Gospodarstvo

Bo Slovenija naslednje leto obdavčila digitalne gigante?

Ljubljana, 16. 05. 2019 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odbor za finance na predlog Levice vladi predlaga, da Slovenija naslednje leto uvede davek na digitalne storitve. Spletni velikani namreč zanje v Slovenije ne plačujejo niti DDV. "Dosegli smo pomemben korak k obdavčitvi digitalnih multinacionalk, ki dobičke skrivajo v davčnih oazah," je ob tem dejal Mesec.

Izmikanje plačevanju davkov Evropejce in Slovence vsako leto stane milijarde evrov. Ena največjih težav so t. i. digitalna podjetja, ki zaradi narave svojih storitev dobičke v državah, kjer jih ustvarjajo, prikrivajo, prikažejo pa jih v davčnih oazah. Da bi pravično obdavčili digitalne gigante, kot so Google, Amazon, Facebook in Apple, je Evropska komisija (EK) v začetku lanskega leta pripravila predlog davka na digitalne storitve (DDS), ki pa je bil zaradi nasprotovanja nekaterih držav zavrnjen.

Danes pa je Odbor za finance na predlog Levice z 11 glasovi za in enim glasom proti sprejel sklep, v katerem vladi predlaga, naj do aprila 2020 v obravnavo DZ posreduje predlog zakona, po katerem se bo v Sloveniji s septembrom 2020 uveljavil davek na digitalne storitve.

Z obdavčitvijo digitalnih gigantov bi denar, ki se trenutno steka v davčne oaze, lahko porabili za financiranje javnega šolstva, zdravstva ali pokojnin, pravi Mesec.
Z obdavčitvijo digitalnih gigantov bi denar, ki se trenutno steka v davčne oaze, lahko porabili za financiranje javnega šolstva, zdravstva ali pokojnin, pravi Mesec. FOTO: Damjan Žibert

"Na seji Odbora za finance smo pokazali na zastarelo in neustrezno davčno zakonodajo, ki omogoča številne nepravične prakse digitalnih gigantov, ki poslujejo tudi na slovenskih tleh. S tem predstavljajo nelojalno konkurenco domačim podjetjem, državni proračun pa prikrajšajo za milijone evrov," so sporočili iz Levice. Dosegli smo, da bo Slovenija po zgledu Francije, Avstrije, Nemčije, Španije, Poljske in Velike Britanije, davek na digitalne storitve uvedla sama, so dodali.

"Danes smo dosegli pomemben korak k obdavčitvi digitalnih multinacionalk, ki dobičke skrivajo v davčnih oazah. Naslednje leto bo konec skrivanja milijonov evrov dobičkov, ki jih digitalni giganti, zaslužijo v Sloveniji, ki trenutno tu ne plačajo nobenega davka, niti DDV," je ob tem povedal Luka Mesec.

Rekordno visoki dobički, rekordno nizki davki

Številne študije so pokazale, da so digitalni giganti, kot so Apple, Google, Amazon in Facebook, ki se po dohodkih in tržni vrednosti umeščajo na sam vrh največjih in najbolj dobičkonosnih podjetij na svetu, hkrati absolutni prvaki v neplačevanju davkov. Apple je po oceni raziskave iz leta 2018 v EU v obdobju 2015-2017, plačal zgolj 0,7 odstotka davka na dobiček. Delež davkov v celotnem dohodku Facebooka v letih 2013-2015 pa je ocenjen na pičlih 0,03 do 0,1 odstotka. Na račun davčnih odpustkov digitalnim multinacionalkam državne blagajne Slovenije in drugih držav izgubljajo milijarde, s katerimi bi bilo možno financirati javno zdravstvo, šolstvo in socialne storitve. Kot prvi korak k reševanju tega problema je EK pripravila predlog uvedbe DDS s 3-odstotno stopnjo. Z njim bi bila obdavčena digitalna podjetja, ki letno ustvarijo nad 750 mio EUR prihodkov na globalni ravni ter imajo vsaj 50 mio EUR prihodkov od digitalnih storitev v EU. Kljub padcu direktive so številne države EU po vzoru evropske direktive, DDS že začele uvajati same. Slovenska vlada je predolgo stopicljala na mestu in pasivno čakala, da se problem razreši na ravni EU ali OECD, čeprav je že dalj časa jasno, da bo konsenz na mednarodni ravni nemogoče doseči v doglednem času. 

"Vsi državljani smo po zakonu dolžni plačevati davke. Digitalne multinacionalke pa se gibljejo v sivi coni, kjer se plačilu davkov zlahka izognejo. Tako ustvarjate svet, kjer davke plačujeta le še nižji in srednji razred, bogatim in multinacionalkam pa dopuščate izmikanje. Z obdavčitvijo digitalnih gigantov bi denar, ki se trenutno steka v davčne oaze, lahko porabili za financiranje javnega šolstva, zdravstva ali pokojnin," je še dodal Mesec.

