Volitve

Zbor za republiko: Šarec tepta večinsko voljo volivcev. Šarec: Zbor za republiko je obstal v času in prostoru

Ljubljana, 11. 06. 2018 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š., U.V./STA
Komentarji
1218

Zbor za republiko meni, da Marjan Šarec prehiteva s sestavljanjem koalicije mimo zmagovalne SDS. Po njihovem je to "sprto s povolilnimi postopki v demokratičnih državah". Šarec na to odgovarja, da je "Zbor za republiko obstal v času in prostoru".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Erjavec ponudil odstop
    02:02
    Iz 24UR: Erjavec ponudil odstop
  • Iz 24UR: Iščejo mandatarja
    02:59
    Iz 24UR: Iščejo mandatarja
v volilnem štabu Marjana Šarca
v volilnem štabu Marjana Šarca FOTO: Miro Majcen

V Zboru za republiko so kritični do predsednika LMŠ Marjana Šarca, saj da "prehiteva" s sestavljanjem koalicije mimo zmagovalne SDS. Po njihovem mnenju je Šarčevo vedenje, ki se je "začel v javnosti vesti kot mandatar in sestavljati nekakšno koalicijo", "nenavadno in sprto s povolilnimi postopki v demokratičnih državah". Prepričani so, da ob neupoštevanju volje volivcev, ki so namenili več glasov neki drugi stranki, ne pa njegovi, Šarec "vnaša v politični prostor novo polarizacijo, ki tepta večinsko voljo volivcev in korektno demokratično kulturo".

Šarec je v odzivu na stališče Zbora za republiko na Twitterju zapisal, da ni izrekel prepovedi podelitve mandata zmagovalcu volitev: "Kdo sem, da bi imel to pravico? Tudi nimam vpliva, da bi drugim strankam prepovedal pogovore. Očitno problem izvira drugje." Po njegovih besedah je Zbor za republiko obstal v času in prostoru.

"Nihče ni rekel, da zmagovalec volitev ne sme dobiti mandata za sestavo vlade. Prav je, da ga. V preteklem tednu sem zgolj preveril, če stranke, ki so rekle, da v njegovo koalicijo ne gredo, še tako mislijo, kot so pred volitvami. Zaenkrat je tako, vedno si pa lahko kdo premisli," je že v nedeljo na Twitterju zapisal Šarec, predsednik drugouvrščene stranke na nedavnih volitvah.

Židan bi vlado z levico

V SD medtem pravijo, da si želijo, da bi bila del morebitne levosredinske koalicije tudi stranka Levica, je poudaril prvak SD Dejan Židan. Kot je pojasnil, so usmeritve Levice podobne ali celo enake tistim, ki jih zagovarjajo v SD. Ne želijo pa si vlade, kjer bi bila SD edina predstavnica leve politične misli, osnovo pa bi predstavljala liberalna politična skupina.

Predsednik SD je ob robu današnje seje predsedstva stranke poudaril, da stranka sprejema vabilo na pogovore s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem o morebitni levosredinski koaliciji. Če bi takšno vabilo prejeli s strani SDS, pa ga po napovedi Židana ne bodo sprejeli. Kot je ponovil, ne gre za to, da bi izključevali posamezne stranke, ampak za to, da izključujejo "načine delovanja, ki temeljijo na širjenju neresnic, ustrahovanju in na neprimernih dejanjih".

Se pa Židan ne strinja s pobudo člana stranke, nekdanjega poslanca SD Dušana Kumra, da bi vlado vodila Alenka Bratušek. Kot je dejal, stranke v trenutku, ko gredo na volitve z določenim predsednikom oz. predsednico stranke, tega tudi ponudijo za mandatarja. Ko volivke in volivci glasujejo za stranko, to vedo. "Če bi se skušalo jemati to pravico Marjanu Šarcu, bi bila to napačna pot," je ocenil.

