Slovenija

Bodo Jesenice dobile sežigalnico odpadkov?

Jesenice, 18. 05. 2019 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
14

Na Jesenicah bi morda pristali na izgradnjo sežigalnice za odpadke. O tem razmišljajo predvsem zaradi težav s smradom, ki jih povzročajo odpadki na Mali Mežakli. Jeseničani ob tem poudarjajo, da pa bi ta morala biti urejena po vzoru dunajske, hkrati pa le upajo, da bodo vremenske razmere take, da se po Jesenicah letošnje poletje ne bo znova širil neznosen smrad.

Ob težavah s smradom zaradi odpadkov na Mali Mežakli Jeseničani razmišljajo o tem, da bi bili morda pripravljeni v svoje okolje sprejeti sežigalnico, ki bi bila urejena po vzoru dunajske in ne bi imela negativnih vplivov na okolje. Pred razmislekom in odločitvijo o tem pričakujejo še vrsto odgovorov od države ter opravljenih analiz.

Kot je pojasnil jeseniški župan Blaž Račič, so z ministrstva za okolje in prostor, podobno kot druge občine v državi, prejeli pobudo, da se na lokalni ravni pogovorijo o tem, ali bi soglašali s postavitvijo sežigalnice. Na občinskem svetu so na zadnji seji o tem razpravljali in zavzeli stališče, da pozovejo ministrstvo, naj poda več podrobnosti, da se bodo lahko na njihovi podlagi bolj konkretno odločali.

"Načeloma pa je naše stališče takšno, da če se lahko zagotovi ustrezno tehnologijo, da izpusti oziroma vplivi na okolje ne bodo škodljivi, nimamo nekih zadreg, da tega ne bi postavili. Seveda pa je treba najti tudi investitorja in razmisliti še o marsikateri drugi stvari. Šele ko bodo razmisleki in analize opravljeni, bi se lahko odločali o tem, ali postaviti tako sežigalnico," je izpostavil Račič.

Sežigalnica odpadkov na Dunaju.
Sežigalnica odpadkov na Dunaju. FOTO: Kanal A

Direktor podjetja za predelavo in obdelavo odpadkov Ekogor, ki upravlja s centrom za ravnanje z odpadki na Mali Mežakli, Ivan Hrženjak meni, da bi bile Jesenice izvrstne za postavitev sežigalnice, ki bi bila prava rešitev težav z odpadki. Kot je izpostavil, takšni objekti v svetu niso novost in temeljijo na zelo sofisticirani tehnologiji.

Krajani medtem podpisujejo vseslovensko peticijo za takojšnje sprejetje ustrezne zakonodaje s področja obvladovanja smradu. Kot pojasnjujejo v Mednarodnem društvu za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green, ki je avtor peticije, problemi, povezani s smradom, v Sloveniji naraščajo. Samo letos so prejeli že dve prijavi zaradi smradu iz kompostarne v Ceršaku in zaradi smradu z odlagališča Mala Mežakla.

Pojasnil je, da imajo Jesenice dve izjemno primerni lokaciji za sežigalnico. Po eni strani imajo namreč Jesenice že daljinsko ogrevanje, pri čemer bi se za izrabo toplote iz sežigalnice za ogrevanje stanovanjskih objektov morali dogovoriti z obstoječim koncesionarjem, po drugi strani pa je tudi Acroni, kot velik uporabnik elektrike in pare, zainteresiran za porabo energije, ki bi nastala pri sežigu odpadkov.

Upajo, da smrada letos poleti ne bo

To bi bila dolgoročna rešitev, na Mali Mežakli pa je situacija taka, da so potrebni tudi hitri ukrepi. "Pred dnevi so nam v Ekogorju povedali, da so začeli z odvozom odpadkov na sežig, in sicer po nekaj tovornjakov dnevno, kar pa je le kaplja v morje, saj je ob deponiji skladiščenih več tisoč ton odpadkov," je povedal Račič.

Tako le upa, da bodo vremenske razmere take, da se po Jesenicah letošnje poletje ne bo znova širil neznosen smrad z Male Mežakle, na katerega najbližji krajani že dolgo opozarjajo, vse bolj pa ga občutijo tudi ostali prebivalci in obiskovalci Jesenic. "Državi nikakor ne more biti v ponos, da je prva stvar, ki jo tujci spoznajo o Sloveniji, ko se skozi Karavanški predor pripeljejo na počitnice, smrad," je poudaril Račič, ki je prepričan, da bi država morala ukrepati.

"Šele ko bodo razmisleki in analize opravljene, bi se lahko odločali o tem, ali postaviti tako sežigalnico," je izpostavil jeseniški župan.
"Šele ko bodo razmisleki in analize opravljene, bi se lahko odločali o tem, ali postaviti tako sežigalnico," je izpostavil jeseniški župan. FOTO: Damjan Žibert

Jeseniška občina je, ker sama s svojim nastopom v odnosu do okoljskega ministrstva ni dosegla napredka, dala pobudo na Skupnost občin Slovenije, da bi organizirali skupen nastop občin s podobnimi težavami nasproti državi ter poiskali rešitve, ki bi omogočale odvoz odpadkov z Male Mežakle in drugih odlagališč, na katerih se nabirajo.

