Slovenija

Bobnarjeva: Politika se mora končati pred vrati generalnega direktorja Policije

Ljubljana, 02. 12. 2022 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po četrtkovem vnovičnem imenovanju Boštjana Lindava kot v. d. generalnega direktorja Policije je ministrica Bobnarjeva poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja Policije. Pri tem bo vztrajala, je zatrdila in spomnila na predvolilne obljube. Lindav uživa njeno polno zaupanje. Se pa poraja vprašanje, ali Bobnarjeva še vedno uživa podporo premierja, ki zadeve ne komentira.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ministrica na prepihu?
    03:08
    Iz 24UR: Ministrica na prepihu?
  • Iz 24UR: Prva trenja v koaliciji
    03:41
    Iz 24UR: Prva trenja v koaliciji
  • Iz SVETA: Trenja v vladi?
    03:53
    Iz SVETA: Trenja v vladi?

Notranja ministrica Tatjana Bobnar vztraja pri stališču, da se politika ne sme vmešavati v delo Policije. "Prepričana sem, da je nazadnje to tudi stališče vlade Republike Slovenije, ker konec koncev je to ljudem obljubljala," je bila jasna. Pri tem bo vztrajala, tudi če jo bo to stalo ministrskega mesta, je napovedala. "To me je 13. marca 2020 stalo položaja generalne direktorice Policije, ker politiki nisem dala podatkov, za katere je v nadaljevanju tudi državno tožilstvo ocenilo, da ji niso pripadali, in na tem stališču stojim tudi sedaj kot ministrica za notranje zadeve," je dejala.

Boštjan Lindav je bil od vsega začetka njena izbira za funkcijo generalnega direktorja Policije, zato ker je karierni policist, profesionalen, strokoven, predvsem pa je tudi v zadnjih dveh letih, ko so se dogajale zlorabe znotraj Policije, pokazal dobršno mero poguma in skupaj z nekaterimi drugimi o tem tudi spregovoril na parlamentarni preiskovalni komisiji, je naštela ministrica. "Tudi na podlagi teh pričanj je lahko politika v predvolilnem času sporočala, kaj vse je treba v Policiji spremeniti," je izpostavila.

Ministrica Tatjana Bobnar
Ministrica Tatjana Bobnar FOTO: Luka Kotnik

Lindav je bil na uradniškem svetu ocenjen kot primeren za to funkcijo, zato ga je predlagala za imenovanje s polnim mandatom. "Da pa ne bi Policija z današnjim dnem ostala brez vodje, je bil včeraj imenovan kot vršilec dolžnosti," je dejala Bobnarjeva. Tako zahteven resor lahko po njenih besedah vodiš le z ekipo, ki ji zaupaš. "Ne z ekipo, kot jo morda želi sestaviti nekdo drug," je poudarila. Depolitizacijo Policije so po njenih navedbah volivci na aprilskih volitvah prepoznali kot pomembno nalogo. "In to ves čas z vodstvom Policije tudi delamo, torej krepimo zakonitost in spoštovanje človekovih pravic," je dejala.

Na vprašanje, kaj zanjo pomeni, če vlada Lindavu ne bo podelila polnega mandata, pa je odgovorila, da bo odločitev pustila za takrat. "Seveda je medsebojno zaupanje zelo pomembno, ampak saj veste, zaupanje mora iti v obe smeri," je izpostavila.

Lindav odločitve vlade ni želel komentirati. Izpostavil je, da so v zadnjega pol leta izvedli toliko organizacijskih in kadrovskih sprememb v smeri demokratizacije Policije, kot je v večini drugih organov, kjer teh problemov z imenovanji ni bilo, niso. "Policija je v službi ljudstva in javnomnenjske raziskave kažejo, da je Policija pod mojim vodstvom, pod delom moje ekipe, to zaupanje spet pridobila. In če kdo ocenjuje delo Policije, je to seveda ljudstvo, družba," je dejal.