O kadrovskih zahtevah v morebitni prihodnji vladi Židan še ni želel govoriti. Kot je dejal, si želi, da prvaki strank svojih osebnih ambicij ne bi postavljali pred skupne programske usmeritve morebitne koalicije. Programske usmeritve, ki so jih oblikovali v LMŠ, so sicer za SD sprejemljive, dalo pa bi se jih še nadgraditi.

Sicer pa je Židan pojasnil, da se vodstvo stranke po volitvah "počuti zmagovito", saj so bistveno izboljšali rezultat. Izrazil je hvaležnost vsem, ki so jim zaupali svoj glas, in poudaril, da se zaveda odgovornosti, ki jo to prinaša. Pojasnil je še, da SD v roku enega meseca načrtuje klavzuro, oktobra pa v skladu s statutom kongres, na katerem bo podporo preverilo tudi vodstvo stranke.

SDS zmagovalka tudi glede na glasove iz tujine

Državna volilna komisija je medtem k izidu nedeljskih parlamentarnih volitev prištela glasovnice z diplomatsko-konzultarnih predstavništev. Na diplomatsko-konzultarnih predstavništvih je svoj glas oddalo 2561 volivcev, od tega je Slovenska demokratska stranka prejela 720 glasov. Novi Sloveniji so volivci v tujini namenili 438 glasov. Sledi ji stranka Levica z 260 glasovi, stranka SD z 244 in SMC z 192 glasovi. Lista Marjana Šarca se je s 134 glasovi uvrstila šele na šesto mesto.

Po 99,99 odstotkov preštetih glasov je SDS prejela 24,95 odstotkov glasov, sledi ji LMŠ z 12,63 odstotki, SD z 9,93 odstotki, SMC z 9,75 odstotki in Levica z 9,31 odstotki glasov. NSi je prejela 7,16 odstotkov glasov, Stranka AB 5,12 odstotkov, DeSUS 4,91 odstotkov in SNS 4,18 odstotkov glasov.

Slovenska demokratska stranka je največ glasov prejela v v Clevelandu v ZDA, kjer je zanjo glasovalo kar 75 odstotkov volivcev. V argentinskem Buenos Airesu jih je za SDS svoj glas oddalo 53 odstotkov, skoraj 42 odstotkov tamkajšnjih volivcev pa je izbralo NSi. Vse ostale stranke so skupaj dobile le okrog pet odstotkov glasov.

Popolnoma drugačni so rezultati na drugih diplomatsko-konzultarnih predstavništvih. V Sarajevu in Beogradu je največ volivcev prepričala SD, medtem ko je v Bruslju SMC prejela 20 odstotkov vseh glasov.

Po prejemu poročila o izidu volitev bo Pahor razpisal ustanovno sejo Državnega zbora.
Po prejemu poročila o izidu volitev bo Pahor razpisal ustanovno sejo Državnega zbora. FOTO:

K izidom parlamentarnih volitev so tako prišteti tudi glasovi iz tistih veleposlaništev, kjer je bilo oddanih več kot deset glasovnic. Glasovnice iz drugih volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih bo Državna volilna komisija ugotavljala v torek. Takrat bodo znani tudi izidi glasovanja po pošti iz tujine, s tem pa tudi končni, sicer še neuradni, rezultati osmih državnozborskih volitev v samostojni Sloveniji. 

Pahor bo mandat za sestavo vlade podelil relativnemu zmagovalcu volitev

Poročilo o izidu volitev predsednik države Borut Pahor sicer pričakuje do petka, nato pa bo razpisal ustanovno sejo Državnega zbora, na kateri bodo potrjevali mandate poslancev. Po ustanovni seji bo Pahor opravil še posvetovanja z vodji poslanskih skupin in nato formalno podelil mandat za sestavo vlade.

Na neformalnem pogovoru je že prejšnji teden sprejel relativnega zmagovalca volitev, predsednika SDS, Janeza Janšo, ki mu naj bi podelil mandat za sestavo nove vlade. A če bi se izkazalo, da obstaja kakšna druga večina, Janša mandata ne bo sprejel.

