Slovenija

Bodeča žica na Mariborskem Pohorju: 'Skoraj bi bil ob glavo'

Maribor, 24. 04. 2019 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
622

Britanska gorska kolesarka in njen brat sta med vožnjo v gozdovih Mariborskega Pohorja naletela na nastavljeno bodečo žico. Upravnik Bike Parka Pohorje je v zvezi s tem že podal prijavo na policijo. Mariborski policisti so ob ogledu dveh krajev, kjer je bila žica, na enem od dreves sicer našli velik rdeč opozorilni napis 'zajle'. Dogodek obravnavajo kot kaznivo dejanje Povzročitve splošne nevarnosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bodeča žica na Pohorju
    02:30
    Iz 24UR: Bodeča žica na Pohorju
  • Iz SVETA: Bodeča žica v gozdu
    03:15
    Iz SVETA: Bodeča žica v gozdu

Talentirana mlada gorska kolesarka Tahnée Seagrave, ki se te dni v sklopu evropskega in svetovnega pokala v spustu z gorskimi kolesi mudi v Mariboru, je na družbenem omrežju Instagram delila fotografijo bodeče žice, na katero sta z bratom naletela med vožnjo po Mariborskem Pohorju. "Zmeraj preveri nastavljene pasti. Kaos Seagrave (kolesarkin brat - op.p.) bi skoraj bil ob glavo," je zapisala ob fotografiji.

Kolesarka je med vožnjo v gozdu, zunaj urejenih prog naletela na nastavljeno bodečo žico.
Kolesarka je med vožnjo v gozdu, zunaj urejenih prog naletela na nastavljeno bodečo žico. FOTO: Instagram

Kolesarji, ki so po tekmi za evropski pokal, ki je potekala minuli vikend na Mariborskem Pohorju še ostali v Mariboru, so namreč v teh dneh veliko kolesarili tako po kolesarskem parku, kot tudi po poteh izven parka.

Organizatorji tekmovanja, ki so bili z neljubim dogodkom seznanjeni že včeraj, so v zvezi s tem podali prijavo na policijsko postajo. "Žica se sicer ni nahajala na progi v Bike Parku Pohorje, temveč na eni od stez zunaj njega, na zasebnem zemljišču, ki ni v naši pristojnosti," je pojasnila Petra Hercog, predstavnica za stike z javnostmi Marproma, ki je sicer upravnik Bike Parka Pohorje. "Ne glede na to pa tovrstna ravnanja obsojamo, saj so za obiskovalce Pohorja izjemno nevarna. Tako upamo, da bodo policisti čim prej ugotovili, kdo stoji za njim," še dodajajo na Marpromu.

"Če bi se kaj zgodilo, bi to pomenilo konec kolesarjenja na Pohorju"

"Dejanje, ki smo ga odkrili je katastrofalno. Nekdo je iz zlonamernih razlogov žico napel v višino glave, kar pomeni da bi lahko bila za marsikoga tudi usodna," pa je ob tem dejal vodja tekmovanja Iztok Kvas. Kljub temu, da je bila žica nastavljena na zemljišču izven kolesarskega parka, pa to ne opravičuje tega dejanja, meni Kvas.

Po napovedih organizatorja bodo ti dve mesti zdaj še posebej strogo nadzirali, so pa zaradi dogajanja močno razočarani in tudi v skrbeh. Kvas ob tem poziva storilce, naj tega ne storijo več, pristojne pa, da storilce odkrijejo in ustrezno kaznujejo.

"To dejanje nikakor ne gre s sloganom Welcome home, s katerim tekmovalce pozivamo oziroma jih skušamo kar se da toplo sprejeti v našem mestu. Na drugi strani pa potem doživijo takšen 'sprejem'," poudarja organizator. Po njegovih besedah pa so objave tega neljubega dogodka zdaj preplavile tudi družbena omrežja in dosegle kolesarsko srenjo. "In to nam v tem trenutku - pred začetkom serije svetovnega pokala - ne gre na roko."

Organizatorji tekovanja na tem mestu storilca tudi opozarjajo, naj si kaj podobnega v  prihodnje več ne drzne storili. Hkrat pa apelirajo na pristojne organe, da naredijo vse, da storilca odkrijejo in tudi ustrezno sankcionirajo.

