Slovenija

Bo zaradi izločitve dokazov padel eden največjih korupcijskih primerov v zdravstvu?

Jesenice, 02. 04. 2019 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
334

Nekdanji direktor jeseniške bolnišnice in njegova desna roka sta s prirejenim javnim razpisom omogočila večmilijonski posel čiščenja bolnišnice podjetju ISS Facility Services. Obtožnica za zlorabo položaja je postala pravnomočna oktobra lani. Zdaj pa je sodišče izločilo vse ključne dokaze, med drugim tudi elektronsko pošto, ki dokazuje, da je bil posel prirejen za zmagovalca.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Korupcija v zdravstvu
    03:30
    Iz 24UR: Korupcija v zdravstvu
  • Iz 24UR: Sodni spori s podjetjem ISS
    02:44
    Iz 24UR: Sodni spori s podjetjem ISS
  • Iz 24UR ZVEČER: Bo primer padel na sodišču?
    03:25
    Iz 24UR ZVEČER: Bo primer padel na sodišču?
  • Iz 24UR ZVEČER: Dušan Krajnik o korupcijskem škandalu
    03:51
    Iz 24UR ZVEČER: Dušan Krajnik o korupcijskem škandalu

Če začnemo na koncu – novembra lani je na okrožnem sodišču v Ljubljani stekel predobravnavni narok zaradi domnevno spornega posla med Splošno bolnišnico Jesenice in podjetjem ISS Facility Services. Vseh pet vpletenih, zdaj tudi obtoženih, je krivdo zanikalo. Obtožnica jim očita, da so bolnišnico oškodovali za 834.338 evrov. Gre za pogodbo, ki je bila aprila 2010 sklenjena na podlagi javnega naročila. Večmilijonski posel za čiščenje bolnišničnih prostorov in receptorske storitve je kot edini ponudnik dobilo podjetje ISS Facility services.

Dokumenti, ki jih razkrivamo, kažejo, da so zaposleni v družbi ISS sodelovali pri pripravi javnega naročila, s tem, ko so določili takšne pogoje, ki jih konkurenti niso mogli izpolnjevati.

Poleg nekdanjega prvega moža Splošne bolnišnice Jesenice Igorja Horvata in njegove nekdanje pomočnice za področje zdravstvene nege in oskrbe Zdenke Kramar obtožnica bremeni še nekdanjega direktorja ISS Rudija Zupana, prokuristko ISS Franjo Meža Nereks in vodjo poslovne enote ISS v jeseniški bolnišnici Binko Dedić.

Leta 2010 sta Horvat in Kramarjeva z javnim razpisom, ki naj bi bil v celoti prirejen, omogočila večmilijonski posel čiščenja bolnišnice podjetju ISS Facility Services.
Leta 2010 sta Horvat in Kramarjeva z javnim razpisom, ki naj bi bil v celoti prirejen, omogočila večmilijonski posel čiščenja bolnišnice podjetju ISS Facility Services. FOTO: Splošna bolnišnica Jesenice

ISS je že od začetka sodeloval pri pripravi javnega razpisa

Da je imelo podjetje ISS poseben položaj v okviru javnega razpisa, dokazuje elektronska korespondenca med zaposlenimi v bolnišnici in ISS. Mesec dni pred objavo razpisa tako Kramarjeva sodelavcu pošlje elektronsko sporočilo, kjer v zadevi zapiše "jr ISS" (najverjetneje je to okrajšava za "javni razpis ISS" op. a.). Še več, Kramarjeva tudi mapo z datotekami za javni razpis na svojem službenem računalniku poimenuje "JR ISS 2010".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V istem času (torej še pred objavo javnega razpisa) v bolnišnico prispe tudi elektronska pošta Franje Meža Nereks, zaposlene v podjetju ISS in soobdolžene. V njej Kramarjevi piše, "da je pregledala dokumentacijo, ki pa bi jo bilo potrebno precej spremeniti". Da sta tako ona kot soobtožena Dedićeva, ki mimogrede uporablja kar bolnišnični elektronski naslov, čeprav je zaposlena pri podjetju ISS, spreminjali razpis, je razvidno tudi iz podrobnega vpogleda v računalniške lastnosti enega od dokumentov razpisne dokumentacije, ki se je nahajal na računalniku Kramarjeve - avtorica dokumenta je Meža Nareks. Iz ostalih elektronskih sporočil je razvidno, da so zadnje spremembe iz podjetja ISS v bolnišnico pošiljali še dva dneva pred objavo javnega razpisa. V redakciji razpolagamo tudi z vsemi spremembami razpisne dokumentacije, ki so jo pomočnici direktorja jeseniške bolnišnice pošiljali iz podjetja ISS.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svet zavoda, policija in tožilstvo so opravili svojo nalogo, kaj pa sodišče?

