Slovenija

Erjavec izstopil iz stranke DeSUS in odstopil kot predsednik stranke

Ljubljana, 10. 03. 2021 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Anja Kralj
Komentarji
1436

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je članom sveta stranke na seji o nadaljnjih korakih po neuspeli konstruktivni nezaupnici z njegovo kandidaturo za predsednika vlade povedal, da ne želi biti več predsednik stranke. Z današnjim dnem tudi ni več član stranke, ker to ni več stranka, ki jo je 15 let vodil. Sejo je nato tudi zapustil. Svet DeSUS je za vodjo stranke do kongresa izvolil podpredsednika stranke Antona Balažka. Podgoršek, ki se ga omenja kot morebitnega novega predsednika, pravi, da trenutno ne razmišlja o novih izzivih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Razklanost v Desus in SMC
    03:24
    Iz 24UR ZVEČER: Razklanost v Desus in SMC
  • Iz 24UR: Erjavec zapustil DeSUS
    02:38
    Iz 24UR: Erjavec zapustil DeSUS
  • Iz SVETA: Karl Erjavec zapušča DeSUS
    03:26
    Iz SVETA: Karl Erjavec zapušča DeSUS
  • Izjava Karla Erjavca ob odhodu iz stranke
    04:51
    Izjava Karla Erjavca ob odhodu iz stranke

Kot je v izjavi novinarjem dejal zdaj že nekdanji predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec, je članom sveta stranke povedal, da ne želi biti več predsednik stranke. Prav tako z današnjim dnem tudi ni več član stranke, ker to ni več stranka, ki jo je 15 let vodil, je pojasnil.

'Stranka je tako razklana, da je ni mogoče rešiti' 

"Veste, da sem bil pozvan, naj se vrnem kot predsednik stranke DeSUS v lanskem letu po hudih pripetijah in nezadovoljstvu z nekdanjo predsednico. To nalogo sem prevzel predvsem zato, da bi stranko konsolidiral, da bi jo rešil. Vendar zadnji dogodki so pokazali, da je stranka tako razklana, da jo je nemogoče rešiti," je dejal Erjavec. Pri tem je omenil razklanost v poslanski skupini in v občinskih organizacijah na terenu.

Svet stranke se je sicer danes zbral na seji o nadaljnjih korakih po neuspeli konstruktivni nezaupnici, Erjavec je namreč s podporo KUL neuspešno kandidiral za predsednika vlade. Sejo je Erjavec danes po nekaj minutah zapustil, z njim je odšlo tudi nekaj članov. Ob njem je odstopila tudi podpredsednica stranke Irena Majcen.  

Podgoršek: Zaradi vsebinskih izzivov na ministrstvu trenutno ne razmišljam o novih

Za ministra iz vrst DeSUS Jožeta Podgorška po dogajanju v zadnjih tednih in mesecih, ki da je bilo zgovorno samo po sebi, odstop Karla Erjavca z vrha DeSUS ni presenečenje. Podgoršek, ki se ga omenja kot morebitnega novega predsednika, upa na poenotenje v DeSUS. Pravi pa, da zaradi vsebinskih izzivov na ministrstvu trenutno ne razmišlja o novih.

Kot je Podgoršek po današnjem Erjavčevem odstopu navedel v pisni izjavi za STA, nedvomno vsaka takšna sprememba predstavlja nov izziv za stranko. "Upam, da nam bo v stranki končno uspelo poenotiti poglede in ključne naloge za bodoče delo. Predvsem pa želim, da bosta stranka in poslanska skupina DeSUS ohranila državotvorno držo in težila k uresničevanju naših programskih ciljev," je še pojasnil minister za kmetijstvo, ki ga je na to mesto predlagala DeSUS.

Podgoršek je na mestu ministra v vladi Janeza Janše ostal tudi po izstopu stranke iz vladne koalicije, medtem ko je Tomaž Gantar z mesta ministra za zdravje odstopil. Erjavec je nedavno ponovil svoje stališče, da Podgoršek ministrske funkcije ne more več opravljati kot član DeSUS. Če jo bo, bodo v DeSUS ugotovili, da mu je članstvo v stranki prenehalo, je napovedal Erjavec po seji izvršnega odbora stranke pred nekaj tedni. A kot kaže, Podgoršek ostaja član stranke. 

Svet DeSUS je za vodjo stranke do kongresa izvolil Balažka: Radikalne poteze niso potrebne, treba  je začeti z delom 

Po statutu stranke za začasno vodenje praviloma izvolijo enega od podpredsednikov Svet DeSUS je za vodjo stranke do kongresa izvolil podpredsednika stranke Antona Balažka.  Svet stranke DeSUS je danes odločal tudi o predlogih izvršnega odbora, in sicer, da bodo zmerna opozicija in da ne bodo člani KUL. Medtem pa niso odločali o Erjavčevem predlogu za zamenjavo generalnega sekretarja stranke. Na tem mestu je želel Zlatka Ficka, a po Erjavčevem odhodu generalna sekretarka ostaja Lidija Štruc.