Govorimo o tujcih, ki jih imamo tukaj kot goste, ki v mestu prebivajo, ki so prišli sem (poleg tega da tekmujejo) tudi uživati. Zagotovo to ne more biti ponos mestu in lokalnemu okolju. Strah nas je, ker je UCI zelo ostro in na neprijeten način reagiral. Bernard Majhenič, direktor Marproma

Da jim dogodek z bodečo žico nikakor ni v ponos in da gre za nesprejemljivo dejanje, poudarja tudi direktor Marproma Bernard Majhenič. "UCI je nemudoma reagiral, saj gre za eno najboljših tekmovalk na svetu. Če iskreno povem – imam kar cmok v grlu – ker v koliko bi se kaj zgodilo, bi to pomenilo konec kolesarjenja na Pohorju."

Majhenič dodaja, da pa je uporaba te bodeče žice v Sloveniji že nekaj let prepovedana. "Tudi če so se vozili tam ... Verjamem, da nihče nima pravice nikogar poškodovati, ali – v tem primeru – morda celo ubiti. Upam, da bo policija čimprej odkrila storilca in da se bodo ljudje začeli zavedati posledic takšnih dejanj."

Žici na dveh mestih, kjer potekajo "divje nelegalne kolesarske proge"

Obravnavo dogodka z napeto žico pa so potrdili tudi mariborski policisti. "Danes zjutraj so policisti Policijske postaje Maribor II, po obvestilu predstavnikov mariborskega podjetja, ki upravlja z infrastrukturo na Mariborskem Pohorju, opravili ogled dveh krajev, kjer sta bili med drevesi napeti bodeči žici," je v sporočilu za javnost zapisal predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Maribor Miran Šadl.

Priprave na tekmo svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu je zasenčilo odkritje nevarno nastavljene bodeče žice v gozdu blizu, vendar izven kolesarskega parka - na območju proti Pekram.

Žici sta bili napeti med drevesi v gozdu, kjer potekajo 'divje' nelegalne kolesarske proge, na višini 110 centimetrov od tal. V času ogleda sta bili žici v sredini že prerezani in odmaknjeni, tako, da takrat nista več predstavljali nevarnosti. Na enem od dreves, pred krajem, kjer je bila nameščena žica, je velik rdeč opozorilen napis "zajle".

Minuli konec tedna je na Mariborskem Pohorju potekala tekma za evropski pokal v gorskem kolesarstvu, zdaj pa je Maribor še v pričakovanju dirke za svetovni pokal. Uradna otvoritev bo v četrtek, v petek bodo potekali treningi, v soboto prav tako še treningi ter kvalifikacije, v nedeljo pa finale.

Bodeči žici sta bili napeti na lokacijah, ki sta izven uradne proge, kjer bo potekal svetovni pokal v gorskem kolesarjenju. Žici sta se nahajali v gozdu na Mariborskem Pohorju, desno od Pohorske vzpenjače, na zgornjem delu Pohorja, ki pa je odmaknjeno od tekmovališča in po njem potekajo neurejene proge, ki jih na lastno odgovornost uporabljajo posamezniki.

"Po do sedaj zbranih obvestilih se na navedenem mestu k sreči še nihče ni poškodoval oziroma se zaletel v nastavljene žice," poudarja Šadl.

Policisti v zvezi z opisanim dogodkom obravnavajo kaznivo dejanje Povzročitev splošne nevarnosti po 314. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), saj je bila z navedenim dejanjem povzročena konkretna nevarnost za življenje in zdravje ljudi. Zagrožena kazen za to dejanje je do pet let zapora.

Takšni dogodki naj ne bi bili nič novega

Naj pa to ne bi bil osamljen primer. "Na takšne stvari smo naleteli že v preteklosti, a niso bilo tako pogosti in tako 'ostri' – bodeća žica je bila namreč nastavljena na višini glave. To je zastrašujoče," pravi Majhenič. Tudi Kvas pripoveduje, da se to dogaja bolj ali manj ves čas.

Odkar so v Bike Parku Pohorje odprli vse tri proge, se je obisk kolesarjev povečal. Prihajajočo tekmo svetovnega pokala bodo po navedbah organizatorjev sicer neposredni prenašali v 40 do 50 državah, posledično si jo bo ogledalo okoli 60 milijonov gledalcev.