Člani Sveta javnega zavoda Splošna bolnišnica Jesenice so pod vodstvom Dušana Krajnika spomladi 2014 razrešil Horvata s funkcije direktorja bolnišnice in mu ob tem očitali malomarno opravljanje dolžnosti. Podali so kazensko ovadbo, in sicer zaradi suma nezakonite porabe javnih sredstev. Ugotovili so namreč, da bolnišnica ISS plačuje prisotnost 70 delavcem, medtem ko jih pri njih dela v povprečju le 58, ter da teh pri čiščenju (tudi bolnišničnih sob in operacijskih dvoran) nihče strokovno ne nadzira. Da v bolnišnici podjetju ISS plačujejo celo za dobavo toaletnega papirja, brisačk, PVC vrečk in zaščitnih sredstev, ki ga slednji niso nikoli dobavili, in jih je bolnišnica kupovala pri drugih dobaviteljih.

Podrobnosti tudi v oddaji 24UR ob 19.00!

Še najbolj zaskrbljujoče je dejstvo, ki ga je v obtožnici tudi izpostavilo Specializirano državno tožilstvo – da je bolnišnica ISS plačevala tudi za receptorske storitve, kamor med drugim spadajo skrb za požarno varnost, pa nadzor vhoda in izhoda ter evidentiranje vseh obiskov. Tudi obhodov, med katerimi bi preverili stanje oken, vrat varovanih delov SBJ in inštalacij, štiri leta v bolnišnici ni izvajal nihče.   

Policijski postopek je stekel hitro, prav tako je v roku dveh let po ugotovitvah, da je razpis prirejen, delo končalo tudi tožilstvo, ki je decembra 2017 vložilo obtožnico. A vso to dokumentacijo je na zahtevo odvetnikov obtoženih Okrožno sodišče zdaj izločilo iz kazenskega spisa, "češ da je bila pridobljena s kršitvijo človekovih pravic".

Tožilec Matej Oštir je že vložil pritožbo, o kateri pa še ni odločeno. Če bo druga sodna inštanca potrdila prvo, to pomeni, da bo večina ključnih dokazov dokončno izločena iz kazenskega spisa.

