Slovenija

Stavka šolnikov bo. Štrukelj nad vlado: To ni več resno

Ljubljana, 12. 03. 2018 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š./S.S./STA
Komentarji
827

Stavka šolnikov bo, potem ko je poskus dogovora, ki bi jo lahko preprečil, padel v vodo. Pri Svizu za to krivijo vlado, glavna vladna pogajalka pa pravi, da je vladna koalicija pripravila "konkreten predlog, dobro ponudbo", ki pa jo je zaradi finančnega okvirja vezala na približevanje tudi s strani sindikatov.

Protest na Kongresnem trgu - 1
Protest na Kongresnem trgu - 1 FOTO: Damjan Žibert

Glavni odbor Sviza je s "popolnim soglasjem" potrdil za sredo napovedano stavko. "Z našim bojem za zmanjšanje zaostankov vrednotenja vzgojno-izobraževalnega dela nadaljujemo, ker je vlada danes od praktično dogovorjenega usklajenega dogovora očitno odstopila," je po seji dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Predlog dogovora so predstavniki vladne in sindikalne Sindikata za vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) namreč pripravili po današnjih pogajanjih s prvo vladno pogajalko Liljano Kozlovič, ki so sledila srečanju pri predsedniku vlade Miru Cerarju in predstavnikih vladne koalicije.

Zapletlo pa se je po tistem, ko so z vladno stranjo dogovorili že vse elemente stavkovnega sporazuma, Kozlovičeva pa je nato morala predčasno oditi na pogajanja s skupino sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

Ko so predlog dogovora predstavniki Sviza prinesli v parafiranje na pogajalsko sejo, pa Kozlovičeva predloga po Štrukljevih besedah ni bila več pripravljena podpisati, čeprav so mu premier in koalicijska partnerja obljubili, da se bo danes to zgodilo, a si je vladna stran nato očitno premislila.

Po Štrukljevih besedah se s tem norčujejo tako iz 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju kot tudi iz staršev. "To ni več resno. Mi se za nos vleči ne bomo pustili," je bil oster.

V torek se tudi ne more zgoditi nič takega, da bi sredino stavko preložili, je še zagotovil Štrukelj. Napovedal je, da bodo boj za ustrezno vrednotenje dela nadaljevali, stavko pa bodo po sredi tudi zaostrovali do izpolnitve zahtev. "Do konca bomo zdržali enotni, kajti tukaj gre tudi za elementaren ponos strokovnih delavcev," je še dejal. Stavka bo sicer potekala na enak način kot februarska, protesti pa tokrat ne bodo samo v prestolnici, ampak po več mestih v državi.

Sviz naj bi po neuradnih informacijah sicer izpogajal za dva plačna razreda višje plače za vse vzgojitelje in učitelje, razredniki pa bi bili za čas opravljanja te funkcije uvrščeni še en plačni razred višje. Pri zahtevi o 1200 evrih regresa za vse zaposlene z minimalno ali nižjo plačo v sindikatu niso bili popolnoma uspešni, a naj bi bil zanje predlog 1050 evrov prav tako sprejemljiv, saj bi pomenil 200 evrov višji regres, kot ga prejemajo sedaj. Predlagane spremembe naj bi se uveljavile postopoma, in sicer v treh letih.

Kozlovičeva: S Svizove strani približevanja vladni ponudbi ni bilo

Vladna stran je svojo ponudbo sindikatom javnega sektorja vezala tudi na približevanje sindikatov, a s strani Sviza približevanja ni bilo, je po večurnih pogajanjih in Svizovi potrditvi sredine stavke dejala prva vladna pogajalka Lilijana Kozlovič. Predloge želijo sicer uskladiti z vsemi sindikati, s katerimi se pogajajo o stavkovnih zahtevah.

Kozlovičeva se je po srečanju predstavnikov sindikatov s koalicijo ter popoldanskih pogajanjih s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) sestala še s predstavniki skupine sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška, Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

Kot je ocenila po srečanju, med katerim je padla tudi odločitev Sviza o sredini stavki, je vladna koalicija dala sindikalnim stranem "konkreten predlog, dobro ponudbo", ki pa jo je zaradi finančnega okvirja vezala na približevanje tudi s strani sindikatov. "Brez tega ne moremo zapreti celotnih pogajanj," je poudarila.