Boštjan Lindav
Boštjan Lindav FOTO: Luka Kotnik

Na vprašanje, ali ima občutek, da od njega zahtevajo politični obračun v Policiji, je odgovoril: "Dejstvo je, da ves čas zagovarjamo vse kadrovske premike zgolj in samo na podlagi strokovnih argumentov, na podlagi tehtnih analiz, seveda v skladu z delovnopravno zakonodajo, in nikoli in nikdar tega načela ne bom prekršil."

Ali Bobnarjeva še uživa Golobovo zaupanje?

Vprašanje o ponovnem imenovanju Lindava le kot vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije je v medijih sprožilo tudi ugibanja, ali Bobnarjeva, ki je predlagala imenovanje Lindava za direktorja s polnim mandatom, še uživa zaupanje predsednika vlade Roberta Goloba. Ministrica je dejala, da je to vprašanje zanj. V medijih so se pojavile tudi špekulacije o morebitni rekonstrukciji vlade in o tem, da Bobnarjeva nima dovolj politične moči.

Premier Golob zaostrovanja z Bobnarjevo ne komentira. Po naših informacijah pa del nezadovoljstva korenini tudi v tem, da v prejšnjem mandatu administrativno degradiran Nacionalni preiskovalni urad (NPU), še zmeraj ne deluje, kot je bil zastavljen - samostojen, slovenski FBI. Tudi zato ni izključeno, da bi prihajajoča tehnična rekonstrukcija vlade dobila še politično rošado na notranjem ministrstvu, je v oddaji 24UR poročal Anže Božič

Notranje ministrstvo (MNZ) pomisleke glede NPU zavrača. "V MNZ in Policiji med drugim pripravljamo zakonodajo, ki bo NPU-ju omogočila večjo samostojnost," so sporočili in dodali, da so očitki brezpredmetni, saj da ima NPU že sedaj vse možnosti za delo, kot jih je imel pred letom nastopom Janševe vlade. 

"Novela Zakona o organiziranosti in delu v Policiji bo uredila imenovanje in razrešitev generalnega direktorja Policije, pa tudi direktorja
NPU, da ne bosta  odvisna od vsakokratne volje politike. Če želimo zagotoviti operativno avtonomijo obeh in s tem tudi kontinuiteto razvoja sistema, kot sta policija in NPU, potem je potrebno urediti, da se oba omenjena direktorja lahko razreši le v tistih primerih, ko razloge za razrešitev ugotovi posebna neodvisna strokovna komisija in ne politika," so poudarili na MNZ. "Gre za to, da se v operativno avtonomijo obeh omenjenih direktorjev ne posega nikoli več na način, kot se je to posegalo v zadnjih dveh letih," so dodali. 

Vprašanje o premierjevem zaupanju Policiji in ministrici je pred časom sprožilo tudi njegovo vztrajanje pri oblikovanju skupine za varovanje, ki deluje neposredno pod okriljem generalnega sekretariata vlade in ne v okviru policijskega centra za varovanje in zaščito. V medijih je bilo zaznati tudi očitek o tem, da Lindav in Bobnarjeva nista dovolj kadrovsko prečistila Policije po mandatu Janeza Janše