KOMENTARJI (1218)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Fortuna
16. 06. 2018 17.55
+0
EU ---- GRE V DESNO --- K VREDNOTAM.... !
Uporabnik1180505
15. 06. 2018 07.10
-4
Moja potomka rojena v tujini BREZ potnega lista Slovenije(NOČE GA!)NIKOLI NITI NE ODGOVORI NA VABILO KO SO VOLITVE.-A ARGENTINCI-rojeni kot 4-5.generacija MEŠAJO ŠTRENE našim volitvam-VOLILNO PRAVICO BI LAHKOM IZKORISTILI LE DELAVCI V TUJINI Z STALNIM PREBIVALČIŠČEM V SLOVENIJI-V ARGENTINI-KANADI-Sev.AMERIKI ITAK VSE VODIJO ŽUPNIKI z nekakšnimi zbori-pevski-kulturni itd-VE SE KAKO IN KAJ SE BO GLAGOVALO!!GREMO DESNI ČETUDI DO IZPRED 25 let TRDI KOMUNISTI!!ZALEGA GADOVA!
ArkaMast
13. 06. 2018 22.14
-1
Un še kr brca?... relativni ...
HorstWiesel
12. 06. 2018 16.55
+2
Slovenci smo po zaslugi nekaterih tako razdvojeni, sovrazni drug do drugega, da ne vem kako bomo to prebrodili. Zdi se mi da nikdar. V bistvu smo si bolj soveazni kot so bili nasi predniki pred ww2. A bo res treba narest eno drzavljansko ki bo z nasprotnikom temeljito pocistila?
ROMELS
12. 06. 2018 16.47
+5
Izjave Židana : same partijske laži. Zgleda, da imajo moč tudi v današnjih časih.
HorstWiesel
12. 06. 2018 16.47
+6
Jest z nekom, ki me ze 25 let izkljucuje, me blati, zali in degradira moje prednike udelezence nob in protifasisticnega boja, me zmerja z levimi fasisti in zombiji, me na vsakem koraku zali,.... nikakor ne morem jet v kakrsnokoli pajdasenje, zaveznistvo,......... ODGOVORI 0 Jest z nekom, ki me ze 25 let izkljucuje, me blati, zali in degradira moje prednike udelezence nob in protifasisticnega boja, me zmerja z levimi fasisti in zombiji, me na vsakem koraku zali,.... nikakor ne morem jet v kakrsnokoli pajdasenje, zaveznistvo,.........
HorstWiesel
12. 06. 2018 16.48
+4
S takim se lahko edino preko merkov in krizev ostrostrelnih pusk gledava.
Roosterno1
12. 06. 2018 13.37
+4
Prenaglo je sklepati kakšna bo koalicija. Je pa povsem jasno da bo levo-sredinska. Me pa žalosti, da se od volitev dalje v vseh mogočih komentarjih žali in te žalitve presegajo vse meje okusnega. Desno usmerjeni prosim imejte malo več bontona do nas sodržavljanov, kot ga ima vaš "Diktator".
pravica5
12. 06. 2018 13.44
+1
očitno bereš sam moje kom. preber še mal niže kdo žali vse povprek. vaših diktatorjev je en kup zato pa ste tako razkropleni. SVEČKARJI, OVCE OBRITE JANŠISTI, JAJO,ŠIPTAR.... VEDI DA VI ŽALITE 25% SLOVENSKIH VOLIVCEV , UPSSS BREZ SLOVENSKIH DA NE BOM KSENOFOB,NACIST,RASIST,JANŠIST KAJ VEM KAJ ŠE VSE :)))PROSIM VZDRŽI SE TAKIH BLESAVIH KOM.
VolkBrenin
12. 06. 2018 14.50
-1
3 3 pravica5 12.06.2018, 11:44:15 +3 svečkarji smo zmagali na polni črti hahaha saj smo tud za levake prižgal kako svečko, saj bo a niste še preboleli poraza,za polovico so zaostale vse stranke pred najmogočnejšo SDS. a kaj peče,boli,.....persen, rupurut, pa mal praška potegnte :)))) boste lažje preboleli krizo :))!!!!
VolkBrenin
12. 06. 2018 14.51
+2
