Slovenija

Bo vlada pingpong med MORS in MGRT presekala z ukinitvijo medresorske skupine?

Ljubljana, 23. 04. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
95

Če je pred mesecem dni vlada ustanovila Medresorsko delovno skupino za pregled ponudb zaščitne opreme s predstavniki šestih ministrstev, naj bi jo zdaj ukinila. Posle naj bi spet sklepal Zavod za blagovne rezerve po utečenih pravilih javnega naročanja, s pogajanji. Je razlog v tritedenskem pingpongu med ključnima ministrstvoma o tem, kdo je kriv za zgrešene posle, domnevne nepravilnosti, preplačano opremo? Opremo in dobavitelje bomo še potrebovali, saj kot razkrivamo, Slovenija v enem mesecu porabi 20,5 milijona zaščitnih mask, 16 milijonov rokavic, pol milijona zaščitnih očal, skoraj milijon zaščitnih plaščev.

Slovenija mesečno potrebuje 20,5 milijona zaščitnih mask,  16 milijonov rokavic, pol milijona zaščitnih očal, skoraj milijon zaščitnih plaščev, sedemdeset tisoč litrov razkužila.
Slovenija mesečno potrebuje 20,5 milijona zaščitnih mask, 16 milijonov rokavic, pol milijona zaščitnih očal, skoraj milijon zaščitnih plaščev, sedemdeset tisoč litrov razkužila. FOTO: Miro Majcen

Za razumevanje sporov in nenehnega preusmerjanja odgovornosti z enega na drugega – med Ministrstvom RS za obrambo (MORS) in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) ter med institucijama, ki sodijo pod njuno okrilje – Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) in Zavodom Republike Slovenije za blagovne rezerve (ZRSBR), smo se poglobili v ozadje nakupovanja zaščitne opreme za zajezitev okužbe z novim koronavirusom. Analiziramo pogodbe, dobave, predplačila in nakazila, pristojnosti in odločitve. Spregovorila sta tudi državna sekretarja na obeh ministrstvih – na obrambnem Damijan Jaklin, ki je tudi vodja medresorske delovne skupine, in gospodarskem Aleš Cantarutti.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti: "Zavestno smo se odločili, da nabavljamo preko posrednikov, ker Zavod za blagovne rezerve z nekaj zaposlenimi tega ni bil sposoben izvesti."
Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti: "Zavestno smo se odločili, da nabavljamo preko posrednikov, ker Zavod za blagovne rezerve z nekaj zaposlenimi tega ni bil sposoben izvesti." FOTO: POP TV

Vse se vrti okoli številk, v milijonih. Od mask do zaslužkov. Slovenija mesečno potrebuje izjemno velike količine zaščitne opreme za zajezitev širjenja okužbe. V infografiki razkrivamo podrobne podatke, kjer izstopajo zaščitne maske različnih tipov, največ kirurških, potrebujemo jih kar 20,5 milijona na mesec, sledijo rokavice, 16 milijonov, pa pol milijona zaščitnih očal, skoraj milijon zaščitnih plaščev, sedemdeset tisoč litrov razkužila. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zavod za blagovne rezerve je podpisal osem aneksov zaradi zamud pri dobavi in pridobivanju certifikatov 

Vrtoglave številke zaščitne opreme pomenijo tudi vrtoglave cene in zaslužke. Pregledali smo pogodbe, ki jih je Zavod za blagovne rezerve sklenil s posameznimi dobavitelji. Po zadnjih javno objavljenih podatkih 19. aprila so jih od 59 pogodb osem razveljavili, saj niso pravočasno dobavili zaščitne opreme, 23 pogodb je v celoti izpolnjenih, 24 jih je v teku, štiri podjetja – Biovis, Art-pe, Geneplanet in Medicop, pa so jih delno izpolnila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na portalu javnih naročil so do zdaj objavili 65 pogodb oziroma aneksov k pogodbam. Sklenili so jih osem. Večinoma gre za podaljšanje roka dobave.

Biovis je naročilo do podaljšanega roka izpolnil le delno, dobaviti bi moral 300 tisoč KN95-mask po ceni 3,90 evra v vrednosti 1,4 milijona evrov, Zavod za blagovne rezerve jim je plačal 1,2 milijona evrov.

