Slovenija

Ministrstvo direktorje, ki razmišljajo o odstopu, vabi k posredovanju rešitev

Ljubljana, 09. 03. 2023 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Direktorji zdravstvenih domov in bolnišnic so na premierja Roberta Goloba naslovili pismo z opozorilom, da bodo plače nekaterih zdravnikov po 1. aprilu presegle njihove plače. V pismu, ki naj bi ga podpisalo več kot sto direktorjev, so zapisali, da razmišljajo o odstopu, če nesorazmerja ne bodo odpravljena. Na zdravstvenem ministrstvu so dejali, da se zavedajo "porušenih oz. neustreznih" razmerij med plačami javnih uslužbencev in direktorjev ter da bodo direktorje povabili k posredovanju konkretnih predlogov glede ureditve plač.

Podpisniki pisma, po informacijah spletnega portala N1 gre za 103 direktorje oziroma strokovne direktorje 77 bolnišnic, zdravstvenih domov in javnih inštitutov s področja zdravstva, so v zapisu spomnili, da se bodo s spremembo kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike v Sloveniji po 1. aprilu najbolj izkušeni zdravniki uvrstili v 62. plačni razred, v nadaljevanju pa do 66. plačnega razreda.

Plače v zdravstvu
Plače v zdravstvu FOTO: Shutterstock

Vladna stran ter predstavniki reprezentativnih sindikatov zdravstva in socialnega varstva, med katerimi sicer ni bilo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, so konec decembra podpisali sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev v zdravstvu in socialnem varstvu. Dogovor za večino mladih zdravnikov pomeni dvig plač za štiri plačne razrede (in enega v okviru aprilskega dviga plač v javnem sektorju), večji del izkušenih zdravnikov specialistov pa bo deležen skupno dveh dodatnih plačnih razredov. Del razredov so zdravniki prejeli z januarsko plačo, drugi del pa bodo prejeli z aprilsko.

'Kaplja čez rob že doslej absurdne situacije'

Osnovna plača zdravnika tako močno presega plače vodilnih v javnih zdravstvenih zavodih, ki poleg tega niso upravičeni do plačila za opravljeno nadurno delo in ne do dodatkov, do katerih so upravičeni ostali zaposleni, opozarjajo podpisniki pisma predsedniku vlade.

Kot pojasnjujejo, se povprečni direktor slovenske bolnišnice uvršča v 57. plačni razred, strokovni direktor vsaj en plačni razred nižje. Povprečni direktor zdravstvenega doma se uvršča v 53. plačni razred, strokovni vodja vsaj en plačni razred nižje. "Direktorji in strokovni direktorji v javnih zdravstvenih zavodih so že doslej zaostajali za plačami velikega števila zdravnikov, ponekod jih prekašajo celo najbolje plačane medicinske sestre, predvsem zaradi nadur in dodatkov," so zapisali v pismu.

Kot je opozoril direktor bolnišnice Topolšica Jurij Šorli, imajo že sedaj velike težave pri zagotavljanju, predvsem strokovnih vodij. "Ker če se nekdo odloči, da bo še dodatno opravljal zahtevno delo, kar naenkrat pade več plačnih razredov nižje, kot je bil prej, s tem da ohrani isto delo, kot ga je imel prej, ob tem pa ima še dodatno odgovorno delo vodenja in organiziranja dela," je dejal.

Kot še navajajo v pismu, prihajajoče spremembe glede napredovanj zdravnikov s 1. aprilom po oceni podpisnikov pisma obstoječe neskladje povečujejo še iz naslova osnovnih, izhodiščnih plač, kar postavlja vodstva javnih zdravstvenih zavodov v povsem neprimerljiv in diskriminatoren položaj glede na zahtevnost in odgovornost delovnega mesta ter so kaplja čez rob že doslej absurdne situacije.

Zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij

Zato podpisani direktorji, strokovni direktorji in strokovni vodje javnih zdravstvenih zavodov zahtevajo, da se nemudoma pristopi k odpravi opisanih plačnih nesorazmerij.

"Direktorji in strokovni direktorji, ki smo zdravniki, nimamo več nikakršnega motiva za nadaljevanje dela na vodilnih delovnih mestih, za bistveno nižjo plačo od kolegov, ki jih vodimo, zato razmišljamo o odstopu s svojih funkcij. Na zdravniških delovnih mestih lahko računamo na višje plačilo za svoje delo. Podobno razmišljamo tudi številni drugi podpisniki, ki nimamo medicinske izobrazbe," so poudarili.

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Shutterstock

Kot so dodali, verjamejo, da se tudi premier Robert Golob zaveda pomena vodenja za uspešno delovanje zdravstvenih zavodov in celotnega zdravstvenega sistema, zato pričakujejo, da bodo opisana plačna nesorazmerja odpravljena do 1. aprila, ko stopi v veljavo napredovanje zdravnikov.

"Bodo namesto tega delali kot zdravniki? Ker nisem bral, da bi po Sloveniji bolniki tožili zaradi težav pri iskanju prostega direktorja," pa se je na poročanje o pismu direktorjev na spletu odzval predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič.

