Gospodarstvo

Po izboru Jašoviča za prvega moža NLB predvsem olajšanje

Ljubljana, 09. 09. 2009 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nadzorniki upajo, da bo Jašovič banko vodil vsaj tako dobro, kot jo je dosedanje vodstvo, in da se ne bo poslabšalo zadovoljstvo komitentov. Je pa prva nadzornica posebej poudarila, da v času postopka izbire niso bili izpostavljeni političnim pritiskom.

Božo Jašovič je od septembra 2003 član Sveta Banke Slovenije.
Božo Jašovič je od septembra 2003 član Sveta Banke Slovenije. FOTO: 24ur

Nadzorni svet Nove ljubljanske banke je izbral novega predsednika uprave. To je postal član sveta Banke Slovenija Božo Jašovič. Prva nadzornica NLB Stanislava Zadravec Caprirolo je po seji povedala, da so po "zelo tehtnem razmisleku in kompleksnem postopku iskanja izbirali med dvema kandidatoma".

Med pričakovanji glede delovanja Jašoviča na čelu NLB je prva nadzornica kot "zelo pomembno" izpostavila, da bo "še naprej tako dobro ali še bolje, kot je bila doslej vodena, NLB vodil tudi v prihodnje, predvsem z ustrezno strategijo, ki jo bo dogovoril tudi z lastniki". Posebej je izpostavila zadovoljstvo komitentov banke.

Nadzorniki so v postopku izbire, ki se je začel 16. julija, po njenih besedah pregledali 19 primernih prijav, predvsem s področja bančništva, celotnega finančnega sektorja, pa tudi politike in drugih področij, tudi iz tujine.

"Kandidatov z ustreznimi profesionalnimi kvalifikacijami, osebno integriteto, politično neodvisnostjo je bilo nekaj, na koncu dva," je pojasnila. Kot ključna merila pri izbiri, ki so si jih postavili nadzorniki, je izpostavila osebno integriteto z možnostjo oblikovanja primerne strategije za banko, upoštevajoč razmere, ki so posledica finančne krize.

Banko bo do 30. septembra vodil Draško Veselinovič, ki je položaj prvega moža NLB zasedel 1. februarja, a ga je odnesla afera s podaljšanjem 130 milijonov evrov posojila Infond Holdingu.

Upoštevali so tudi zmožnost operativnega funkcioniranja, pa tudi popolnoma osebnostne lastnosti, komunikacijo z okoljem, mediji, lastniki, zaposlenimi v banki, predvsem pa s klienti banke.

Novi predsednik uprave ima v skladu z na junijski skupščini sprejetimi spremembami statuta možnost, da nadzornemu svetu predlaga člane uprave. To je po besedah Zadravec Caprirolove "eden od predpogojev, da ima nekdo, ki si zada neke cilje, možnost in okoliščine, da te cilje tudi realizira".

Jašovič je od septembra 2003 član Sveta Banke Slovenije, letos je dobil nov šestletni mandat za omenjeni položaj. Pred tem je bil med drugim državni sekretar na ministrstvu za finance in član uprave Gorenjske banke.

Križanič: Jašovič uživa tudi mojo podporo

Minister za finance Franc Križanič je z izbiro zadovoljen in prepričan, da so nadzorniki izbrali kompetentnega ter kredibilnega človeka, ki bo banko vodil z ustrezno strategijo. "Jašovič je kandidat z ustreznimi strokovnimi referencami in bogatimi izkušnjami na področju bančništva, ki uživa tudi mojo podporo," je še dodal Križanič.

NLB ima novega predsednika uprave.
NLB ima novega predsednika uprave. FOTO: Dare Čekeliš
Jašovič je magistriral z nalogo na temo sanacije bank v povezavi s prestrukturiranjem podjetij. Prve delovne izkušnje je nabiral v plansko analitskem oddelku in interni banki Lesnine, nato pa je nadaljeval svoje delo na Agenciji za privatizacijo, kjer se je ukvarjal predvsem z reorganizacijami in privatizacijo podjetij.

Profesionalno pot je nadaljeval na ministrstvu za finance, kjer je bil državni sekretar za področje zakladništva. V tem času je bil tudi član pogajalske delegacije, ki se je s tujimi upniki pogajala za prevzem dela dolga.