Toda po njenih navedbah predvsem na strani Sviza tega približevanja k vladnim potrebam za to, da lahko zapre pogajanja, ni bilo, in sicer predvsem glede napredovanj ter redne delovne uspešnosti, pa tudi glede same dinamike. "Zato ocenjujem, da se je moj mandat izčrpal, ko tega približevalnega predloga ni bilo," je dejala Kozlovičeva, sicer generalna sekretarka vlade.

Vladni predlog, ki da predstavlja konkretno ponudbo, so na današnjem srečanju predstavili tudi skupini več sindikatov, a so določene vsebine "ostale še odprte", je pojasnila Kozlovičeva.

Napovedala je, da bo s potekom pogajanj tako s Svizom kot z drugimi sindikati seznanila vlado, in spomnila, da mora ostajati znotraj finančnih okvirjev.

Med večernimi pogajanji je bilo sicer slišati, da je Sviz z vladno stranjo uspel dogovoriti rešitve stavkovnih zahtev, predstavniki Sviza in pristojnih ministrstev so na Gregorčičevo ulico, kjer so potekala pogajanja z drugimi sindikati, celo prinesli predlog dogovora prvi vladni pogajalki v parafo, a se je zataknilo, po neuradnih informacijah zaradi nasprotovanja drugih sindikatov.