Labena je tisto podjetje, ki ni dostavilo 3,8 milijona mask zaradi prevare bosanskega poslovneža. Ker niso pravočasno dobavili zaščitnih mask, so ostali tudi brez pogodbe v višini 6,4 milijona evrov. Pri pogodbi za 470 tisoč FFP2 mask po ceni 3,45 evra za skupaj 1,6 milijona evrov, pa so podpisali aneks, rok dobave 30. april.

Hmezad TNT, podjetje v lasti ljubljanskih poslovnežev očeta in sina Miloša in Domna Prešerna, je po podpisanem aneksu za podaljšanje roka, 22 milijonov mask 3 Ply po ceni 56 centov v skupni vrednosti 12,3 milijona evrov, dobavil 20. aprila, nam potrdi Cantarutti. Hmezad TMT se sicer ukvarja s prevozi in nizkimi gradbenimi deli, Prešernova pa preko Hmezada TMT obvladujeta še 8 podjetij. V zadnjih letih sta se podpisala pod več velikih nepremičninskih in gradbenih projektov predvsem v Ljubljani, razburila pa sta s prenovo vile na grajskem griču.

Dobnik trade je naročilo milijona troslojnih kirurških mask po ceni 49 centov do 15. aprila izpolnil v celoti. To je podjetje, ki je dobilo posel plačan še pred dobavo, in sicer 20. marca v višini nekaj manj kot 600 tisoč evrov. Ob tem velja spomniti na besede ministra Zdravka Počivalška, ki vselej poudari, da nihče ne dobi plačila vnaprej. In ni edino.

Predplačilo je dobilo tudi podjetje Geneplanet za 220 ventilatorjev v višini 8,8 milijona evrov, potrdi Cantarutti. "To je bila zavestna odločitev, saj ne moremo ostati brez ventilatorjev, tržišče se zaostruje, na Kitajskem se bojijo drugega vala in lahko se zgodi, da spet ne bo na voljo dovolj opreme." Geneplanet mora ventilatorje po aneksu iz Kitajske dobaviti najpozneje do 15. maja.

Acron je z državo podpisal tri pogodbe, zapomnili pa si ga bomo predvsem po tem, da je v podjetju zaposlena mati obrambnega ministra Joži Tonin. Aneks so sklenili pri tretji pogodbi za dobavo 5 milijonov FFP2-mask, po ceni 3,90 evra, skupno za 19,5 milijona evrov. V aneks so zapisali sukcesivno dobavo do 31. julija. Posel, tudi na zahtevo obrambnega ministra Mateja Tonina, preiskuje Komisija za preprečevanje korupcije. Ob tem pa je Cantarutti pojasnil, da so sprva posel z Acronom vodili na MORS, ko so ugotovili, da je tam zaposlena ministrova mati, so ga odstopili MGRT oziroma Zavodu za blagovne rezerve. "Sam sem se sestal z direktorjem Acrona, pripravili so zelo korektno ponudbo, ki je bila uresničljiva, zato je zavod tudi sklenil pogodbo."

Sanolabor pa ima težave pri pridobivanju certifikatov k troslojnim kirurškim maskam, saj so podpisali dva aneksa k dvema pogodbama, da morajo predložiti analizne certifikate proizvajalca. Če certifikata ne bodo predložili, bo Zavod za blagovne rezerve sprejel blago kot maske tipa II. in tako obdržal šest odstotkov kupnine, v nasprotnem primeru jo bodo nakazali Sanolaborju. A kot nam je pojasnil Cantarutti, se je zapletlo zaradi regulative na Kitajskem, ki je zaradi številnih ponaredkov zelo zaostrila pogoje za izvoz in hkrati tudi ustreznost certifikatov. "Po mojih informacijah in več tedenskih prizadevanjih so maske z ustreznim certifikatom že na poti v Evropo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zavod za blagovne rezerve je marca in aprila tako že izplačal 31,2 milijona evrov. Ob tem je treba poudariti še eno predplačilo, in sicer podjetju LRM, gre za podjetje, ki se ukvarja s trgovino na debelo s farmacevtskimi izdelki in medicinskimi potrebščinami, posel pa je bil storniran. Država jim je vnaprej plačala 132 tisočakov za ventilatorje, a kot je poudaril Cantarutti, jih niso dobavili zato, ker jih je Brazilija zasegla. Včeraj, 22. aprila, so predplačilo, kot je zatrdil državni sekretar, v celoti vrnili. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še pred javno objavljenimi pogodbami smo razkrili, da je od 16 podjetij, ki so prejeli posel na razpisih blagovnih rezerv, kar 10 takšnih, ki se do zdaj niso ukvarjali z medicinsko opremo.

