Slovenija

Obetajo se višje nagrade za mlajše zdravnike

Ljubljana, 10. 09. 2010 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Večina članov Fidesa je potrdila sporazum, ki sta ga v sredo podpisala predsednik Fidesa Konrad Kuštrin in zdravstveni minister Dorjan Marušič. Zdravniki bodo tudi po novem letu enako plačani. <a href = "http://image.24ur.com/media/document//60518173.PDF"_blank"> Objavljamo celoten sporazum.</a>

Delegati zdravniškega sindikata Fides so na izredni konferenci odločali o sporazumu, ki sta ga v sredo podpisala minister za zdravje Dorjan Marušič in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin ter ga je v četrtek tudi potrdila vlada.

Kuštrin je po konferenci povedal, da je sporazum potrdila večina članov Fidesa. ''Po dogovoru delo zdravnikov in znova dežurstev tudi po novem letu ne bo razvrednoteno. To ni pomembno le za zdravnike, ampak za vse, ki zagotavljajo nujno medicinsko pomoč,'' je povedal.

Konrad Kuštrin
Konrad Kuštrin FOTO:

Na vprašanje, ali bodo plače zdravnikov tudi po novem letu ostale enake, je Kuštrin odgovoril pritrdilno, o tem, ali se bo s ponedeljkom delo zdravnikov vrnilo v stare tirnice, pa je povedal, da se mora vsak zdravnik sam odločiti in preklicati umik soglasja za delo preko polnega delovnega časa. Po njegovih informacijah, naj nekateri zdravniki tega ne bi naredili.

Kaj vsebuje sporazum?

Skladno s sporazumom med vlado in Fidesom se bodo zdravniki v praksi lahko sami odločali, v kakšni obliki zagotavljanja 24-urnega zdravstvenega varstva bodo delali, je pritrdil Kuštrin. Zdravniki, ki so v višjih plačnih razredih, bodo za svoje delo plačani enako, kot so bili doslej. Po novem pa bo obstajala možnost, da bodo mlajši zdravniki in specializanti nagrajeni boljše, če bodo dežurna delovna mesta bolj ugodno ovrednotena, je dejal.

Mislim, da bomo v glavnem vsi kirurgi vrnili soglasje in začeli normalno delati. Organizacijska shema se bo tako lahko vrnila na stare tire. Bo pa to trajalo vsaj nekaj dni. Predsednik slovenskega kirurškega združenja Miran Rems

Pravni svetovalec Fidesa Bojan Popovič pa je pojasnil, da bo zdravnik nujno medicinsko pomoč lahko še naprej opravljal v takšnih oblikah, kot jo je do danes, torej v okviru polnega delovnega časa ali pa dela preko polnega delovnega časa. Vendar pa bodo zdravniki tudi za zagotavljanje urgentne službe lahko delali v okviru svojega delovnega mesta in bili plačani po svojem plačnem razredu, ne pa v plačnem razredu t. i. dežurnega delovnega mesta.

Če pa bi bilo t. i. dežurno delovno mesto ustrezna in primerna oblika delovnega mesta tako za delodajalca kot za zdravnika, pa bo lahko zdravnik v času zagotavljanja urgentne službe delal v okviru tega delovnega mesta. Takšna oblika dela za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva bo prišla v poštev predvsem za mlajše zdravnike in specializante.

Vlada in Fides - 3
Vlada in Fides - 3 FOTO: Blaž Garbajs

Sporazum med drugim predvideva, da se javnemu uslužbencu, ki opravlja neprekinjeno nujno medicinsko pomoč v okviru polnega delovnega časa, lahko izplača dodatek za povečan obseg dela. Do izplačila dodatka bo tako zdravnik upravičen, če bo poleg svojega rednega dela v ambulanti istočasno zadolžen tudi za opravljanje nujne medicinske pomoči, pojasnjuje Popovič.

S tem se po njegovih besedah razrešuje ena velika anomalija, ki je obstajala doslej, da so bili zdravniki, ki so poleg ambulantnega dela zraven skrbeli še za urgentne primere, enako plačani kot tisti, ki so opravljali zgolj ambulantno delo.