Ministrstvo nima podatkov in potrebuje čas za pripravo

Člani odbora z izjemo Andreja Širclja iz SDS so predlog Levice podprli, a v njem dali ministrstvu za finance nekoliko več časa za pripravo. Državna sekretarka na tem ministrstvu Natalija Kovač Jereb je priznala, da nimajo nobenih podatkov, koliko digitalnih storitev v Sloveniji ustvarijo velika svetovna spletna podjetja v Sloveniji.

Jani Möderndorfer iz SMC je menil, da bi za razpravo potrebovali analizo o tem, kaj pomeni uvedba takšnega davka, koliko je teh podjetjih v Sloveniji, kakšni bi bili prilivi, kako bi bilo treba prilagoditi zakonodajo, kakšni spori bi iz tega lahko izhajali ipd.

Digitalni velikani zakonodajne vrzeli s pridom izkoriščajo za izogibanje plačevanju davkov.
Digitalni velikani zakonodajne vrzeli s pridom izkoriščajo za izogibanje plačevanju davkov. FOTO: Shutterstock

"Nimamo podatka, da bi imela ta podjetja v Sloveniji poslovno enoto ali da bi bili rezidenti oz. zavezanci za davek od dohodka pravnih oseb," je povedala sekretarka in dodala, da bi morali za ugotavljanje, koliko digitalnih storitev opravijo v Sloveniji, prilagoditi informacijske sisteme. Je pa zagotovila, da preučujejo prednosti in slabosti ter spremljajo priprave podlag drugih držav.

Člani odbora so se strinjali, da je področje precej kompleksno in da bi za učinkovitost pobiranja tega davka, s katerim bi zagotovili tudi večjo davčno pravičnost, potrebovali dogovor na globalni ravni. A, ker je to nerealno pričakovati, saj imajo nekatere države od tega velike koristi, so za premike na individualni ravni.

Predsednik odbora Robert Polnar (DeSUS) je ocenil, da je razprava o tem na mestu, je pa opozoril, da Slovenija ne bo mogla kar povzeti določenih stvari iz predloga direktive in bo morala opredeliti koncept obdavčitve ter nadzor in sankcije. "Lahko se nam primeri, da bo izplen tega davka v razmerju do drugih davčnih prihodkov zelo majhen," je dodal.

Državna sekretarka je pojasnila, da čakajo na to, kakšne prilagoditve informacijskih sistemov bodo naredile nekatere druge države, da bi tako imeli mi manjše stroške. "Ne pomaga nam, da sprejmemo zakon, nimamo pa nadzora," je menila tudi ona. In dodala, da imajo težave s tem, kako obdavčiti denimo prenos podatkov, tudi druge države.

Šircelj je opozoril na kompleksnost področja in na jasne definicije davčnih pojmov. "Pred uvedbo takšnega davka bi si morali odgovoriti, kakšen učinek bi to imelo na gospodarstvo, na javne finance in na davčno konkurenčnost Slovenije," je menil in dodal: "Ne mislite, da bosta Google ali Apple sem prišla zato, da bosta obdavčena."

Jani Ivanuša (SNS) je spomnil, da je njihova poslanska skupina na ministrstvo naslovila podobno pobudo, kot jo je oblikovala Levica, a dejal, da so z ministrstva dobili enake odgovore. "Zato podpiramo pobudo Levice," je dejal. Razpravo na to temo je pozdravil tudi Franc Kramar iz SAB, ki je ocenil, da bi pobrana sredstva iz tega naslova lahko namenili za demografski sklad.

