Slovenija

Bo zaradi zaprtih mejnih prehodov čez poletje kaos?

Ljubljana, 09. 06. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaški tovornjaki, katerih najvišja dovoljena masa presega 7,5 tone, morajo od junija naprej slovensko državno mejo prečkati namesto na prehodih Jelšane in Starod na Obrežju, namesto na prehodih Središče ob Dravi, Zavrč, Dobovec in Bistrica ob Sotli pa morajo na prehode Šentilj, Gruškovje in Dolga vas. Poletje bo, tudi zaradi dolgih kolon, še vroče.

Kot smo že poročali, je Direkcija RS za infrastrukturo z junijem na glavnih cestah Jelšane–Postojna (G1-6) in Starod–Kozina (G1-7) ter na nekaterih glavnih in regionalnih cestah v severovzhodnem delu Slovenije omejila tovorni promet. Hrvaški tovornjakarji tako ne smejo več uporabljati 17 manjših mejnih prehodov, ampak morajo na mednarodne mejne prehode.

Daljinski tranzitni promet težkih tovornih vozil nad 7,5 tone največje dovoljene mase je tako po cestah G1-6 in G1-7 čez Slovenijo prepovedan iz Italije v države, kot so Hrvaška (izjema so naslednje hrvaške županije: Istarska, Primorsko-Goranska in Ličko-Senjska), Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija, Bolgarija, Črna gora, Romunija ... in obratno. Po teh cestah pa lahko vozijo tovornjaki, težji od 7,5 tone, ki prihajajo iz Italije in imajo cilj (npr. razklad, sedež prevoznikovega podjetja) v hrvaški Istri, Kvarnerju, Liki ali Gorskem Kotarju oziroma obratno. Prav tako promet na teh cestah ni omejen za tovrstna tovorna vozila, ki natovarjajo v Sloveniji in vozijo na Hrvaško ali v prej omenjene oddaljene države in obratno. Znotraj območja omejene uporabe državnih cest, označenega s prometnimi znaki (med Kozino in mejnim prehodom Starod ter med Postojno in mejnim prehodom Jelšane), je dovoljen lokalni promet v skladu z drugim odstavkom 37. člena Zakona o cestah, ki predpisuje, da je v primeru omejitve uporabe javne ceste za tranzit dovoljena uporaba te ceste za lokalni promet. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Meddržavni mejni prehodi Gibina, Razkrižje, Ormož in Zgornji Leskovec so v skladu z Uredbo o določitvi mejnih prehodov v RS omejeni za tovorni promet nad 3,5 t največje dovoljene mase in odliv tovornih vozil nad 7,5 tone največje dovoljene mase tam ni možen.

Daljinski tranzitni promet težkih tovornih vozil nad 7,5 tone največje dovoljene mase iz Italije proti kontinentalnem delu Hrvaške, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Romuniji … in obratno je tako preusmerjen na avtocesto A1 in A2, Kozina–Ljubljana–Obrežje, ki v tem primeru predstavlja varnejšo vzporedno cestno povezavo z boljšimi prometno tehničnimi elementi, poudarjajo na prometnoinformacijskem centru. Obe relaciji sta po razdalji praktično enaki, po času pa je relacija po avtocesti A1 in A2, Kozina–Ljubljana–Obrežje–Zagreb celo nekoliko hitrejša kot relacija Kozina-Starod (po G1-7) Reka–Zagreb, pojasnjujejo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prav tako je prepovedan daljinski tranzitni promet tovornih vozil nad 7,5 tone čez Slovenijo, ki z avtoceste A4 pot nadaljujejo po glavnih ali regionalnih cestah in nato preko mejnih prehodov Središče ob Dravi in Zavrč na Hrvaško in naprej proti BiH, Srbiji, Makedoniji, Bolgariji, Črni Gori, Romuniji … in obratno. Po cesti A4 in naprej po regionalnih in glavnih cestah ter proti mejnima prehodoma Središče ob Dravi in Zavrč na Hrvaško pa lahko vozijo tovorna vozila, težka nad 7,5 tone, ki imajo izhodišče ali cilj (npr. naklad, razklad, sedež prevoznikovega podjetja) v hrvaških županijah Varaždin ter Medžimurje in obratno. Tovorni promet z izhodiščem ali ciljem v Sloveniji ne bo oviran. Znotraj območja omejene uporabe državne ceste, označenega s prometnimi znaki (med Ptujem in mejnima prehodoma Središče ob Dravi oz. Zavrč), je dovoljen lokalni promet v skladu z drugim odstavkom 37. člena Zakona o cestah, ki predpisuje, da je v primeru omejitve uporabe javne ceste za tranzit dovoljena uporaba te ceste za lokalni promet.