Zahtevajo tudi dolgoročno ureditev nagrajevanja direktorjev in strokovnih direktorjev

Poleg odprave opisanih plačnih nesorazmerij pa podpisniki pričakujejo še, da se nagrajevanje direktorjev in strokovnih direktorjev dolgoročno uredi v okviru zdravstvenega stebra, ob upoštevanju odgovornosti vrhovnega menedžmenta zdravstvenih organizacij in strukture zaposlenih, ki jih vodijo.

Šorli je ob tem še opozorili, da so vodstva zdravstvenih zavodov pogosto tarča kritik, krivi za kar koli, kar se v zdravstvu zgodi, hkrati pa se ugotavlja, kako so vse zasebne zdravstvene ustanove boljše od njih in uspešnejše pri delovanju. S pismom želijo tudi opozoriti, da nimajo orodij, da lahko kar koli na tem področju spremenijo. "Če se začnemo tudi mi obnašati kot zasebni profitni zavodi, bomo zelo težko s tem zdravstvom kam prišli," je še dodal.

Pismo so predsedniku vlade poslali minuli teden, odgovora pa do zdaj še niso dobili.

Ministrstvo: Direktorje bomo povabili k posredovanju konkretnih predlogov glede ureditve plač

Na ministrstvu za zdravje so sporočili, da se zavedajo "porušenih oz. neustreznih" razmerij med plačami javnih uslužbencev in direktorjev, do česar je med drugim prišlo tudi zaradi parcialnih rešitev ob pritiskih za povečevanje plač. Sporočili so tudi, da bodo v želji po oblikovanju plačnega sistema, ki bi ustrezno upošteval odgovornosti vrhovnega menedžmenta zdravstvenih organizacij in strukture zaposlenih, ki jih vodi, vse direktorje povabili k posredovanju konkretnih predlogov glede ureditve plač plačne skupine B v javnih zdravstvenih zavodih.

Ministrstvo za zdravje
Ministrstvo za zdravje FOTO: Foto Bobo

V oktobru 2022 sta vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja podpisali Dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, iz katerega izhaja tudi zaveza, ki se nanaša na začetek usklajevanj sprememb Zakona o sistemu plač v javnem sektorju. V skladu z Dogovorom naj bi se najpozneje do 30. junija 2023 pripravil predlog sprememb in dopolnitev Zakona o sistemu plač v javnem sektorju oziroma nov zakon o sistemu plač v javnem sektorju.

"Eden od ciljev prenove plačnega sistema javnega sektorja je tudi vzpostavitev ustreznejših razmerij v plačah med funkcionarji, direktorji in javnimi uslužbenci, kar je bilo že predstavljeno v izhodiščih za prenovo plačnega sistema javnega sektorja," so poudarili na ministrstvu. Prav tako je bila v izhodiščih za prenovo plačnega sistema javnega sektorja za uresničitev ciljev prenove med drugim predlagana nova plačna lestvica, ki odpira tudi možnosti za odpravo kompresije v zgornjem delu lestvice.