Sicer pa Kuštrin kot predsednik Fidesa in kot zdravnik pričakuje, da "si država nikoli več ne bo privoščila takšnega spodrsljaja in takšne napake, da bi zavedno ali nezavedno ogrozila funkcioniranje zdravstvenega sistema". Ob tem tudi pričakuje, da bo vlada glede na pritisk sindikatov umaknila novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Marušič: Vesel sem

Dorjan Marušič na vrhu koalicije
Dorjan Marušič na vrhu koalicije FOTO: Damjan Žibert

Ministra za zdravje Dorjana Marušiča veseli, da je Fides potrdil sporazum, ki ga je v sredo podpisal s predsednikom sindikata Konradom Kuštrinom. Kot je dejal, v imenu državljanov in državljank izraža veselje, da je sistem normaliziran. Tako ima, kot je dodal, možnost nadaljevati s prepotrebno spremembo v zdravstvenem sistemu.

Marušič je pojasnil, da je imel pri sklepanju sporazuma s predstavniki Fidesa za cilj to, da se bolnikom v najkrajšem možnem času vrne stabilni sistem in da zdravniki v najkrajšem možnem času po podpisu sporazuma vrnejo soglasje k prekomernemu delu in tako omogočijo dostopnost do zdravstvenih storitev.

"Če ne bo tako, bom seveda kot minister presenečen, tudi razočaran," je dejal. Vseeno pa verjame, da je "padlo veliko breme tudi z vesti zdravnikov in da se bodo sedaj z velikim veseljem vrnili k svojemu matičnemu poklicu in izvajali to, kar je njihovo poslanstvo".

Sporazum je zakonit

Ob tem minister poudarja, da je sporazum, ki je začel veljati s potrditvijo Fidesa in vlade, zakonit. To po njegovih besedah pomeni, da se veljavna zakonodaja s sporazumom ne spreminja. Vendar pa se bo po njegovih napovedih reorganizirala urgentna služba, kasneje pa tudi ostale dejavnosti.

Zdravniki
Zdravniki FOTO: Reuters

Tako bo v prvi fazi postavljena mreža dežurnih delovnih mest, ki bodo vrednotena po težavnosti dela. S pravilnikom, ki ga predvideva sporazum, bo vodstvo zdravstvenih zavodov dobilo eno prvih orodij za bolj avtonomno organiziranje dela.
O odprtju kolektivne pogodbe z zdravniki in za celotno zdravstveno dejavnost minister pravi, da bi se lahko to zgodilo že v naslednjih dneh. Vendar je sedaj čas, da se zdravstveni sistem najprej normalizira, ocenjuje minister.

Türk pozdravlja sporazum

Predsednik države Danilo Türk je pozdravil sprejem dogovora, ki sta ga dosegla vlada in Fides. Türk namreč meni, da je zelo pomembno, da so ta dogovor dosegli in da bodo zdaj lahko uredili kritične razmere na področju zdravstvenega varstva, saj se je dostopnost bolnikov do zdravstvenih storitev v preteklih dveh tednih zelo poslabšala.