Prav tako je prepovedan tranzitni promet tovornih vozil težkih nad 7,5 ton, ki z avtoceste A1 pot nadaljujejo naprej po regionalnih cestah in preko mejnega prehoda Dobovec in mejnega prehoda Bistrica ob Sotli na Hrvaško. Znotraj območja omejene uporabe državne ceste, označenega s prometnimi znaki (to je vzhodno od Celja in južno od A1 do mejnih prehodov Dobovec oz. Bistrica ob Sotli), je dovoljen lokalni promet v skladu z drugim odstavkom 37. člena Zakona o cestah, ki predpisuje, da je v primeru omejitve uporabe javne ceste za tranzit dovoljena uporaba te ceste za lokalni promet. Tranzitni tovorni promet s težo nad 7,5 tone največje dovoljene mase je tako preusmerjen na avtocestne povezave (A1, A4 in A5), ki v tem primeru predstavljajo varnejšo vzporedno cestno povezavo z boljšimi prometno tehničnimi elementi, pojasnjujejo na prometnoinformacijskem centru.

Kot še dodajajo, bo prepoved na cesti G1-6 Postojna–Jelšane in G1-7 Kozina–Starod veljala za tranzit tovornih vozil z največjo dovoljeno maso nad 7,5 tone, in sicer iz Italije na Hrvaško, razen na območja Kvarnerja, Istre, Like in Gorskega Kotarja (gre za območja Istarske, Primorsko-Goranske in Ličko-Senjske županije). Dovoljen bo torej prevoz iz Italije po tej cesti npr. na Reko, ne pa v Split.

Se nam letošnje poletje obeta kaos na cestah?
Se nam letošnje poletje obeta kaos na cestah? FOTO: Damjan Žibert

Če poenostavimo, hrvaška tovorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 7,5 tone bodo namesto na mejne prehode Jelšane in Starod, morala na mejni prehod Obrežje (izjema so tovornjaki, ki imajo izhodišče ali cilj v hrvaških županijah Istarska, Primorsko-Goranska in Ličko-Senjska), mejne prehode Središče ob Dravi, Zavrč, Dobovec in Bistrica ob Sotli pa bodo morala nadomestiti z mejnimi prehodi Šentilj, Gruškovje in Dolga vas (izjema so tovornjaki z izhodiščem ali ciljem v hrvaških županijah Varaždin in Medžimurje).

V poletnem času lahko tako na omenjenih mejnih prehodih pričakujemo daljše kolone, zato ne bo odveč opozorilo, da pred odhodom preverite stanje na cestah in mejnih prehodih, na pot pa se odpravite v zgodnjih jutranjih urah ali pozno zvečer.

