlada je dodala dobrih 85.000 evrov.

Prvotna ponudba izvajalca je bila okoli 400 tisoč evrov, ministrstvo pa ga je pozvalo naj ceno zniža. Končna ponudba je tako znašala dobrih 252 tisoč evrov, hkrati so občine prispevale nekaj več denarja.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slava_Rusiji
12. 06. 2018 20.21
+1
Tako je. Najprej more biti za 20 mio škode pa potem se začne o tem razmišljat.
User1094863
12. 06. 2018 20.20
+1
ju hu severovzhod bo mel obrambo ostali pa točo!!! slovenija je tako mala da moramo proti točno obrambo imeti v celi sloveniji!!! toča pada povsod!! in črnomelj ni na severovzhodu!!!!
franjoz
12. 06. 2018 13.44
+2
Opozorila ne pomagajo dokler se nekaj hudega ne zgodi!Ležernost prelaganje odgovornosti na druge to je folklora slovencev in drugorazrednih birokratov ki nas zaradi neznanja in nesposobnosti uničujejo.Važno je da ima on lepo plačo, za hrano od kod pride in cena pa mu je malo mar.
El Toro
12. 06. 2018 13.40
+13
Avstrijci so pri obrambi proti toči zelo uspešni, naši pa še vedno trdijo nasprotno. Zakaj se objektivno ne pregleda rešitev, ki jih uporabljajo dokaj uspešno v tujini?
Samo?lovek
12. 06. 2018 12.38
+25
ZDAJ? Ko je Črnomelj doživel mali sodni dan, se pogovarjamo o potencialnih rešitvah. A v Sloveniji resnično ne znamo nič preprečiti preden se dogaja, temveč moramo počakati najhujši scenarij, da potem postavimo "omejitve" in poiščemo rešitve? Enako ta država dela v primeru nevarnih cest/prehodov. Sprva počakamo na pet mrtvih, potem pa rečemo "joj, to je nevaren odsek, potrebna bo signalizacija", a ljudje po 10 let pred tem opozarjajo.
COVID21
12. 06. 2018 12.51
+13