Sporazum med Ministrstvom za zdravje in Fidesom
  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Javoje
14. 09. 2010 00.14
"IMAMO PRAVICO, DA SE NE STRINJAMO S POGOJI, KI NAM JIH POSTAVLJA VLADA." Ja, nekdo (delodajalec) vam jih mora, če trg delovne sile na področju zdravnikov ne deluje oz. je na njem (naključno ?) bilo uspešno ustvarjeno pomanjkanje zdravnikov. Če si boste pogoje postavljali sami, kam bo pa to šlo - 30% dvig plač leta 2008 ni bil zadosti? Povprečno 41 dni dopusta v UKC Lj tudi ne? Kje so meje ? Koliko mislite, da slovenski davkoplačevalec zmore plačati?
Javoje
14. 09. 2010 00.05
nori svet: Nihče točno ne razume: - zakaj ste soglasja pred davnimi leti sploh dali; - zakaj ste dolga leta delali po 100 in več ur na mesec preveč - (pa to ni bil problem; raje ste leta 2008 zahtevali in dosegli 30% dvig plač, zmanjšanja prevelikega števila ur dežurstev pa ne)?; - zakaj je medicinska fakulteta dolga leta omejevala vpis?
jakac8
13. 09. 2010 00.23
norisvet11.09.2010, 16:20 3 V bistvu ne vem zakaj se eni in drugi razburjamo. Vlada lahko sprejme kar hoče. Lahko nam zniža plače za 50%. Vsak od nas ve kaj in kako dela in ima neke predstave o poštenem plačilu za to delo. Osebno, pa res brez zamere, ker to ni nespoštovanje drugih, navedenih poklicov, ampak moje iskreno prepričanje, je delo, ki ga opravljam težje, bolj odgovorno, bolj stresno in zahteva veliko, veliko več vloženega študija, učenja, usposabljanja ter odrekanja kot npr delo šolnikov ali sodnikov ali kmetov in pekov in voznikov avtobusa ter drugih poklicev, s katerimi nas tako radi primerjate. _______________________________ .... In kdo misliš, da si ti, da boš ocenjeval druge poklice in trdil, da je poštena plača zdravnikov??...verjetno se imaš potem ti kar za boga... Sem včasih čakal v bolnišnici...že ko bi morali delat je par zdravnikov lepo klepetalo ob kavnem avtomatu in lepo pilo kavo- se jim ni čisto nič mudilo delat tisto za kar so takooo drago plačani...pa še marsikaj podobnega vidiš po bolnišnicah....da ne govorim o kakih res umazanih stvareh, ki mi jih zaupa soseda, ki dela v bolnici tudi zelo odgovorno delo, a veliko manj plačano...Roko na srce, je dobrih zdravnikov, a večina teh se ni razburjalo zaradi plač, ampak zaradi preobremenjenosti. Zakaj??? Zato, ker ti res delajo in to s srcem, ne pa zaradi denarja. Kar izzivajte slabo plačan in čedalje bolj nezadovoljen narod, samo da ne bo počilo in boste enkrat dobili vsi požeruhi ... da ne pišem kaj, ker poptv dovoli nekaterim požeruhom da se norčujejo iz poštenih ljudi, a poštenjak ne sme povedat kar misli in še kako hudičevo drži.. Sem samo napisal-kopiral kar je finančni časopis razkril pa so kaj hitro pobrisali vse...pa čeprav naj bi bile plače že dolgo javne..
jakac8
12. 09. 2010 23.29
Če bi imeli zdravniki res tako zahtevno odgovorno delo, kako lahko potem človek toliko ur na mesec dela in bo natančen in uspešen pri svojem poslu??? So mogoče roboti?...že tukaj to nekaj ne paše skupaj.
jakac8
12. 09. 2010 23.03