Vprašanja glede obremenjenosti omenjenih mejnih prehodov smo naslovili tudi na Direkcijo za infrastrukturo, njihove odgovore pa še čakamo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ivo Vodovnik
10. 06. 2019 14.40
+2
Končno se je nekdo spomnil, da morajo ljudje na naši strani tudi bolj varno živeti. Ko so Hrvati zaprli prehod Mursko Središče, se niso vprašali kako pa bodo Slovenci reagirali, zdaj pa ko smo prepovedali tovornakarjem na 17 prehodih težjim kot 7,5t, je pa ogenj v strehi. Vse kar so Slovencem slabega naredili, bodo dobili duplo porcijo nazaj.
Klotilda H
10. 06. 2019 09.00
+6
KONČNO PRAVA POTEZA SLOVENIJE: 17 : 1 ZA NAS. ta zakon mora obveljati za večno, saj ga lahko spremeni le vlada ali parlament. NAD NJIMA PA JE LE ŠE NEBO!!!, kot vedno pravijo hrvati, ko je potrebno potunkati slovence!!!
Nimasmisla
09. 06. 2019 21.54
+4
se bojo že navadili red mora biti tako kot ima italija in avstrija če želijo pa zaradi mene lahko blokirajo prehode
Important notice
09. 06. 2019 20.35
+2
…" omenjenih mejnih prehodih pričakujemo daljše kolone, "... za tovorna vozila, ne pa za osebna. Prehod preko meje je ločen.
aojz
10. 06. 2019 08.09
+3
Saj bo policija uvedla samoplačniški prehod. Plačaš 50€ pa ti ni treba stati v vrsti ampak te obravnavajo takoj.
alpino
09. 06. 2019 18.01
+28
Slovenija ne sme popustiti za nobeno ceno. Primer: Do nedavnega so se čez MMP Zavvrč valile kolone težkih tovornjakov z registerskimi oznakami ,,HR, SRB, BiH,RO,BG in celo H,,! Le ti so tam vozilo izključno zaradi izogibanja plačila cestnine, vozili pa so po stranski regionalnih in celo občinskih cestah v Avastrijo ali proti Celju ipd. In kdo plačuje te ceste,? MI seveda in ne oni, da uničene kvalitete življenja prebivalstva na tem prostoru tudi govorim ne. Glavni krivec pa so domači lobiji avto prevozništva, ki so skozi korupcijo v vrhu pristojnega ministrstva dosegli, da danes v vsako zakotno vas ali ulico vozi šleper po 40 in več ton, v Avstriji pa bog ne daj da se kaj takega zgodi.
Frane Šajn
09. 06. 2019 16.30
+17
¨Če že ne bo pa naprošam DARS ,da jih umetno ustvari!
Pozitiven
09. 06. 2019 16.41
+4
Polis123
09. 06. 2019 16.26
+10
Predlagam, da začnemo s peticijo, kjer so se novinarji dolžni podpisati pod objavljeni članek. Anonimno namreč posredno obračunavajo s tistimi, ki si jim drznejo očitati nespoštovanje Ustave in zakonov Rs. Nepodpisni (anonimni) tako lahko posredno izrečejo laž, žalitev, obdolžitev, ne da bi za to kdo strokovno, kazensko ali civilno odgovarjal. Dovolj je!
Pozitiven
09. 06. 2019 16.09
+27
Ka jse tako sekira moderator, glede taga, največjo škodo bodo meli Hrvati.... upam da nisi njihov in za njih pišeš.
Uporabnik458403
09. 06. 2019 16.46
-9
To ti mislis, da bodo najvecjo skodo imeli hrvatje...
Rade 74
09. 06. 2019 15.57
+11
Uporabnik1385495
09. 06. 2019 15.30
-4
Ni fajn,ker je Brnik neonstojece letalisce za vse,razen za center Lj,kar ostalih ne zanima.Na pravi,tako zaresno vsaj priblizno letalisce je treba cez mejo v Zg.Ja,kolone so motece
24ur ADMIN
09. 06. 2019 15.17
+63
Naviti cestnine za tranzit, samo ceste nam uničujejo in delajo gužvo. Hrvatje fejst lupijo turiste na vsakem vogalu mi smo pa BEBCII in se ne upamo NIČ ker v Bruslu samo mal kihnejo pa so vsi v parlamentu posrani.
wolfterier
09. 06. 2019 15.40
+48
Kaos gor ali dol,saj smo na vse navajeni.Ampak težki tovornjaki se pa nimajo kaj po vaških poteh vozit,zato so avtoceste !!!
camaro.ccc