Ne na vladni ne na sindikalni strani, ki sta se ob tokratnih pogajanjih očitno zavezali k molku pred mediji, tega niso želeli niti potrditi niti komentirati.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (827)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?AKAL
14. 03. 2018 07.38
+6
Štrajkajo naj delavci in upokojenci ki so skoraj vsi na minimaljki
matej1111
13. 03. 2018 22.45
+4
Kaj ti šolniki tudi dobijo plačo za nedelo tri mesece počitnic in se še zdaj pritožujejo čeprav delajo samo nekaj čez 20ur na tedn? Pa mene bi bilo sram it štrajkat, če bi bil učitelj.
cupavec
13. 03. 2018 11.58
+6
Naj si učitelji štemplajo prihod in odhod z službe, pa da vidimo koliko ur skupaj spravijo. Vse priprave in tako dalje naj delajo na delovnem mestu, ne pa kao doma. Eno leto imajo priprave, potem pa to terajo 20 let. To so pa res priprave.
bublika
13. 03. 2018 11.01
+19
Soseda je učiteljica razrednega pouka v OŠ že 20 let. Praktično je ne poznam, saj odidem v službo kasneje pa tudi ko pridem domov je že doma (očitno že dlje časa). Na morju ima vikend na katerega na počitnice preživi 6 tednov poleti in vsake praznike ostali del leta. Ko se ženo pogovarjata pravi da je nekoliko prej prišla domov ker si mora pripraviti učni program za naslednji dan. V 20 letih se je snov torej toliko spremenila, da vsakič pripravlja drug program....??? Kaj bom dolgovezil. Če si sodelavec na stružnici (to je stroj za obdelavo kovine) ki dela tam nprestano 8 delovnih ur zasluži malo več od minimalca, potem si šolniki ne morejo in ne smejo zaslužiti več saj nam bo ćez 10 ali 20 let zmanjkalo kovinarjev, električarjev, čistilk, medicinskih sester........ Imeli bomo same dobro plačane profesorje, politike, vodilne dlavce JS itd...,itd... In tako kot je nekdo pred mano že napisal maso razdelit na manj delavcev JU in ostale nepotrebne poslat domov. Ostali bodo lahko imeli torej tako boljše plače.
Uporabnik8879
13. 03. 2018 11.13
+15
Ja bublika, maš čisto prav. Sam živim na podeželju poznam vse učitelje in učiteljice iz našega konca, tudi vzgojiteljice in varuške, imam pa tudi vpogled v njihove plače, ker so odhodki proračunskih sredstev. Pri svojem delu niso ispostavleni niti toliko riziku, kot je nek šofer avtobusa. Delajo povprečno manj kot 8 ur dnevno in še to samo 9 mesecev v letu (če seštejemo vse počitnice). To kar danes dobijo, je v primerjavi z medicinskimi sestrami, policisti in gasilci veliko več. Stavka in izsiljevanje ni upravičeno in jo ne odobravam.
Arguss
13. 03. 2018 11.31
+6
Tehničnega kadra že sedaj ni. Nihče ne dela za minimalno plačo ,če pa si je pa izbral napačnega delodajalca.Naj ga čimprej zamenja potem.
Jugomafija
13. 03. 2018 10.45
-3
Pa še ekonomski efekt stavke: recimo, da je bruto plača šolnika 100 eur/dan. Ker stavka ne bo plačana to pomeni, da bo država s stavko privarčevala za vsakega stavkajočega za dnevno plačilo. Obenem se pogajajo za to, da bo plača višja za cca 10 eur /mesec. Končni efekt je, da bo država naslednje leto izplačevala razliko, katero je danes s stavko privarčevala. Torej lahko z gotovostjo trdimo, da je stavka med državo in sindikati dogovorjena in načrtovana!!!
zabuko
13. 03. 2018 10.43
+4
Če 12 razdeliš med 4, dobijo 3, če pa med 3, pa dobijo 4. Za več bo treba več delat. Kliče po reorganizaciji.
ivo105
13. 03. 2018 10.38
+10
Tale "štrukelj" bo na mojo žalost s svojim pohlepom zadolžil še moje pravnuke in po tem nemoralnem dejanju bo zagotovo prišel v zgodovino.
Arguss
13. 03. 2018 10.50
+1
Tvoje pravnuke so zadolžili že strici iz ozadja ne pa Štrukelj.
cupavec
13. 03. 2018 12.02
+5
Naši pravnuki so že zadolženi, pa se še nekateri niso rodili, na žalost :(
slo_veter
13. 03. 2018 10.35
+2
stavka bo .. ker bo jutri lepo vreme in še zadnji čas za smuko.
Uporabnik8879
13. 03. 2018 10.44
+2
Sem že včeraj vzel dopust za jutri da gremo smučat, pa še lepo vreme je napovedano.
Enmajstr
13. 03. 2018 10.35
+3