Je bil tudi to razlog, da so se dogajale zgodbe z maskami iz serviet in gumic, kjer smo razkrili podrobnosti posla o tem, kdo je prižgal zeleno luč za 860 tisočakov vredna posla, za eno masko pa smo plačali od 76 do 80 centov. 

Na jasno vprašanje, kdo konkretno je odločil o poslu podjetja Korez-Sorting group iz servietov in gumic ter Acrona, Jaklin odvrne: "Mi zadeve administrativno pogledamo, oni se odločijo, s kom bodo sklenili pogodbo, ali ne. MORS nima pri tem nič? Ne."

Spomnimo na Cantaruttijeve besede: "Sprva so posel z Acronom vodili na MORS, ko so ugotovili, da je tam zaposlena ministrova mati, so ga odstopili MGRT oziroma Zavodu za blagovne rezerve." In še, ko govorimo o Korez-Sorting groupu, na MGRT trdijo, da je URSZR oz. MORS tisti, ki potrdi ustreznost ponudbe.

In takšno prelaganje odgovornosti spremljamo že nekaj tednov. Glede sprejemanja odgovornosti se je sistem med dvema ministrstvoma, dvema institucijama, ki sodita pod njuno okrilje in medresorsko skupino, v kateri so predstavniki šestih ministrstev, izkazal za precej zapletenega. Zakaj sploh takšen sistem? 

Skladišče je bilo prazno, stanje je bilo "noro"

Odločitve so morale biti hitre, skladišča v Rojah so bila prazna, če se ne bi odzvali takoj, bi se nam lahko zgodil italijanski scenarij, pripovedujeta tako Jaklin kot Cantarutti. "Komaj smo dobili kakšne majhne pošiljke, da smo gasili požar, bilo je noro." Posel so dobili tisti, ki so bili sposobni čim prej dobaviti zaščitno opremo, predvsem maske. Marsikdo, tudi zelo izkušeni, so se ušteli, pravi Cantarutti, "finančna tveganja so bila velika, nekateri so ostali brez dela denarja in jim je danes žal, da so šli v posel".

Zakaj tako, Jaklin podkrepi s podatki zalog v Državnem logističnem centru Roje (DLC Roje) ob nastopu vlade Janeza Janše in njegovem prihodu na MORS. V spodnjem grafu si lahko podrobno preberete zaloge države 16. marca in danes. Na primer, na zalogi je bilo vsega 100 tisoč zaščitnih mask, kar ni niti za dnevno potrebo, če sodimo po datumu 20. 4., ko so jih razdelili 200 tisoč. Trenutno je v Rojah okoli 5,5 milijona mask.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jaklin: Uprava za zaščito in reševanje je tajništvo za Zavod za blagovne rezerve in ne odloča o nakupu zaščitne opreme

Medresorska delovna skupina za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme je bila ustanovljena izključno zaradi izražene potrebe gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, zatrdi Jaklin, in sicer zaradi objektivnih razlogov – zdravstvenih in kadrovskih, ker je ekipa na blagovnih rezervah potrebovala pomoč.

Z ustanovitvijo delovne skupine so centralizirali tudi zbiranje ponudb na skupni elektronski naslov ponudbe@urszr.si, ker so se do tistega trenutka ponudbe zbirale skoraj na vsakem ministrstvu in jih je bilo tehnično nemogoče pregledati, pojasnjuje Jaklin in zatrdi, da je elektronski naslov nastal po spletu okoliščin. "Po videokonferenci na našem ministrstvu, ki je imelo edino dovolj velik prostor za sestanek, smo bili mi sposobni v tistem trenutku najhitreje, v roku ene ure, sformirati nov email, ki v bistvu ni email naše institucije, ampak je email izključno za projektne potrebe delovanja medresorske delovne skupine, ki pač ima kratico URSZR, ker mi druge nismo mogli vzpostaviti." 