09. 06. 2019 15.12
+27
Jaz ne bom nič prizadet.. ne hodim na Hrvaško se nategovat...
pogan
09. 06. 2019 15.11
+27
A ni fajn, da se pelješ do Brnika, potem pa lepo v klimatiziranem letalu se lepo pelješ proti lepim destinacijam, brez gneče, joj kako se mi smilite Slovenci, ko se kar rinete k hrckom, ki vas lupijo na 100 in en način.
LazniviZares
09. 06. 2019 15.28
+9
kahelc
09. 06. 2019 16.43
+7
namesto posmehovanja raje dokoncaj tecaj slovenscine
Novi uporabnik
09. 06. 2019 17.26
+1
murinar
09. 06. 2019 15.04
+28
Postaviti zid tako kot je Ježek dejal !
speris
09. 06. 2019 14.55
+34
Predlagam se prepoved tranzitnega prometa turistov po vseh moznih lokalnih poteh po obali, kjer se prebivalci dobesedno ne moremo vec normalno premikat iz enega mesta v drugo, da nebi bili na cesti po vec kot 30 - 40 minut, kjer obicajno potrebujes med 5 in 10 minut voznje.
HorstWiesel
09. 06. 2019 15.09
-6
Te čidt razumem ksko je to. Tudi v lj se zaradi dnevnih migrantov domači prrbivalci komaj iz ene ulive v drugo premikajo.
LazniviZares
09. 06. 2019 15.29
-8
Prosi slovenijo naj ze enkrat zacne graditi ceste kot sosedje jrvati in italiani...oni ze dolgo ne vozijo vec po kozjih stezah kot slovenci.
Uporabnik458403
09. 06. 2019 15.30
+24
Zblj.......pol pa premestijmo vse ministrstva, razne urade in agencije po celotni drzavi...... Zakaj mora vse to biti v Lj.......?
wolfterier
09. 06. 2019 15.43
+5
Od Reke do Slo.meje je že dolgo avtocesta,naprej do Postojne bo pa čez kakih 50 let,a ne.
HorstWiesel
09. 06. 2019 16.19
+1
HorstWiesel
09. 06. 2019 16.25
+3
Sicer pa, misiš da teh 150000 dnevnih migrsntov res ne zna druzga delt, kot da se pasejo po ministrsrvih, uradih,.....?
Frane Šajn
09. 06. 2019 14.52
+11
Jaz bi na vseh prehodih postavil znak za prepoved vožnje s pripisom spodaj samo za Hrvate in njihove migrante.
wolfterier
09. 06. 2019 16.04
+3
Frane,zaradi takih,kot si ti,so v EU Pavliho v rit sunli !
wertex
09. 06. 2019 14.42
+26
Mejni prehodi nepredusno zaprti, povsod drugje na meji dan odprtih vrat
ivanveliki
09. 06. 2019 14.16
+18
Sem slišal,da Hrvaška planira omejitev "tovornega prometa" preko svojega teritorialnega morja do pristanišč Koper in Trst.Mater bo zanimivo.Alenka bo mokra,pa ne od vzburjenosti temveč razburjenosti.
aazz
09. 06. 2019 14.14
+60
ko Hrvati nagaja slovenckom je pa vse ok
Uporabnik458403
09. 06. 2019 14.30
+24
Saj pa ne gre za nagajanje hrvatom, saj te prepovedi veljajo tudi za nas
Zantaja
09. 06. 2019 15.02
+34
Saj to ni nagajanje. Pravilno, da se jih preusmeri na glavne prehode in avtoceste. Čez malo obmejne prehode in naprej po nacionalkah se vozi samo, da se prispara na cestnini.
Uporabnik458403
09. 06. 2019 15.10
-3
Zantaja........ni bil glavni interes v varcevanju cestnine, ampak so to naravno najblizje poti........ Ker so lahko sli cez te prehode je logicno da se niso vozili okrog...... Tudi ko nekdo gre iz Lj na morje v dalmacijo gre po najboljsi poti..... Nihce ne studira, da bi iz Lj sel do Zagreba samo zato da bi se peljal po avtocesti in se placeval cestnino
LazniviZares
09. 06. 2019 15.31
-3
Samo je treba se 50 let pocakati da slovenija rodi teh par kilometrov hitre ceste od jelsan do kozine ali postojne.
wolfterier
10. 06. 2019 09.59
+2
Svetice,govorimo o kamionih,če nisi opazil.Kamioni se ne smejo po vaških cestah voziti !!!
pogan
09. 06. 2019 14.13
+32
Hehe eni se pa kar ba hrvaško silijo. Hehe. za isti denar lahko gres ns lepše in brez čakanja.