Masa plač se je v desetih letih v javnem sektorju* povečala za milijardo evrov, kar je bistveno več kot v gospodarstvu. Prav toliko so vredne aktualne zahteve v javnem sektorju. Te so naravnane izrazito v korist ene skupine in na škodo vseh državljanov in zaposlenih v gospodarstvu. Masa plač v javnem sektorju je v Evropi povprečno za 550 mio EUR nižja od sedanje (pri enaki stopnji razvitosti). Plače v javnem sektorju že sedaj višje V javnem sektorju se je masa plač v desetih letih dvignila z 2,7 na 3,8 mrd EUR, kar je porast za več kot milijardo EUR. Bruto plače v javnem sektorju so v 2017 (do nov.) porasle za 2,8 %, kar je več od povprečne rasti plač v RS (2,5 %). Povprečni zaposleni v javnem sektorju že sedaj prejema za 245 EUR višjo bruto plačo od zaposlenega v gospodarstvu, kljub večji varnosti zaposlitve ter odsotnosti povezave z produktivnostjo opravljenega dela (za primerjavo: v sosednji Avstriji so plače v javnem sektorju za okoli 8 % nižje kot v zasebnem). Aktualne plačne zahteve to razliko še večajo. Pred desetimi leti je država za maso plač namenila 20 % vseh proračunskih odhodkov, v zadnjem letu 23 %, aktualne zahteve pa pomenijo celo povišanje na 29 %. Na drugi strani so se v zadnjem desetletju znižale investicije (kot so v ceste in mostove), kar pomeni slabšo infrastrukturo za državljane.
Lakiluk
13. 03. 2018 10.31
+11
In Štrukelj, ta nesebični heroj, ki se bori za dobrobit svojega članstva! Figo. Kolikor se bodo zvečale plače šolnikom, toliko več bo sindikat pobral s članarinami, ki so vezane na plače in toliko bo šla njemu gor plača.
dr.dare
13. 03. 2018 10.38
-6
Jugomafija
13. 03. 2018 10.27
+2
Ali se je kdo od sindikalistov in šolnikov vprašal, kakšen vzgojni moment je dan otrokom, da se pravica dosega na način oškodovanja otrok na način, da so prikrajšani za znanje, katerega pridobivajo v šoli? Ali sindikati niso zmožni dogovorov izpeljati tako, da ne bi hkrati delali tudi škodo?
dr.dare
13. 03. 2018 10.30
+14
kako škodo pa bodo utrpeli otroci? kakšen vzgojni moment pa dajejo otrokom starši ki delajo za minimalca da se lahko direktor v mercedesu vozi in ima jahte in apartmaje?
Uporabnik8879
13. 03. 2018 10.22
+15
Ma naj štrajkajo cel teden, potem jim odbiti te dneve od plače, pa bodo hitro nehali. Pri njihovih plačah, ki niso manjše od 1300 EUR neto, pa pri tem skoraj tri mesece počitnic, halo. Jaz bi jim še kakih 200 vzel in dal policistom in gasilcem.
Arguss
13. 03. 2018 10.30
-2
1300 neto spet eden ,ki govori na pamet.Prvo preveri realno potem pa piši bedarije.
dr.dare
13. 03. 2018 10.30
-5
Uporabnik8879
13. 03. 2018 10.36
-2
Argus, ne govorim na pamet, lahko bi ti plačilni listek prilimal, če bi program to tukaj omogočal. Edino varuške v vrtcih imajo malo manj, pa tudi ne pod 1000EU.
Arguss
13. 03. 2018 10.40
+0
malica pa prevoz ni plača samo očitno za nekatere je.
Uporabnik8879
13. 03. 2018 10.48
+5
Argus, bodi realen..za 9 mesecev dela (pa še to se prav nobeden ne pretegne) 12 mesečnih plač. Primerjaj to z gospodarstvom, pol pa nakladaj naprej.
Arguss
13. 03. 2018 11.10
+3
Ne moreš primerjat v gospodarstvu navadnega delavca v in kvalificiranega delavca.Navadni vedno jamra in se hoče primerjati z šolniki pravi kvalificiran pa je tiho in z plačo prehiteva šolnike po levi in desni.
KrTakoNeki
13. 03. 2018 10.21
+27
...takoj dobi mojo podporo junak, ki bi spravil stanje v šolstvu na leto 1991, ko je bila popolnoma brezhibna osemletka z predhodno malo šolo in ocenami od prvega razreda, da so otroc vedeli, zakaj se je treba učit...Do danes se je stanje katastrofalno porušilo, število učiteljev se je verjetno podvojilo, po dva učitelja na manj otrok v 1 razredu...da pa o knjigah in delovnih zvezkih ne zgubljam besed...vsako leto cel kup DZ, ki niso niti do polovice rešeni, od šole do šole razlike... (naša podružnica je 1km od matične šole pa je cel kup drugačnih DZ...), samo da starši plačujemo in podpiramo razne kvazi avtorje novih nepotrebnih učbenikov, vse teče po vezah in poznanstvih...Za mene bi bilo potrebno samo knjigo za zgodovino vsakih 10 let zadaj dopolniti z nekaj listi, spredaj pa nikoli nič spreminjati...Tak junak bi na volitvah sigurno dobil podporo...