Medtem se bo na Jesenicah oblikovala posebna delovna skupina predstavnikov občinskega sveta, Ekogorja in občinskega komunalnega podjetja Jeko, ki bo spremljala dogajanje na Mali Mežakli in o tem poročala občinskemu svetu. Kot je ob tem poudaril Hrženjak, za smrad ni krivec le Ekogor, temveč tudi Jeko kot upravljavec odlagališča. "Skupaj bomo izvajali vse ukrepe, da se bo stanje izboljšalo," je obljubil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
04. 06. 2019 16.13
flojdi
19. 05. 2019 13.44
+1
.pa zakaj Nihče ne dela nič na tem , da bi smeti bilo manj; če že ne nič. da se. kdo noče in kerim ni mar ?
flojdi
19. 05. 2019 13.49
+3
.ker re ne razumem ljudi , ki kupujejo smeti, na svojem dvorišču jih pa nočejo. Ampak Zemlja je ena. in nekdo jih Bo Moral imeti na svojem pragu; celo TUJE , očitno kot zgleda
anakondabox
19. 05. 2019 07.53
+3
V pol Slovenije (na različnih koncih) bi morali namestiti sežigalnice in čiščenje odpadkov. Drugače ne bomo plavali v morju, pač pa v onesnaženih vodah, kamor se steka kloaka od odpadkov. Bliža se ekološka katastrofa. Človek je postal 'Svinjelovek', zato se te katastrofe komajda zaveda. #svinjelovek
caspera1
18. 05. 2019 16.00
+9
Bravo Jeseničani.
yss
18. 05. 2019 15.16
+19
Še ne tako dolgo nazaj so ljudje živeli brez plastike.Šele v tridesetih letih so zečeli izdelavo najlonskih nogavic in potem med vojno padala i podobno. Torej pride do prave uporabe pri nas še,e v 60,70 letih prejšnjega stoletja, In kako so ljudje živeli brez plastike ? Lepo. Uporabljal se je časopisni in drug papir, steklo, cekarji, kanglice za mleko. Ni bilo plastičnih odpadkov, ni bilo potrebe po sežigalnicah in gigatskih sortirnic odpadkov, ki spet rabijo ogromno energije za svoje delovanje. Vse se vrti v krogu. Manj odpadkov, manj sortirnic, manj sežigalnic, mani odpadov, manj porabe energije. Samo s svojo vrečko je teba po nakupih in pri tehtanjih živil uporabiti papirne vrečke ali pa steklene kozarce. Velika zmaga!!
Čmrlj
17. 02. 2022 09.04
Bravo!! Točno to bi se moral vsak pri sebi zamisliti, da smo za smeti odgovorni sami mi sami!
Da se mene pita..
18. 05. 2019 14.45
+13
Skrajn cajt bi že bil..
ecnarf
18. 05. 2019 14.23
+11
Vtej zaplankani slo jo še 100let ne bo raje plačujemo za sežig v tujini.
pop greznica
18. 05. 2019 14.04
+29
Sežigalnico imajo tudi direkt sredi Dunaja pa je vse v redu
devote
18. 05. 2019 13.23
+23
V zameno za izgradnjo sezigalnice, ki je nikjer v sloveniji nihce noce pred svojim nosom naj se jim iz kogeneracije odvaja zastonj toplota, sicer naj podjetje placuje odskodnino prebvalcem jesenic
Apostol1
18. 05. 2019 14.00
+33
devote ......Kot kaže si tipičen model ,ki nima pojma. Sežigalnica odpadkov na primer na Dunaju deluje brezhibno in prav nikomur ne plačujejo odškodnine in popolnoma isto bi lahko delovala v katerikoli kraju v Sloveniji samo preveč je raznih civilnih iniciativ sestavljenih iz takih modelov . Normalno je če neka zadeva obremenjuje prebivalce je prav ,da dobijo odškodnino ampak sežigalnica odpadkov ,če je pravilno zgrajena ne obremenjuje nikogar ,ravno tako kot ne obremenjuje okolja vetrne elektrarne in vlada bi morala sprejeti zakon , da se te civilne iniciative omejijo ,ker največkrat razvoj zavirajo in so škodljive in marsikje bi že na primer lahko imeli recimo obvoznico ali bil urejen Plečnikov stadion in podobno tako pa je bolje ,da ali vse skupaj stoji na mestu v smislu , če je meni krava crknila naj pa še sosedu ali pa je bolje ,da vse skupaj propada kot Plečnikov stadion na primer.
devote
18. 05. 2019 14.13
-15
Po tvoje sezigalnice celo izboljsujejo zrak... Vse, samo da ne bi bilo treba placat odskodnine vlletenim prebivalcem, sam je pa vseeno ne bi imel pred nosom. Tipicen... 45-91
caspera1
18. 05. 2019 16.01
+0