vljudnost po sektaško....in to presežek...ker si še " znosen " ...A češ robček ....prav-ličar ..
Paskakvali
12. 06. 2018 15.09
+2
Kako dober avatar! Res ste samo to.....Kekec pašteta namreč.......vas je tišlar lepo pohoblal.......
srebrnibreg
12. 06. 2018 16.16
+1
Roster- če bi imeli več bontona ne bi bili desni. Sprijazni se, da je to za njih normalno.
Bowers
21. 06. 2018 15.47
pravica5
12. 06. 2018 13.17
+0
še dobro da je poletje da jih ne bo zeblo k jih tako dobro brijejo stranke ki so pod SDS:)))
pravica5
12. 06. 2018 13.18
+4
razen NSI ;) tam so pa feejst dekline in pobje
pravica5
12. 06. 2018 13.16
-1
kako so razkropljene ovčice levaške ,kolk so dobile posamezne stranke manj od SDS?? Baje kar velik njeee!!Sam Zoki je pa karla dobr na teg... bo moral kar spokat.Z lopovom se družit te drago stane :)))
pravica5
12. 06. 2018 13.13
+1
kar ne morem bit tih ,mal sem dementen lahko kdo napiše kolk je bilo razlike med zmagovito SDS in kaj je že tist drugo uvrščeni??? je blo kar velik njeee?!!
pravica5
12. 06. 2018 13.14
+1
podpora SDS baje kar raste,1000 novih članov v prejšnjem tednu:)))
vinogradnik33
12. 06. 2018 13.26
+4
Po vsakih volitvah govorite isto , po vašem bi morala biti Slovenija resnično že vsa SDS-ovska , vendar se to ne bo zgodilo , ker velika večina Slovencev ne podpira kriminala in korupcije , laži in potvarjanj , diskvalifikacij in komprimitiranja , večina Slovencev ne želi živeti v diktaturi in mračnjaški zgodovini , je za napredek in svetlo bodočnost !
rose29
12. 06. 2018 13.31
+1
SDS je edina stranka, kateri podpora ne pada. Vse druge "nove" stranke so do sedaj razpadle ali pa jim je podpora drastično padla točno zaradi "korupcije , laži in potvarjanj , diskvalifikacij in komprimitiranja" ter nesposobnosti.
Schnitzel
12. 06. 2018 22.23
-1
Vsaj naj še tri pripelje, pa ne okol govort.
VolkBrenin
12. 06. 2018 12.58
+3
jutri na noratv...Nov murgelJski konstrukt...milan podtaknil zmago sdsu...
Schnitzel
12. 06. 2018 13.02
+2
pravica5
12. 06. 2018 12.56
+2
no dovolj za enkrat hitro berite ker bo kmal zbrisano :)))
pravica5
12. 06. 2018 12.55
+2
prvo bo pusti šarca da strelja po peskovniku , ko bo spregledal da nič ne zadane bo pa naš veliki vodja potegnil asa iz rokava,počasi se daleč pride ne pa kot šarec zaletav k mlad bik ,jezik ima pa tud hitrejš kot mu pamet dela.
Schnitzel
12. 06. 2018 13.01
+5
VolkBrenin
12. 06. 2018 13.10
+4
12 % ste že ustrelil...in še padaaaaaa....100.000 manj vas je od zadnjih volitev...
pravica5
12. 06. 2018 12.54
-2
ovčke levaške obrite nič bat naš JJ bo sestavil vladi lepo počasi vse pride ,veste apetit levakov je premočan, čeprav obljubljajo marsi kaj jim nasedajo le še obrite ovce:)))
vinogradnik33
12. 06. 2018 13.20
+1
Takih kot SDS si levi pol ne bi upal obljubljati 900 eurov višje plače
pravica5
12. 06. 2018 12.51
+4
kako kaj levaki,mater vaše stranke vas brijejo k ovce, še dobro da je poletje :)))kdaj boste spregledal !!???
pravica5
12. 06. 2018 12.52
+4
nikoli saj ste slepi in gluhi v glavi in duši