dr.dare
13. 03. 2018 10.31
-3
sploh nič ne rabiš podpirat to.. otroka doma šolaš pa je
Skunk Works
13. 03. 2018 10.18
-2
Eh, se poslavljam, tukaj je postalo tako dolgčas in brez življenja, saj je skoraj vse prepovedano, ampak življenje teče dalje in vse se spreminja in je v nenehni dinamiki....Pač en portal manj, ki bi bil zanimiv in vreden pozornosti..... lep dan...
SDS_je_poden
13. 03. 2018 10.21
-3
Da te ne vidim spet čez kako uro nazaj tu utrujat z kapitalizmom, Avstrijo in ne vem še kakšnimi nebulozami.
Crazy Joe
13. 03. 2018 10.10
+32
Dokler je med mladimi brezposelnimi pedagogi gneča za vstop v šolski sistem, na drugi strani pa nihče od trenutno zaposlenih ne da odpovedi (saj so si zagarantirali službo do penzije), je to znak da imajo v šolstvu previsoke plače za svoje delo. Ponudba je večja od povpraševanja! Da o polovico manjših generacijah otrok kot pred 20 leti (ob istem ali večjem številu zaposlenih), niti ne izgubljam besed.
dr.dare
13. 03. 2018 10.16
-7
KrTakoNeki
13. 03. 2018 10.18
+0
tantadruj1
13. 03. 2018 10.10
+7
dajte raje policistom normalne plače.. smo v teh dneh videli kakšno je stanje, pa kakšno njihovo delo.
masni
13. 03. 2018 10.03
+25
Nobena vlada nima pravice na kraju mandata,zadolževati Slovenije.To nalogo naj prepusti novi, upam pametnejši vladi,ki bo nagradila tudi gospodarstvo ki polni to nenasitno negospodarstvo.
SDS_je_poden
13. 03. 2018 10.08
+11
Vlada ne more vplivat na to, ali bo firma tebi izplačala 13 plačo, božičnico, dvignila plačo..... Letos je na voljo neobdavčeno izplačilo v višini 1 mesečne plače, kot nagrada zaposlenim. Koliko firm se bo poslužilo tega? Zelo zelo malo. Pa bo kdo štrajkal? Noben? Kaj ste potem glasni?
Skunk Works
13. 03. 2018 10.10
+2
"Proti zdravi pameti" bi bil bolj primeren nick se mi zdi.....glede na pisanje....
Skunk Works
13. 03. 2018 10.10
+7
KAj boš na trgu štrajkal? Na trgu ze boriš za preživetje in zaslužek.....
SDS_je_poden
13. 03. 2018 10.13
+4
Roseann: Od kdaj pa je SDS zdrava pamet? PRej bi jih poimenoval bolana pamet, morda celo omračen um.... pa to.
SDS_je_poden
13. 03. 2018 10.14
+4
Roseann: Ej ne vem, v Gorenju znajo tudi štrajkat.
Enmajstr
13. 03. 2018 10.33
Mich Diam
13. 03. 2018 10.01
-2
zbutt, ti pa si nadpovprečnointeligenten! Bravo! Plusi pa ne izkazujejo mojega mišljenja, čudno.....!
dr.dare
13. 03. 2018 10.03
-6
to pa to, plusi pa minusi tu pa so pomembni hahahahah
SDS_je_poden
13. 03. 2018 10.11
-3
dr.dare: Takim, kot je Mich Diam in še mnogo drugim so pluski pomembni, ker preko tega potrjujejo sami sebe. Žal pa se ne zavedajo, da je povprečna mentaliteta v sloveniji zelo zelo nizka. Namreč če kdo dosega več kot ostali, ga je treba potolči nazaj, ga očrnit, disciplinirat, da si kaj takega ja ne bo več upal. To je ta podalpska mentaliteta, ki vrti vso spiralo le navzdol.
Mich Diam
13. 03. 2018 10.15
+1
Če si res proti SDS, kako potem tak odgovor, te ne razumem! Plus meni pomeni al pa ne pomeni, nekaj pa pokaže, pa si misli kar hočeš! Prepričan sem da si SDS-ov!
dr.dare
13. 03. 2018 10.01
-2
Zakaj v gospodarstvu ne najamete štruklja da vam plače zrihta?
tantadruj1
13. 03. 2018 10.04
+17
ker gospodarstvo deluje po ekonomskih zakonitostih in ne političnih blefih
dr.dare
13. 03. 2018 10.10
-4
če bi delovalo po ekonomskih bi trenutno vsi dobili povišico ker se vsa naša podjetja kopajo v naročilih in pomanjkanju delavcev... vi pa še kar za minimalca delate in sami neki izgovore celo za lastnike iščete da vam plač ne zvišajo hahahahah in potem naj vas kdo resno jemlje?
SDS_je_poden
13. 03. 2018 09.59
-1
Edino na kar se lahko zanesemo pri tej podalpski mentaliteti je foušija. Te ne zmanjka.