Očitki Bobnarjevi so se nanašali tudi na domnevno prepočasno preiskovanje policijskega ukrepanja na protivladnih protestih v času Janševe vlade. Ministrstvo je ta očitek zavrnilo. V sporočilu za javnost je med drugim spomnilo, da je ministrica takoj po prevzemu funkcije državnemu odvetništvu posredovala soglasje, da se že vložene tožbe glede izterjave stroškov dela Policije, nastalih na javnih shodih, umaknejo, v Policiji pa so organizirali več posvetov na temo shodov in pripravili več usmeritev ter obveznih navodil za ravnanje Policije ob javnih shodih. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kristjan Rebec
07. 12. 2022 14.28
Še zmeraj je bila in bo politika v policiji kaj spuščajo meglo.
Osatec
04. 12. 2022 08.57
+1
Bravo! Če bo ministrica nepopustljiva tudi do njenih, ko bodo storili napako, ima mojo podporo!
Slava b
03. 12. 2022 20.51
+1
Ali to poroča Požareport iz TV Trstenjakova.
zajfa
03. 12. 2022 18.54
-4
Lahko se zahvalimo posameznikom, ki jih lahko preštejemo na prste obeh rok, da smo dobili potrditev kar že vemo, kakšna je v resnici ta tranzicijska leva stran, in kdo se v resnici (ko se kamere ugasnejo) te rablji Slovenije, od katerih se še lastni otroci počasi distancirajo ali pa postajajo še bolj radikalni kot njihovi starši. V obeh primerih nas čaka burna prihodnost, ko bo zmanjkalo denarja ali bo spet kaka kriza pričakujmo, da bo tukaj počilo kot še nikjer v Evropi. Toliko laži na enem mestu ni premogla niti Stalinova sovjetska zveza.
zajfa
03. 12. 2022 18.50
-5
Kar se tiče kadrov in zakonov, ki se tičejo medijev in represivnih organov ter sodišč lahko predvidiš 100% vnaprej vse poteze te vlade za celih 4 leta vladanja. Z lahkoto. Vse skupaj bo ratala večja SFRJ udbo- mafijska greznica s programiranim podmladkom vred kot je bila sama SFRJ. Tam si vsaj imel upanje, da bo kdo od partijcev imel moralni kompas na mestu, tukaj pa imamo popoln vihar prejšnjega režima in nove svetovne agende, kar je še 1000 krat hujše. Še malo pa bomo likvidacije obravnavali kot dejanje, ki je bilo potrebno da se zaščiti podnebje ali kaj podobnega.
ijsales
03. 12. 2022 17.51
-1
Bomo spet poslali neustavno in nezakonito policaje nad lastnike ob co kanalu po navodilih murgel in šerifa izpod golovca Tokrat bomo še bolje ptipravljeni...kar pridite...kamete in eu organi vas pričakujejo
zajfa
03. 12. 2022 17.37
-4
Izvolili smo človeka, ki se maščuje z žegnem Murgle d.o.o.& Co. in 50 % ljudi vsemu kar ni po njihovo, hvala bogu nima Ustavne večine, drugače bi kmalu prišli do roba državljanske vojne.
zajfa
03. 12. 2022 17.32
-3
Če je tako, naj kar ukinejo parlament, saj to so samo "politiki" in bodo najbolj demokratični kot so lahko. 100% totalitarni, samo ker so kao naši, so to največji demokrati. Če bi bi videl Pučnik v kakšno vukujebino smo se spremenili in koga spustili na oblast nazaj in kaj delamo s pravno državo bi vstal od mrtvih. Upam, da kdo to pošilja v Bruselj ali bolje v Berlin, da to vidijo gospodarji Slovenije kam se vračamo. V leto 1950.
zajfa
03. 12. 2022 17.29
-3
Kaj takega lahko verjame samo tri letni otrok, in na ta nivo je padel povprečen SLO volivec oziroma večina je morala pasti (namišljeno), da se ne bodo tresli za svoje službice, ali slučajno izpadli iz črednega nagona. Boben od bobna.
zajfa
03. 12. 2022 17.27
-3