Balažka je za vodjo stranke do kongresa na tajnem glasovanju podprlo 23 članov sveta, 13 jih je bilo proti. Kot je v izjavi za medije pojasnil Balažek, še ni natančneje znano, kdaj bo kongres, da bo po statutu v enem letu, lahko pa da ga bodo sklicali tudi že čez tri mesece. To je po njegovih besedah odvisno tudi od tega, kaj bo pokazala analiza, kaj je za stranko dobro in smiselno. Stranko, ki je imela v minulem letu dva volilna kongresa, pa tako zdaj čaka še tretji. Novi začasni predsednik stranke je po koncu seje povedal, da bodo najprej skušali urediti stvari v stranki. 

Poslanci Balažka zdaj  čakajo, da se pogovorijo, skušali bodo najti točke, ki jih bodo krepile in upa, da bodo našli konsenz. Meni, da je v vsaki stranki dinamika in da ljudje odhajajo in prihajajo. Vodenja Karla Erjavca v teh treh mesecih ni želel komentirati. Dejal je, da se bodo v stranki skušali izogibati nepotrebnim konfliktom. O imenih za predsednika strank še ne govorijo, saj je bil za marsikoga Erjavčev odstop presenečenje. "Radikalne poteze niso potrebne, treba je začeti delati," je še dejal. 

Spomnimo

Vprašanja o Erjavčevem morebitnem odhodu je že pred podkrepila njegova zaposlitev v telekomunikacijskem podjetju Iskratel, v katerem bo opravljal naloge pomočnika generalnega direktorja Željka Puljića. Odgovoren bo za širitev in vstop na nove trge.

Nekateri poslanci ne skrivajo kritik na Erjavčev račun.
Nekateri poslanci ne skrivajo kritik na Erjavčev račun. FOTO: Miro Majcen