Damijan Jaklin je državni sekretar na MORS in vodja Medresorske delovne skupine za pregledovanje ponudb za zaščitno opremo. Trdi, mi smo tisti, ki delimo, mi ne kupujemo in ne prodajamo.
Damijan Jaklin je državni sekretar na MORS in vodja Medresorske delovne skupine za pregledovanje ponudb za zaščitno opremo. Trdi, mi smo tisti, ki delimo, mi ne kupujemo in ne prodajamo. FOTO: 24ur.com

V nekaj urah je bilo na ta naslov iz različnih institucij, ministrstev poslanih čez 870 bolj dopisov kot ponudb, zatrdi Jaklin. "In začelo se je zelo mukotrpno delo tistih, ki so takrat v prvi fazi administrativno pregledovali te ponudbe, ali je zaščitno sredstvo sploh na seznamu, ki ga je pripravila stroka. Ministrstvo za zdravje je pregledalo ustrezne certifikate in ob ustrezni oceni tveganja je bila potem ponudba posredovana blagovnim rezervam. Mi torej obdelamo ponudbe, blagovne rezerve  pa se odločajo, ali bodo sklenile pogodbo ali ne, se dogovorijo o ceni, dobavnih rokih. Tudi iz naše dokumentacije izhaja, da med tistimi, ki smo jih mi posredovali naprej in med tem kar je zdaj objavljeno na njihovem portalu, niso z vsemi sklenili pogodbe. Mi smo tisti, ki delimo, mi ne kupujemo in ne prodajamo. Tretja faza je bila pomoč še drugih ministrstev pri zagotavljanju logistike, da je ta oprema varno prišla v Slovenijo, ali po zraku, ali po kopnem."

Le dva odstotka popolnih ponudb

V 13 delovnih dneh so pregledali več kot dva tisoč ponudb, od tega je bilo popolnih v tej prvi fazi slabih 40, kar pomeni slaba 2 odstotka. To pomeni, trdi Jaklin, da so razmere na trgu kaotične, "da tisti, ki so se prej ukvarjali s tem, nekako niso obvladali situacije, da so med ponudniki takšni, ki se prvič soočajo s tovrstnimi zadevami". Ponudbe so precej pomanjkljive, trdi Jaklin, "mi jih pozivamo k dopolnitvam, predvsem ministrstvo za zdravje jim svetuje, katere vse certifikate potrebujejo, kajti če bi mi takoj vse zavrnili, mi zdaj ne bi imeli skoraj nobenega zaščitnega sredstva."

"Nimam ne političnega ne finančnega interesa," odvrne Cantarutti na to, kdo in kako je izbiral dobavitelje posrednike. "Takrat je bila res vojna, mi smo nujno potrebovali opremo in tudi že dobavili 143 respiratorjev, ki so razdeljeni po bolnišnicah. Obrnil sem se le na eno podjetje Medicop, ki sem ga spoznal, ko jim je naše ministrstvo v višini 600 tisoč evrov sofinanciralo investicijo, širitev podjetja. Gre za resno podjetje, ki je bilo sposobno dobaviti ventilatorje, od posla nimam nič."

Medicop je z državo podpisalo pet pogodb v višini dobrega milijona evrov. Gre predvsem za oprema za zasilno oskrbo z medicinskim kisikom v zabojniku in priloženo opremo, pa kisikovo grupo z vozičkom, jeklenko in tudi maske FFP2.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Minister Zdravko Počivalšek je zaradi vseh očitkov o preplačani opremi in sumih nepravilnosti razrešil direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška in uvedel notranjo revizijo. Vnel se je besedni spopad. Zakrajšek se je uprl in odvrnil, da ne bo žrtveno jagnje, ker da nikakor ni on z bolniške zaradi covida izbiral dobaviteljev, ampak MGRT in URSZR. To je veljalo tudi za domače izdelovalce mask: Korez-Sorting group, Zaščita Lukač, Konfekcija Marja. 

Že 12. aprila pa so pogodbo prekinili z Mitjo Terčetom, ki ga je na ministrstvo pripeljal prav Počivalšek in ga postavil za vodjo projektne skupine za koordinacijo in izvedbo nabav zaščitnih sredstev in opreme. Po manj kot treh tednih vodenja skupine je MGRT z njim prekinil pogodbo, kar nam je potrdil tudi Terče sam. 