1....110.09.2010, 22:06 2 gizadlinka 10.09.2010, 21:57 Ne, gizdalinka. Sama si rekla, da štejejo dokazi. Na plano z njimi. Prosim, saj je zabavno pljuvat po nekom. Daj no, a ni? Po tvoje tudi zdravnikom ni vseeno, če mu bolnik umre????!!!! Vsakega življenja je škoda, ker je vsak nekomu umrl in vsak je za seboj nekoga pustil žalovat. Ne glede a je bolnik, a ni bolnik. To bi moral vedet vsak od najmlajših let naprej! Torej po tvoje se v zdravstvu spi in dela žure, ko nekdo umre? Pejd nekam. Sram te bodi! ______________________________ A mi lahko razložiš primer v novomeški bolnišnici, ko so pacientki zdravo ledvico zamenjali???...Dokazano!!..pa še je primerov. če brskamo po spominu...pa moji sestri je zdravnik v Nm fental otroka v porodnišnici...pa ji ni niti malo pokazal, da mu je žal, ampak se je celo norca delal potem..pa ni samo eni otroka zašuštral ta zdravnik. Zakaj ni velikrat dokazano?? Zato, ker zdravnik ima veliko ljudi za sabo, ki lahko pričajo ali kao strokovno ocenijo, da ni on kriv...saj to je tudi slaba reklama za tisto bolnišnico..Tak človek, ki je pohlepen na denar, takemu že ne more biti kaj dosti mar za smrt pacienta, to naj ti bo jasno..
jakac8
12. 09. 2010 22.43
gizadlinka10.09.2010, 21:05 4 1...1 sem dovolj izobražena, to sploh danes ni pomembno, vsak ki ni preveč prizadet lahko ima visoko šolo. Zame ni pomembno ali ima visoko izobrazbo ali osnovno šolo. Zame je važno človeško dostojanstvo in spoštovanje sočloveka. Ljudje, ki hodijo v šolo samo zato, da se potem s tem hvalijo in hočejo toliko in toliko denarcev, zame niso nič. _______________________ ...Uh gizdalinka, to je izjava leta, če ne desetletja...Zelo originalno in pošteno napisano in drži kot pribito. Kaj rabi človeku visoka izobrazba, če je pa ta človek pokvarjen v dno duše in navaden pokvarjeni pehač za denarjem na račun tistih, ki na drugi strani ne dobijo svojega dela plačanega niti za eno skromno življenje. To ko eni pišejo, da je njihovo delo zahtevno..Res je, nekateri so res odlični zdravniki in niso pokvarjeni ter jim je delo in pomoč ljudem na prvem mestu. Je pa tudi res, da tudi drugi poklici so odgovorni in zahtevni, pa so prav smešno-zaničevalno nizko plačani. Noben nebi bil proti takim izsiljenim plačam-nagradam, če bi imela država denarja tudi za tiste revnejše vsaj za dostojno življenje.. Zavarovalnica npr stoka, da nima denarja zaradi dragih storitev v bolnicah in zaradi tega morajo težko bolni pacienti čakat tudi po več let na posege. Torej, če je zdravnikom res toliko za ljudi in delajo to delo s srcem in radi rešujejo življenja naj bodo manj požrešni na denar in bodo tudi s tem veliko življenj rešili. Sodeč po komentarjih tukaj, vidim, da imajo nekateri visoko izobrazbo samo na papirju, v glavi pa slamo, ali pa so tako pokvarjeni, da privoščijo bogatašem še več kot imajo, na drugi strani pa tistim, ki se komaj še preživljajo še večjo revščino in, da čimprej pokrepajo. Čeprav imam dovolj denarja za normalno življenje, mi ni vseeno za take ljudi in jim na čase tudi pomagam po svojih močeh...Zakaj?? Zato, ker nisem pokvarjen kot vi, nekateri zdravniki in še kdo, ki vam sploh ni mar za ''šibkejše'' ampak samo za razsipno življenje. Upam, da vse vaše riti čimprej doseže zaslužena ''palica''..kar nekaj jih je že, pa bo tudi vaše, nič bat..No ja, eni ste tako pokvarjeni, da te ''palice'' še opazili ne boste..
norisvet
11. 09. 2010 16.20