Če bo Erjavec odšel z vrha DeSUS, bo iz drugih razlogov, ne zato, ker je dobil delo v Iskratelu, pa je v ponedeljek ocenil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Sklenili so, da bodo zmerna opozicija, torej da ne bodo člani KUL in tudi ne bodo podpisali sporazuma o sodelovanju z vlado Janeza Janše. V poslanski skupini je sicer že dalj časa napeto. Nekateri poslanci niso skrivali kritik na Erjavčev račun in poudarjajo uresničevanje strankinega programa tudi s podporo točk iz koalicijske pogodbe, ki so jo sopodpisali ob vstopu v Janševo vlado.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1436)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zdravko Lajh 1
11. 03. 2021 13.43
+2
Upam, da je to zadnje, ko ste poročali o tem škodljivcu in da nikoli več ne slišim zanj, razen morda, ko bo ......
NA LEVO ni OK
11. 03. 2021 09.41
+3
Bom doživljensko član stranke DESUS, izjava Karla, a je mogoče včeraj umru, ker ni več član te stranke.
NA LEVO ni OK
11. 03. 2021 09.38
+4
Včerajšnji dan bi lahko bil tudi praznik, izguba politika, ki je za Slovenijo dobiček. Tako bi lahko sestavili bilanco včerajšnjega dne.
NA LEVO ni OK
11. 03. 2021 09.36
+2
Piše se najkrajša knjiga v zgodovini Slovenije: Uspehi KUL društva v zadnjem letu. V gradivu knjige so le nastopajoči, P. Damjan, Karel, Levica,SD, LMŠ in SAB , nato brez vsebine.
Zdravko Lajh 1
11. 03. 2021 13.45
+0
Pozabil si, da pa je nekaj malega vsebine le bilo, in sicer v eni besedi "antijanša"
August
11. 03. 2021 09.33
+5
Kot sem pred pred glasovanjem o nezaupnici vladi napisal, si je naš lisjak Čarli Braun vzel upokojence (DESUZ) za talce in iskoristil naivnost (tudi neumnost nekaterih ) KUL-a za uresničitev svojih ambicioznih ciljev, ko pa je pogorel seveda zavrže izrabljene podpornike ter z dvignjeno glavo preroško popljuva svoje bivše prijatelje in partnerje ter se kot nepogrešljiv strokovnjak zaposli v firmi, za katero je najverjetneje naredil kakšen dober biznis kot vsestranko sposoben politik (predvsem kot zunanji minister itd, itd). Smatram da bi moral zaradi neumnih izjav in nediplomatskega vedenja predvsem v postopku arbitraže nujno pred sodnike zaradi anormne škode, ki jo je povzročil državi . Upam da ga bodo novi delodajalci hitro prečitali in ga na osnovi ( upam da čim prej in nujno sprejetega) zakona o prenehanju delovnega razmerja po izpolnitvi pogojev za upokojitev odslovili in bo pristal na političnem smetišču .
Zdravko Lajh 1
11. 03. 2021 13.47
-2
jaz ga v svoji firmi ne bi imel niti za vratarja ..
yanay
11. 03. 2021 09.21
-1
Stranka DeSUS je dobesedno talka poslanske skupine, ki je pohodila vse vrednote, ki jih je sama stranka imela v svojem programu. Lokalni strankini odbori, ki se dobro zavedajo v kakšno go*v*no so jih omenjeni poslanci potunkali, pa očitno nimajo dovolj moči, da bi pometli z oportunisti znotraj stranke. Ne verjamem, da ima sama stranka med svojimi člani človeka, ki bi imal dovolj znanja, politične moči in karizme za zelo potrebne spremembe, ki bi stranko vrnila nazaj k tistim vrednotam, katerim je bila zavezana pre izdajalsko povezavo s sedanjo destruktivno koalicijo s SDS na čelu.
Karnead
11. 03. 2021 09.10
+4
Leva mafija ga je izpljunila! Ni izpolnil pričakovanja. Sedaj dobi še dobro plačano delovno mesto, da bo vsaj on užival obljubljeno penzijo jurja in več.
schrud
11. 03. 2021 09.08
+5
Eno leto nezaposljiv, vsi vemo zakaj, sedaj pa pomočnik direktorja. Ni kaj, človek s častjo. Odstop je najboljša poteza v njegovi politični karieri
aura64
11. 03. 2021 08.50
+8
Predolgo smo čakali ta dan!
Nimasmisla
11. 03. 2021 08.44
+5
desus sploh ne rabi več predsednika
JohnsonJohnson
11. 03. 2021 08.43
+13
Res častno. Zrihtal je stranko Desus, dokončno, priblizno tako kot pokojnine na jurja.
Zdravko Lajh 1
11. 03. 2021 13.48
+0
zdaj mi je končno jasno, kaj pomeni beseda konsolidacija..
Lisec7
11. 03. 2021 08.43
+3
pri nas Pušči rabimo predsednika društva za zaščito domačih živai.
Lisec7
11. 03. 2021 08.44
+2
ne vem kako bi se razumea s peteinom---on je šef.
Lisec7
11. 03. 2021 08.51
+0
Boris6116
11. 03. 2021 08.29
+6
DeSUS se je pogreznil! Da se omenja Podgorška kot predsednika stranke, je tako kot da bi Jani Möderndorfer kandidiral za predsednika SMC! Podgoršku je bil DeSUS samo odskočna deska. Upokojenci pa še kar verjamejo v palčke. Dejansko jih izkorišča tako DeSUS, kot SDS.
miško dva
11. 03. 2021 08.26
+2
lepo je to slišati.
provni
11. 03. 2021 08.21
+6
Glede na to, da ni imel podpore svojih poslancev, mu ni preostalo drugega, kot da gre v Iskratel in pozabi na politiko. Za Slovenijo bi bilo najboljše, da bi tako ravnal tudi JJ, dal odstop in zapustil politiko...
provni
11. 03. 2021 08.21
+3
Jožica55
11. 03. 2021 08.28
+3
provni in kam naj bi šel princ teme v gospodarstvu mislim? Nima pogojev, ker takih ne rabijo nikjer.
Boris6116
11. 03. 2021 08.30
+0
Brez problema bi ga vzeli za direktorja NoreTV! Izpolnjuje vse pogoje!
provni
11. 03. 2021 08.35
+1
Jožica. JJ bi se prav tako lahko zaposlil na Nori TV kot pomočnik direktorja ali pa morda kar kot direktor nore TV.
zoran pušenjak
11. 03. 2021 08.15
-1
Še ne morete nehati z tem anti Erjavcem,
Nimasmisla
11. 03. 2021 08.05
+2
en pogreb je že drugi bo kmalu tretji krščanski bo pa malo pozneje
User1094863
10. 03. 2021 21.59
+8
bravo karli pa sem že pomislil da nimaš več samoponosa.............
Viktor Škrlec
10. 03. 2021 21.57
+1
Vse skozi od izgube na kongresu si rušil stranko DESUS, no sedaj ko si jo dokončno uničil pa odstopaš, za takšna dejanja bi moral kazensko odgovarjat in zaplenit bi ti bilo potrebno vso premoženje gosod Karl.
Rains-
10. 03. 2021 21.56
+1