"A tukaj niso samo kolesarji; verjetno lastnika gozda oziroma tistega, ki to počne, motijo tudi motokros motorji. Vse to skupaj je po moje vzrok, da se nekdo odloči za nekaj takšnega … Policija pristojnosti ima, jih opravlja tako kot jih pač opravlja, mi pa pravice izven kolesarskega parka sankcionirati nimamo," še razlaga organizator.

Je pa po mnenju Majhenič zanimivo, da če dobijo človeka v naravnem okolju na motokros motorju, kazen znaša 25 evrov, če pa na kolesu, je kazen 40 evrov. "In če govorimo o vožnji po naravnem okolju, je verjetno razlika  - kolo ali pa motokros motor, ki dejansko zemeljsko rušo med vožnjo tudi poškoduje," je kitičen direktor Marproma. "Gozd je naravna dobrina, kjer ima lastniki sicer možnost, da ne dovolijo aktivnosti na svojem zemljišču, vendar ga morajo v tem primeru ograditi. Prepovedati nekomu, da ne more prosto iti čez gozd, z bodečo žico, pa je nesprejemljivo. Nenazadnje tudi če bi bil peš, se lahko na takšni žici poškoduješ," še sklene Majhenič.

Apel ministrstem za dokončno ureditev problematike

Dogodek so sicer ostro obsodili tudi v konzorciju odprimopoti.si. "Nastavljanje vseh ovir na poteh v gozdovih strogo obsojamo in (ponovno) apeliramo na vse vpletene deležnike k hitrejšemu ukrepanju, izpolnitvi obljub in dokončni ureditvi problematike. K urejenemu stanju bodo pripomogli le sistemski pristop, financiranje načrtovanja, gradnje, urejanja in promocije poti. Na drugi strani pa tudi izboljšanje kulture uporabe poti vseh vpletenih skupin in upoštevanje priporočil vožnje v naravnem okolju," so med drugim zapisali na Facebook strani Gorski kolesarji - za smiselno zakonodajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi po besedah koordinatorja konzorcija Tadeja Tekavčiča naj bi bili takšni dogodki pogosti, pristojna ministrstva pa naj bi za to vedela, saj so jih tudi v njihovem konzorciju na to že opozarjali. "Predvsem bi bilo treba najprej doreči, po katerih poteh se lahko kolesari in kje ne ter to ustrezno tudi zakonodajno urediti," pa je za 24ur.com dejal Tekavčič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (622)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mengele
12. 08. 2021 11.35
-1
Take stvari bi se dale normalno rešit s tablami in trakom, ne pa bodečo žico..., res ni videti konca primitivizmu človeštva... Take škode pa kolesarji ziher ne delajo kot pa primitivci s krosarji oz. enduri..., pa tudi ti si ne zaslužijo žice na svoji poti...
Apostol1
12. 10. 2020 12.34
+2
To napenjanje žice je zame naklepni poizkus poškodovanja človeka in hkrati naklepni poizkus umora in tako bi se moralo tretirati tole napenjanje bodeče žice in kazen bi morala biti brez milosti ravno toliko kot za umor, 30 let. Dovolj bo če bodo enega krivca našli in zaprli , ker prav gotovo si ne bo upal nihče več tega početi , razen , če je totalno premaknjen v glavi. Tisti ,ki pa primerjate s škodo , ki jo povzroči baje kolesar na podrasti in pa z škodo , ki jo lahko naredi taka past človeškemu telesu vam pa svetujem psihiatrični pregled
kleber
12. 08. 2020 09.05
-6
Ja, uničujejo podrastje. Bo pa kmet namesto 1000 m3 hlodov posekal 990 m3. in pokasiral namesto 80.000€ 79.700€ Mislim da bo lahko preživel s tem velikim minusem. Naj kolesarijo in se rekreirajo.
Recenzor
24. 04. 2019 21.59
+19