Kot državni sekretar se je aktivno ukvarjal tudi s snovanjem zakonodaje na finančnem področju: o investicijskih skladih, o trgu vrednostnih papirjev, o restrukturiranju dolgov podjetij, o bančništvu, o obrestni meri zamudnih obresti in TOM. Bil je tudi član in kasneje predsednik upravnega odbora Agencije za sanacijo bank in hranilnic ter član strokovnega sveta Agencije za trg vrednostnih papirjev.

Od septembra 2003 je profesionalni član Sveta Banke Slovenije, zadolžen za finančno stabilnost in nadzor bančnega poslovanja.
V luči končanja postopka izbire prvega moža banke in končanja 'krize vodenja' kot pozitivnega izbor Jašoviča ocenjujejo tudi ekonomisti in poslanci. "Jašoviča zelo cenim, menim, da je izbor dober," je odločitev nadzornikov NLB pospremil dekan ljubljanske fakultete in nekdanji finančni minister Dušan Mramor. "Vodenje NLB zagotovo ni lahka naloga, posebej ne v trenutnih gospodarskih razmerah, saj finančna in gospodarska kriza prinaša celo vrsto dodatnih tveganj za banko," je poudaril. Medtem pa profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Mojmir Mrak opozarja, da s tem procedura ni zaključena, saj nimamo še celotne uprave. "Upam, da bo tudi ta del konstituiranja uprave končan čimprej," še dodaja Mrak.

Med poslanci odločitev nadzornikov za Jašoviča zbuja neenotne komentarje. Po oceni Antona Ropa iz SD je izbira Jašoviča dobra izbira, saj je "nedvomno eden bolj kvalificiranih strokovnjakov s področja bančništva", ima tudi delovne izkušnje na ministrstvu za finance in v poslovni banki. Za LDS je po besedah predsednice stranke Katarine Kresal predvsem pomembno, da je z imenovanjem novega predsednika uprave NLB končno prekinjena kriza vodenja te banke, ki se je vlekla več mesecev. Kot je poudarila, je čas, da se NLB v okviru svojih pristojnosti začne ukvarjati tudi z reševanjem finančne krize. "Upamo, da je nadzorni svet izbral kompetentno osebo, ki bo znala zastaviti jasno strategijo in banko ubranila podobnih političnih razprav, kot smo jim bili priča v zadnjem obdobju," je še

Vizjak napoveduje, da bo 'Gasparijev človek' vodil izjemno konzervativno gospodarsko politiko.
Vizjak napoveduje, da bo 'Gasparijev človek' vodil izjemno konzervativno gospodarsko politiko. FOTO: POP TV

dejala Kresalova. Vili Trofenik iz Zares je poudaril, da je "skrajni čas, da NLB dobi vodstvo in da se začne obnašati kot največja banka". "To brezglavo stanje je poleg krize negativno vplivalo na delovanje banke," je dejal in dodal, da je pristojnost in odgovornost o imenovanju prvega moža NLB na strani nadzornikov. Po mnenju Vilija Rezmana (DeSUS) je Jašovič nekdo, ki je bil izbran bolj po strokovnih preferencah in manj po političnih, kar je po njegovem mnenju za vodenje takšne banke zelo dobro.

Bolj oster je Andrej Vizjak iz SDS, ki opozarja, da prihaja na čelo banke Gasparijev človek, "torej lahko predvidevamo, da bo vodil izjemno konzervativno gospodarsko politiko". Dodal je, da "se očitno ljudje kolobarijo z enega mesta na drugega v teh finančnih institucijah", kar po njegovem mnenju ni nič kaj vzpodbuden signal gospodarstvu. Radovan Žerjav iz SLS je razočaran predvsem, ker je bila največja slovenska banka tako dolgo brez prvega moža, saj to v času finančne krize po njegovem mnenju ni dobro. Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa pravi, da gre pri izbiri Jašoviča za odločitev koalicije, "v kar se opozicija ne more dosti mešati". "Kako bo banko vodil, bomo videli, pomembno pa je, kako se bodo obravnavali dolgovi, ki so jih izpeljali prejšnje uprave in nadzorni sveti," je dodal.

Podjetja pričakujejo učinkovito financiranje razvoja slovenskega gospodarstva

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pričakujejo, da se bo banka "z dokončnim ekipiranjem vodstva v polni meri vključila v izvajanje jamstvene sheme in ostalih instrumentov, ki bodo gospodarstvu omogočili dostop do sredstev po konkurenčnih pogojih".