140.115.353 evrov

In če je svet zavoda oba odgovorna za skrbno ravnanje z denarjem bolnišnice odslovil, podjetje ISS kljub vsem očitkom nemoteno služi milijone v poslih z državo. V 15 letih so z državo zaslužili več kot 140 milijonov evrov. Največ, 14 milijonov, s Splošno bolnišnico Celje. Na podlagi podatkov iz registra Erar sodelujejo skoraj z vsemi bolnišnicami, poleg tega pa tudi s številnimi vrtci, zdravstvenimi domovi, domovi za starejše in ministrstvi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (334)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hellsrael
04. 04. 2019 10.54
+1
Ga.Dedic vodja v bolnianici..... maturant gimnazije ? Zanimivo. Pri nas sola ni pomembna
mastablasta
05. 04. 2019 10.19
saj načeloma ni pomembna v podjetjih. pravzaprav se ponekod celo namenoma skriva, ker os nekateri z nizko izobrazbo po vezah visoko prilezli.
Bullschevik
03. 04. 2019 09.00
+2
Sami lumpi stroka jim je postranska stvar, sindikat pa nadzira lumparije......
MAJOH
03. 04. 2019 08.38
+20
Nezakonito pridobljeni dokazi????Ali barabini niso počeli NEZAKONITIH STVARI.V naši koruptivni deželi bi bilo za posameznike in nekatere advokate potrebno ustanoviti DELOVNA KAZENSKA TABORIŠČA po zgledu Stalina.
korintos23
03. 04. 2019 08.34
+2
Zadnji čas so dokaze izločili, bi dečki lahko sedeli! Hahaha
Uporabnik458403
03. 04. 2019 08.23
+28
Nezakonito pridobljeni dokazi so le izgovor, da se nekoga oprosti, ko placa dovolj podkupnine in na koncu si vsi operejo roke........
ojster10
03. 04. 2019 08.09
+20
Bolano za drobiž so pa tako učinkoviti in pravični.
drobiž
03. 04. 2019 07.37
+22
Zanimivo, kako za ene dokazi iz E-pošte veljajo za druge ( nadstandardne ) pač ne. politika je,kot elektrika ne smeš je šlatat, ker te lahko odnese.
jesenvoyo
03. 04. 2019 07.24
+35
Če obstaja dokaz o kaznivem dejanju je način, kako se je do njega prišlo povsem nebistven, povedano drugače, primer kaznivega dejanja je glede odgovornosti storilca jasen. Razumljivo, da se pri pridobivanju dokazov in priznanj kaznivega dejanja ne sme uporabljati fizično mučenje ljudi.
ZK_
03. 04. 2019 08.05
-9
Ne, ni nebistveno kako je država prišla do določenega dokaza, ker s tem, ko je država kaznovana, da se nezakoniti dokazi izločijo, je s tem tudi opozorjena, da ni vse dovoljeno in da ostalim poštenim državljanom ne more kar povprek slediti, pregledovati e-pošte, naprav. Se res zavedaš kaj pomeni tvoja izjava za nas navadne poštene ljudi? Si res želiš policijsko državo kjer bo policist v tvoji bližini s pritiskom na gumb prebral vsa tvoja sporočila ali prisluškoval tvojim pogovorom, če slučajno počneš kaj nezakonitega???
Nisemovca
03. 04. 2019 08.16
+13
To sta zame dve različni kaznivi dejanji. Naj se 'ne'zakonito pridobljeni dokazi uporabijo, vendar naj bo na drugi strani odgovorna oseba za 'ne'zakonito pridobivanje kaznovana kaznivemu dejanju primerno. Treba je gledati tudi na težo kaznivega dejanje. Ne moreš npr. izločiti dokazov za umor samo zato, ker je nekdo npr. neupravičeno vpogledal v osebne podatke...
MojsterSplinter
03. 04. 2019 08.17
+14
Zakoni so pisani po volji elite. Če bo elita ocenila, da morajo policisti brati tvoja sporočila in poslušati tvoje pogovore, bo sprejela zakon, ki jim bo to legalno omogočal.
akmt
03. 04. 2019 08.17
+12