Schnitzel
12. 06. 2018 12.30
-4
Oprostite, kej je Janša že sestavu vlado?......Ne?... Alora, pridem več k'sno.
VolkBrenin
12. 06. 2018 12.42
-5
sem tud jaz prišel preverit ...menda ne more ...ker šarec ne pusti drugim strankam, da bi se pogovarjale z njim ....vir : noratv....
Schnitzel
12. 06. 2018 12.48
-3
🤣🤣🤣 Šarec je kriv zato, ker Janša ne zmore sestaviti vlade. Hahaha, so pa slike!
Schnitzel
12. 06. 2018 12.51
-3
Če prav razumem - tišler jih drži za jajca?
VolkBrenin
12. 06. 2018 13.02
-2
VolkBrenin
12. 06. 2018 13.03
+0
rose29
12. 06. 2018 13.34
+0
ja, ker vlada se je do sedaj še vedno sestavila v enem tednu...
Julijann
12. 06. 2018 11.57
+8
danes imamo ljudje pravico do svobodnega mnenja...upam...mišlenja, prepričanja...zato imamo menda tudi večje število političnih strank, ki zastopajo različne interese in se naj bi tudi zavzemale za njihovo uresničitev....ampak, tako različnih interesov pa navsezadnje stranke tudi nimajo, zato mi ni povsem jasno, zakaj se niso sposobne že prej združiti ...sploh na levosredinskem bloku...ampak, kaj je lepšega kot biti predsednik, čeprav samo stranke...seveda je največji namen teh strank osvojiti in potem tudi obdržati oblast...zavest, da pa je , če že imaš oblast treba kaj narediti za večjo blaginjo države in vseh njenih ljudi, to je pa že druga tema!!!....navsezadnje pa, ljudje, ki dajejo politični stranki ime kar po sebi, mislim, da niso preveč povezovalni, težko prenašajo drugo mnenje...menijo, da imajo o vsem prav le oni...me zanima ali bo Šarec obdržal ime stranke, ah, kakšne stranke, navsezadnje gre za eno listo, ali bo LMŠ spremenil v kaj drugega, kot je to storil Cerar?...
Schnitzel
12. 06. 2018 12.12
+0
Politika je živa in dinamična stvar. Stranke se obnašajo glede na okoliščine. Trenutni volilni sitem narekuje določene pogoje in stranke se v skladu s tem obnašajo. Posamezniki, ki začenjajo samostojno politično pot najraje dajejo imena kar po sebi, ker so klasična imena večinoma že zasedena.
dostojevski II
12. 06. 2018 12.29
+2
Zarja .... Zagotovo bo LMŠ spremenila ime. Velika verjetnost je, da se bo združila s Stranko AB. Saj imata podoben program.
Julijann
12. 06. 2018 12.37
+2
dostojevski, to je bil pomen mojega komentarja....že prej bi se morale stranke, ki so si sorodne združiti v eno in potem ne bi bila tako velika razpršenost glasov volivcev po različnih strankah...
VolkBrenin
12. 06. 2018 12.43
+0
zarja ...zakaj že ...??? mar nimamo demokracije...???
VolkBrenin
12. 06. 2018 12.49
+0
in če bi šlo res za slovenijo in slovence ...bi že ob sumu financiranja iz tujine ali spornih denarcev morali takoj zapustiti vse aktivnosti ki so kakorkoli vezane na proračun slovenije....sploh pa o odločitvah o našem jutri ....
Julijann
12. 06. 2018 13.00
+2