Kaj konkretno je Terče počel, nam ne Terče ne na MGRT niso povedali, poudarili so, da je za "preverjanje ustreznosti ponudbe in posledično dobavitelja zaščitne opreme pristojen Urad RS za zaščito in reševanje, Zavod RS za blagovne rezerve pa izvede vse potrebne aktivnosti za podpis pogodbe in njeno realizacijo. Mitja Terče pri tem ni imel nobene vloge." Izvedeli pa smo, da je Terče redno hodil na sestanke Medresorske delovne skupine v imenu blagovnih rezerv, kot je zatrdil Zakrajšek, pa je izvajal mobing nad zaposlenimi in vodjo medresorske skupine. 

Z mobingom naj bi imel težave v vseh službah doslej, predvsem na ECE in Golteh, kar pa sam odločno zanika. 

Terče je marca iz osebnih razlogov odšel iz Golt. Lastniki, najemniki, zaposleni na Golteh trdijo, da se je v letu in pol skregal z vsemi, grozil s tožbami, izsiljeval, izvajal mobing in odpuščal. Tudi to ne drži, trdi, pritožujejo se zato, ker sem želel po 15 letih na Golteh urediti stvari. 

Cantarutti: Zavestno smo se odločili, da nabavljamo preko posrednikov, ker Zavod za blagovne rezerve z nekaj zaposlenimi tega ni bil sposoben izvesti

Zavestno smo se odločili, da nabavljamo preko posrednikov, ker Zavod za blagovne rezerve z nekaj zaposlenimi tega ni bil sposoben izvesti, pojasnjuje Cantarutti. "Ne moremo se primerjati z Nemčijo, kjer imajo postavljeno celotno infrastrukturo. Blagovne rezerve niso nikoli tega počele, gre za majhno ekipo." Finančno tveganje neposrednega naročanja bi bilo preveliko, zatrdi. 

Posel z Alibabo padel zaradi neustreznih certifikatov?

Je zato propadel posel z Alibabo? Kaj se je zgodilo s skoraj šest milijonov kosov zaščitne opreme, ki bi Slovenijo stali skoraj sedem milijonov evrov, če bi se za ponudbo Alibabe odločili takoj? Vsak dan čakanja zaradi logističnih težav se posel podraži. Država se ni odločila hitro. MORS se je 11 dni s presledki dopisoval z Alibabo, nato se je vključila še Pošta Slovenije, ki naj bi posel logistično izpeljala. Vrstila so se elektronska pisma – naročilnice, posodobljene naročilnice, izbira uvoznika – Pošte, dokumentacija opreme, testiranja, fotografije, certifikati, prevodi certifikatov. Pošta je medtem še kar čakala na navodila državnih institucij.

Pri izvedbi posla se je vključil tudi MGRT, ki je poskušal preko SDH s predplačili pomagati Pošti, da bi ta posel dejansko izpeljali, zatrjuje Cantarutti, a se je posel "ustavil, ker Alibaba nima potrebnih certifikatov".

Medtem pa opreme v Rojah še vedno ni dovolj. Predvsem primanjkuje mask najvišje zaščite FFP2 in FFP 3 in določen del zaščitne opreme za zdravstvo. 

Okoli 200 tisoč mask in 100 tisoč rokavic so v DLC Roje razdelili 20. aprila. 

Po dogovoru, pripoveduje Jaklin, 70 odstotkov opreme razdelijo zdravstvu in domovom starejših občanov, 30 odstotkov pa vsem ostalim. "Ker je pač pomanjkanje bilo in je na neki način še, zato se je ta oprema na začetku namenjala na področja, ker je bila večja prisotnost bolezni virusa."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko pride oprema v skladišče, najprej blago prevzamejo blagovne rezerve, razlaga Jaklin, skupaj z Bureau Veritas količinsko in kakovostno pregledajo prispelo opremo. Napišejo prevzemni dokument, nato pa zaposleni v DLC Roje opremo prevzamejo, zabeležijo. V množici podatkov, zahtevkov, tabel, deset ljudi Službe za podporo s sedežem na Igu izdela naloge za dostavo. 

Služba za podporo DLC Roje izdela naloge za dostavo zaščitne opreme.
Služba za podporo DLC Roje izdela naloge za dostavo zaščitne opreme. FOTO: 24UR

Zaposleni v Rojah na podlagi naloga pripravijo posamezne pakete, nekateri jih prevzamejo sami, ostalim dostavijo na lokacijo ali izpostavo. Če so to občine, same delijo po svojem območju naprej. "Tu je en kup logistike in to je bistvo tega našega dela. URSZR je uprava, ki skrbi za zaščito in reševanje, ni zadolžena za nakup."