Tako obnašanje novodobnih rekreativcev je posledica komunajzarske vzgoje po principu vse je naše. Kmatu ki je lastnik gozda se ni treba rekreirati, ker večino časa dela, da ohrani tisto kar ima.
brusilec
25. 04. 2019 07.33
-10
tvoji kmeti nimajo časa za rekreacijo, nimajo pa tudi časa da bi za sabo počistili svinjarijo z cest ...
periot22
24. 04. 2019 21.47
+35
Novodobni rekreativci zavedajte se da je vaše samo kar imate doma ne pa da si lastite vse!
pomlad14
24. 04. 2019 21.38
+38
Vozijo se vsepovprek, še po pešpoteh vznemirjajo pohodnike. če pa pohodnik zaide na njihov teren, pol pa toliko da te ne ubije latnoročno, ne s kolesom.
topo
25. 04. 2019 08.08
+19
Pojdi v italijo in se furaj po gozdu.KOLIKO ČASA IN BOŠ LEPO PLAČAL.
BUONcaffee
24. 04. 2019 21.26
+8
Še dobro, da niso zapeljali na MINO.
srecnii
24. 04. 2019 21.22
+18
Kaj pa iščejo težave, naj si doma vozjo po bajti, po stopnicah pa skoz okno si naredijo kak kolesarki tobogan
Nimasmisla
24. 04. 2019 21.20
+23
tudi jaz ne smem selati v sosedovi goši ti pa ne delaj škode v moji pa bo volk sit in koza cela
intel1
24. 04. 2019 21.17
+39
vozi se po svoji hosti in ni problema
BUONcaffee
24. 04. 2019 21.11
+19
Kolesarsko divjanje ogroža sprehajalce, sploh izven piste za kolesarje.
Bratomil
24. 04. 2019 21.09
+0
Če bi bil lastnik gozda pameten, bi se preoblekel v medveda in malo strašil po hosti. Ampak ker je zabit in še žleht, bo pač država malo kasirala na njegov račun.
BUONcaffee
24. 04. 2019 20.50
+6
Primer o tistem SLO psihopatu pa ne moremo več komentirati.
Apostol1
24. 04. 2019 21.27
-5
tihomir ........ Tule lahko komentiraš o neimenovanem psihopatu , ki nastavlja žico , kakšne posebne razlike ni , in če ga dobijo je za zapret ključ pa v Dravo vreč.
topo
25. 04. 2019 08.10
+7
Na svoji lastninije on gospodar in on plača davek in ne ti bneotesalozabito
Samo?lovek
25. 04. 2019 12.13
-1
popto, ti nujno potrebuješ strokovno pomoč!
HaryGolt
24. 04. 2019 20.44
-23
Če bi naletel na kakšno zajlo bi se vrnil v največjem vročinskem valu, prižgal cigaro ali deset njih in...
Svetec 2021
24. 04. 2019 21.44
+13
aja ti pa svojo dejanje odobravaš tujega pa ne?? Vozi se po svojem
BUONcaffee
24. 04. 2019 20.44
+20
Saj je opozorilni napis- zajla. Kaj bi moralo pisat še v čirilici, da bi razumeli????
brusilec
24. 04. 2019 21.02
+3
a se ti zdi da se samo slovenci tamo vozijo ? plus, ce se vozis z hitrostjo po in okoli proge pac najbrz ne mores brati vsakega napisa ... tukaj bi lahko kdo umrl .. kaj ti ni jasno. ?
BUONcaffee
24. 04. 2019 21.10
+14
Seveda zelo nevarno za sprehajalce. Če kolesar zbije človeka je huda stvar. A štekaš????
brusilec
24. 04. 2019 21.16
+6
tako kot je huda stvar ce ti gozdar al pa kmet nasvinja cesto in je ne pocisti za sabo .. veliko stvari je nevarno..nevarni so tudi divjaki, pa alkoholiki na cesti, v avtih in motorjih ... pa to ne pomeni da lahko vsakem glavo odrezes
BUONcaffee
24. 04. 2019 21.25
-6
Svetec 2021
24. 04. 2019 21.46
+18
brusilec glej ti si lepo kupi 1 ha gozda to je okrog 10.000€ pa se vozi, jaz ti ne nasprotujem ampak vozi se po svojem ne po tujem
brusilec
25. 04. 2019 07.22
+0
plus "zajla" .. to niti v slovenščini ni pravilno..
brusilec
25. 04. 2019 07.23
-1
a zdej pa jst pretiravam tihomir .. ne pa tisti ki je nastavil smrtno past ... no, vidim da imaš prioritete v glavi poštimane ...
topo
25. 04. 2019 08.11
-2
lvclvc
25. 04. 2019 10.33
+1