V bistvu ne vem zakaj se eni in drugi razburjamo. Vlada lahko sprejme kar hoče. Lahko nam zniža plače za 50%. Vsak od nas ve kaj in kako dela in ima neke predstave o poštenem plačilu za to delo. Osebno, pa res brez zamere, ker to ni nespoštovanje drugih, navedenih poklicov, ampak moje iskreno prepričanje, je delo, ki ga opravljam težje, bolj odgovorno, bolj stresno in zahteva veliko, veliko več vloženega študija, učenja, usposabljanja ter odrekanja kot npr delo šolnikov ali sodnikov ali kmetov in pekov in voznikov avtobusa ter drugih poklicev, s katerimi nas tako radi primerjate. Želim povedati, da hipokratova prisega nikjer ne govori, da za svoje delo ne smem dobiti poštenega plačila. Da vas bom na ulici, bog ne daj, če vas bo infarkt, kadarkoli in kogarkoli, nesebično in zastonj reševal, naj vas ne skrbi. Ni pa boga nad menoj, ki bi mi ukazal, da moram delati v neki ustanovi za plačilo, ki se meni ne zdi vredno dela, ki ga opravim. In tega ne razumete! NE RAZUMETE, DA IMAMO PRAVICO, DA SE NE STRINJAMO S POGOJI, KI NAM JIH POSTAVLJA VLADA. ALI SE JE KDAJ KAKŠEN ZDRAVNIK OGLASIL MED SINDIKALNO BORBO NEKE DRUGE SKUPINE?
norisvet
11. 09. 2010 15.58
Ločitev javnega in zasebnega: hm, ne vem, lahko! V bistvu ne vidim kje je tu problem. V javnem sektorju smeš narediti le toliko, kolikor predpiše vaš ljubi ZZZS (zanimivo, da vaše puščice, po vsem tem, še vedno niso naperjene tja). Če imaš zaradi tega, ker ti ZZZS dovoli le 1000 pregledov, k tebi pa želi 3000 bolnikov, čakalno dobo, se mi osebno ne zdi nič spornega, če bolnike, ki želijo biti pregledani prej, obravnavaš v samoplačniški ordinaciji. Seveda je to le moje mnenje. Lahko pa tudi vse prepovemo.
norisvet
11. 09. 2010 15.56
Glede uvoza iz tujine: ta je že v polnem razmahu. V zadnjih desetih letih je vsak srb, makedonec, bosanec, slovak, bulgar... dobil službo pri nas. Večini jim celo plačamo specializacijo.
norisvet
11. 09. 2010 15.56
Sicer pa je žal tako, da zdravstvenega sistema ne moreš spreminjati brez zdravnikov. Tudi glede dopusta ne bomo popustili. Oziroma sem osebno takoj za, ko mi nekdo dokaže, da vsakodnevno operiranje pod rtg ojačevalcem ni škodljivo za moje zdravje.
norisvet
11. 09. 2010 15.36
Delati več kot je zakonsko DOVOLJENO je PRAVICA in ne DOLŽNOST! Pred umikom soglasja smo bili grdi, ker smo preveč zaslužili! Po umiku soglasja smo bili grdi, ker nismo delali več KOT JE Z ZAKONOM DOVOLJENO!? KAJ ŽELITE? PREDLAGAJTE, DA SE SPREJME ZAKON O ZDRAVNIŠKI SLUŽBI, KI BO DOLOČIL, DA ZDRAVNIKI NIMAMO ENAKIH PRAVIC KOT OSTALI DRŽAVLJANI IN SMO DOLŽNI ZA KAKRŠNOKOLI PLAČILO DELATI ČEZ ZAKONSKO DOVOLJENO MEJO NADUR. V REDU! SAMO, DA BO ENKRAT MIR!
vinolog
11. 09. 2010 14.14
Nesposobna trenutna slovenska vlada, je v celoti popustila izsiljevalskim zdravnikom. Pahor daj odstopi, ker še nobene zadeve nisi uspešno pripeljal do konca !!!
norisvet
11. 09. 2010 11.46
sodnik61 10.09.2010, 19:18 Nori svet pa povej koliko dobite od farmacevtov za pisanje poročil o zdravilih, prihaja prednovoletni čas ko bodo zdravstveni domovi polni farmacetskih posrednikov z vrečkami hvaležnosti, koliko plavih kovert se pobere od hvaležnih strank. Lahko bi pisal o konkretnih imenih, pa ne smem, ker se ve kako je pri nas. Pravi lopovi lahko sredi dneva kradejo, pa se bo vedno našla luknja v sistemu, ki jo spretni odvetniki s pridom izkoriščajo. O kvaliteti dela pa bi se tudi lahko pogovarjali, žal pa vaše napake pokrije zemlja. Saj ne rečem, da so vsi isti, toda v teh dneh je bilo toliko napisano, da če je samo 20% resnice o delu belih bogov, je to preveč. Verjamem, da nas velika večina ne prejema ničesar poleg plače. V kolikor imaš drugačne podatke, si dolžan to naznaniti policiji, sicer si sokriv, ker ne prijaviš korupcije. O tem kako delam sodijo le moji pacienti in ti v veliki večini menijo da dobro (ankete). Kaj konkretnega je bilo napisano v teh dneh? Še zdaleč nismo bogovi. Bogove se spoštuje.