Državni logistični center Roje deli zaščitno opremo.
Državni logistični center Roje deli zaščitno opremo. FOTO:

Vlada ukinja medresorsko delovno skupino, bo odgovornost zdaj bolj jasna? 

Opreme ni mogoče deliti, če je skladišče prazno. Kako in kdo bo kupoval naprej? Opremo bomo potrebovali, saj bo virus med nami, dokler ne bo cepiva in zdravila. Ne le za covid, tudi za ostale programe v zdravstvu, pri delu. 

To opremo je treba še vedno nabavljati na enak način kot do zdaj, zatrdi Jaklin, saj se trg še vedno ni v celoti vzpostavil, pričakuje pa, da se bo v Evropi vendarle v nekaj tednih. "Zdaj, ko imamo v skladišču vsaj minimalno varnostno zalogo, moramo nujno razmisliti, kako nakupe urediti in nadgraditi ta sistem. Mi smo v okviru medresorske delovne skupine ob mnenju Ministrstva za javno upravo (MJU) in Računskega sodišča pripravili predlog, vezan na zakon o javnem naročanju, ali bo šlo v smeri, kot pred krizo, ali ne, se bo morala odločiti vlada." 

O tem, da je čas za vnovična javna naročila s pogajanji, je prepričan tudi Cantarutti, saj zadeva ni več tako kaotična. 

Bo to edini način, da bomo izvedeli, kdo je odgovoren, kdo odloča in ne prelaga odgovornosti v zapletenem sistemu ministrstev in medresorske skupine? Kriminalisti so že na terenu in preverjajo, ali je šlo tudi kazniva dejanja.

Po nekaterih napovedih naj bi medresorsko delovno skupino ukinili že na današnji seji vlade in ob tem obravnavali tudi natančno poročilo dela skupine z vsemi številkami. 

