Slovenija

Bodo nevarni industrijski objekti lahko stali na vodovarstvenih območjih?

Ljubljana, 09. 03. 2021 21.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Veronika Lavrenčič
Komentarji
13

Bodo nevarni industrijski objekti po novem lahko stali na vodovarstvenih območjih in tako ogrožali pitno vodo? Takšno izjemo je na odboru za infrastrukturo sprejela koalicija. Okoljske organizacije so zgrožene, minister Vizjak pa pravi, da bodo o vsaki gradnji odločali posebej.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Sporna novela zakona o vodah
    03:17
    Iz SVETA: Sporna novela zakona o vodah
  • Iz 24UR: Zakon o vodah, okoljske organizacije so zgrožene
    02:31
    Iz 24UR: Zakon o vodah, okoljske organizacije so zgrožene

 

Kaj pomeni živeti na območju, kjer je pitje vode iz pipe, kar je pri nas sicer samoumevno, nezdravo? To najbolj vedo prebivalci iz Anhovega, kjer je kozarec vode dejansko dragocen. "Te vode tam še vedno ne pijemo oziroma jo po tem onesnaženju ne pijemo več. Tam vodo kupujemo ali pa jo hodimo iskat drugam," pravi okoljska aktivistka in članica društva Eko Anhovo Mateja Sattler. Moti jih, da politika obljublja, da bo kljub spremembam zakona o vodah vse v redu, kar se v njihovem primeru še nikoli ni izkazalo za resnico. Na ministrstvu za okolje so namreč po medresorskem usklajevanju zakona, temu dodali amandma, ki določa izjeme za gradnjo na vodovarstvenih območjih. In sicer pod dvema pogojema: "Prvi pogoj je ta, da to opredeli uredba o VVO in drugi pogoj je, da to ne škodi zdravju ljudi," pojasnjuje minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Uroš Macerl
Uroš Macerl FOTO: Aljoša Kravanja

Nevladniki takim pogojem ne verjamejo, saj okolje ni nikoli tako predvidljivo. "Če pogledamo en mesec pred onesnaženjem vode v Anhovem, je Eternit dobil vsa dovoljenja, da tam ne more priti do kakršnega koli onesnaženja. In takih primerov imamo v Sloveniji veliko," pravi predsednik Eko kroga Uroš Macerl. Novela zakona je bila v javni razpravi le 14 dni, vlada pa jo želi sprejeti po skrajšanem postopku. Nevladniki se zato bojijo, kje vse se bo ponovilo Anhovo in s prsti kažejo na Magno. "Lahko daš kanalizacijski sistem v zemljo, ampak pride potres in postriže vse živo pod zemljo, in ko dela 30 cm premike, je vprašanje kaj zdrži in vprašanje kam kanalizacija potem teče," še pojasnjuje Macerl.