Konec februarja je že tudi Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije opozorilo, da so direktorji zdravstvenih zavodov nagrajeni precej slabše kot sodelavci, ki jih vodijo. Njihove plače močno zaostajajo za plačami velikega števila zdravnikov, ponekod jih prekašajo celo najbolje plačane medicinske sestre, so opozorili. Direktorji tudi niso upravičeni do plačila za nadurno delo in ne do dodatkov, do katerih so upravičeni ostali zaposleni, napredovanja zdravnikov po 1. aprilu pa bodo ta neskladja samo še povečala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (245)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
10. 03. 2023 11.25
+2
Je že kakšen direktor odstopil? Ni? Lepo, potem jim znižati plače in jo vezati na uspešnost ustanove. Nagrade za uspešnost ukiniti, saj so že plačani za to delo, kvečjemu penalizirati za slabo.
periot22
09. 03. 2023 21.35
+0
Več kot 100 kaj smo v Ameriki pa nimam besed! Odpovedi pa nove zaposlit verjamem da bi jih bilo takoj za vsa delovna mesta!
nostatic
09. 03. 2023 21.22
-2
Kakorkol obračate, plače direktorjev so res nizke, v primerjavi z drugimi, tu mislim predvsem nek " srednji rang" in nič nenevadnega ni, da dirktorja ni med top 10 plaćami v firmi. Većina direktorjev nima niti 2.5x najnižje plače v firmi, 3x pa ne doseže noben, niti direktor ukc-ja. Zdej a so ostala delovna mesta (zdravniki, sestre, razni višji svetovalci, vodje xy) previsoko plačana, lahko debatiramo, ampak direktor pa more met vsaj 4x več od minimalca.
natmat
09. 03. 2023 21.21
+2
Ko ste prejemali nenormalne kovid dodatke ste bili lepo tiho...Sedaj pa se javljajo ravno tisti ki bi morali biti najbolj tiho!!Loredan naredi čimprej reset v zdravstvu!!Ali morda kdo ve kje je Koštrun?Ne duha ne sluha o njem...
slovenc59
09. 03. 2023 20.32
+6
Kje pa piše, da mora imeti direktor najvišjo plačo ? Pokažite zakon, kjer to piše ! Tudi na ravni države, bi potem moral imeti predsednik vlade ali države najvišjo plačo, pa temu nikoli ni bilo tako ! Razni direktorčki, pa jamniki pa kr je še takih specialcov, pa celo Golob je imel prej x kratnik plače vodst a države ! Pa ka potem ! Kakor poznam zadeve, ravno ne trpijo direktorji, ali direktorce ZD, malo drugače je morebiti v bolnicah, vendar ti ljudje se ravno ne pretegnejo, ne umsko, ne telesno.....! Zatorej, ne vem kaj so sedaj začeli vsi kokodakat okoli teh plač, ko da bili iz J plačilnega razreda, kot sem bil sam, pa se nisem nikoli ! Sem preživel......! Res pa nimam jahte ali hišice na Jadranu.......
Misika1967
09. 03. 2023 20.13
+8
Naj grejo bomo jim mi pacienti pomagali izpraznit mize.
Slava b
09. 03. 2023 20.07
+6
Če jih boste prosili za pogovore, bodo še bolj izsiljevali.Edino kar lahko naredite dobrega da jim pomagate pri selitvi iz pisarne.
slayer2
09. 03. 2023 20.07
+4
To ni več normalno!!!
Misika1967
09. 03. 2023 20.04
+7
Takoj jih odpustit lenuhe dobickarske,pa kaj bi gdo udaril pa mizi in rekel dovolj pohlepnezi poberite se . Mladi solani bodo delali ne pa ti lenuhi.
BR46
09. 03. 2023 19.46
+7
Jst se javim za direktorja, lahko pol manjša plača zame, pa bo še zmeraj veliko večja, kot jo imam sedaj. Najlažje je jambrat, pa državni denar pobirat, odprite sp. je ,pa delajte zobotrebce
mackon08
09. 03. 2023 19.41
+11
Direktorji kar dajte odpoved nihče vas ne bo pogrešal, bodo vodili zdravstveen domove ekonomisti kar je tudi prav.
Ne boste verjeli
09. 03. 2023 19.27
+13
Jaz moram reči, da imam v svojih 60 letih samo najboljše izkušnje z zdravstvom (mojim, ženinim, obeh najinih primarnih družin, družine mojih otrok, ...). Ene graje ne morem reči. Ampak tole, kar se gredo tile birokratski "direktorji" , pa razne "dvoživke" in podobni, je pa čez vsako mejo. Takoj naj dajo odpoved (v tem primeru jim seveda ne pripada nobena odpravnina, regres, dopust, ...) pa na Zavod za zaposlovanje! Čez nekaj mesecev bodo pa z veseljem šljakali kot prikvalificirani zidarji pri raznih Makedoncih, ki jim ne bodo plačevali ničesar. Lahko preverite na davkariji, koliko takih primerov imajo.
Pikapokapolonica
09. 03. 2023 19.25
+13
Pravkar mi je počil film. Vnukinjo so starši peljali v ZD Šiška z vročino 39.5. Zdravnica naročila laboratorij, ampak mašina POKVARJENA! Jutri s tako bolnim otrokom ponovno na odvzem krvi. Na Metelkovi pa ne sprejmejo, ker so že bili pri svoji zdravnici. 😠
Dr.Rugelj
09. 03. 2023 19.32
+9
Ljhdsvd
09. 03. 2023 19.32
-8
mackon08
09. 03. 2023 19.40
+5
Ja in po tvoje je takšno stanje v zdravstvo od aprila alni.
Ljhdsvd
09. 03. 2023 19.40
-2
Misika1967
09. 03. 2023 20.05
Dr.Rugelj
09. 03. 2023 19.24
+13
...in vsi ti direktorji še vedno forsirajo nošnjo mask,testiranja,..itd. ! ...dobro plačo naj imajo le direktorji , ki ustvarjajo profit in da so zaposleni zadovoljni !...pa je takih verjetno NIČ !
Anion6anion
09. 03. 2023 19.24
+16
Se noben zdravnik ni bil dober direktor. Zdravnik naj zdravi..
mbtukaj
09. 03. 2023 19.22
+8
Jih je gdo silo da kandidirajo?
Anion6anion
09. 03. 2023 19.12
+5
Rešitev. Višja plača. Gospodarstvo pa v razsulu.
Pikapokapolonica
09. 03. 2023 19.06
+13
Naj odstopijo. Brez direktorjev bo vse delovalo brez zdravstvenega osebja pa ne.
francka1972slo
09. 03. 2023 19.03
+16
Zaposlen sem v realnem sektorju. Ko pogledam svoje zuljave roke za 1500e na mesec, mi ta clanek dvigne pritisk 🤯
jank
09. 03. 2023 18.58
+15
Pustite jih pri miru in da vidimo, koliko jih bo odstopilo. Marsikdo od njih pa bi to že lahko napravil v dobro zdravstva.