Sklep o ustanovitvi Medresorske delovne skupine
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EEgon
23. 04. 2020 21.35
-3
Glede na to kakršno je bilo stanje na dan 16.3. v skladišču, pričakujem obsodbo odgovornih neglede iz katerega političnega pola gre za VELEIZDAJO DRŽA VE IN DRŽAVLJANOV !!! Za valeizdajo je pa damo ena kazen! Noro kaj si upajo početi odgovorni, noro, noro. Novinarje naprošam da z imenom razgladijo krivce, to dejanje za primwt gripe = izdaja. Vpeašite Jelinčiča kakšna jr primerna kazen.
Absolutist 1
23. 04. 2020 16.40
-10
Zadnji dve vladi potopili Titanik in zapustili ladjo ! Potop je bil totalen.Cerar odstopil,Šarec odstopil,oba pred potopitvijo ! Za njima pride koronavirus in odkrije rop desetletja,državna blagajna v minusu,državne rezerve prazne ! IN sedaj ta vlada na vrat na nos rešuje kar se rešiti da !
batom@pinkponk.com
23. 04. 2020 15.11
+5
zmaga pa un državni ekretar z kitajskimi perlicami na taci :))))))))
Jožajoža
23. 04. 2020 14.44
-3
a je pačečnik že priprt ali je pobegnil z državnimi milioni iz slovenije?
Frane Šajn
23. 04. 2020 15.14
-1
Ne vem kako bo na Floridi je Trampy zaprl rampe. A ja za bogate to ne velja sem pozabil. Lepo, lepo kar tako naprej vi vseh 40 razbojnikov! Pa kakšne plehke izgovore. Če ne pobegne tako ne bo to nikoli dobilo sodnega epiloga če pa že bo pa zastaralo kajnede, saj veste v čigavih rokah je ta veja oblasti , ki mu pravimo sodstvo!
FolkloraS
23. 04. 2020 12.25
+14
naredijo medresorsko skupino, da zameglijo kriminalne posle!
bozohr
23. 04. 2020 11.08
+14
"Zavestno smo se odločili, da nabavljamo preko posrednikov, ker Zavod za blagovne rezerve z nekaj zaposlenimi tega ni bil sposoben izvesti, pojasnjuje Cantarutti. "Ne moremo se primerjati z Nemčijo, kjer imajo postavljeno celotno infrastrukturo." Kaj pa primerjava s Hrvaško,bi šlo...?
EnKandidatDosmrtniMandat
23. 04. 2020 15.04
+10
Lažje plačat milijone tovarišem iz komunistične SDS, kot pa najet strokovnjaka, 2 ali 3 za takšne nabave.
RUBEŽ
23. 04. 2020 10.49
+21
Največji problem vsega tega pa je, DA IZGUBLJA DRŽAVA. In tako mi vsi skupaj. No ja, mi smrtniki, ostali ki so na položajih pa so dovolj nakradli. Enkrat z orožjem, zdaj z opremo. In tem se pravi VOJNI DOBIČKARJI. Imajo samo to srečo, da vedno ko so na vladi, je neka situacija, ki jo izkoristijo sebi v prid, up, sebi v žepe.
Frane Šajn
23. 04. 2020 10.31
+18
Pisca tega članka bi v bodoče prosil ko v naslovu napiše ali omenja "vlado" naj ji doda pomožno besedico "tale-vlada" . Ke si dotična si ne zasluži imena vlada v pravem pomenu besede!
cakalnica3
23. 04. 2020 15.16
-7
Verjetno je še vseeno boljša, ki je za sabo pustila prazna skladišča. In to morda celo namenoma. To je pa res kriminal in igranje z življenji!
EEgon
23. 04. 2020 21.37
+1
grumf
23. 04. 2020 10.31
+24
Očitno JJ tudi znotraj vlade nima toliko moči, da bi zadeve uredil po svoje. Počivalšek ga drži za kohonese, ker brez njega se vlada sesuje v prah. Končni rezultat bo pa godlja, ki bo zelo negativno vplivala predvsem na JJ. Počivalšek je že zdaj politični mrtvec..
RUBEŽ
23. 04. 2020 10.21
+27
Vlada bo najbolje presekala vse skupaj s tem DA ODSTOPI V KOMPLETU.
PIERREBRICE
23. 04. 2020 10.25
+21
Upam, da pride prvega maja ''streznitev'' za to vlado. ''Pijance'' je treba nagnati!
oježeš
23. 04. 2020 10.18
+23
Čudno, da se ne znajo in zmorejo dogovoriti, kdo je za kaj odgovoren. Vsi bi samo nekaj 'mučkali' in prejemali visoke prihodke.
Frane Šajn
23. 04. 2020 10.17
+14
Saj vemo kako to gre. Ko gre na bojšču, komu za nohte komandant zaukaže dimne bombe in varen umik pod okriljem megle! (obramboslovje) To se zadnje čase dogaja v vladi desnega pola kar vsak dan. No lepo ste pokazali svojo moralno plat. Če bi se recimo potikali po zdravstvu toliko let kot recimo Zemljarič pa je vsaj Klinični center postavil ne sam mpak v socializmu. Kaj menite v premosorazmerju s to oskrbo kaj bi še od tega zdravstva pri nas ostalo, ali kako bi si še navaden smrtnik lahko privoščil kakšno urico oskrbe recimo n UKC?? Nizko in zelo umazano vse skupaj dragi moji!