Pregledovali so SLUZBENE maile in ne privatnih. Sluzbene maile lahko pregleda kdorkoli, kadarkoli, magari se tudi snema telefonske pogovore,to pa res ni nic nezakonitega. Biti je treba profesionalen, posten,... In cesa se potem bojis? Privat je pa privat
JohannDoe
03. 04. 2019 08.25
+9
Pri nas bi morali sprejeti zakon, da v primeru težjih kaznivih dejanj in gospodarskega kriminala, vsi zbrani dokazi veljajo. Morebitne kršitve pri zbiranju in odgovornost pri tem se pa obravnavajo ločeno in razplet nima vpliva na veljavnost dokazov.
ZK_
03. 04. 2019 09.32
-2
Škoda vam je razlagati res. Najbolje, da začnemo ločiti to po kaznivih dejanjih ja. Pa saj škoda razlagati. Hvala bogu, da ni neposredne demokracije. To si vedno rečem.
mastablasta
05. 04. 2019 10.21
kako pa veš, da tisti, ki ni na posebej določen način vpogledal v v podatke ni kaj dodal? problem je, če ne sledijo postopkom, lahko podtaknejo dokaze. zato obstajajo pravila zbiranja dokazov.
direstraits
02. 04. 2019 21.54
-8
Gospod Baretič, se bo baje kmalu včlanil v SDS, al pa vsaj v NSI.... tako pravjo po kuloarjih v DZ...
Brakedirt
02. 04. 2019 21.56
-2
hahahaha, jovan baretic komunist se bo vclanil v SĐS hahahahahaha
fljfo
02. 04. 2019 21.57
-3
srebrnibreg
02. 04. 2019 21.58
-1
Ja kar daj gospod Baretič kaj že to pomeni. Itak si v sds sekti celo svojo večnost in se zaman skrivaš pod stoterimi nicki. Vendar janšist nobeden ni gospod vsaj za mene in nas poštene in normalne slovence ne.
direstraits
02. 04. 2019 21.59
-1
Dej ne me razočarat... pa tako lepo si začel, zlato moje.
srebrnibreg
02. 04. 2019 21.59
+0
Aha...fljo mi je pojasnil kaj pomeni baretiču. Bratranec ali nečak. Hvala mu.
JohannDoe
03. 04. 2019 08.26
+3
"jovan baretic komunist se bo vclanil v SĐS hahahahahaha " Eden več za statistiko.
ZK_
02. 04. 2019 21.53
-12
Meni je res žalostno, da ljudje ne razumejo kaj pomeni ustavno jamstvo, da mora biti dokaz pridobljen na zakonit način, s spoštovanjem človekovih pravic in da je to edino jamstvo, ki ga imamo, da država preveč ne posega v naša življenja (tistim, ki takih dejanj ne počnemo). Če je dokaz nezakonit, mora biti izločen in konec. Državi pač ne mora biti dovoljeno vse in ne more brez odredb sodišča nam slediti, prisluškovati, pregledovati naprav. Sodišče ni tukaj nič krivo, ampak je napako naredilo tožilstvo ali policija. Če to peni, da je potrebno enega izpustiti, pa naj bo tako. Bolje eden zunaj kot pa nadzor države nad vsemi.
Nisemovca
03. 04. 2019 08.21
+3
A mi lahko prosim razložiš, kaj je bilo v tem primeru tako 'nezakonitega', da je bilo treba uničiti proces?? Jaz nisem nikjer zasledil, da bi kdo brez odredb sodišča sledil, prisluškoval ali pregledoval naprave...
JohannDoe
03. 04. 2019 08.31
+4
Čist odvisno v čigavo kožo se postaviš, ko govoriš "nam". Verjamem, da krimičem vseh vrst to jamstvo še posebej ugaja. Po svoje je absurd, da lahko dokaz o nekem težkem zločinu "ne obstaja", če obstaja. Naj potem sodijo tistim, ki so ga zbrali na nedovoljen način in jih sankcionirajo, če je treba. Da dokaz, ki obstaja, "ne obstaja", je pa absurd.
ZK_
03. 04. 2019 12.12
+2
Ne morem ti razložiti, ker nihče ne ve in se o tem tudi niso novinarji pozanimali, kar je najmanj kar bi morali tukaj postoriti. Članek je nepopoln. Če je bila vložena pritožba in bo potrdila instanca, bo pa že nekaj na tem, saj verjetno niso 6 različnih sodnikov podkupili?
capprian
02. 04. 2019 21.53
+18