El, pametni politiki se ne bi šli tega...demokracija?....hm...kaj ti pa potem daje ta demokracija, oz.kaj daje političnim strankam?....9 strank v parlamentu...od 88 glasov pa si jih delijo---25,13,10,10,9,5,5,7,4...potem pa poglej levosredinsko....13,10,5,5,..pa mogoče še kdo, ker pri nas se tako točno ne ve, kdo kam spada...imeli bi eno močno stranko, ki bi dobila čez 30 glasov...zdej imaš pa tako razdrobljenost in verjemi, vsaka stranka več, ki gre v koalicijo, to le slabi, da se ne posveča prvenstvenemu..to je državi!!!
VolkBrenin
12. 06. 2018 13.08
-1
imamo politično ureditev in zakone ...imamo ...imamo predpise kdo in kako gre lahko na volitve ...imamo ...V čem je torej problem...tvoje vprašanje kaj imam od tega oziroma kaj mi daje je trapasto ...Pravila so jasna...in VSE filozofiranje je odveč...In ravno zaradi blebetanja / kot je zgornji primer v članku...je tako - kot je...Pravila imamo za to , da se spoštujejo...in zakone. Nekaterim to nikakor ne ustreza ...
Julijann
12. 06. 2018 13.28
+1
..ja, vse to imamo, ampak, kaj imamo na koncu?...vedno samo eno slabo vlado, ki je sestavljena iz večjega števila strank...to je problem naše demokracije!!!...potrebne, nujne reforme pa čakajo in čakajo,...navsezadnje nobena vlada tudi ni gledala vsaj malo v prihodnost, če je hotela nekaj narediti ena stranka, so, sta jo drugi ovirale....in sedaj mi ne rečit, da pri nas ni zadev, ki so potrebne hitrega ukrepanja in to pravilnega....življenje, država ne pomeni, da je samo tebi dobro...država je nekaj za nedoločen čas, drugače nima smisla jo imeti in politika mora gledati na vse...sedanjost in prihodnje rodove!!!...vlade, ki jim je to dolžnost, pa so se največ časa ukvarjale le same s sabo!!!
dostojevski II
12. 06. 2018 14.07
+3
Zarja... SD, Zares, LDS, DEsus. So leta 2008 tvorile vlado. Premier je bil Pahor. Vse 4 stranke so bile ideološko in programsko kompatibilne, da bolj ne bi mogle biti. Pa vendar je vlada po 3 letih razpadla. Torej manjše število strank in majhne razlike med njimi, ne pomenijo trdno vlado.
Julijann
12. 06. 2018 15.13
+2
..kolikor vemo so predčasno končale mandat vse vlade, razen ene...seveda imaš prav dostojevski, ampak, kot rečeno, vsak je gledal na koristi svoje stranke, kot države, kaj in kdaj komu kaj..v tem je problem....navsezadnje imamo mi lahko eno zelo veliko, močno stranko ali na desnem ali levem polu, ki bi imela sama večino, a s tem ni rečeno, da bi sproti in za v naprej reševali probleme...žal smo le ena mlada demokracija, ki se šele razvija, žal pobiramo najbolj tiste odpadne stvari...
jelenek
12. 06. 2018 11.54
+0
Zraharska stranka, plus nova Slovenija, pa je premalo za sestavo vlade !!!!!
jelenek
12. 06. 2018 11.51
+1
Ta zdrahar, Pučniku, niti do pet ne seže !!!!!!!!
HorstWiesel
12. 06. 2018 11.51
-3
Jest z nekom, ki me ze 25 let izkljucuje, me blati, zali in degradira moje prednike udelezence nob in protifasisticnega boja, me zmerja z levimi fasisti in zombiji, me na vsakem koraku zali,.... nikakor ne morem jet v kakrsnokoli pajdasenje, zaveznistvo,......... ODGOVORI
HorstWiesel
12. 06. 2018 11.52
-3
S takim se lahko edino preko merkov in krizev ostrostrelnih pusk gledava.