mackintosh
23. 04. 2020 10.11
+20
ko bo korona vsaj malo mimo bo ta vlada bežala z presvetlim na čelu.
PIERREBRICE
23. 04. 2020 10.22
+12
mackintosh
23. 04. 2020 10.56
+17
katerikoli dan bo to bo idealen za slovenijo. ker edino s čemer se SĐS bori proti koroni so jumbo plakati z italijanskimi trgovkami in ruskimi gasilci. in seveda za naš davkoplačevalski denar.
Perrun
23. 04. 2020 09.58
+22
Verjetno z namenom ni enotnega naroočanja, oz. da se ne ve kdo zares odgovoren, kajti potem je lažja vsa ta korupcija. Drug na drugega se zgovarjajo. Naj vlada res odstopi.
letmeseeit
23. 04. 2020 10.11
-20
ja pa Šarec nazaj pride, sori Čeferin je zaseden. Aja Šarec še išče puško katero je vrgel v koruzo. SD pa je vedno poln idej, ko pa pride na oblast pa pogrne oz. si....
Frane Šajn
23. 04. 2020 10.19
+14
Če bi odstopili včeraj bi že bilo kasno. Ali bolje ,da je niso sploh sestavili.
MM 93
23. 04. 2020 11.04
+2
ni razlike, saj sd vlada od kar obstaja, "VSI SO ISTI". ker ni odgovornosti za njihova dejanja, bo zmeraj isto. vsi si želijo biti pri koritu, narod pa vidijo samo takrat, ko se bližajo volitve.
Walter Pravicek
23. 04. 2020 09.48
+35
VLADA(BERI JANŠA)BI POČIVALŠKA NAGNAL-AMPAK KJE BO DOBIL GLASOVE ZA GLASOVANJE V PARLAMENTU-TO BO RAZPAD KOALICIJE.POČIVALŠEK JE VEDEL ŽE PREJ KAKO UKREPATI-IZRINITI CERARJA IN "POTEGNITI"POSLUŠNE ZASLUŠKA ŽELJNE LJUDI(IZ STRANKE KJER SE DIČI KOT PREDSEDNIK) V PARLAMENT(JE DAL IZJAVO:MI JAVNOSTI NISMO DOLŽNI NIČ POJASNJEVATI)ENAKO JE PRI PIVČEVI(ME ČUDI,DA JE NA KRASU NI"VSEKAL"LAŠKI GAD!!!
Frane Šajn
23. 04. 2020 10.20
+6
Laški gad ima tudi okus dragi moji. V tem primeru bi tvegal lastno zdravje!
Škrinca
23. 04. 2020 09.47
+28
Stranka Alenke Bratušek (SAB) je na twitterju dala vedeti, da so si ministri izplačali krizni dodatek v višini 35 odstotkov, ob čemer so pripisali, da je to 1700 evrov mesečno več................
proofreader
23. 04. 2020 09.41
+38
Kdaj bodo kriminalisti na ministrstvih?
Frane Šajn
23. 04. 2020 10.22
+8
Prikimali!! Kar jim bo IJJ diktiral preko predpostavljenih, ki so mu vdano lojalni. Ja za položaje se gre. Razumimo no!
proofreader
23. 04. 2020 09.40
+8
Koordinacijska Resorska Agencija Javnih Akvizicij.
tron3
23. 04. 2020 09.33
+42
Sedaj veste za kaj Vas je JJ v občine zaprl, da bo Počivalšek v miru provizije pobiru, ko pa bo konc tega špila, pa si bosta vse skupi razdelila.
tron3
23. 04. 2020 09.34
+29
Da bo šlo vse po načrtih, je Vlada Počivalšku še policaja-varnostnika dodelila, da se ne bi počivalniku kaj neprijetnega zgodilo.
Uporabnik473573
23. 04. 2020 09.38
+27
za kasneje so pa še vodjo policije in zakonodaje postavili, tako da barabini ne bodo preganjani.
letmeseeit
23. 04. 2020 10.15
-8
vsi pametni, da peče. Lepo od doma pisat in na ukaz lajat.
brezveze13
23. 04. 2020 09.32
+32
preveč zaposlenih v javni upravi ki ne vedo kaj bi sploh počeli, prelagajo odgovornost eden na drugega , vsi bi pa radi pritaknili svoj lonček , samo odgovarjal nobeden. Sem bil nekoč v javni službi, vsi so hoteli imeti komando, vojska, občina , država, samo ko je bilo potrebno dati plače sem bil povsod nezaželjen, pač nujno zlo, Danes politiki ustvarjajo kar neka nepotrebna ministerstva in resorje da zaposlijo svoje sorodstvo ko prideš na vrata nobeden ne ve kaj dela ali kaj je njegovo delo razen gretja stolčka in pitja kave V teh časih smo se mogoče tudi kaj naučili, in to da če tudi iz naslonjača svoj posel aktivno opravljaš si lahko kar uspešen in celo več napraviš kot da se zanašaš na nekoga tretjega ki špoleg tvojih navodil čaka še dodatna navodila če ravno ne ve od koga, zaradi tega so tudi povsod nerešeni primeri ali v zaostanku
lakala28
23. 04. 2020 09.42
+29
Tukaj javna uprava nima veze. Če pogledaš imena, ki nastopajo v pričujoči zgodbi, je sam en skupni imenovalec: SDS. Tudi javna uprava seveda ni sveta, ampak kar se pa lumparij in blamaž tiče pa SDS-u ne seže niti do gležnjev.