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
09. 09. 2009 21.41
Buena Vita
09. 09. 2009 21.40
še eden yesov član mora dobioti milijonsko podporo za reveža--pahor bo tožu
brezcasni
09. 09. 2009 20.44
kakšen Gasparijev človek ,kakšna Križaničeva podpora ,kakšna koalicijska podpora banda ušiva:A ČLOVEK ZNA VODT TO ZADEVO ,KJE SE JE DO SEDAJ IZKAZOV,KAKŠNE FELERJE JE DELOV DO SEDAJ-ČE JIH JE IN KAKŠEN PLAN IMA TO JE BISTVO NE PA MNENJE POSAMEZNIKOV ,RAZEN ČE BO VODIL SAMO NJIHOVE TRR...
cefur_slovenija
09. 09. 2009 20.24
vsak nanovo nastavljen direktor NLB-ja je veliki strokovnjak na podrucju financ sve dok se ne zameri stranki i ne postane strankarsko nepodobn...
neumna_ovca
09. 09. 2009 19.31
na sliki zgleda jako depresiven, upam da si bo s prvim dohodkom kupil ene orkn antidepresive...
zahod.west
09. 09. 2009 19.05
in oddelek senica?
zahod.west
09. 09. 2009 19.05
zakaj je prepovedano napisati udbapress?
gepl
09. 09. 2009 18.44
Nadzorniki upajo, da bo Jašovič banko vodil vsaj tako dobro, kot jo je dosedanje vodstvo :) dosedanje vodstvo je zagonilo miljone in miljone hahahha
zahod.west
09. 09. 2009 18.30
delavci pa naprej volit rdečuhe....ha, ha, ha, ha,
mijavko
09. 09. 2009 18.13
še eden iz kluba YES , siromak, potreben miljona
Boris Žu?ko
09. 09. 2009 17.34
kdo vam pa se verjame
d33pm1nd
09. 09. 2009 17.02
kako bogi zgleda jašovič na tej sliki. sigurno je zvedel da bo dobil samo 0,5mio EUR nagrade ne pa 1mio kot predhodnik
bonite
09. 09. 2009 16.57
ah če ga pa Križanič podpira...
heldam
09. 09. 2009 16.54
Je pa prva nadzornica posebej poudarila, da v času postopka izbire niso bili izpostavljeni političnim pritiskom Zakaj vedno tako rečejo??? Zato ker ne drži. Že pred približno mesecem dni je bilo na pop povedano, da se Kresalova in Lažnivčević (beri Golobič) borita da bi dala eden ali pa drugi svojega moža v NLB. In sedaj pridejo ven s to izjavo bolano... ma kdo jim še verjame
Jožajoža
09. 09. 2009 16.37
politično imenovanje.normalna državna banka daje posojila, državna institucija pa denar. in vse to z namenom, da se ta denar oplemeniti, se vrne bankam z obrestmi vred, državnim institucijam pa preko davkov in preko povečane javne porabe.in proračun je poln, banke pa likvidne. toda žal, vsi krediti, subvencije, evropska razvojna sredstva se niso nikjer oplemenitila.banke so praZNE , dežavni proračun v bankrotu, občine s svojimi pločniki in javno razsvetljavo blokirane itd.in predsednik uprave bo podalšana roka te vlade.........
micom
09. 09. 2009 16.10
Zgleda k da rab en REDBULL da pride k seb. :)
unja1m
09. 09. 2009 16.09
takle za kaj drugega delat tako ni
vn900
09. 09. 2009 15.45
he he kaka pojava
CDROM
09. 09. 2009 15.35
Kdor koli bo na čelu banke se za malega človeka ne bo nič spremenilo. Kaj je sploh kdo šel raziskovat kako banke po novem dajejo kredite za nepremičnine. Mene osebno ne čudi, da je nepremičninski trg obstal in da se skoraj nič ne prodaja. Po novem za nakup nepremičnine (če se odločim za hipotekarni kredit) moram dat pod hipoteko nepremičnino, ki jo kupujem še eno nepremičnino zdraven (od staršev ali bilo koga, ki je pripravljen reskirat). Tako, da za nas ni važno kdo je, ker itak kaj pozitivnega se nebo zgodilo! Kradli bodo pa itak vsi. Za zgoraj omenjene trditve, bi bilo lepo, da novinarji POP TV ali pa KANALA A te zadeve preverijo, da vidijo vrli politiki, kaj se v resnici dogaja!!!!
neumna_ovca
09. 09. 2009 14.55
+1
no ja, da vidimo kolk se bo ta obdržal, preden pade s stolčka?