Lej kar se serje, ei mogoce placan s strani organizatorja?
zmha
24. 04. 2019 20.42
+6
Ne mores to poceti !!! Ali je gozdna pot bilj pomembna od cloveskega zivljenja ??? Trajnostna invalidnost ??? Obstajajo tudi drugacni postopki ce ne zelis da se nekdo vozi po tvojem gozdu ce je res privatni ?!?!?
topo
25. 04. 2019 08.15
+5
prvo se uprašaj ali imaš oa privat lastnika dovolenje.Potem pa nakladaj.če se jaz zaletim v tvoja uhodna vrata z kolesom in se polomim potem po tvojem mi moraš plačat vse stroške ker niso bile odprta isto je z ostalo lastnino
klavdijl
08. 05. 2019 10.40
-2
ok jasno ... ampak mamo zapornice, opozorilne table ipd. ne pa bodečo žico v višini glave. Vsi tu komentirate privatno zemljišče itd. ampak varnostni ukrep mora bit sorazmeren (sicer je ali pa bi moral biti kazniv) ... kaj je naslednji korak - pohodne mine?
Angelski
16. 03. 2022 10.13
+1
MajstaAles
24. 04. 2019 20.39
+29
Lastnik je verjetno poskusil že vse mogoče v naši državi. Od klicanje policije do inšpekcij...nič ne deluje. Kaj potem narediti? To se dogaja pri nas povsod. Temu je pač uspelo priti v medije in odslej bo imel mir na svoji parceli.
Samo?lovek
24. 04. 2019 20.50
+22
To je edina točka na kateri se strinjam v prid lastniku, vendar nikakor ne morem opravičiti bodeče žive v višini glave. Je pa sigurno res, kar si napisal. V naši državi se predsednik dopisuje z otrokom, parlament se ukvarja s prepovedjo uparjalnikov glicerola, nihče se pa ne ukvarja z reševanjem ponavljajočih se problematik na katerikoli ravni vsakdanjega življenja. RAZEN ko gre za podražitev ali pravico manj. Tam pohitijo.
maligospod
24. 04. 2019 21.01
-12
na tak način se sigurno ne bo rešil kolesarjev.zakurit v goši pa bo vidu
brusilec
24. 04. 2019 21.03
-1
upam da bo imel mir v zaporu ... privoscim mu ..
brusilec
25. 04. 2019 07.24
+0
Majsta ... em ja,.. imel bo mir dokler na zahakla naslednji tujec na tale lep napis in bodečo žico .. al kaj predlagaš da vsakemu tujcu lepo dopovemo, da vsako sprehajanje izven urejenih prog je smrtno nevarno .. :)
Uporabnik1736264
25. 04. 2019 09.50
+0
Naj ima mir tam na svoji parceli. Naj mu bo prijetno in naj zgnije v miru.
Svetec 2021
24. 04. 2019 20.27
+30
Čist preprost predlog vsak ki bi se rad vozil in uničeval naj si kupi svoj gozd.
Uporabnik1736264
25. 04. 2019 09.55
-1
Legenda. Zmenjeno. Ko te vidim prvič v moji gmajni, ko boš nabiral borovnice in svinjal alpa se slikal s telohi ti bom na avtu prerezal cevko za bremz olje. Ravno toliko, da boš ugotovil, d si brez v največjem bregu. Pa boš pomislu, da bi še kdaj prišel k men pobirat gozdne sadeže.
borec91
24. 04. 2019 20.27
-20
te kvazi lastnike gozdov ,ki to pocnejo bi bilo treba fajn obdavcit pravite ,da je gozd vas s razen tega ,da ga sekate nimate kaj pokazat gozdovi bi morali bit popolnoma vsi drzavno
cekin11
24. 04. 2019 20.33
+10
jes bi tudi tebi faj obdavčil kavč in tiste 4 stene katere imaš...pa takim kot si ti še zrak ki ga dihaš...
Svetec 2021
24. 04. 2019 20.33
+28
Halo pa ki ti živiš kaj misliš, da lastniki ne plačujejo davka še za gozdne ceste morajo plačat. Prvo malo preveri pol pa bluzi. Kupi si gozd pa se vozi po svojem!!!!
maligospod
24. 04. 2019 21.02
+1
bojer
24. 04. 2019 20.26
+30
Kakšna grozljivka? A se res lahko vsi vozijo kjer jim paše. Naj že enkrat uredijo kolesarske poti in tam si lahko kolesarji dajejo duška, to je to. Vse ostalo je kaznivo.