Slovenija

Bo zakon o dolgotrajni oskrbi ponovno padel v vodo?

Ljubljana, 02. 09. 2020 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
4

Minister za zdravje Tomaž Gantar je že pred počitnicami predstavil predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, glede katerega vlada še vedno ni enotna. Minister za delo Janez Cigler Kralj se namreč ne strinja, da bi manjkajočih 300 milijonov za dolgotrajno oskrbo plačali zaposleni in delodajalci, ker je delo že zdaj pri nas preveč obremenjeno. Gantar kljub temu napoveduje, da bodo zakon uskladili in ga sprejeli že letos.

Dolgotrajno oskrbo pri nas potrebuje že polovica starejših od 85 let, do leta 2060 pa bo kar tretjina prebivalstva starejša od 65. V zadnjih 20 letih so zakon o dolgotrajni oskrbi neuspešno predlagali že sedemkrat. 

Na sprejem zakona računajo tudi uporabniki pilotnega projekta v Krškem, kjer je od oskrbe na domu odvisnih več kot 100 ljudi, denarja pa imajo le še do konca leta. Vodja pilotnega projekta Most Krško Carmen Rajer pravi, da je v storitev trenutno vključenih 30 ljudi. "To so osebe, ki jih oskrbujemo vsak dan, po trikrat na dan, sedemkrat na teden," pravi. 

Ostaja še okoli 70 ljudi, ki brez oskrbe na domu ne bodo zmogli. Ker bo finančne podpore zmanjkalo decembra letos, jim zakon o dolgotrajni oskrbi predstavlja edino rešitev.

Zaplet zaradi financ

Čeprav sta pristojna ministra vsebino že dorekla, je do zapleta prišlo pri financah. Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj pravi, da je bilo njihovo izhodišče, da se finančno breme za starejše in njihove svojce ne poveča.

Tomaž Gantar
Tomaž Gantar FOTO: Bobo

Po predlogu ministra za zdravje Tomaža Gantarja pa bi dodatno obremenili prav delo. Prejemnikom minimalne plače bi mesečno odšteli devet evrov, prejemnikom povprečne plače pa 17 evrov. Pet oziroma šest evrov bi za novo zavarovanje dodatno odšteli tudi upokojenci. Gantarju se ta rešitev zdi optimalna. "Dejansko omogoča tudi finančno dostopnost do dolgotrajne oskrbe vsem. Plačljiv ostaja le hotelski del," pravi.

V to v Novi Sloveniji ne bodo privolili. Rešitev vidijo v preobrazbi že obstoječega obveznega dopolnilnega zavarovanja. Cigler Kralj pojasnjuje, da ne želijo dodatno obremenjevati prihodkov iz dela, saj da je delo v Sloveniji že močno obremenjeno s prispevki in davki.

Rajerjeva medtem poudarja, da jih ljudje še naprej kličejo, da so prestrašeni in se bojijo prihodnosti. "Kličejo k temu, da je res nujno potrebno sprejeti ustrezno zakonodajo na tem področju," pojasnjuje. 

Gantar sicer pomirja, da dogovori že potekajo, zakon pa da bo na vlado prispel konec novembra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
03. 09. 2020 10.33
+1
celo življenje delavci polnijo neke državne malhe od zdravstvene preko pokojninske,pokrivajo luknje in primankljaj v državni blagajni sedaj bi pa radi da še sami in delodajalci plačujemo še za dolgotrajno oskrbo že tako preplačanih domov za ostarele in na koncu bo rekla aleksandrica ,da kaj nekaj lepega je naredila za ljudi in pa seveda njen demografski sklad,pri katerem je pač jajo popusti zaradi njegovega fotelja
resslovenka
03. 09. 2020 09.28
+1
Zadeva se vleče kot jara kača, že 30 let. Seveda prikoritarji v starosti ne bodo soočeni s tem problemom. Smo jih in jih še dodobra pitamo z denarjem. Tudi ljudje, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo so jih. Celo svoje življenje. In zakaj? Zato, da so zdaj družbeni problem??? Dejte vzet tem, ki prejemajo denar za svoje delovanje kot npr. Cerkvi, domobranskemu združenju, nekaterim nevladnim organizacijam in ostali navlaki, ki se futra z davkoplačevalskim denarjem. Sramota, da se moramo še vedno ukvarjati s tem problemom. Sedaj bi morali prispevati iz svojih bornih plač in pokojnin? Naj gre vse v maloro. 🙄
marker1
03. 09. 2020 09.13
+0
Vsem nepotrebnih NVO, ki jih je v naši državi kot listja in trave, odtegniti sredstva za delovanje. Za vse , kar delajo NVO imamo v državi postavljene in odgovorne institucije. Potem pa bo tudi dovolj denarja za dolgotrajno oskrbo. Zanje porabimo vsako leto milijardo, ne pozabite.
sinhron
03. 09. 2020 08.46
+2
Kot je bilo pričakovati , zakon , ki ga ni predlagala SDS v vladi , ki jo vodi SDS ne bo sprejet , pa tudi če so ga predlagali koalicijski partnerji !