Andreja Zabret iz LMŠ je dejala, da niso problematični le digitalni velikani, "zato je potrebna temeljita prenova davčnega sistema". A tudi po njenem je treba spremljati trende na tem področju. Do takrat pa je treba po mnenju Milana Brgleza iz SD "nekaj pripraviti tudi v Sloveniji".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
17. 05. 2019 07.27
+3
na googlu mi zavrtijio za vsak posnetek 14 sec reklamo tko kot na 24 kokodak!
franky24
16. 05. 2019 21.51
+0
Kaj pa mislite kdo ga bo plačal?MI!
anonymous82
16. 05. 2019 19.18
+2
Kaksen DDV no se uvedel a mogoce na zrak ki ga dihamo ta meaecnik res ni gladek. Sploh ne ve kaj je to delo samo nakladanje in mokre sanje ima
Tretja Švica
16. 05. 2019 16.10
+2
Mesečnik, ja, daj pejt že v Venezuelo!!!! Ma ta ni čist gladek!
anpusus
16. 05. 2019 15.10
+7
Nevem kako ne dojemajo da bodo enostavno začeli računati kar je zdej free, tako kot že tako ali tako delajo oz dvignili cene kar ni, ker imajo kritično maso bodo veselo ljudje na koncu plačevali, tako da očitno je mescu davek pomembem kakšen je pa en result mu je pa vseeno.
MucaNeGrize
16. 05. 2019 15.16
-3
a res ...na še tebi kot miltoncku nižje...Francije, Avstrije, Nemčije, Španije, Poljske in Velike Britanije....v omenjenih državah so torej ekonomsko davčni bebci...zanimivo , res ...Ker to ŽE " uporabljajo " ....
loso
16. 05. 2019 15.04
+7
...ma ta je pravi Mesec....
sonofabitch
16. 05. 2019 15.03
+17
Ful jim je pomembna neka Slovenija bodo pač zaprli svoje strani, Mesec misli, da je Slovenija neka pomembna svetovna velesila haha
anonymous82
16. 05. 2019 19.41
+2
brabusednet
16. 05. 2019 15.02
+12
Se bo ta davek stekal na osebne račune Meseca,Tomičeve in ostalih ultra levičarjev.Za narod se ti glih ne zavzemajo.So dvignili minimalne plače in pokojnine pa so podražili vse povprek.Rezultat slabše,kot prej.Tako funkcjunira njihova ekonomija.
brabusednet
16. 05. 2019 14.57
+17
Giganti pa bodo dvignili cene storitev in spet narod plačaj.
JohnsonJohnson
16. 05. 2019 15.39
+12
ja itak da bo narod na konc plačal. Smo že pri dvigu minimalnih plač vsi, pa bomo še tu. Mesec ennga Amazona pa Googla že ne bo urihtaval, sigurno da ne. Naše firme naj uredi, da ne bo odtekal denar v oaze, če zmore. Ne zmore!!!
MucaNeGrize
16. 05. 2019 14.54
-2
šircelj proti...kako domoljubno iz najbolj domoljubne stranke po vzoru orbanistana ...Mesec - Dosegli smo, da bo Slovenija po zgledu Francije, Avstrije, Nemčije, Španije, Poljske in Velike Britanije, davek na digitalne storitve uvedla sama, so dodali....Bravo Luka .
CestniKolesar370Wattov
16. 05. 2019 14.54
+12
"Spletni velikani namreč zanje v Slovenije ne plačujejo niti DDV. " HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA, niti ne bom bral naprej. Zamisli si scenarij. Jaz ti prodam nekaj za 100€, ti mi daš 100€. Država ti reče "poglej ga Miltona, on niti DDV ne plačuje". Ti se repenčiš, da moram tudi jaz začet plačevat DDV. Prideš naslednjič in izstavim ti račun za 122€. Ti plačaš 122€, 22€ od tega pa jaz plačam v davčno blagajno. Evo, pa sem začel plačevati DDV. Ampak da ga nisi mogoče plačal ti?
MucaNeGrize
16. 05. 2019 15.06
+0
miltoncek bolj pameten kot države , ki to že " uporabljajo "...Francije, Avstrije, Nemčije, Španije, Poljske in Velike Britanije....v omenjenih državah so torej ekonomsko davčni bebci...zanimivo , res ....
Andree
16. 05. 2019 14.37
+5
Torej Google, Facebook in podobni.
loso
16. 05. 2019 14.51
+4
proofreader
16. 05. 2019 14.32
+15
Predlagam, da v podporo svojemu predlogu poslanci ne uporabljajo naprav in storitev, ki so jih naredila podjetja, ki ne plačujejo davkov.
lumpimonster
16. 05. 2019 14.15
+13
A to bo pa tko? K placamo da gledamo kanal a ,potem pa se 1x placamo z tem ko gledamo njihove reklame... torej 2x placamo...
lumpimonster
16. 05. 2019 14.13
+4
Hahahahaha vi kr,jst itk ne uporzbljam trga srAjna tzko da tut plačat nebom rabil
lumpimonster
16. 05. 2019 14.14
+0
blaow
16. 05. 2019 14.58
+3
_endrug
16. 05. 2019 13.55
+12
Zakaj šele drugo leto?
MucaNeGrize
16. 05. 2019 14.55
-2
priprava , da bodo dojeli tudi tisti , ki ne razumejo...tako kot recimo šircelj , ki je bil edini - proti ...
frigulefragule
16. 05. 2019 13.54
+9
Temu bomo rekli levičarski davek
proofreader
16. 05. 2019 14.33
+2
markyxxx
16. 05. 2019 15.28
+6
Zakaj izkoriščevalce? Vsak se za njihve storitve odloča sam. Mene ni med njimi ...