Argumenti nevladnikov so po Vizjakovo sicer "za lase privlečeni". A minister Vizjak si želi: "V smislu razvoja gospodarstva, da se določene proizvodne dejavnosti lahko odvijajo, če so izpolnjeni res vsebinski pogoji." "Če ene stvari ne postaviš na vodovarstveno območje, ki je nevarna, potem ta stvar tam ne more naredit onesnaženja. A če jo dovoliš, lahko daš 100 varovalk in papir prenese vse," še dodaja Macerl. Od treh nevladnih skupin je danes besedo na odboru dobila le ena. Poslanci so novelo zakona nato tudi sprejeli, zdaj pa jo čaka še parlamentarna procedura.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
10. 03. 2021 13.00
+1
70.a člen (pravica do pitne vode) Vsakdo ima pravico do pitne vode. Vodni viri so javno dobro v upravljanju države. Vodni viri služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev in v tem delu niso tržno blago. Oskrbo prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev zagotavlja država preko samoupravnih lokalnih skupnosti neposredno in neprofitno. Glede na to, da ima Vizjak bogato lasišče, bi bilo njega malo pocukati za lase. Zgoraj napisan člen ustave, ima jasno sporočilo, ki ga pa Janez in Andrej nočeta upoštevati. Vse zapisane varovalke v zakonu, ki naj bi preprečevale uničenje vodovarstevenih območij, v praksi ne pomenijo nič. Ko bo prišlo do onesnaženja, recimo ljubljanskega vodovarstvenega območja, se bodo Jankovič, Janša, Vizjak in ostali uničevalni modeli, poskrili v mišje luknje in niti slučajno ne bodo sprejeli odgovornosti za debakl.Upam ,da bodo imeli vsaj poslanci v parlamentu več razsodnosti in zdrave pameti, da bodo ta miš maš preprečili. Čeprav imam tudi za to kaj malo upanja. Še enkrat v opomin: vodovarstvena območja niso in ne smejo biti tržno blago. So območja nacionalnega pomena in kot taka, nedotakljiva!
vomo
10. 03. 2021 12.59
+2
IME IN PRIIMEK; Obstajajo razlogi, zakaj se takšni zakoni sprejemajo. Ti razlogi imajo ime in priimek, zato na dan z njim. Tako kot se je MAGNA zgradila z načrtnim nagajanjem skupine zelenih, katera je bila ustanovljena z enim enim namenom, da olajša pot Magna-i gradnjo tovarne nad vodnimi viri. Enako se to dogaja v Ljubljani, a namesto da bi šli na ulice in preprečili gradnjo kanalizacije nad vodnimi viri so butalasto tiho, kot da oni ne bodo pili to vodo. Zdaj pa razumi ta folk. Je pa to delo policije, saj so to velika škodljiva dejanja proti narodu SLO. Škodljivost zakonov bo šla časovno v stoletja a dobiček bo imel nekdo, kateri ne bo tam nikoli živel.
borjac
10. 03. 2021 10.22
+4
NE POZABITE, SDS JE BIL PROTI VNOSU ZAŠČITE PITNE VODE V USTAVO.
Netajkun
10. 03. 2021 09.36
-1
V socializmu teh težav ni bilo , NAŠI so plansko odločili . . . in imeli smo Salonite , Cinkarne , Iskre Semič , Mežice , Jesenice , in še ogrooooomnoooo podobnega . Res da se je potem živelo 10 let manj ( v povprečju ) kot se danes , kar ni bilo slabo za pokojninsko blagajno . Še pomnite tovariši ?
MladInPerspektiven
06. 04. 2021 12.33
aghr
10. 03. 2021 09.23
+5
Dogajanje v zadnjem letu bi moralo non stop prižigati alarme široki javnosti. Vse to, kar počenja sedanja vlada, abnormalno do konca!
Netajkun
10. 03. 2021 09.39
+1
Tista Magna v Hočah ( na vodovarstvenem območju in na najboljših kmetijskih zemljiščih ) je bila njihovo " remek delo " , he he he
TolstojV
10. 03. 2021 09.15
+6
Vizjak je bil mali pokvarjeni uradnik ki je skrbno poskrbel za svoje koristi za to pa druge prikrajša. Pred leti je bil odgovoren za pokojninsko reformo in upokojencem ukradel lep del pokojnine nato se je sprenevedal ob nakupu Petrolovih delnic preden je država odstopila od regulacije cen goriv, no sedaj se spreneveda kako na vodovarstvenih območij omogočiti gradnjo objektov vendar s upoštevanjem okolskih standardov. Na vodnem območju ni varnostnih standardov ko enkrat pride do nesreče. Ta pokvarjeni politik spet farba ljudi in vidi zase koristi zato zagovarja nekaj čemur so državljani proti! To je črv in pokvarjeni politik ki vedno dela v škodo javne koristi in za svoj žep! Upajmo da bo čim prej dobil brco in vrata!
sinhron
10. 03. 2021 09.58
+5
Pozabil si povedati , kako je prodal SLOVENSKO INDUSTRIJO JEKLA RUSOM ! Za Vizjaka je bil to posel stoletja ( morda za njegov žep !) Rusi pa so že leto po nakupu odplačali anuitete in imeli dobiček !
krucyfix
10. 03. 2021 08.58
+4
Minister proti okolju namesto za okolje.
aghr
10. 03. 2021 09.24
+2
Kdo pa je še sploh minister? Že kakšno leto nimamo vsaj malo normalne vlade.
motorka57
10. 03. 2021 08.27
+6
.....že Prešeren in Cankar sta bila najbolj produktivna v večernem času, zato me ne čudi, da gre tudi Vizjak po njunih stopinjah. Vendar onadva nista škodila prebivalstvu, medtem ko tale veleumski veljak počne prav to. Zakon je zakon in noben nebi mogel gradit na vodovarstvenem območju.... Če je tako, kot je na odmevih povedal, naj da v ogenj obe roki, to je naj garantira z vsem družinskim premoženjem. Bogi bodo naši zanamci, ko bodo videli, kake be dan ce smo volili .....