Javoje
11. 09. 2010 10.57
Vetlan: - seveda bi to morali narediti ampak potem bi verjetno FIDES (to ali katerokoli drugo) Vlado vrgel in ne kot sedaj samo diktiral, kaj ji dovoli narediti in kaj ne. - upam, da je jasno, da v slovenskem zdravstvu ne vlada nobena anarhija, ampak je že dolga leta organizirano in vodeno TOČNO tako, kot želijo zdravniki. A 30% dvig plač v javnem zdravstvu leta 2008 in "sporazum" dosežen pred par dnevi nista dovolj jasna dokaza za to?
Tonček Balonček
11. 09. 2010 10.57
Mi hodimo le še v cerkev, zdravnike pa ignoriramo, ne vem, kako naj napravim, da ne bi vač plačevali teh prispevkov za zdravstvo, saj jih ne rabimo, če se kaj zgodi, pač molimo, vse je v božjih rokah! Nad tretjo republiko sem obupal, sploh pa zato, ker bo Kukovičeva postala županja, upam, da bo novi misnister nam tako ljub zdravnik Janez Podobnij! Tisti Geršak, po katerem tako pluvate in s ezfgražate nad njegovimi zaslužki, je pa velecenjeni član slovenskih prostozidarjev, dela na osnovi krščanskega etosa (podobno kot Tovšakova), večino denarja, ki ga dobi pa nameni širjenju Evangelija in krščanske misli! Večina tega pač ne razume, skrajni čas je, da red in zavest vzpostavi Janez Janša na čelu 3. republike, tako ne gre več!
vetlan
11. 09. 2010 10.35
"Vsak zdravnik se bo sam odločil, kako naprej" Izgleda v našem državnem zdravstvenem sistemu vlada anarhija.
vetlan
11. 09. 2010 10.31
BobbyMcGee, "Pa je lahko še hujše: kaj pa če bi si Vlada upala samo pomisliti na to, da prepove posamezniku hkrati delati v javnem in zasebnem zdravstvu, to bi bil šele "hudič"!" Lih to bi morali narediti.
Javoje
11. 09. 2010 10.16
Denis212: - vse je zelo logično: leta 2008 so zdravniške plače povečali za 30% (!); jasno da je zmanjšanje za 5% "razvrednotenje", kaj pa drugega. Pa je lahko še hujše: kaj pa če bi si Vlada upala samo pomisliti na to, da prepove posamezniku hkrati delati v javnem in zasebnem zdravstvu, to bi bil šele "hudič"!
Denis212
11. 09. 2010 10.01
5 % znižanje so zdravniki označili za poskus RAZVREDNOTENJA zdravniškega dela. Adijo pamet! Lahko študirate še 100 let, ampak ta argument je samo dokaz, da ste končali IGRALSKO AKADEMIJO (3000 (60%) vas je takih).
Javoje
11. 09. 2010 09.39
Ne razburjajmo se po nepotrebnem. lada boodprla kolektivno pogodbo in naredila naslednje: 1. Zmanjšala maso plač za zdravnike za 30%, za kolikor jo je prejšnja povečala leta 2008. 2. Izenačila število dni plačabega dopusta zdravnikov z številom dni dopusta ostalih javnih uslužbencev. 3. Pripravila in izvedla program uvoza zdravnikov iz Srbije in Hrvaške. 4. Odpravila beneficirano delovno dobo za radiologe. 5. Popolnoma ločila javno in zasebno zdravstvo. 6. Z Zdravniške zbornice na Ministrstvo za zdravje prenesla vsa javna pooblastila, ki jih ima Zdravniška zbornica. 7. Povsem poenostavila postopke zaposlovanja tujega medicinskega osebja in zdravnikov v Sloveniji. 8. Odpravila obvezno članstvo v Zdravniški zbornici. 9. Omogočila prihod tujih zdravstvenih zavarovalnic v Slovenijo in zavarovanje Slovencev pri zavarovalnicah v tujini. 10. Do skrajnih možnosti povečala vpis na medicinsko fakulteto v Ljubljaniiin Mariboru.