Prevod: Da se ne bo zgodilo slučajno, da bo še kdo drug vodil "našo" policijo kot mi nasledniki SFRJ mutibarištva in kvazi levičarstva. Se pravi, da bo onemogočeno še tisto malo demokracije in nadzora v praksi.
User1832247
03. 12. 2022 17.24
-4
saj hlolobovi vrata generalnega sam toliko oodprejo da mu kaj potiho zašepetajo?
borjac
03. 12. 2022 17.15
+5
Golob bo moral biti v tem primeru biti zelo, zelo pazljiv in utišati jastrebe v kabinetu, predsednika Vlade, kajti odstop Notranje ministrice ne bo odmeval samo v Sloveniji ampak tudi v Evropi, še posebej ker Bobnarjeva navaja kot vzrok možnega odstopa, mešanje Politike-Goloba- v delo in kadrovanje Policije, in kar naenkrat se bodo volivci vprašali, v čem pa je Golob različen od Janše ?? samo v dolžini las, torej Golob pazljivo, zelo pazljivo, očiščenje policije lahko izvedeš tudi malce bolj potiho, ne pa z takim hrupom.
Rde?a pesa in hren
03. 12. 2022 17.08
+3
Tale Bobnar ga ni dorasla svoji vlogi, njena kompetenca ne seže dlje kot mogoče šef neke UJV, nikakor pa ne GDP ali pa, kaj več, ministrica. Nikoli ni bila politik in ne razume zakonitosti politike.... če je kot policaj neodvisna, je tako tudi prav, sam ne vidi, da so v politiki druga pravila v igro, ne pravna ga Bibnar. Ne vem, če veste, da je politika "pocestnica" in da je politka umetnost mogočega, ne dovoljenega. Dopustnega. Ali pravnega. Kapito?
Prinašalec
03. 12. 2022 16.50
+0
Boben bo odbil tudi tebi bobnarjeva, in tudi 🕊️ in njegovim.
brabusednet
03. 12. 2022 16.27
+0
Pa toliko govora levičarjev dve leti Janševe vlade o depolitizaciji policije.To sedaj je pa strokovnost levičarska.
jank
03. 12. 2022 16.03
+1
Ministrica, vztrajajte, prav imate. Hojs se ne sme več zgoditi.
zajfa
03. 12. 2022 17.33
-1
Ja kar tako naprej, tudi če se spremenimo v Severno Korejo, samo zato ker ne znamo potrpeti pet minut. Pa še če mi lahko pogrejete to mrzlo marmelado v palačinki, trpim kot Kristus.
Tomvojo
03. 12. 2022 16.00
+5
Po komu se pa potem ravna direktor policije, po svetem pismu, božjih zapovedih ali praksah posameznika? Zagarantiran kaos.
Castrum
03. 12. 2022 15.06
-2
Baje, da je Bobnarjeva na listi za odstavitev......(p.s. če se to zgodi, bo unga dohtarja karjolo kap)🤣🤣
Harpuna
03. 12. 2022 14.47
-3
V policiji demokracije ne more biti,kar se službenih nalog tiče,vedno je hierarhična lestvica,ki jo treba do neke mere upoštevati.Kar pa se tiče Bobnarjeve je lahko še tako strokovna,če pa ji je maščevanje to strokovnost vzelo,kot tole s temi ilegalci,samo zato so dobrodošli,ker desna opcija temu nasprotuje,ne ozira pa se na mnenje državljanov,ki so večinoma proti temu,da se naši milijoni zapravljajo za te ilegalce,ki niso nikoli nič prispevali v naš proračun.
tiger200
03. 12. 2022 14.32
+3
Ob tej kadrovski politiki, ki je sedaj v policiji ne bosta imela koga voditi. Starejši hodijo v pokoj, množično izgorevanje zaradi preobremenjenosti, odhodi na druga delovna mesta. Novih policistov pa ni ker vsi vidijo kaos v policiji, ker bi policisti morali delati vse in vedno manj jih je.
tiger200
03. 12. 2022 14.34
+1
User1832247
03. 12. 2022 14.52
-3
verjetno je to že čisto avtomatično saj smo tu tudi popredalčkani kot povsod drugje!
Harpuna
03. 12. 2022 15.48
+1
tiger Kaj češ, to so še vedno ljudje ki ne znajo razmišljati s svojo glavo in vsakemu ki pove resnico stisnejo minus,ker za njih je važno,samo,da ni Janša.