Saj to ne moreš verjet, ali so sodniki tudi podkupljeni ali kaj v toti SLOVENIJI, kako bi bili dokazi protizakoniti banda prokleta.
Slovenec81
03. 04. 2019 08.32
+1
V večini primerov niso podkupljivi. Res pa je, da je slovensko sodstvo leglo nesposobnežev. Enako velja za pravnike. Se jim ne sanja, kaj delajo, samo da vlečejo finance. Poznam primer (znanka), ki je bila vpisano na pravno fakulteto v Ljubljani in ni uspela opraviti prvega letnika ( se j
JohannDoe
03. 04. 2019 08.34
+2
Bodisi imamo izrazito nesposobne ali neusposobljene preiskovalce, bodisi imamo luknjaste zakone in kriminalci dobre odvetnike ali pa nesposobno oziroma podkupljeno sodstvo... vse troje vsako zase in skupaj je problem, ki bi nas moral skrbeti.
Slovenec81
03. 04. 2019 08.38
+1
Ko pa se je prepisala na Ng pravno fakulteto ( plačniško), pa vse opravila redno. Glede na njen intelekt in razgledanost , ter kakšna je bila razlika, se več ne čudim situacije v Slovenij. Kot kaže, lahko diplomo iz prava v Sloveniji kupiš....amatersko pravo
jankomat
02. 04. 2019 21.50
+18
če so dokazi so dokazi !!vsakemu levemu lopovu izločijo dokaze!verjetno jihj rešil zemljaroč saj ima vse podatke o grehih ljudi,ovaduhih ,.
srebrnibreg
02. 04. 2019 21.45
+33
Dokler naša ustava in sodišča ne bodo spremenila zakonov, da se dokazov ne sme izločati in prav tako ne sodnikov bom verjel, da so pravična. Do takrat so pa sodniki in sodišča samo podaljšana roka lopovov in lopovstva ter njihovi zaščitniki skupaj z ustavo vred.
fljfo
02. 04. 2019 21.47
+1
srebrnibreg
02. 04. 2019 21.49
+2
Nič ne presenečam ampak ti včasih ne znaš brati oziroma dalje od svojega nosa ne vidiš.
direstraits
02. 04. 2019 21.50
+0
No Baretiču, si končno uvidel, al si pa kot Čebelica Maja... iz enga cveta na drugega.... za najmanj 10 let nazaj... vsi Levnuhi... od Krivosidnih ministrov, večine nastavljenih sodnikov, tožilcev..... nisem čisto siguren, če tud strojepiske, čistilke in trafikanti Niso .
direstraits
02. 04. 2019 21.52
-2
GOSPODIN BARETIČU... PRVI PUTA, TI DAJEM PLUS, JER ZNAM, DA TI PUNO PUNO ZNAČI ....ZLATO MOJE
Polis123
02. 04. 2019 21.39
+7
Evo vam lekcije, kako zdravstvo deluje :D
Polis123
02. 04. 2019 21.55
+3
ejgaunga
02. 04. 2019 21.35
+20
Mislim da je več korupcije na sodiščih, kot pa v zdravstvu
srebrnibreg
02. 04. 2019 21.32
+15
Se pravi, da so krivi, če so dokazi kateri bi se naj izločili. Namreč, če ni dejanja tudi dokazov ne more biti.
fljfo
02. 04. 2019 21.38
+4
26277
02. 04. 2019 21.32
+0
Show must go on, tudi za Pahorja. Grem, čau.
HellWolf
02. 04. 2019 21.32
+14
Na naslovnici članek o preobremenjenosti družinskih zdravnikov in zraven padla sodba zaradi dokazov o korupciji... bravo slovenska vladavina, na čudoviti poti smo da se sesuje cel zdravstveni sistem.
srebrnibreg
02. 04. 2019 21.32
+8
Ampak to izločanje dokazov mi je pa od nekod zelo znano. Kdo že je to zelo rad počel? Malo me spomnite prosim.
direstraits
02. 04. 2019 21.37
+8
Janković, Janković, Janković, Zidar, Zidar.... Primorje, Gradis....oatalih se pa še dotaknejo ne..... Klemenčič, Sevnica, Thaler.... NLB, rigekniku......
direstraits
02. 04. 2019 21.38
+4
Brakedirt
02. 04. 2019 21.38
-1
srebrnibreg
02. 04. 2019 21.40
+2
Baretiču stonickni jaz sem čakal odgovore ne pravljice, ker še ne grem spat.
26277
02. 04. 2019 21.26
+0
Jst ne vem, kdo menja nik, niti me ne zanima, ker ste večina zmešani, brez menjave.